Cumartesi, Eylül 7, 2024
Ana SayfaİnovasyonUyuşturucu Bağımlılığını Önlemenin Yolu: Gen Terapisi

Uyuşturucu Bağımlılığını Önlemenin Yolu: Gen Terapisi

Yeni geliştirilen bu tedavi sayesinde, özel olarak tasarlanan antikorlar ile uyuşturucunun keyif veren etkileri ortadan kaldırılabiliyor.

 

Bağımlılık Antikoru

Amerika Birleşik Devletleri’nin Arkansas Eyaleti’ndeki Arkansas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan bilim insanları, bağımlılıkla savaşta büyük bir adım atarak gen terapisi ile bağımlılığı tedavi etme yolu geliştirdi.

Prosedür gereği araştırmacılar, bağımlılık karşıtı geni özel olarak tasarlanmış virüsün içerisine yerleştiriyor. Daha sonra bu virüs hastanın vücuduna zerk edilerek, hastanın uyuşturucuya karşı antikor üretmesi sağlanıyor.

Metamfetamin molekülleri kan dolaşımındayken antikorlar ile karşılaşıyor ve beyne giderek keyif verici bir etki bırakmadan önce alıkonuluyor. Bu sayede tedaviyi alan uyuşturucu bağımlıları, uyuşturucu kullandıklarında önceden hissettiklerini hissetmiyorlar.

Bu yöntemin ilerleyen dönemlerde geliştirilerek terapi ile birlikte hastaların bağımlılıktan kurtulması için kullanılabileceği umuluyor. Halihazırda fareler üzerinde yapılan deneyler, tedavi sürecinin yaklaşık sekiz ay sürdüğünü gösteriyor.

Bahsi geçen tedavinin tek başına kesin çözüm olduğunu düşünmek ise hata olur. Bu çalışma, değişimi arzulayan bağımlılara yardımcı olacak ve bağımlılıklarının nüks etmesini önlemede katkı sağlayacak bir araç. Kısacası, eğer ilaç uyuşturucunun etkilerini ortadan kaldırırsa, hastaların tekrar kullanma ihtimali azalacaktır.


Tedavinin hayvanlar üzerinde yapılan testlerde başarılı olması bir yanda dururken, insanlarda da aynı şekilde fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Uyarıcı bağımlılıkları için geliştirilen önceki tedavi yöntemleri, hayvanlar üzerinde başarılı sonuçlar elde etmiş olsa da, insanlar mevzubahis olduğunda aynı derecede başarı sağlanamıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2012 yılında yapılan bir araştırma, son bir yıl içinde metamfetamin kullananların sayısının 1,2 milyon, son bir ayda kullananların ise 440 bin olduğunu gösterdi. Bu uyuşturucu, en sık kullanılan uyuşturuculardan biri olduğu gibi, oldukça da zararlı bir madde. Bu nedenle, bağımlılıktan kurtulmaya çalışanları bu yolla desteklemek, sorunun çözümü için önemli bir adım olacaktır.

 

Gen Tedavisi Çalışmaları

Gen tedavisi son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. İnsan vücudunu genetik seviyede manipüle ederek bilim insanları bir zamanlar çaresiz sanılan hastalıkları tedavi etme fırsatı yakaladı.
Yakın zaman önce gen tedavisi, çığır açan bir tedavi yöntemi geliştirerek kalıtsal körlüğü alt etmeyi başardı. Bu süreçte, genç erkeklerde daha sık görülen zihinsel rahatsızlıklarla mücadele yolunda da umut verici adımlar atıldı.

Bunlara ek olarak, gen tedavisi ve “mikro kabarcık” yöntemi ile kırık kemiklerin tedavisinde etkili bir yol ortaya konuldu. Dahası, hücreleri tekrar programlayarak kanser ile savaşmalarını sağlayabilen bir tedavi yöntemi bile geliştirildi.

Genetik alanında ne kadar fazla şey öğrenebilirsek, bilim insanları da genler ile bir o kadar haşır neşir olup faydalı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu alan genişlemeye ve ilerlemey oldukça müsait olsa da, bahsettiğimiz tedavilerin birçoğu henüz insanların hizmetine sunmak için uygun değil. Her şeye rağmen bu çalışmaların destekleniyor olması umut verici.

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar