Elektrikli Araç Sektöründeki İş Fikirleri

Bloomberg tarafından yayınlanan rapora göre; 2040 yılında dünya çapında piyasaya satılan araçların çoğunluğunu elektrikli araçlar oluşturacak, hafif ticari araç kategorisinin ise yüzde 33’ünün ele geçirmiş olacak. Çoğunlukla Çin’de ortaya çıkan elektrikli otomobil taleplerinin tetiklemesi ile, tüm dünyadaki otomobil üreticileri elektrikli araçlar için yatırımlarını ve çalışmalarını artırdı. Çin, elektrikli araç piyasasında dünyanın en büyük destekçisi konumuna geldi. Pekin, 2025 yılına kadar, satılanher beş araçtan birinin alternatif enerji kullanan araçlardan olacağını belirtiyor.

İki yüzü de keskin olan elektrikli araçlardaki bu yükseliş, bir yandan petrole olan talebi azaltarak bu piyasanın daralmasına neden olurken, diğer yandan yeni hizmetlere ihtiyaç doğmasını sağlayarak farklı fırsatları da ortaya çıkarıyor. Peki bu gelişen piyasadan nasıl fayda sağlayabiliriz? Kaleme aldığımız bu yazıda, gelişen elektrikli araç piyasasında kâr etmenizi sağlayabilecek iş fırsatlarını sizin için anlattık.
İki yüzü de keskin olan elektrikli araçlardaki bu yükseliş, bir yandan petrole olan talebi azaltarak bu piyasanın daralmasına neden olurken, diğer yandan yeni hizmetlere ihtiyaç doğmasını sağlayarak farklı fırsatları da ortaya çıkarıyor. Peki bu gelişen piyasadan nasıl fayda sağlayabiliriz? Kaleme aldığımız bu yazıda, gelişen elektrikli araç piyasasında kâr etmenizi sağlayabilecek iş fırsatlarını sizin için anlattık.


1- Elektrikli Araçlar İçin Kamusal Alanda Şarj İstasyonları Kurmak

Elektirikli araçların yükselişinde etkili olacak faktörlerden biri, şark istasyonlarının ulaşılabilirliği olacaktır. Daha fazla şarj istasyonu, daha fazla mobil bağlantı ve dolayısı ile daha fazla elektrikli araç satışı anlamına geliyor. IHS tarafından açıklanan rapora göre, elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı tüm dünyada artmaya devam edecek. IHS otomotiv’in öngörüsüne göre, elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonlarının sayısı, 2022 yılında 20 milyonu aşması bekleniyor.

Verilerin ortaya koyduğu bu elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısındaki artış, gelecekteki talebin artacağı yönünde de değerlendirilip iyi bir iş fırsatı olarak sınıflandırılabilir. Üstelik bu iş için gereken yatırım miktarı da oldukça düşük. Özelliklerine ve markasına bağlı olarak, tek çıkışlı ortak şarj istasyonunun maliyeti 1950 dolar ile 3000 dolar arasında değişkenlik gösteriyor.

Öte yandan çoğu ortak şarj istasyonu, günümüzde ücretsiz hizmet veriyor. Bu nedenle kurulacak şarj istasyonlarının tercih edilmeme ve başka bir yerdeki ücretsiz istasyonların kullanılma ihtimali yüksek. Bu durumda, yatırımızdan nasıl geri dönüş sağlayabilirsiniz? Bu noktadaki tavsiyemiz, çalışma modelinizi platform olarak kurmanız olacaktır.


Platform İş Modeli Nedir?

Tanım: Genelde üretici ile müşteri arasında olmak üzere, iki yada daha fazla bağımsız grup arasında değiş tokuş hizmeti sunarak değer kazanan iş modeli.

Platform İş Modeli kurarak hizmete sunacağınız elektrikli araç şarj istasyonları sayesinde, müşterilerin araçlarını şarj etmeleri için para harcamak zorunda kalmalarına engel olacaksınız. Bu yöntem özellikle yakıt istasyonlarında kullanmak için idealdir. Zira elektirkli araçlara olan ilginin artması ile, petrol bazlı yakıtların talebindeki düşme riskine karşı atılabilecek en makul adım bu olacaktır.

