Bir girişimci olarak konferans, seminer gibi etkinliklerde topluluk önünde konuşmak, sizin tanınırlığınızı ve saygınlığınızı artırabilir. Bu da yeni fırsatların kapısını aralar. Topluluk önünde konuşmak bi sanattır. Eğer doğru yöntemler uygulayarak bu konuda antreman yaparsanız siz de topluluk önünde başarılı ve etkileyici bir biçimde konuşabilirsiniz.
Bu yazımızda topluluk önünde etkili bir şekilde konuşabilmek için bilmeniz gereken 5 konuya odaklanacağız.
1. İçeriği Değil, Kavramları Aklınızda Tutun
Mükemmel bir konuşma yapmak için söyleyeceğiniz her sözcüğü önceden ezberlemek zorunda değilsiniz. Ezber yapmak, konuşmanın akıcılığına ve doğallığına gölge düşürür. Ayrıca ezberlediğiniz yerleri konuşma esnasında unutmak da utanç verici durumlara neden olabilir; rahatsız edici bir sessizliğe yol açabilir.
Bu nedenle konuşmanızın içeriğini tamamen ezberlemek yerine kavramlara odaklanın. Yani konuşmanınızın alt başlıklarını belirleyin, gerekirse önünüze bu başlıkların yer aldığı bir kağıt koyun. İstatistikler, kişi isimleri, tarihler gibi şeyleri bu kağıda bakarak aktarmanızda bir sorun yoktur. Diğer bir deyişle konuşmanızda değineceğiniz başlıkları ezberleyin, ancak bu başlıklar hakkında ne diyeceğinizi ezberlemeye çalışmayın. Zaten başlıkları görünce anlatacağınız şeyler aklınıza direkt olarak gelecektir.
Konuşmanızın biraz açık uçlu bir yapıda olması da anlatacağınız şeylerde size esneklik sağlar ve stresinizi azaltır. Kısaca konuşmanın içeriğini değil, kavramları aklınızda tutun. Kavramlar zaten konuşma esnasında içeriğin oluşmasını sağlayacaktır.
Mutlaka okuyun: En Etkili Hikaye Anlatma Teknikleri
2. Sunumdan Önce Dinleyicilerle Sohbet Edin
Sunumunuzdan önce hitap edeceğiniz kişilerle sohbet etmenin bazı faydaları vardır. Kürsüye çıkmadan önce insanlarla ayaküstü bile olsa sohbet etmek hem ısınmanızı sağlar, hem dinleyici kitlesinin genel yapısı hakkında size bilgi verir. Örneğin genç ve heyecanlı bir dinleyici kitlesi varsa daha heyecanlı bir tonla yapabilir, gençlerin bildiği terimler ve örnekler kullanabilirsiniz.
Konuşmanızda örnek vereceğiniz zaman dinleyicilerden bir kişiyi örnek almanız ve örneğinizi o kişi üzerinden inşa etmeniz de yine dinleyicilerin konuşmayı daha dikkatli dinlemesini sağlar. Yani konuşmacı ve dinleyiciler arasındaki bağ sağlamlaşır. Örneğin KOBİ’lere hitap ediyorsanız, dinleyici kitlesi içindeki bir kadın girişimcinin kullandığı pazarlama tekniğini konuşma esnasında madde madde analiz etmek, “uyuklayanların bile” uyanmasını ve konuşmaya dahil olmasını sağlar.
“Pazarlama taktiği demişken konuşmadan önce Meltem Hanımla biraz sohbet ettik. Kendisini arıyorum, hah evet, en arkanın bir önünde oturuyor. Kendisi bana 400 kedi yavrusunu sahiplendirerek bu konuda büyük bir toplumsal sorumluluk kampanyası yürüttüklerini anlattı. Gerçekten bakıldığında oldukça ses getiren bir iş olduğunu söyleyebilirim…” gibi.
3. İşitsel ve Görsel Sunuma Önem Verin
Eğer konuşmanızda slayt gösterecekseniz biraz yaratıcı olmakta fayda vardır. Yani slaytınızda komik ve mizahi karikatürler, videolar, fotoğraflar kullanmalısınız.
Bir defasında güvenilir markalarla iş yapmanın önemini vurgulayan bir sunumda, konuşmacının slaytında, eski püskü bir minibüsü olan bir satıcının “Şeker ister misiniz?” diye sorduğu bir fotoğraf görmüştüm.
Yine bir başka sunumda da DJ olan konuşmacı, anlattığı şeylere göre arkada çalan müziği değiştiriyor, müzik ve konu arasında bağ kuruyordu.
Yani slaytlarınızı ciddiye alın, gerekirse profesyonel bir grafik tasarımcıdan destek alın.
4. Yaratacağınız Faydayı Düşünün
En tecrübeli konuşmacı bile sunumunu yapmadan önce heyecanlanır ve stres olur. Bu stresle baş etmenin en etkili yollarından biri ise kendinizi ve konuşmanızı değil, dinleyicileri düşünmek olacaktır. Konuşma yapmak için sahneye çıktığınızda insanlara önemli birkaç bilgi aktarmak için orada olduğunuzu düşünün. Yani insanlara birkaç yeni bir bilgi ya da fikir dahi verseniz görevinizi başarıyla yapmışsınız demektir. Bu nedenle dinleyicilere faydalı bilgiler vermeye odaklanın ve “Ya kekelersem?” gibi düşüncelerle zihninizi bulandırmayın.
5. Etkileşime Girin
En iyi konuşmacılar, konuşma esnasında dinleyicilerle sık sık etkileşime girer ve bunu harika bir şekilde yaparlar. Sunumları esnasında dinleyicilerden ona birkaç noktayı hatırlatmalarını ister. Bu durum dinleyicilerin dikkatinin dağılmasını önler. Ayrıca anlatacağı konuları unutmasını da önler. Ben de konuşmalarımın ortasında bazen dinleyicilerden anlattığım konuyla ilgili akıllarına gelen fikirlerini aktarmalarını isterim.
Konuşmanızı planlarken, dinleyicilerle nasıl etkileşime girebileceğinizi, onları konuşmanın içine nasıl çekebileceğini düşünün. Böylece onlara bir şey anlatan değil, onlarla konuşan bir konuşmacı olursunuz. Yani iletişimi iki yönlü olarak kurmak, başarılı bir konuşmanın temel şartlarındandır.