Perşembe, Kasım 14, 2024

Yeni Bir Firma Açmak

Uygulanabilir bir iş fikri ve sağlam bir iş planı olan bir girişimciyseniz işe başlamadan önce firmanızı nasıl açacağınızı öğrenmeniz gerekir. Yasal bir firma olmak için ilgili resmi kurumlara başvurarak bütün işlemlerinizi halletmeniz gerekir. Bir sürü form doldurmalı ve yerel veya ulusal yayınlarda firmanızı tanıtmalısınız.

 

Yeni firma nasıl açılır?

1 – Firmanız için uygun olan işletme yapısına karar verin. Yeni bir firma açabilirsiniz veya şahıs işletmesi,  limited şirket, sınırlı sorumlu ortaklık veya adi şirket olarak firmanızı kaydettirebilirsiniz. Firmanız için uygun olan işletme yapısına karar veremiyorsanız bir avukata danışabilirsiniz.

  • Firmanızı çalışanlar olmadan tek başınıza yönetmeyi düşünüyorsanız şahıs işletmesi olarak kurulmanız yeterli olacaktır.
  • Bir veya birden fazla ortakla çalışacaksanız sınırlı sorumlu ortaklık veya limited şirket olarak kurulabilirsiniz. Bu tür iş yapıları her ortağın sorumluluğunu kısıtlar.

2 – Firmanız için bir isim bulun ve bu ismin daha önceden alınıp alınmadığını kontrol edin. Seçtiğiniz ismi daha önceden alan bir firma bu durumu fark ederse telif hakkı ihlalinden dolayı size dava açabilir ve ismi kullanmanızı engelleyebilir.

3 – Firma ismine uygun bir takı ekleyin. Şahıs işletmelerinin takıya ihtiyacı yoktur ancak sınırlı sorumlu ortaklık veya limitet şirket için gerekebilir.

4 – Şahıs işletmesi olarak kurulmayacaksanız faaliyet sözleşmesi düzenleyin. Faaliyet sözleşmesi görev paylaşımı ve ortaklara yapılacak ödemeler gibi önemli faaliyet politikalarını kapsamalıdır.

Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak gerekli olan bütün belgelerinizi teslim ederek vergi işlemlerinizi halledin.

Bir avukat ile görüşerek denizaşırı işler yapma veya internet firması açmanın yasal yönlerini öğrenin.

 

İpuçları

Yeni bir firma açmadan önce farklı işletme yapılarını ve zorunluluklarını bütün yönleriyle araştırın. Bu sayede bilinçli kararlar verirsiniz ve karmaşıklıkları önlersiniz.

 

Uyarılar

Firmanızın birden fazla ortağı olacaksa mutlaka faaliyet sözleşmesi hazırlayın. Faaliyet sözleşmesi katılımcı ortakları korur ve aynı zamanda firmanızı anlaşmazlıklara karşı korur.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar