Temizlik Şirketi Kurmak İsteyenlere

Düşük sermayeli bir iş kurmak istiyorsanız temizlik şirketi sizin için mükemmel bir seçenek olabilir.

Yine de aklınızda bulundurmanız gerekir ki; bu basit işte rekabet fazladır ve bu alan birçok küçük işletme tarafından domine edilmektedir. Bununla birlikte doğru adımları attığınız takdirde uzun vadede yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Temizlik şirketi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım ve nerden başlamalıyım diyenlerdenseniz bu yazımız tam size göre.İşte temizlik şirketi kurarken izlemeniz gereken adımlar:

 

1. Hangi alanda faaliyet göstereceğinizi belirleyin

3 temel temizlik şirketi tipi vardır.

Ev temizliği: Ev temizliği yapan işletmelerdir. Genelde bu temizlik, müşteriler işteyken yapılır. Güven en önemli faktördür. Müşterileriniz işteyken eşylarının güvende olduğunu bilmek isterler. Bu temizlik metodunda temizlik malzemeleri genelde müşterileriniz tarafından tedarik edilir.

Ticari alan temizliği: Ticari alan temizliği yapmak için bir takıma ihtiyacınız vardır. Bu alanlar büyük ofisler olabilir. Sizin rolünüz yerleri temizlemekten ziyade yönetim şeklinde olmalıdır.

Özel temizlik: Bu alan, gökdelen camı temizliğinden inşaatı yeni bitmiş binalara kadar uzanan çok geniş bir alanı kapsar.

Yeteneklerinizi değerlendirin ve hangi alanın size en uygun olduğunu tespit edin.

 

2. Araştırın. Araştırın. Araştırın.

Yukarıda da belirtildiği gibi; araştırma yapmak hangi alanda temizlik işini yapacağınıza karar vermeniz açısından çok önemlidir. Eğer ev temizliği yapmayı planlıyorsanız, çevrenizdeki insanların ev temizliklerini başkalarına yaptırmak için finansal güçleri var mı? Ya da ticari alan temizliği planlıyorsanız etrafınızda yeterince potansiyel işyeri var mı ? Piyasa araştırması yapmak fiyatlarınızı belirlemenizde de önemlidir. Profesyonel gözükün ve fiyatlarınızın diğer temizlik firmalarıyla rekabet edebileceğinden emin olun.

 

3. İş modelinize karar verin. Franchising bir seçenek olabilir mi ?

Başlangıçta, işletmenizin uzun vadeli planlarını düşünmeniz önemlidir. Tek başınıza uzun vadede yavaş yavaş büyümek istiyorsanız muhtemelen çok yalnız hissedecek ve duygusal anlamda hassas olacaksınız. Bu durumda dibe vurmak yerine franchising modelini dikkate alabilirsiniz. Bu konuda hizmet veren bir çok temizlik firması bulabilirsiniz. Yatırım maliyetiniz yaklaşık 25 bin tl civarında olacaktır.

 

4. Temizlik malzemeleri alabilmek için bütçeniz uygun mu ?

organik-temizlik

Temizlik malzemelerinin fiyatları çok değişkendir. Ev temizliği yapacaksanız bile bazen malzemeleri kendiniz satın almak zorunda kalabilirsiniz. Eğer ticari alan temizliği yapacaksanız bazı temel ekipmanlara sahip olmalısınız.

Malzeme arabaları: 500 – 800 tl
Profestonel elektrikli süpürge: 250 tl ve üstü
Süpürme makinesi : 500 – 5000 tl
Kamyonet: 10000 tl ve üstü

Para harcadığınız malzemelerin size fayda sağlayacak malzemeler olmasına dikkat etmelisiniz.

 

5. Plan hazırlamak

Malzemelere harcadığınız para kadar piyasa yapmak için de bir miktar ayrımalısınız. Temizlik işine başlarken (aslında bir çok iş için böyledir) en önemli nokta müşteri potansiyeli yaratmaktır. İşinizin yapısına göre bazı geleneksel reklam kampanyaları, online tanıtımlar vb. yapın. Şirketinizin isminin online arama motorlarında çıkması size müşteri kazandıracaktır. Ayrıca, kapı ziyaretleri yapmaktan da çekinmeyin. Temizlik işi kişisel bir iştir ve potansiyel müşterilerinizle yüz yüze görüşmeniz size fayda sağlayacaktır.

 

temizlik şirketi6. Güçlü bir marka yaratın ve itibarinizi arttırmaya çalışın

İşinize başladıktan sonra, gurur duyacağınız markanızın tanıtımını yapmamız gerekir. Reklam giderlerinizden bağımsız olarak hizmetinizden memnun olan müşterilerinizin sizi çevrelerine tavsiye etmeleri sayesinde müşterilerinizin artması kaçınılmazdır. Bir marka yaratmak için önce bir logo tasarlamanız ve personelinize bu logonuzun basılı olduğu kiyafetler almanız gerekir. Ticari organizasyonlara üye olmanız itibarınızı arttıracağı gibi müşteri portföyünüzü de genişletecektir. Broşürler hazırlayın ama hazırladığınız broşürlerde sadece fiyat listeniz olmasın. Temizlik işine verdiğiniz önemin altını çizin.

 

7. Nakit akışınızı ve ödemelerinizi planlayın

Yeni başladığınızda nakit akışınızı önceliğiniz olmayabilir fakat özellikle ev temizliği yapıyorsanız müşterilerinizin size tam olarak ne zaman ihtiyaç duyacaklarını bilemezsiniz. Tatiller, hastalıklar vb durumları dikkate almalısınız. İlave olarak sizin çalışanlarınıza da ödeme yapmanız gerekecektir. Genelde yapılan iş üzerinden çalışanlara ödeme yapılır fakat sizin nakit akışınıza göre başka bir ödeme sistemi de uygulayabilirsiniz.

 

8. Eğitim ve kurallar

Temizlik işi yapmanız için bir lisansa ihtiyacınız yoktur fakat emniyetten alınan temiz bir sabıka kaydı sizin ve çalışanlarınızın imajlarına olumlu katkı yapar. Egitim bu iş için gerekli olmasa da tanınmış firmalardan sertifikalar almanız size faydalı olacaktır.

Eğer personel alımı yapacaksanız bazı kuralları aklınızdan çıkartmamalısınız. Temizlik işi çalışanlar için çok kazandıran bir iş değildir. Bu yüzden çalışanlarınızın ücretlerini belirlerken asgari ücreti dikkate almalısınız. Ayrıca çalışanlarınızı sigortalatmak da sizin sorumluluğunuzdadır. Sağlık ve güvenlik konularında da yönetmeliklere uygun hareket etmeniz gerekir çünkü temizlik işi zararlı kimyasallar kullanılarak yapılan bir iştir.

Az miktarda sermayesi olan girişimcilere özel kazançlı iş fikirlerini ve yatırım fırsatlarını araştırmaya devam edeceğiz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Temizlik Şirketi kurmak isteyenlere gayet güzel bilgiler verilmiş. Ama bu işte en önemli şeyin güvenilir titiz elemanlar olduğunu belirtmek isterim.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir