Volkswagen’in Başarı Hikâyesi

Volkswagen Grubu, Wolsfburg, Aşağı Saksonya merkezli, Alman bir otomobil üretim şirketidir. Hem ticari hem de binek araçları üreten şirket, binek araçlarını Scania, MAN, Neoplan ve Volkswagen isimleri altında satıyor. Şirketin ticari araç markaları ise Audi, Skoda, Bentley, Porsche, Lamborghini ve Volkswagen.

İlk ismi Gesellschaft Zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagen (Alman Arabalarını Hazırlama Topluluğu) olan şirket, Alman İşçi Cephesi tarafından 1937 yılında kuruldu. Bir yıl sonra adı değiştirilen şirket Volkswagenwerk olarak anılmaya başladı.

Şirketin esas amacı, ülkemizde vosvos olarak bilinen arabaları üretmekti. Fakat şirketin üretim tesislerinin inşaatı tamamlandıktan kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı patlak verdi. Şirket, bu sebepten ötürü askeri araçların imalatını yapmaya başladı.

Volkswagen, savaş bittikten sonra, 1949 yılında Volkswagen-Finanzierung-Gesellschaft adını aldı. Şirketin o dönemki sahibi Büyük Britanya Askeri Hükümeti, şirketi Almanya Hükümeti’ne devretti. Şirket 1953 yılında Toronto, Ontario’da açtığı şubesi ile küresel bir nitelik kazandı.

Bu başarıyı takiben, şirket 1955 yılında Brezilya ve ABD’de de şubeler açtı. Kısa süre içinde büyüme gösteren Volkswagen, Güney Afrika, İsveç ve Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanında şubeler açmaya başladı. Şirketin adı 1960 yılında Volkswagenwerk Aktiengesellschaft olarak değiştirildi.

Şirketin faaliyetleri giderek artsa da, ilk ses getiren girişim Almanya sınırları dışında, İspanyol araba üretim şirketi SEAT, S.A. ile yapılan işbirliğinin ardından geldi. Genişleyen küresel hacminin gözler önüne serilmesi için şirketin adı tekrar değiştirildi. Şirket, 1990 yılında SEAT’i tamamen devralarak Alman olmayan ilk yan kuruluşunu kurmuş oldu. Böylece Volkswagen, küresel anlamda bariz biçimde tanınmaya başladı. Şirket, 2003 yılında da Skoda’yı tamamen kendi himayesi altına aldı.

Volkswagen günümüzde dünyanın en büyük üçüncü araç üreticisi. Avrupa’daki en büyük ikinci pazar payına sahip olan şirket, 2013 verilerine göre dünyanın en büyük dokuzuncu şirketi. Dünya çapında 300.000’den fazla kişiyi istihdam eden şirket, yılda 9,7 milyon araç satarak bir sene içinde en çok araç satan şirket olma unvanını elde etti. Yılda 10 milyon araç satmak isteyen şirketin bu hedefi hiç de imkânsız görünmüyor.

Dünya devi Volkswagen, 153 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin başlıca alt kuruluşları ise şöyle: AUDI AG, Bentley Motors Ltd, Automobili Almborghini S.p.A, Bugatti Automobiles, Suzuki Motor Corporations ve Ducati Motor Holding S.p.A. Hisseleri çoğunlukla Frankfurt Borsası’nda bulunan Volkswagen AG’nin Londra, New York ve İsviçre borsalarında da hisseleri bulunuyor.

Şirket, araç üretiminin yanı sıra, ayrıca spor sponsorluklarına da yatırım yapıyor. Şirket 2008 Yaz Olimpiyatları, 2014 Kış Olimpiyatları ve David Beckham Academy gibi önemli spor etkinliklerine / kuruluşlarına yatırımlarda bulunuyor. Volkswagen ayrıca, Bundesliga’da mücadele eden Alman futbol ekibi VfL Wolfsburg’un da sahibi.

Şirketin ulaşmak istediği başlıca hedefler kusursuzluk ve çeşitlilik olarak öne çıkıyor. Mütevazı başlangıcına ve İkinci Dünya Savaşı sebebiyle uğradığı tahribata rağmen tekrar ayağa kalkan şirket, otomobil sektöründeki küresel inovasyonlarda ve pazar payında öncü haline geldi. 77 yıllık uzun tarihinde markayı sadece 10 kişi yönetti. Şirketin istikrarının ispatı olan bu durum, ayrıca markanın önünde parlak bir geleceğin olduğuna da işaret ediyor.

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir