Ofis bazlı satış işinin maliyeti, yeni iş kuran girişimciler için yüksek olabilir. E-ticaret sitelerinde de müşteriyle etkileşim düşük olunca, bazı girişimciler müşteriyle yüz yüze gelme ve anında dönütler alma fırsatını yakalamak için seyyar iş fikirlerine yöneliyor.
Seyyar perakende aracıyla bir iş kurmanın ortalama maliyeti 20.000 TL. Bu maliyet biraz da aracı yenileme işlemine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Seyyar perakendeciler üretimden müşteriyle ilişkilere kadar her alanda esneklik sunabiliyor. Sizler için özel bir karavanda satılan özel ayakkabılardan tutun da bir tırın dorsesinde satılan örgü malzemelerine kadar dünyanın dört bir yanından ilham verici seyyar iş fikirlerini araştırdık. İşte park alanlarını ve yolları satış için kullanan yaratıcı girişimcilik örnekleri…
ARTichoke Kıyafet Otobüsü
Massachusetts’ten Kate ve Lizzy Escher kardeşler, yerel sanatçılar tarafından tasarlanan ipek kadın ve erkek kıyafeti satan şirketlerini 2010’da kurdular. 2012 yılında şirketi, mobil bir hale getirdiler. Bir otobüsü, şık bir butik haline getirdiler. “Kıyafet otobüsü” Cape Cod şehri civarında dolaşıyor. Müşteriler otobüsün güzergahını şirketin Twitter hesabı üzerinden takip edebiliyor.
Ayakkabı Römorku
Austin, Teksas’tan modacı Sarah Ellison Lewis, römork üzerindeki ayakkabı dükkanını 2011’de kurdu. Bootleg Airstream olarak bilinen dükkanda vintage Chanel ayakkabılardan yaldızlı makosenlere kadar birçok ürün yer alıyor. Lewis, siyah ve beyaz şeritleri olan römorkuyla Austin’in Güney Kongre Alışveriş Merkezi’nde müşterilerini bekliyor.
İplik Tırı
Maridee Nelson ve Barbra Pushies 2010 yılında bir örgü kursunda tanışan iki arkadaş. Örgü tutkusunu paylaşan ikili, iplik mağazası açmanın getireceği finansal sorumluluklarından çekinmişler. 2012 yılında yerleşik bir mağaza açmak yerine bir tır dorsesinde kurmuşlar işlerini. Güney Kaliforniya’daki fuarlarda, festivallerde, yerel pazarlarda iplik ve örgü malzemeleri satıyorlar.
Çiçek Kamyoneti
Jenifer Kaplan, 2011 yılında 1970 model bir Dodge dondurma kamyonetini, seyyar bir çiçekçiye çevirmiş. Kamyonet Los Angeles’ın sokaklarında ve özel etkinliklerde görülebilir. Papatyadan zambağa kadar birçok çiçek türü bulunan araçta, müşteriler kendi buketlerini hazırlayabiliyor. Kamyoneti Twitter üzerinde takip etmek de mümkün.
Ünlüler Butiği
Önceden New York’ta otobüs şoförü olarak çalışan Nneka Green-Ingram, Harlem kaldırımlarında dört yıl boyunca ıvır zıvır sattıktan sonra 2012’de Frito Lay teslimat kamyonunu satın alarak onu yeniledi. Şimdi kamyonun kasası yapay elmas işlemeli gözlüklerle, isim yazan kolyelerle ve ünlülerin kullandığı mücevherlerin kopyalarıyla dolu. Her şey 5-30 dolar aralığında. Araç, perşembe ile pazar günleri arasında Harlem 125. caddede müşterilerini bekliyor.
Third Man Kayıt Stüdyosu
Third Man kayıt stüdyosu, Tennessee’de 2009 yılında The White Stripes grubunun solisti Jack White tarafından kurulan indie plak dükkanı ve kayıt stüdyosunun seyyar şubesi. Kamyon olarak iki yıl sonra Austin’de faaliyete başlayan stüdyo, aynı zamanda seyyar müzik dükkanı ve performans sahnesi olarak da işlev görüyor. Ülkeyi baştan aşağı gezen kamyon, farklı müzik dükkanlarına ve Coachella gibi müzik festivallerine uğruyor. Kamyonun güzergahına Twitter hesabı üzerinden ulaşılabilir.
Güzellik Merkezi
Anne Patricia Filaseta ve kızı Julie Warnock, bir zamanlar belediyeye ait olan bakım aracını seyyar bir güzellik malzemesi dükkanına çevirmişler. “Arome terapisi iş başında” sözünü motto olarak belirleyen ikili, aynı zamanda köpük makinesi ve deniz suyu da sunuyor müşterilerine. Bu sayede müşteriler, ürünleri test edebiliyorlar. Otobüs, anne kızın 2001’de internette kurduğu işin bir uzantısı olarak görev yapıyor. Sanat gösterilerinde ve Los Angeles bölgesindeki yerel festivallerde görülebilen aracın bağlı olduğu şirket de Los Angeles’ta yer alıyor.
Wanderlust
Portland’da 1969 model bir römorkun içinde vintage giysi satan Vanessa ve Dan Lurie römorku sattıkları giysilerin ruhuna uygun olarak yeniden tasarlamışlar. 2010 yılında faaliyete giren Wanderlust’in sahibi çift, o zamandan bu yana işleri büyütmüş ve seyyar şubeden başka bir de sabit bir şube açmışlar. Bu seyyar butik, Amerika’nın her yerinde, özellikle de fuar ve etkinliklerde karşınıza çıkabilir.
Köpek Banyosu
Seyyar köpek tıraş ve yıkama işi 2006’dan beri New York’un köpeklerini şımartıyor. Richard Caporizzo minibüsü, kendine has bir köpek banyosuna çevirmiş. Minibüsün İçinde jeneratör, 380 litrelik su tankı ve elektonik tımar ve tıraş masası yer alıyor. Caporizzo ve oğlı Matthew randevu sistemiyle çalışıyor ve köpek sahibinin evine giderek tıraş, banyo ve kurulama hizmeti veriyor.
Puro Odası
Bar ve restoranlardaki sigara yasağı puro sevenleri bir miktar üzmüş halde. Pennsylvania’dan Ron ve Wendy Riedi çifti, bu sorunu çözmek için işe koyularak sokakta puro içmeye olanak veren bir araç tasarlamışlar. 1973 model bir römorka deri koltuk, ahşap kaplama ve spor kanallarının izlenebileceği 5 televizyon yerleştiren ikili, seyyar dinlenme odasını normal ve kurumsal müşterilere kiralama hizmeti de veriyor.