Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaGenelYaşam Koçu Olmak

Yaşam Koçu Olmak

Arkadaşlarınızla saatlerce telefonda konuşuyor ve onlara olumlu tavsiyeler mi veriyorsunuz? Belki de kendinize neden bunu yaparak para kazanmayım diye soruyorsunuzdur. Şu anda bu makaleyi okuyorsanız bunu yapabileceğinizi düşündüğünüz içindir.

Aslına bakarsanız bu sektör gün geçtikçe büyümektedir. Rüya mesleklerden biri olan yaşam koçluğu yaparak başkalarına yardımcı olmak istiyorsanız işte izlemeniz gereken adımlar oldukça basit. Nasıl yaşam koçu olabileceğinizi aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Nasıl yaşam koçu olunur?

1 – Üniversiteye gidin. Elli sene önce bu işi sadece bir lise diploması ile yapabilirdiniz ancak günümüzde işler değişti. Yaşam koçluğu yapabilmek için en az dört senelik diploma sahibi olmanızı tavsiye ederiz. İlla ki de alacaksınız diye bir şey yoktur ancak mastır veya doktora derecesi olanlara karşı elinizde bir üniversite diploması olması size avantaj sağlar.

Psikoloji ve rehberlik gibi bölümler olsa da yaşam koçluğu diye bir bölüm henüz yoktur. Ancak yaşam koçluğu diye bir bölüm olmaması kurslar olmadığı anlamına gelmez.

2 – Onaylı kurslar aracılığıyla koçluk dersleri alın. Üniversiteyi çoktan bitirdiyseniz ve bir daha geri dönmek gibi bir niyetiniz yoksa onaylı kurslara katılabilirsiniz.

3 – Sertifika alın. Kursu bitirdikten sonra sertifika almaya hak kazanırsınız. Bu sertifika sayesinde ilerlemeye başlayabilirsiniz. Unutmayın bu sizin ekmek tekneniz olacak. Sertifika olmadan hiçbir yaşam koçu başarılı olamaz.

4 – Seminerlere katılın. Bu alanda kalıcı olmak istiyorsanız bütün büyük isimlere aşina olun ve ilişkiler kurun. Ülkenin dört bir yanında ki bütün yaşam koçları bu tür seminerlere katılır.

Katıldığınız seminerlerden bir şeyler öğrenmeye çalışın. Size eve gidin ve her söyleneni uygulayın demiyoruz ancak seminere katılan diğer insanlarla konuşabilirsiniz. ( her seminerin farklı bir konusu olur)   Birkaç tane akıl hocası bulmanız yola çıkarken size avantaj sağlayacaktır. Birileri size mutlaka ve mutlaka yol gösterecektir.

 

İş kurma aşamaları

1 – Yarı zamanlı işinize devam edin. Yaşam koçluğu eğitimlerine katılırken büyük paralar ödemenize yoktur. Ancak bir taraftan eğitim alırken bir taraftan da yaşamınızı idame ettirmek zorundasınız. Eğitimlerinizi tamamladıktan sonra da hemen müşteriler gelip kapınızı çalmayacaktır. Bu işler zaman alır.

İstikrar sağlamak ve müşteri tabanı oluşturmak yıllar alacaktır.  Yaşam koçluğu çabuk zengin olunacak işlerden değildir. Bazı yaşam koçları yaptıkları hızlı telefon görüşmelerinden sonra fahiş paralar kazansa da birçoğu bu kadar şanslı değildir. Deneyiminiz az olursa kazanacağınız para miktarı da az olur. ( buna ek olarak müşteri sayınız da az olacaktır ) Ve büyük ihtimalle ilk başlarda bedava hizmet vereceksiniz. İşte bu nedenle patronunuza ukalalık yapıp işinizden ayrılmamalısınız.

2 – Kendiniz için çalışın. Bazı yaşam koçları kuruşlarda çalışırlar çünkü bu işletmeler çalışanları elde tutma oranlarını artırmak isterler. Ancak çoğu yaşam koçu kendi hesabına çalışır. Bu evrak işlerinizi kendiniz halledeceğiniz ve bütün sorumlulukları alacağınız anlamına gelir.

Kendi adına çalışan yaşam koçları ile görüşerek tavsiyeler alabilirsiniz.

3 – Sektörde deneyimli bir yaşam koçundan yardım alın. Terapistler eğitimleri esnasında danışmanlık hizmeti alsa da yeni yaşam koçlarının deneyimli olanlar tarafından yönlendirilmesi gerekir.

Bu yönlendirmenin bir diğer amacı da yaşam koçlarının tam olarak ne yaptığını görmektir. Ancak ne yapmanız gerektiğini tam olarak anladıktan sonra yaşam koçu olabilirsiniz. Eğitim aldığınız kurum sizi yönlendirmiyorsa arkadaşlarınızdan veya öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

4 – Farklı rehberlere kayıt olun. İnternet üzerindeki rehberleri araştırın ve isminizi kaydedin. İnternet üzerinden arama yaparak yaşam koçu bulmak isteyen tonlarca insan vardır.

5 – Nişinizi bulun. Bazı yaşam koçları insanlar için vizyon belirler ve kendilerini tamamen geliştirmenin yollarını gösterir. Bazıları meslek seçmek ve kendilerini geliştirmek isteyen kişilere hizmet ederken diğerleri de yöneticilerin işletmelerini daha iyi bir noktaya getirmelerine yardımcı olur. Hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize karar verin. ( kişisel olarak bildiğiniz bir konuda uzmanlaşmanızı tavsiye ederiz) İşte başlayabileceğiniz birkaç öneri:

  • İşletme koçluğu
  • Nefes koçluğu
  • Kariyer koçluğu
  • Kurumsal koçluk
  • Yönetici koçluğu
  • İlişki koçluğu
  • Emeklilik koçluğu
  • Dini koçluk
  • Zaman yönetimi koçluğu
  • İmaj koçluğu
  • İş ve özel yaşamı dengeleme koçluğu

6 – Kendinizi pazarlayın. Artık isminizin arkasında “onaylı yaşam koçu” sıfatı var. Sıra geldi kartvizitler dağıtmaya, online reklamlar, gazete ve dergi reklamları vermeye, Bir Facebook sayfası oluşturmaya ve twit atmaya. İsminiz ne kadar çok tanınırsa o kadar çok iş alırsınız. Müşteriler varlığını bilmezlerse size gelmezler.

Kendinizi uzman olarak pazarlayın. Bir nişiniz var değil mi? Olası müşterileriniz ne okuyor, ne dinliyor veya ne yapıyor? Yöneticilere ulaşmak istiyorsanız çocuk bakımıyla ilgili bir mecraya reklam veremezsiniz. Ancak yeni annelere veya iş yaşamıyla özel hayatını dengelemek isteyen kadınlara ulaşmak istiyorsanız bu yolu kullanabilirsiniz.

7 – Bazı denek müşterileriniz olsun. Sonuçta sertifikanızı yeni aldınız ve acemisiniz. Bununla birlikte hiç deneyiminiz yok. Bunun için arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize onlara bedava hizmet verebileceğinizi söyleyin. Onlara zaman ayırın ve bu arada deneyim kazanmaya çalışın.

Peki bunu kaç kişiye uygulayacaksınız ve ne kadar sürecek? Kendinizden emin olana ve insanların hayatlarına değer katacağınıza inanana kadar devam edin. Bu haftalarda sürebilir aylarda sürebilir.

8 – Gerçek müşteriler bulun. Kız kardeşinizin iş arkadaşıyla ve arkadaşınızın arkadaşının pizzacısında çalışan teslimat görevsiyle birkaç hafta çalıştıktan sonra er yada geç haberleriniz yayılmaya başlayacaktır. Sizi havalara uçuracak ilk telefonu alacaksınız. Tebrikler! Para kazanma zamanı.

Ancak ne kadar? Açıkça konuşmak gerekirse bu size kalmıştır. Günlük ücret mi alacaksınız? Aylık ücret mi alacaksınız? Ve ücret ne kadar olacak? Müşteri ve kendiniz açısından zorlukları nasıl aşacağınızı düşünün. Müşteriler ne kadar ödeyebilir? Olası müşterilerinizin demografik özellikleri neler? Kararsız kalırsanız rakiplerinizin fiyatını öğrenin.

 

Müşterilerle çalışmak

1 – Geniş kapsamlı bir görüşme yaparak başlayın. Olay yaşam koçluğuna geldiğinde karar defteri yoktur. Bir müşteri geldiğinde ilk seans geniş kapsamlı olmalıdır ve tüm detayları içermelidir. Sizden ne istiyorlar? Yaşamlarının hangi bölümünü değiştirmek istiyorlar? Hedefleri neler?

İnsanların çoğu bir fikirle gelir. İster kilo vermek istesinler, ister işletmelerini ilerletmek istensinler isterseler de kişilerarası ilişkilerini geliştirmek istesinler. Sizi yönlendirmelerine izin verin ve onları dinleyin.

2 – Organize olun. Müşteri tabanınızı oluştururken müşterilerin alışkanları hakkında tahminlerde bulunmaya çalışmayın. Örneğin kahve bağımlılığı olan bir kişinin uyku hastalığı olacak diye bir şey yoktur. Bütün müşterilerinizin detaylı bilgilerinin yer aldığı portfolyolarınız olsun. Organize olmazsanız ve bir müşteri aradığında telefonu cevaplamazsanız bir daha size gelmez.

Müşterilerinizin kendilerini en iyi müşterinizmiş gibi hissetmelerini sağlayın. Size anlattıkları en ufak ayrıntılara bile aklınızda tutmalısınız. Sadece size olan güvenlerini arttırmazsınız aynı zamanda gerçekler doğrultusunda daha isabetli kararlar verirsiniz.

3 – Düzgün bir çalışma programı hazırlayın. En doğru çalışma programını zamanla oturtacaksınız. Yaşam koçlarının birçoğu her müşterisiyle ayda üç kez görüşür. Bazı müşteriler daha fazla bazıları da daha az görüşmek ister ancak ayda üç kez görüşmek ortalama bir sayıdır. Her seansın uzunluğu size ve müşterinize kalmıştır.

Görüşmeleri illa ki yüz yüze yapacaksınız diye bir şey yoktur. Telefon veya Skype gibi programlar aracılığıyla da görüşebilirsiniz. Kurumlarla veya yöneticilerle çalışacaksanız müşterileriniz sıklıkla seyahat edeceğinden tek seçeneğiniz çoğunlukla telefon görüşmesi yapmak olacaktır.

4 – Sadece talimat vermeyin. Yaşam koçları sadece pahalı tavsiyeler veren kişiler değildir. Bu korkunç olurdu. Yaşam koçluğunun amacı diğerlerinin seçeneklerini keşfetmelerine ve kendileri için en iyi olanı anlamalarına yardımcı olmaktır. Alışkanlıkları değiştirmeye çalışmanız müşteriye ne yapması gerektiğini anlatmaktan daha iyidir.

Hiç kimsenin başka birinin ne yapması gerektiğine söylemesine ihtiyacı yoktur. “Nasıl” sorusunu yanıtlamalısınız “ne” sorusunu değil. Onlara süreçle ilgili yardımcı olun.

5 – Ödev verin. Bir yerde yaşam koçlarını öğretmen veya rehber olarak kabul edebiliriz. Müşterinizden gelen bir telefonu cevaplamanız işinizin bittiği anlamına gelmez. Beraber verdiğiniz kararları uygulamaya koyduklarından emin olmalısınız. Müşterilerinize ödev verin. Farklı iş planları geliştirmeleri veya eski eşleri ile konuşmaları gibi olabilir. Müşterileriniz için en iyisi ne? Ve onların bunu yaptıklarından nasıl emin olacaksınız?

İşbirliği yapmakta zorlanacağınız müşterileriniz de olacak. Sizin fikirlerinize katılmayan müşterileriniz olacak. Kıymetli zamanlarını boşa harcadığınızı düşünenler olacak. Bütün bunlar olacak. İyi ve kötüyü kabul ederek bu işe ne zaman son vereceklerini bilin. Bir müşteri tarzınızdan hoşlanmazsa gidecektir.

6 – Müşterilerinize hedeflerine ulaşmaları konusunda yardımcı olun. Hepimiz hedeflerimize ulaşmak için mücadele ederiz. Ve yaşam koçlarından bizim için yolu aydınlatmalarını isteriz. Amaçlarını gerçekleştirmeleri için elinizden geleni yaparsanız ve seçeneklerini gösterirseniz işinizi doğru olarak yapmış olursunuz.

 

Koçluk becerilerinizi geliştirin

1 – Empatik ve duyarlı olun. Yaşam koçlarının amacı müşterilerinin hedeflerini belirlemelerine yardımcı olmak ve onları bu hedefleri gerçekleştirmeleri için cesaretlendirmektir. Bunu yapabilmeniz için müşterilerle dostane bir şekilde iletişim kurmanız gerekir. Negatif veya üzgün olursanız müşterileriniz hemen kaçacaktır.

Yaşam koçu olmak için illa ki yüz yüze iletişim kurmanıza gerek yoktur. Yaşam koçlarının birçoğu müşterileri ile telefonda görüşürler. Bunun bir sürü avantajı vardır: daha az engelleyicidir ve güven oluşturmak daha kolaydır. Esnektir ve globaldir.

2 – Herkes için en iyisini isteyin. Bazılarımız kibar ve anlayışlı olamayız. Birtakım niteliklerimiz olsa da ara sıra hata yapabiliriz.

Sokakta yürüyüp beş dakikalığına bir kahve bile içmek istemeyeceğiniz müşterileriniz olacaktır. Bunları herkesle yapamayız. Bu kişilerle kahve içmek zorunda olmamanız iyi bir şey. Yapmanız gereken tek şey onlara yardım etmektir. Onlara yardım edin ve başarılı olmalarını isteyin.

3 – Unutmayın siz müşterilerin arkadaşı değilsiniz. Bir önceki adımda da belirtildiği gibi bu kişilerle kahve içmek zorunda değilsiniz. Onları itmeniz gerekir. Aranızdaki sınırı korumanız oldukça önemlidir aksi halde profesyonel bir ilişki sürdüremezsiniz. Onların arkadaşı olursanız size ödeme yapmayı keserler.

Sınırı geçip arkadaş olursanız sizin önerilerinizi daha az ciddiye almaya başlarlar. Bir gün onlara karşı sert davranmanız gerekirse size kırılırlar. Sınırları açıkça çizmek mantıklı bir hareket olacaktır.

4 – Esnek olun. Hayatımızda sıklıkla beklenmeyen değişiklikler olur. Cuma akşamı saat dokuzda arayıp seansı bir sonraki güne almanızı isteyecek müşterileriniz olacaktır. Değiştirme imkanınız varsa değiştirin çünkü bunu yapmaktaki amaçları saygısız olmak değildir. Çalışma programınız sabit olmasın esneklik payı bırakın.

Saatler açısından esnek olmanızın yanında fikirler konusunda da esnek olun.  Sonuçta her şey görecelidir. Herhangi bir konuya karşı hevesli değillerse onlara saygı gösterin. Herkese özen gösterin. Mümkün olduğunca müşterileriniz için en uygun bir programı hazırlayın.

5 – Yaratıcı olun. İnsanlara yardımcı olmak gibi bir amacınız varsa olaylara geniş bir perspektiften bakmalısınız. Sadece A ve B noktasını görüyor olabilirler. Size onlara C, D ve E’yi göstermelisiniz. Size karşı her zaman açık olmayabilirler. Başarılı bir yaşam koçu olmak istiyorsanız yaratıcı, becerikli ve yüksek hayal gücüne sahip olmalısınız.

Size mantıksız olun demiyoruz. İki özelliği de taşıyın diyoruz. Bütün dikkatinizi başarılı olmaya verin. Müşteriler mutlu olursa sizde olursunuz. Unutmayın onları mutlu ederseniz sizi başkalarına anlatırlar.

 

İpuçları

Olası müşterilerinizle deneme seansları yapabilirsiniz. Bu sayede amaçları ve diğer ihtiyaçlarının koçluk tarzınıza uyup uymadığını görebilirsiniz. Ve iştahlarını açabilirsiniz.

İleride referans olarak kullanmak için sizden memnun kalan müşterilerinizin listesini tutun.

 

Uyarılar

Yaşam koçları müşterileri ile ortak gibi çalışmalıdır. Ve bu ortaklığın ilerlemesine karar verecek olanlar müşterilerdir.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar