Birinin ilk keskin kenarlı aracı yapmak için kayaya sertçe vurduğu andan, Marsın ve internetin gelişimine kadar bir sürü önemli gelişme olmuştur.
Biz de sizler için tüm zamanların en önemli 10 icadını seçtik.
İşte o icatlar:
Tekerlek
M.Ö. 3500 yılından öncesine kadar insanlar göç ederken zorluk çekiyorlardı. Tekerlekli el arabaları malların nakledilmesini sağlayarak tarımı, ticareti ve aynı zamanda insanların yüklerini uzak mesafelere taşımasını kolaylaştırdı. Şimdi ise saatlerden araçlara ve türbinlere kadar her şeyde kullanılan tekerlek hayatımızın en önemli parçalarından biridir.
Çivi
Çiviler olmasaydı medeniyet bu noktaya gelemezdi. Bu önemli icat Eski Roma dönemine dayanıyor ve 2,000 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip. Çivi insanların metale biçim ve şekil vermeleriyle ortaya çıkmıştır. Daha önceden, ahşap yapılar bitişik tahtaların geometrik olarak iç içe geçmesiyle inşa ediliyordu.
Daha güçlü olan ancak yerleştirmesi zor olan vidanın da M.Ö 3. yüzyılda Yunan bilim adamı Archimede tarafından bulunduğu düşünülüyor.
Pusula
Eski denizciler yıldızlara bakarak yönlerini tayin ederlerdi ancak bu metot gün boyunca veya bulutlu gecelerde işe yaramıyordu ve bu nedenle güvenilir bir yöntem değildi.
Çinliler 9. Yüzyıl ve 11. Yüzyıl arasında ilk pusulayı icat etti. Daha sonra bu teknoloji denizcilikle ilgili temaslar aracılığıyla Avrupalılara ve Araplara geçti. Denizcilerin daha güvenli bir şekilde yolculuk yapmasını sağlayan pusula deniz ticaretini arttırdı ve keşif çağına katkıda bulundu.
Matbaa
Alman Johannes Gutenberg matbaayı 1440 yılında icat etti. Matbaa sayesinde kitap kopyalarının basılma hızı katlanarak arttı ve böylece tarihte ilk kez bilgi hızlı ve geniş çaplı bir şekilde yayılmaya başladı. Batı Avrupa’da yirmi milyon kopya basıldı. Bu arada, matbaa sayesinde İncil’e erişmek kolaylaştı.
İçten yanmalı motor
Modern motorların atası sayılabilecek bu tür; yüksek sıcaklıktaki yakıtın piston içinde yakılmasıyla hareketi sağlıyor. Böylece yanmalı motorlar kimyasal enerjiyi mekanik işe dönüştürüyor. Bilim adamlarının uzun uğraşları sonunda bu motorlar 19. yüzyılın ortalarında modern halini aldı. Motor, endüstriyel çağı müjdeledi ve aynı zamanda modern arabalar ve uçaklar da dahil olmak üzere çeşitli makinelerin icat edilmesini sağladı.
Resimde dört zamanlı içten yanmalı motorun çalışma adımları gösteriliyor. 1) Emme zamanı: hava ve buharlaştırılmış yakıt çekiliyor 2) Sıkıştırma zamanı: yakıt buharlaşıyor ve hava sıkıştırılıyor ve ateşleniyor 3) Güç zamanı: yakıt yanıyor ve piston aşağıya doğru iterek makineye güç veriyor 4) Egzoz zamanı: egzoz çıkıyor
Telefon
Elektronik ses iletimi için bir sürü mucit ( birçoğu daha sonra telefon kullanımı patladığında fikri mülkiyet davaları açmıştır ) öncü çalışmalar yapsa da telefonunun patentini ilk kez 1876 yılında Alexander Graham Bell almıştır. İcat hızla yayıldı ve küresel ticaret ve iletişimde devrim yarattı.
Ampul
Tek sahip olduğumuz şey doğal ışık olsaydı verimlilik günışığı saatleriyle sınırlı olurdu. Ampuller geceleri de aktif olmamızı sağlayarak dünyayı değiştirdi. Tarihçilere göre, 1800’lü yıllarda iki düzine insan akkor lambaların icat edilmesinde etkili olsa da, ampulün mucidi Thomas Edison olarak kabul edilir çünkü 1879 yılında güç kaynağı ve elektrik telleri dahil fonksiyonel aydınlatma sistemini bütün olarak icat etmiştir.
Batı dünyasında evlerin elektrikle tanışmasıyla bu icat insanların uyku düzeninin değişmesine neden olmuştur. Yapacak başka bir şey olmadığı için akşam üstünden sonra yatağa giden ve gece boyunca uyku ve uyanıklık arasında kalan insanlar uyku haricinde 7 ila 8 saat arası ayakta kalabiliyordu.
Penisilin
Penisilin tarihin en ünlü icatlarından biridir. 1928 yılında İskoç bilim adamı Alexander Fleming laboratuarında kazara kapağı açık kalan petri kabının bakteriyle dolduğunu fark etti. Numuneye küf bulaşmıştı. Her yere yayılan küf bakteriyi öldürdü. Bu antibiyotik küfünün mantar penisilyum olduğu ortaya çıktı. Sonraki yirmi yıl boyunca kimyagerler bunu saflaştırdı ve insanlara zarar veren bakteriyel enfeksiyonların birçoğuyla savaşan penisilini geliştirdiler. Penisilin 1944’den beri üretiliyor.
Doğum kontrol yöntemleri
Doğum kontrol hapları, prezervatifiler ve diğer gebelikten korunma yöntemleri erkeklerin ve kadınların güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girmesine fırsat vererek dünyada cinsel devrime neden oldu. Aynı zamanda doğal kaynakların azaldığı dünyada nüfusun kontrol altına alınmasına yardımcı oldu. Besleyecek daha az ağzın olması, modern ailelerin yaşam standartlarını yükseltmesini ve her çocuğa daha iyi bakmalarını sağlıyor. Prezervatifler gibi belirli doğum kontrol yöntemleri cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını da engellediği için ölümler de bir nebze olsun azaldı.
Doğal ve bitkisel doğum kontrol yöntemleri 1000 yıl önce kullanılıyordu. Prezervatifler, 18. Yüzyılda kullanılmaya başlandı. Kimyager Russell Marker tarafından geliştirilen doğum kontrol hapları ise 1930’lu yıllarda icat edilmiştir.
İnternet
Birbirine bağlı bilgisayar ağlarının global sistemi olarak bilinen internet dünya genelinde milyarlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Geliştirilmesine sayısız insan yardımcı olmuştur ancak bu icatta ön plana çıkan isim bilgisayar uzmanı Lawrence Roberts’dır. 1960’lı yıllarda Amerikan Savunma Bölümü ARPA için çalışan bilgisayar uzmanlarından oluşan bir ekip ajanstaki bilgisayarları bağlamak için ARPANET isimli bir iletişim ağı kurdu. Ekip üyesi Roberts’ın kullandığı “paket anahtarlama” isimli veri iletimi yöntemi diğer bilgisayar uzmanlarının önceki çalışmalarına göre geliştirildi. ARPANET internetin öncüsüdür. Güncel rakamlara göre dünya üzerinde şu anda yaklaşık 3 milyar internet kullanıcısı bulunmaktadır.