Peki ya elektrikli araç üreticilerini ya da şarj istasyonu donanımını üreten firmaları sizinle stratejik işbirliğine girmesine ya da en azından kullanan araç sayısına göre üyelik modeli oluşturmalarına nasıl ikna edebilirsiniz? Masraflar elektrik ücreti, bakım ücretleri ve sizin kârınızı kapsayacaktır.

Kullanıcılar akıllı telefonları aracılığı ile QR kodları okutarak şarj istasyonlarını kullanacak. QR kod sadece kullanıcının aracını şarj etmesine değil, Şarj istasyonunun veri toplamasına da yarayacak. Bu toplanan verileri de firmalar ileriki dönemlerde yapacakları planlama ve satış çalışmalarında kullanacak.

Sonuç olarak araç üreticileri ürettikleri elektrikli araçları çok daha kolay satabilir. Zira araçları için gerekli elektrik ücretsiz olarak müşterilerine sunulacaktır.


2- Şarj İstasyonları ile Ortak Çalışarak Şarj Dolumu ve Dinlenme Alanı Olarak Mola Yerleri Sunmak

Bir elektirkli aracı şarj etmek zaman alan iştir. Tesla Motors yakın zamanda firmaya ait süper hızlı şarj istasyonlarını kurma planları olduğunu açıkladı. Firmanın bu şarj istasyonları günümüzdeki en gelişmiş şarj teknolojisi olarak görülüyor. Fakat bu hıza ve teknolojiye rağmen, bir elektrikli otomobilin tamamen şarj edilmesi 30 ile 40 dakika arasında sürüyor.

Öte yandan Tesla Motors’a ait bu şarj istasyonları işi bir adım daha ileri taşıyarak kullanıcılarına sadece araçlarını şarj etme ortamı sunmuyor. Tesla Motors teknoloji bölümü başındaki isim JB Straubel, şarj istasyonlarında 40 kadar ünite olacağını, sürücülerin kahvelerini yudumlarken oturup dinlenebilecekleri alanların bulunacağını belirtiyor. Kullanıcılara bu tür şarj etme ve dinlenme ortamlarının sağlanacağı yerler, büyüyen elektrikli araç piyasası için iyi iş fikirlerinden bir diğeri.

Bu işe başlamak için ya bir elektrikli araç şarj hizmeti sunan firma ile ortaklık kurmalı ya da kendiniz bu hizmeti sunmalısınız. Sonrasında ise bu istasyona, kullanıcıların araçlarını şarj ederken dinlenip rahatlayacakları mola yerleri kurmalısınız. Bu mola yerleri kafe, restoran, kuru temizleme, sinema ve hatta alışveriş merkezi gibi unsurları barındırabilir.Bu iş fikri halihazırda altyapıya sahip olanlar için, stratejik işbirlikleri kurarak elektrikli araç piyasasına girme yolu olabilir.


3- Atık Batarya Toplama Hizmeti

Elektrikli araçların yükselişi, nihayetinde yeni bir sorunu gün yüzüne çıkaracaktır. Günümüzdeki elektrikli araç bataryaları, akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon bataryalar ile aynı teknolojiye sahip. Bu bataryalar kontrollü kullanılan ve ömürleri dolduğunda uygun yöntemler ile atık haline getirilmesi, çevre açısından önemli malzemelerdir. Elektrikli araçlardaki bataryaların da ömürleri dolup değiştirilmeleri gerektiğinde, uygun bir şekilde atık haline getirilmelidir. Elektrikli araçlara olan ilgi arttıkça, atık bataryaların toplanması da, ortaya çıkacak iyi bir iş fırsatı haline gelecektir.

Küresel ölçekteki batarya geri dönüşüm piyasalarının toplam değerinin, 2024 yılında 13 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu piyasanın büyümesi, elektrikli otomobillerin ve endüstride kullanılan elektrikli araçların da etkisi ile daha da artacaktır. Ortaya çıkan veriler, gelecekte batarya atıklarını toplama hizmetleri için talebin artacağını gösteriyor. Bu iş fırsatının en iyi tarafı ise, atık bataryaların sadece elektrikli araçlara değil, her türlü elektronik cihaza bağlı olarak büyüyecek olması.

Yukarıda saydıklarımızın haricinde, elektrikli otomobillerin yükselmesi ile ortaya çıkması muhtemel daha birçok iş fırsatı bulunuyor. Sizin İçin diğer muhtemel iş fırsatlarından aşağıda kısaca bahsettik.


4- Elektrikli Araçlar İçin Servis Hizmeti

Elektrikli otomobillerin çalışma prensipleri, içten yanmalı motorlardan tamamen farklıdır. Elektrik motor ve dönüştürücü gibi parçaların tamiri, kurabileceğiniz servisin temel hizmetleri arasında olacaktır.


5- Elektrikli Araç Modifiye İstasyonları

Araç modifiye ve boyama işlerinin yapılacağı bir dükkan, elektrikli araçlarla ilgili bir diğer iş alanı. Üstelik bu hizmet temelde elektrikli araçlara hizmet edecek olsa da, her türden araç için de kapıları açık olabilir.


6- Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yöneticiliği

Elektrikli araçlar için kurulacak şarj istasyonlarında yöneticilik kârlı bir iş olacaktır. Şarj istasyonlarının sayısı arttıkça, bu istasyonların kurulması ve hizmet sunması için yönetime ihtiyaç duyulacaktır. Farklı özelliklere sahip şarj istasyonlarının kurulması durumunda, tamir ve bakım işlerinin istasyon dahilinde yapılması en iyi seçenek olarak görünüyor.


7- Elektrikli Araçların Elektrik Sorunları İçin Tamirci

Elektrikli araçların yaşaması muhtemel elektrik sorunları için açılacak bir tamirci, oldukça iyi bir iş fikri olarak görülebilir. Bu tamircilerin temel işleri arasında elektrik motor tamiri ve devre tamiri gibi bölümler olacaktır.


8- Ev Şarj İstasyonları Kurulumu

Birinci seviye şarj üniteleri elektrikli araçlar için kolay bulunsa da, ikince seviye şarj ünitelerine her zaman kolay ulaşılamıyor. Fakat 2. seviye şarj üniteleri yine de hızlı şarj olan araçlar için gerekli. Bu nedenle evlere şarj ünitesi kurulumu hizmeti sunan bir iş fikri kârlı olacaktır.


9- Şarj İstasyonu Kurulumu Eğitimi

Elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulum eğitimi, bu hizmetin nasıl yapılacağını öğretmeye yarayabilir. Bu eğitim hizmeti, şarj istasyonları için sunulacak tamir hizmeti ile ortak olarak yürütülebilir.


10- Elektrikli Araç Kiralama Servisi

Aynı içten yanmalı motora sahip olan araçlar gibi, elektrikli araçlara özel bir kiralama şirketi de değerlendirilebilecek bir iş fırsatıdır.


11- Yedek Parça Üretimi ve Satışı

Elektrikli araçlar için yedek parça üretmek ya da satmak, bu piyasanın büyümesi ile başlanabilecek bir iş fırsatıdır. Üretici firmadan ithal edilen yedek parçaların satılması da aynı derecede gelecek vaadeden bir iştir.


12- Elektrikli Araçlar İçin Batarya Satışı

Elektrikli araçlar için 5 ile 10 yıl arasındaki periyotlarda bataryaların değiştirilmeleri gerekmektedir. Elektrikli araçların sayısındaki artış, bu araçlar için üretilen bataryaların satıldığı dükkanlar açılması için fırsat olacaktır.


İlginizi çekebilir

Dünyanın En İyi Elektrikli Arabaları

Elektrikli Araç Sektöründeki Yenilikler

Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir