Volkswagen Logosunun Değişim Hikayesi

Bir şirketin en temel amaçlarından biri sağlam bir marka imajı oluşturmak olmalıdır.

Fakat maalesef şirketler büyük oranda maddi kaygılarla hareket eder ve marka imajının logodan ya da slogan fazlasını gerektirdiğini unutur.

Hele günümüzdeki sıkı rekabet koşulları bakımından marka imajı bir şirketi rakiplerinden ayırt etmek için en asli unsurlardan biri haline gelmiştir.

Tabii zaman geçtikçe müşterilerin değiştiği gerçeği de unutulmamalıdır. Kaçınılmaz değişimler sonucu olarak pek çok marka kabuk değiştirmiş, kendini yenilemiştir.

İşte bu markalardan biri de Volkswagen’dir. Türkçede “Halkın aracı” anlamına  gelen Volkswagen logo tasarımına bakacağız bu yazıda. Otomotiv dünyasının en köklü markalarından biri olan Volkswagen’in logosu bizlere oldukça faydalı bilgiler sunuyor…

 

Volkswagen’in Kuruluşu

28 Mayıs 1937’de Almanya’da kurulan Volkswagen’in o zamanki adı “Gesellschaft Zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH” idi.

Berlin’deki bir sanayi bölgesinde Adolf Hitler’in öncülüğünde kuruldu Volkswagen. Şirketin amacı insanların satın alabileceği ve Alman otobanlarında kullanabileceği uygun fiyatlı otomobiller üretmekti. Bunun temel amacı ise Almanların serbest zamanlarını daha iyi değerlendirmesini sağlamaktı.

O dönemde bir otomobil yaklaşık 140 dolara satın alınabiliyordu.

Adolf Hitler iktidara gelince o zamanlar otomotiv mühendisi olarak Avusturya’da yaşayan Ferdinand Porsche’yi bu projenin başına getirdi. Öyle ki Ferdinand Porsche Avusturya vatandaşıydı ve Hitler ondan milliyetini değiştirmesini istedi.

Yuvarlak hatlara sahip bu aracı o zamanlar bir Fransız otomobil dergisinde çalışan Bela Barenyi 1934’te çizdi.

1938’de şirket adını “Volkswagenwerk GmbH” olarak değiştirdi ve Nazi sembolünü andıran bir logoyu benimsedi.

Bu sembol Ginfaxi adlı bir Nordik semboldü ve “girilen tüm savaşlarda galip gelme” anlamına geliyordu mitolojik olarak.

2. Dünya Savaşı başlamak üzereyken bu logo biraz değiştirildi çünkü ayaklı pervaneye benzetiliyordu insanlar tarafından.

Savaş esnasında Volkswagen fabrikası dahil pek çok fabrika ve sanayi tesis zarar gördü. Savaş sonra yaklaşırken İngiliz askerler Volkswagen fabrikasını zapt etti ve vali Ivan Hirst fabrikanın başına geçti.

Bu süreçte fabrikada gereken tadilat yapıldı ve üretim araçları tamir edildi.

Savaş döneminde toprağın altına gömülen pek çok makine 1945’te topraktan çıkarıldı. Bu makineler ve parçalarla 2000’den fazla otomobil üretilebildi!

Ertesi sene İngiltere fabrikanın üretim kapasitesini artırdı ve bir yıl içinde 10.000 araç üretildi. Yine bu dönemde şirketin adı bugün de kullandığımız şekliyle Volkswagen olarak değiştirildi.

İngiliz ordusu fabrikanın yönetimini Ford ve Fiat’a teklif etti ancak bu markalar teklifi kabul etmedi. O nedenle 1949 yılında Volkswagen’in yönetimi Alman hükümetine devredildi.

Şirketin yeni genel müdürü Mr. Rieger önderliğinde fabrika büyütüldü, yeni araçlar üretildi. Volkswagen bu süreçte diğer Avrupa ülkelerine de bol miktarda ihraç edildi. Alman ekonomisinin kalkınmasında Volkswagen’in katkısı büyük oldu.

 

Volkswagen Logosu

Volkswagen logosu bir çember içinde V ile W harflerinden oluşan ve görür görmez tanınan bir logo. 1967’den beri mavi-beyaz renklerin tercih edilmesi, markanın profesyonelliğe ve istikrara olan inancını temsil etmekte. Kuruluş döneminden beri görece sabit bir revizyon geçmişi olan Volkswagen logosunun geçirdiği değişimlere kısaca bakalım.

1937-1939

Bu dönemde yoğun bir Nazi etkisi görülüyor. Nazi Partisi’nin sembolüne benzeyen logolarda dişli çark ve V-W harfleri yer alıyor.

1939-1945

Bu logoda Nazi sembolü kalkıyor ancak dişli çark logoda kalmaya devam ediyor. Daha pratik ve daha maskülen bir hale gelen logonun oranları daha dengeli olarak değerlendiriliyor.

1945-1960

1945-1960 arası Volkswagen logosu, bugünkü logonun temeli. Grafik ve vurgulu bir hal alan logo, markanın pratikliğini ve kalitesini öne çıkarıyor.

1960-1967

7 yıl kullanılan bu logo ile V-W harflerini çevreleyen bir çember logoya dahil ediliyor. Markanın uluslararası pazara açılmasıyla global imajı güçlendirmek için yapılıyor bu revizyon.

1967-1978

1945’teki logoyu andıran bu dönemin logosu daha minimal ve zarif. Renk paleti ise mavi-beyaza kayıyor ve günümüze kadar bu renkler Volkswagen logosunda kullanılmaya devam ediyor.

1978-1989

Bu dönemde V-W harflerini çevreleyen dairelerin sayısı ikiye çıkıyor.

1989-2000

Artık formdan ziyade renklerde revizyona gidiliyor. Mavi daha açık ve daha parlak bir hale geliyor.

2000-2012

Üçboyutlu (3D) bir görünüme kavuşan logoda beyaz gümüşsü, mavi ise daha güçlü bir tonda kullanılıyor.

2012-2019

Üçboyut efekti daha da vurgulanıyor, çizgiler daha keskinleşiyor ve kalınlaşıyor. Oldukça güçlü ve kendinden emin bir imaj kazanan logo, markanın kaydettiği ilerlemeyi simgeliyor.

2019 –

En son 2019’da makyajlanan Volkwagen logosu, markanın elektrikli araç üretimine geçişini temsil ediyor. Yani aslında Volkswagen için yepyeni bir sayfa açılıyor. Bu nedenle fütüristik ve sade bir logo seçildiğini söylemek mümkün. Üçboyutlu tasarımdan tekrar iki boyutlu tasarıma geçilmesi de  “üstün teknoloji” bir stil katıyor logoya.

ID.3 adlı ilk elektrikli otomobilini 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtan Volkswagen’in 1937’den beri 15. logosu unvanına sahip olan bu yeni logo otomotiv devinin fosil yakıtlardan sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi hedeflediğini gösteriyor.

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir