Bu Yıl Görücüye Çıkan 18 Harika Buluş

Bu yıl hayatımızı daha kolay, daha rahat ve kimi zamanlarda da daha keyifli hale getiren birçok harika yeni buluşa tanık olduk.

Bizler de, bunların arasından en dikkat çekici 18 tanesini sizler için derledik. İşin güzeli ise bu buluşların hepsinin hayatlarımızda büyük roller alacakları zamanları da görebilecek olmamızdır.

 

Şeffaf Kamyon

Şeffaf Kamyon

Her yıl binlerce insan trafik kazalarında yaralanıyor veya hayatlarını kaybediyorlar ve bunun en büyük sebepleriden biri de görüşlerinin koca araçlar yüzünden kısıtlanmasıdır. Bu durum özellikle rüzgarlı ve dar yolları ile bilinen Arjantin için geçerlidir. Bu yüzden Samsung ve reklam ajansı Leo Burnett yaratıcı bir çözüm için beraber çalıştı ve sürücülere önlerinde ne olduğunu net bir şekilde gösteren, kamyonların arkasındaki dört ekran ve önlerindeki bir kamera ile çalışan bir sistem geliştirdiler. Sistem kamyonun önündeki görüntüyü arkadasındaki dört ekrana yansıtmaktadır.

 

‘Hoverboard’ Skuter (Uçan Kaykay)

‘Hoverboard’ Skuter (Uçan Kaykay)

Kendini dengeleyen skuter (genellikle hoverboard yani uçan kaykay olarak biliniyor) adındaki gibi aslında tam olarak uçmuyor ancak bu yılın en popüler buluşları arasında ve giderek yaygınlaşıyor. Üstüne biri bastığı anda cihaz bir çift (her tabanın altında bulunan) elektrikli jiroskop kullanarak otomatik olarak dengeyi sağlıyor ve kullanıcıların ağırlık merkezlerini kaydırdıkları yöne doğru hızlanmalarını sağlıyor. Bu cihaz koridor yarışlarından motorlu dans gösterilerine kadar birçok eğlence için harika bir buluş.

 

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens

Oculus Rift gibi sanal gerçeklik gözlükleri size eğelenceli deneyimler sağlıyor. Bir tanesini başınıza takın ve aniden yunuslarla yüzmeye veya Kurtuluş Savaşı’nda savaşmaya başlayın. Buna karşılık Microsoft’un HoloLensleri, hologram ve verileri mevcut çevre üzerine yerleştirerek, gerçekliği arttırmaktadır. Yani tasarımcı Alex Kipman’ın da dediği gibi sanal dünyaya bağlı kalmıyorsunuz. Oyun severlerin evlerini robot işgalcilerden savunduğunu, mühendislerin 3 boyutlu ürünlerini denediğini veya cerrahların insan bedeninde testler yaptıklarını düşünün. Yapılan testler tüm bunların mümkün olabileceğini gösterdi. Halihazırda HoloLens, NASA tarafından Mars gezegeninin yeryüzünü taklit etmek ve tıp öğrencileri tarafından sanal olarak organlar üzerinde ameliyat yapmak için kullanılmaktadır.

 

Size Yemek Pişirmeyi Öğreten Tava

Size Yemek Pişirmeyi Öğreten Tava

Tava ne kadar sıcaklıkta olmalı? Yemeği ne zaman karıştırmalısınız? Acaba pişmiş midir? Eğer daha önce yapmadığınız bir yemeği pişiriyorsanız bu soruların yanıtlarını bilmeniz size epey yardımcı olabilirdi. Akıllı tava da tüm bu soruların yanıtlarını vermeyi amaçlıyor. Ürünün akıllı telefon uygulamasından bir tarif seçtikten sonra tava Bluetooth ve özel bir ısı sensörü ile ekranınızda gerçek zamanlı yönlendirmeler sağlıyor. Bu sayede örneğin eğer orta pişmiş bir biftek pişirmek isterseniz, bifteğinizi tam olarak ne zaman çevirmeniz gerektiğini biliyor olacaksınız.

 

Suyu Filtreleyen Kitap

Suyu Filtreleyen Kitap

Filtreleme işlemleri çok karmaşık ve pahalı olduğundan ötürü dünyada 663 milyon insan temiz içme suyuna erişemiyor. İçilebilir kitabın sayfaları ise özel bir yöntem ile suyu filtreleyebiliyor (yıllardır üzerinde çalışan bir takım bilimadamı tarafından geliştirilmiştir). Bangladeş, Gana ve Güney Afrika’da yapılan denemeler sonucunda kitap zararlı bakterilerin %99’unu öldürüyor.

Buluş hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

Yeni Nesil Makarna

Yeni Nesil Makarna

İnsanların geneli makarna yedikten sonra hemen hemen hepsi “yine çok makarna yedim, rahatsızlık verecek. ” gibi söylemlerde bulunuyor. Ancak yeni bir marka buğday yerine nohuttan makarna elde ediyor. Tarifteki bu tek değişiklik (10 ay boyunca yapılan denemeler ve hatalar sonucunda mükemmele ulaşan bir tarif) akşam yemeklerinde sağlıklı bir kazanca dönüşüyor. Kullanılan nohut ezmesi proteini ikiye katlıyor ve geleneksel makarnalara kıyasla dört kat daha fazla lif içermesinin yanısıra çok daha az karbonhidrata sahip. Makarna ayrıca glutensizdir. Yaratıcıları Rudolph ve kardeşi Scott, şimdilerde pizza ve mısır gevreğini yeniden üretmek için planlar yapıyorlar.

 

Okyanus Vakumu

Okyanus Vakumu

Pasifik Okyanusunun tam ortasında Türkiye’nin yarısı büyüklüğünde bir plastik çöp yığını bulunmaktadır ve giderek de boyutu artmaktadır. Ancak bu çöpü ağlarla toplamaya çalışmak hem çok maliyetli hem de epey zaman alıcıdır. Bunun yerine Okyanus Temizleme Projesi, okyanustaki çöplerin 100 kilometrelik yüzen bir platform ile toplanmasını öneriyor (yaklaşık tahmini maliyeti 15 milyon dolardır). (Ağı yaklaşık olarak 3 metre su yüzeyinin dibine iniyor ve balıkların etrafından yüzebilmesi de olanaklı). Eğer önümüzdeki sene yapılacak olan denemeler başarılı olursa, tam bir temizleme operasyonu 2020 yılında başlayacak; projenin 10 yıl içerisinde okyanustaki çöpün %42’sini azaltacağı tahmin edilmektedir.

 

Çocuklara Kodlamayı Öğreten Top

Çocuklara Kodlamayı Öğreten Top

Bilgisayar mühendislerine talebin inanılmaz fazla olduğu şu zamanlarda birçok insan için kodlamayı öğrenmek oldukça zor. New York merkezli dijital danışmanlık firması olan Many ise bunu değiştirmeyi planlıyor. Şirketin Hackaball oyuncağı, kullanıcıların ışıkların nasıl ve ne zaman yanacağını programlamaya yarayan bir mobil uygulama ile senkronize oluyor ve ardından kullanıcılar, bu programların gerçek hayatta kendi hayatlarını nasıl etkileyebildiğini görüyor.

 

Kişisel Kirlilik Dedektörü

Kişisel Kirlilik Dedektörü

Zararlı kirletici maddeler ve alerjenlerden kaçınmak için soluduğunuz hava hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. İşte burada Tzoa adlı ürün devreye giriyor. Bu sabit cihaz belirlenen herhangi bir alanda atmosferi ölçmek için sensörler kullanıyor ve sıcaklık, belirli bir madde (toz, polen, küf, araba egzozu) ve UV ışınlarına maruz kalma gibi etkenleri ölçüyor ve bu verileri buluta yüklüyor. Bu sayede kurumlar hava kalitesi araştırmalarını yürütebiliyorlar.

 

Sokak Kapınızı Kilitleyen Uygulama

Sokak Kapınızı Kilitleyen Uygulama

Bu harika buluş, dışarı çıkarken kapılarını kilitlemeyi unutan kişilerin artık bu konu hakkında endişelenmemelerine yardımcı olabilecek bir yenilik. Uygulama dilediğiniz her zaman evinizin güvende olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı oluyor ve aynı zamanda eve giren ve çıkan kişilerin de bir listesini tutuyor.

 

Kamburunuzu Düzelten Çip

Kamburunuzu Düzelten Çip

Eğilmeye veya kambur durmaya başladığınız her an bu çip titreşmeye başlıyor. Titreşimlerden ötürü herhangi bir acı hissetmiyorsunuz ve ciddi anlamda sağlınız için harika bir buluş!

 

Akıllı Kulaklıklar

Akıllı Kulaklıklar

Here adlı kablosuz kulak içi kulaklık, akıllı telefon uygulaması ile gerçek dünya sesini anında kontrol etmenizi sağlıyor. Bu sayede sadece duymak istediklerinizi duyabiliyorsunuz (şartlar ne olursa olsun). Here, herhangi bir yayın yapmıyor veya kaydedilen müziği çalmıyor. Bunu yerine içindeki Dijital Sinyal İşlemci (DSP), Here adlı ürünün gerçek dünya sesinin ekoları ve efektleri üzerinde oynamanıza olanak tanıyarak kulaklarınızda bir stüdyo olmasını sağlıyor. Kulaklarınız için bu uzaktan kumandalı kulaklıkları kullanarak dilediğiniz her zaman optimal dinleme yapabilirsiniz.

 

Horlamanızı Durduran Cihaz

Horlamanızı Durduran Cihaz

Nora adlı ürün kullanıcısını rahatsız etmeyen, horlamayı durdurmak için özel olarak tasarlanmış ilk akıllı üründür. Nora ile yatakta takmanız gereken maske, protez veya burun bantları gibi herhangi bir şeye gerek yoktur. Bunun yerine Nora yastığınızın altına yerleştirilen hafif bir taban ile başınızı hareket ettirir. Bu hafif hareket boğaz kaslarını uyarır. Sonuç olarak hava yolunuz doğal konumuna geri döner ve tekrar normal bir şekilde nefes alabilirsiniz.

 

Akıllı Bebek Bilekliği

Akıll Bebek Bilekliği

Bebeğiniz için giyilebilir bir bileklik, akıllı bir şarj cihazı ve mobil uygulama beraber çalışarak sadece bebeğinizi daha etkili bir şekilde izlemenize yardımcı olmuyor, aynı zamanda bebeğinizin uyku alışkanlıkları ve optimal uyku durumları hakkında daha fazla öğrenmenize ve öngörüde bulunmanıza da yardımcı oluyor.

 

Gitarınız için Elektronik Orkestra

Gitarınız için Elektronik Orkestra

Basitçe ACPAD panelini gitarınıza takın ve bu sayede yüzlerce enstrüman, deneme, efekt ve loop çalabiliyor olacaksınız.

 

Bitkiniz ile Birlikte Büyüyen Saksı

Bitkiniz ile Birlikte Büyüyen Saksı

Artık büyüyen bitkilerinizin saksılarını değiştirmek zorunda değilsiniz. Bu Ayaskan stüdyoları tarafından yapılan origami çiçek saksıları bitkilerinizle birlikte büyüyorlar.

Buluş hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

Konuşan Oyuncak

Konuşan Oyuncak

Bu dinazorumsu oyuncak, 5 ila 9 yaş arasındaki çocuklarla anlamlı bir şekilde iletişim kurmak için IBM firmasının Watson teknolojisini kullanıyor. Kablosuz ağ özelliği sayesinde “Ay ne kadar uzaklıkta” gibi soruları cevaplayabiliyor ve kendisine söylenenleri benimseyebiliyor ( “Bundan sonra senin adın Yeşil Kafa” gibi). Bunlara ek olarak çocukların matematik becerilerini geliştirmek için onlara giderek zorlaşan basit sorular soruyor. Asıl amaçlanan şey ise çocuklara eğitimin havalı ve eğlenceli bir deneyim olduğunu benimsetmektir.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir