Yüzebilen topraksız tarla, sahil boyunca sebze tarımına olanak sağlıyor!

İşte karşınızda kıyı kesimlerin yerel çiftliklere dönüştürmesine yardımcı olabilecek bir girişimcilik projesi: SEALEAF!

Dünya nüfusunun hızlı artışı, son yıllarda gıda güvenliğinin çok daha fazla ciddi bir sorun olmasına neden oldu. Bu da gıda üreticilerinin toprağa bağlı geleneksel tarım modelinden öte bir şey yapmalarını mecbur kılıyor. Şehirdeki evlerin çatılarının bitki yetiştirmek için kullanıldığını gördüğümüz kentsel tarım aktiviteleri bir yana dursun, şimdi kıyı kesimlerin yerel çiftliklere dönüştürmesine yardımcı olabilecek bir cihaz söz konusu: SEALEAF.

İngiltere merkezli projede görev alan drees Rasouli, Roshan Sirohia, Jason Cheah ve Sebastiaan Wolzak, dünyanın on milyondan fazla nüfusu olan mega kentlerinden on sekizinin kıyı şehri olduğunu belirlemiş. Bu bölgelerdeki ekilebilir arazi eksikliği nedeniyle, Singapur gibi şehirler gıda ürünlerinin yüzde doksanından fazlasını dünyanın çeşitli yerlerinden ithal ediyor.

SEALEAF projesi, bu kıyı bölgelerinde karasal araziden daha ucuz ve daha bol olan su kaynaklarını kullanarak bu sorunun üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Projenin topraksız ünitelerinin işleyişinin şu anda karada kullanılan birimlerden farkı, güçlerini güneşten almaları. Karada olduğu gibi içindeki bitkileri sulamak için doğal yağmur suyu kullanıyorlar. Cihazlar nakliye hatlarının dışındaki alanlarda modüler kümeler şeklinde yerleştirilebilir ve bir tekne ile kolayca ulaşılabilir. Sistemin ayrıntılarını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Şehre yakın ve düşük maliyetli şekilde bitki üretme fikri, hem karbon ayak izini hem de ithal edilen mallara ilişkin maliyetleri de önemli ölçüde azaltabilir. Peki sizce üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizde böyle bir yatırım yapılabilir mi?

“Ne yapsam para kazanırım?” diyen girişimcilere özel ilham verecek iş fikirlerini ve girişimcilik projelerini araştırmaya devam edeceğiz. Sitemizi günlük takip ederek bu iş fikirlerinden ilk siz haberdar olabilirsiniz.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir