Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmak bugün tüm işletmelerin üzerinde dikkatle düşünmesi gereken bir konu.
Tabii şirketiniz için bir sosyal medya hesabı açıp müşterilerin size gelmesini beklemek hiç yeterli olmaz. Tüm işlerde olduğu gibi sosyal medyada ciddi bir odaklanma ve stratejik eylem planı gerekir.
Bu noktada Twitter ideal bir platform olarak dikkat çekmekte. Dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Twitter’a özel pazarlama stratejileri üzerinde çalışmanız, şirketiniz için çok faydalı olacaktır.
Biz de bu yazımızda Twitter üzerinden ürün ve hizmetlerinizi pazarlama konusunda önemli ipuçları vereceğiz.
1. Amaçlarınızı Netleştirin
Eskilerin dediği gibi: “Vakit nakittir.”
Bu nedenle Twitter’a yönelik pazarlama stratejileri geliştirmek için önce bir hazırlık yapmanız gerekmekte.
Şirketinizin neden Twitter’da faal olması gerektiğini belirlemelisiniz.
Bu nedenlere şöyle örnek verebiliriz:
- Ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını yapmak, marka imajınıza katkı sağlamak
- Satış yapmak
- Müşteri sayısını artırmak
- Web sitenize müşteri trafiği çekmek
Bu ve benzeri hedefleri belirledikten sonra başarı oranınızı ölçebilmek adına ölçülebilir hedefler bulmalısınız.
Örneğin Twitter’ı satışlarınızı artırmak amacıyla kullanmak istiyorsanız 20 satıştan 1 tanesinin Twitter kaynaklı olmasını hedefleyebilirsiniz.
Eğer amacınız Twitter üzerinden web sitenize trafik çekmekse sitenize giren her 500 kişiden 40’ının Twitter’dan gelmesini hedefleyebilirsiniz.
Özetle Twitter’ı hangi amaçla kullanacağınızı belirlemeli, bu amaçların başarısını ölçebilmek için kendinize bazı kıstaslar koymalısınız.
2. Profilinizi Dikkatle Oluşturun
Kullanıcı adı, biyografi, kapak resmi gibi unsurlara büyük önem verin. Sırf laf olsun diye şirketiniz için Twitter hesabı açmamaya dikkat edin.
Bilinçli bir şekilde hareket ederek, neyi niçin yaptığınızı bilerek Twitter sayfanızı oluşturduğunuz zaman marka imajınıza katkı sağlarsınız, insanların güvenini kazanır ve arama sonuçlarında daha görünür olursunuz.
Twitter hesabınıza direkt olarak işletmenizin adını verebilirsiniz ancak seçeceğiniz ismin insanlar tarafından hatırlanabilir olmasına da dikkat edin.
Şirketinizin büyüklüğüne ve hedeflerine bağlı olarak tek bir hesap açabileceğiniz gibi her departman için farklı bir Twitter hesabı açmayı da düşünebilirsiniz.
Twitter profilinde biyografi kısmı arama motorları tarafından kaydedilir. Ayrıca hesabınıza tıklayan bir kişi ilk olarak biyografi kısmını görür. Bu nedenle bu kısma şirketinizin adını, web sitesini ve tek cümlelik misyonunu yazabilirsiniz.
Eğer şahıs şirketi iseniz buraya esprili bir ifade de bırakabilirsiniz.
Şunu unutmayın yeter: Twitter hesabınıza tıklayan potansiyel takipçiler sizin ne iş yaptığınızı, markanızın ne üzerine olduğunu net bir biçimde anlamalıdır.
Biyografi kısmında olması gereken unsurlar şunlardır:
İsim: Şirketinizin ismi. Şirketiniz piyasada nasıl biliniyorsa o ismi kullanın.
Kullanıcı adı: @XXXX şeklindeki Twitter ismi. Buraya şirketinizin ismini verebilirsiniz.
Lokasyon: Eğer bir mağaza, fabrika, lokanta iseniz buraya işletmenizin bulunduğu lokasyonu mutlaka yazın. Telefon numarasını eklemeyi de ihmal etmeyin.
Websitesi: Bu kısma websitenizin ana sayfasının linkini ya da spesifik bir sayfasının linkini koyabilirsiniz.
Kapak resmi: Kapak resminin markanızı doğru bir şekilde ifade ettiğinden emin olun. Bu kısmı asla boş bırakmayın.
Profil resmi: Profil resmi olarak da şirketinizin logosunu koymanız gerekir.
Bunlara ek olarak şu tür şeyleri de biyografiye eklemeyi düşünebilirsiniz:
- Markanızın sahip olduğu slogan
- İşletmenizin faaliyet gösterdiği konu ile ilgili birkaç anahtar kelime. Bu kelimeleri hashtag şeklinde de yazmanız çok iyi olur.
- Web siteniz haricinde başka bir web sitesi linki
Twitter hesabınızı açıp gerekli bilgileri girdikten sonra diğer sosyal medya mecralarında paylaşın. Yani insanlar sizin yeni bir Twitter sayfasına sahip olduğunuzdan haberdar olsunlar. Twitter hesabınızın linkini web sitenize ikon şeklinde yerleştirin.
3. İçerik Her Şeydir
Hesabı başarıyla açtıktan sonra sıra twit atmaya, insanlarla etkileşime girmeye, takipçi kazanmaya geldi.
Eskiden twit başı 140 karakter hakkınız varken son düzenlemeyle 280 karakterlik bir şey yazma hakkına sahipsiniz.
Çoğu zaman kısa yazmak, uzun yazmaktan daha zordur. Bu nedenle twitlerinizin kolay okunabilir ve net olması çok önemli. İşletme hesabına sahip olduğunuz düşünülürse twitlerinizde takipçilerinizi bir şeyler yapmaya davet (call-to-action) etmeniz de yine kritik bir mesele.
Örneklerle açıklayalım.
Hashtag kullanın
Twitlerinizde makul miktarda hashtag kullanın. Hashtag kullandığınız zaman içeriğinizi hem sizin takipçileriniz görür hem de o hashtag ile ilgilenen ve henüz takipçiniz olmayan kişiler de.
Takipçilerinizle etkileşime girin.
Takipçilerinizin ilgi alanlarını öğrenin ve onlara faydalı içerikler sunun. Size gelen twitleri dikkatle okuyun ve onlara yaşadıkları sorunlar bağlamında yardımcı olun.
İyi içerik her şeydir
Eğer sosyal medyada başarılı olmak istiorsanız iyi içerikler üretmelisiniz. Ayrıca sektörünüzle alakalı faydalı bilgileri, güzel yazıları re-tweet etmekten çekinmeyin. Markanız hakkında takipçilerin yazdığı olumlu twitleri de yine re-tweet edebilirsiniz.
280 karakteri tüketmek zorunda değilsiniz
Twitter size 280 karakter hakkı veriyor diye tüm twitlerinizi 280 karakterlik yapmak zorunda değilsiniz. Kısa bir şey yazmanız gerekiyorsa kısa yazın.
Video, fotoğraf paylaşın
Video, fotoğraf, gif gibi unsurların bulunduğu twitler daha çok etkileşim almaktadır. İnsanların bir görsel içeren twit’e yorum yazması, bu içeriği re-tweet etmesi daha kolaydır. O nedenle olabildiğince görsel şeyler paylaşmaya çalışın.
Tüm bunlara ek olarak daima niteliği nicelikten üstün tutun. Her an her dakika twit atmak zorunda değilsiniz ancak attığınız twitlerin bir amaca hizmet etmesine, bir fayda sağlamasına özen gösterin.
4. Özgün Olun
Aynı anda birden fazla sosyal medya sitesine aynı içeriği paylaşmaya yarayan pek çok araç mevcut. Ancak bizim size tavsiyemiz Twitter’ı daha özgün bir şekilde kullanmanız yönünde.
Eğer kullanıcılar Facebook’ta, Instagram’da ve Twitter’da hep aynı içerikleri paylaştığınızı fark ederlerse Twitter hesabınıza pek çok önem vermezler.
Ayrıca her sosyal medya platformunun kendine has özellikleri vardır ve her birinde başarılı olmanın farklı yolları vardır.
“İçerik değil mi, her yerde aynı işlevi görür” gibi bir anlayış benimsemeyin ve Twitter’da daha özenli hareket edin. Özellikle müşterilerle ve takipçilerle direkt etkileşime girilebilen bir mecra olduğu için Twitter’daki içeriklerinizi sadece Twitter’a özgü bir anlayışla hazırlayın.
5. Düzenli Olarak Paylaşım Yapın
Her şeyde olduğu gibi Twitter’da da başarılı olmanın zaman ve emekle mümkün olduğunu söylemiştik.
Örneğin istisnasız her gün en az 1 adet twit atmaya özen gösterin.
Ayrıca Twitter’da olup bitenleri takip etmek, trend konuları izlemek, markanızın adının geçtiği içerikleri kontrol etmek, takipçilerinize cevap vermek gibi konular için de vakit ayırmalısınız.
6. Sadece Satış Odaklı Düşünmeyin
Twitter’da gönderi paylaşırken tek amacınız ürün veya hizmetleriniz satmak olmamalı.
Twitter aynı zamanda yeni müşteri kazanmak, eski müşterilerle tekrar kaynaşmak için de etkili bir mecradır.
İnsanlarla etkileşime girerken en son amacınız satış ve kazanç elde etmek olmalıdır.
Eğer siz insanlarla sağlıklı ve verimli bir etkileşime girer, onların gönlünü ve güvenini kazanırsanız zaten sizden alışveriş yapmaya daha eğilimli olacaklardır.
Yani Twitter hesabınızı müşterilerin ve takipçilerin ilgisini çekmek, markanızı tanıtmak için kullanın. Onlara zorla bir şey satmaya çalışmayın.
ÖRNEK
Bu örnekte Tesla kendi ürünleriyle ilgili bir şeyden bahsetmiyor. Takipçilerinin yenilebilir enerji kaynaklarına ilgi duyduğunu bildiği için sektörün geleceğiyle ilgili bir haberi paylaşıyor( Haberde Kaliforniya’nın ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamı 2045 yılına gelindiğinde yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağı belirtiliyor) . Çünkü Tesla dijital medya pazarlama ekibi, müşterilerinin ilgi alanlarını ve benimsedikleri değeri iyi biliyor. Siz de kendi takipçilerinizin hassasiyet gösterdiği konuları tespit etmeli, belli aralıklarla bu konulara değinen içerikler paylaşmalısınız.
7. İnsanların Sesine Kulak Verin
Twitter bilgi paylaşmak, diğer bir deyişle konuşmak için ideal bir mecra. Ancak konuşmak kadar dinlemek de satış ve pazarlama alanında önemli bir konu.
Twitter’da olup bitenleri, takipçilerinizin ve takipçiniz olmayan kişilerin yazdıklarını okuyarak;
- İnsanların ilgi ve ihtiyaçlarını öğrenirsiniz
- Rakip firmaların neler yaptığından haberdar olursunuz
- Sektörünüz hakkında insanların neler düşündüğünü öğrenirsiniz
Şirketinizin CEO’su, faaliyet alanları, ürün ve hizmetlerinizin benzerleri hakkında neler konuşulduğunu takip etmek için de yine Twitter çok iyi bir alandır.
8. Etkileşime Girin
Twitter’da başarılı olmanın tek göstergesi yüksek takipçi sayısı değildir.
Takipçilerinizle ve diğer kullanıcılarla etkileşime girmek, onların gönderilerini beğenmek, onları yazdıklarına ve sorularına cevap yazmak Twitter’ı etkili bir şekilde kullanmak için şarttır.
Twitter insanlarla ve kurumlarla kişisel/kurumsal bir düzeyde iletişime geçmek üzerine kurulu bir mecradır.
Örneğin;
Takipçilerinizin twitlerine bakmalı, onların ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını öğrenmelisiniz. Bu esnada markanız için faydalı olabilecek yeni bilgiler edinmeniz son derece olasıdır.
Faaliyet gösterdiğiniz sektördeki gelişmeleri izlemelisiniz. Rakip firmaların takipçileriyle nasıl etkileşime girdiğini görmeli, ne tür içerikler paylaştıklarını incelemelisiniz. Sektörel düzeyde önemli kişi ve kurumların yazdıklarına ayrı bir özen göstermeli, bu kişileri takip etmelisiniz. Sözgelimi, bir restoranınız var ve Twitter hesabınızı Vedat Milor takip ediyor! Bu işletmeniz için olağanüstü bir gelişme olur.
Takipçilerinizin sorularına cevap verin. Twitter’ın şahane bir müşteri hizmetleri aracı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Örneğin müşteri hizmetleri telefon hattına bağlanan bir kişinin problemini çözdüğünü zaman bundan sadece tek bir kişi faydalanır. Ancak insanların yaygın olarak yaşadığı bir probleme Twitter üzerinden çözüm bulursanız bundan pek çok kişi yararlanır.
Hoşunuza giden twitleri beğenin, paylaşın. İnsanların beğenilme, takdir edilme ihtiyacı her şeyin üzerindedir. Bu bilimsel gerçeği aklınızdan bir an olsun çıkarmayın.
Twitlerinizde çeşitli kişilerden bahsetmeyi (mention) unutmayın. Örneğin mizahi bir twit attığınız zaman konuyla alakalı olabilecek bir şarkıcıyı, fenomeni, sanatçıyı da twitinizde mention’layın.
Bir konu hakkında bilgi ve feedback toplamak için Twitter’ın anket özelliğinden yararlanın. Bir ürün ve hizmet hakkında bilgi ve tavsiye almak için müşterilerinizden ve diğer insanlardan bilgi almak sizin ben-merkezci olmadığınızın, müşteri memnuniyetine önem verdiğinizin bir göstergesi olarak anlaşılır.
ÖRNEK
Elon Musk’ın takipçilerinin twitlerini paylaştığını, yeni fikirlere ve insanlara söz hakkı verdiğini görüyoruz. Koskoca Elon Musk, bunların hiçbirini yapmasa da olur. Ancak o insanların gönlünü kazanmayı, kendi markasının sempatisini insanlar nezdinde kazanmayı önemsiyor. Belki de bu yüzden bu kadar başarılıdır, ne dersiniz?
9. Rakip Firmaları İnceleyin
Sektörel olarak sizle ilgili olsun ya da olmasın, başka firmaların stratejilerini benimseyip sizin de uygulamanız da hiçbir sakınca yoktur.
Başka insanlardan ve işletmelerden öğrenebileceğiniz yeni şeyler daima vardır ve var olacaktır.
Örneğin sektörünüzün en büyük 5 firmasını tespit edin ve bu firmaların Twitter stratejilerini analiz edin.
Nike ne yapıyor? Nusr-Et ne yapıyor? Migros ne yapıyor? Netflix ne yapıyor?
Bu büyük firmaların yaptıklarından neler öğrenebileceğinize, bunları kendi firmanızın sosyal medya stratejilerine nasıl uygulayabileceğinize bakın.
Rakiplerinizin neler yaptığını görmek, insanların rakip firmalara nasıl yaklaştığını görmek için de Twitter yine şahane bir yerdir.
Yani en büyük rakibiniz olan X şirketinin müşterileriyle ilişkisini incelemeli, bu ilişkide çalışan ve çalışmayan unsurları tespit etmelisiniz.
10. Kendinizi Düzenli Olarak Kontrol Edin
Twitter’da uyguladığınız stratejileri düzenli olarak kontrol etmeli, işe yarayan stratejileri geliştirmeye çalışmalı, fayda sağlamayan stratejleri de terk etmelisiniz.
Yani başlangıçta Twitter’a girme amacınızı gerçekleştirebiliyor musunuz?
Kendinize koyduğunuz kıstasların kaç tanesini gerçekleştirebildiniz? Ya da süreçte yeni kıstaslar belirlediyseniz eski kıstasların sizin için bir geçerliliği kaldı mı?
Bu gibi soruları kendinize düzenli olarak yöneltmelisiniz.