Seslendirme Yaparak Para Kazanmak

İnsanlar dijital içerik tüketmeye devam ettikçe seslendirme işlerine olan talep azalmayacaktır. İster radyo dinleyin ister televizyon izleyin isterse de sosyal medya akışınıza göz gezdirin, seslendirmenin kullanıldığı bir içeriğe elbet denk gelirsiniz. Sesinize güveniyorsanız ve bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız aşağıdaki yazımız kariyerinizi başlatmak konusunda size yardımcı olacak.

 

Voice-Over (dış ses) Nedir?

Voice-over bir medyanın, özellikle bir video ya da animasyonun, kalitesini artırmayı hedefleyen ses içeriğine verilen isimdir. Seyirci sesi duyar ama seslendirme sanatçısını görmez. Voice-over’ın birincil amacı seyirciye etkili bir şekilde bilgi vermek, görsel içerik olmadan ya da görsel içerikle beraber medyanın anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Dış ses kullanımına animasyonlarda, filmlerde, televizyon yayınlarında ve reklamlarda rastlayabilirsiniz.

Deneyim ve para kazanabileceğiniz çok çeşitli voice-over işi bulunmaktadır. Seslendirme sanatçıları ses kalitelerine ve becerilerine göre uzmanlaşmak için bir ya da iki alan tercih eder. Alacağınız roller sesinize ve deneyiminize bağlı olarak değişecektir. İşte voice-over kullanan medya çeşitlerinden bazıları:

 

Evden Seslendirme Yaparak Para Kazanma Yolları

1-) Animasyon ve Televizyon

Animasyon filmlerinin ya da televizyon programlarını izlemeyi seviyorsanız bu tarz projeler üzerinde çalışırken seslendirme sanatçılarının neler yaptığını az çok tahmin edebilirsiniz. Seslendirme sanatçısı olarak animasyon filminde dublaj yaparak bir karakteri oynarsınız. Kameranın önünde oyunculuk yapmak gibi animasyon da izleyene gerekli bilgileri ve duyguyu verebilmelidir. Aynı zamanda sesin animasyonla kusursuz bir şekilde senkronize olması gerekir.

 

2. Reklamcılık

2006 yılındaki Dos Equis reklamlarını hatırlıyor musunuz? Bu reklamları Jonathan Goldsmith’i ‘Dünyanın En İlginç Adamı’ olarak tanımlayan dış ses olmadan düşünebiliyor musunuz? Reklam kampanyasının bu kadar etkili olmasının bir sebebi her reklamda dış ses kullanılmasıdır. Bu, seslendirmenin reklamcılık sektöründeki önemini gösteriyor. Buna ek olarak radyolarda da dış sesin kullanıldığı reklamlara rastlayabilirsiniz.

 

3. Podcastler

Podcastler içerik üreticileri tarafından internette yayınlanan ses dosyalarıdır. Bu ses dosyaları genelde seri halinde olur ya da her bölümde birbiriyle bağlantılı konular konuşulur. Podcastler genelde içerik üreticisi tarafından kaydedilse de bazı podcastler seslendirme sanatçıları tarafından seslendirilebilir.

Mutlaka okuyun: Podcast ile Para Kazanma

 

4. Online Eğitim İçerikleri

Artık birçok internet sitesi programcılık, aşçılık ve hatta seslendirme sanatı gibi çeşitli konular üzerine online eğitimler veriyor. Her şey yazılı ve görsel olarak anlatılamayabiliyor. Öğretici videolara genelde bir dış ses eşlik ediyor. Bu alanda dış ses açıklayıcı rolünde oluyor ve videoya uygun olacak şekilde sesi kaydediliyor.

Dış sesin bu şekilde kullanımı YouTube’da oldukça yaygınlaştı ve video kalitesine doğrudan etki eden seslendirmeinin önemini burada da görüyoruz.

 

5. Video Oyunları

Alt yazılı anlatım çağı sona erdi. Oyun geliştiricileri oyundan önce yazı akışı kullanmak yerine ara sahneler kullanarak anlatım yapmayı tercih ediyor. Sürükleyici bir deneyim için ara sahnelerin, ses efektlerinin ve diğer seslerin önceden kaydedilmesi gerekiyor. Dürüst olmak gerekirse seslendirme performası oynanabilirliği etkiliyor. Bilgisayar oyunlarındaki en iyi seslendirme performanslarından biri Far Cry 3’te Vaas’ı canlandıran Michael Mando’nun performasıydı.

 

6. İletişim

Çağrı merkezlerine yaptığınız aramalarda  “İngilizce için 1’e basın” gibi ifadeleri duymuşsunuzdur. Bu kayıtlar seslendirme sanatçıları tarafından yapılır. Telekomünikasyon şirketleri otomatik çağrı alma sistemlerini güncelleyecekleri zaman sık sık seslendirme sanatçılarıyla çalışır. Bu genellikle yeni bir hizmet vermeye başladıklarında olur.

 

Seslendirme Kariyerinize Başlamak İçin Neler Yapmalısınız

1-) Kayıt Yapabileceğiniz Bir Odanız Olsun

Kayıt yapmak için sessiz bir odada olmanız gerekir. Eğer kariyerinizin daha başındaysanız stüdyoya gerek yoktur. Gürültü olmadan demolarınızı ve projelerinizi kaydedebileceğiniz bir yer olması yeterlidir.

Eğer dizüstü bilgisayarınızı ve mikrofonunuzu sığdırabileceğiniz küçük bir alan yeterlidir, büyük bir elbise dolabı bile iş görecektir. Dolabın duvarlarına boş yumurta kartonları yapıştırmak ses yalıtımı sağlayacaktır. Aynı zamanda dolaptaki elbiseleri de kullanarak dışarıdan ses gelmesini engelleyebilirsiniz.

 

2. İyi Bir Mikrofon

Başlangıç seviyesindeki biri için bile iyi bir mikrofon olmazsa olmazdır. İyi bir mikrofona sahip olmak için binlerce dolar harcamanıza gerek yok. Amazon’dan 50 doların altında işinizi görecek bir mikrofon edinebilirsiniz. Kendinizi geliştirene kadar, pahalı ekipmanlar almak yerine seslendirme tekniklerine odaklanın.

 

3. Portfolyo Oluşturun

Seslendirme sanatçısı olmayı planlıyorsanız kendinize bir portfolyo hazırladığınızdan emin olun. Önceki müşterilerinizden izin alarak yaptığınız işleri referans gösterebilirsiniz. Deneyimi olmayanlar için ise gönüllü olarak projelerde yer almak iyi bir seçenek olabilir. Bazıları bedavaya çalışmak istemeyebilir ancak az para kazanacağınız işleri bulmak için üyeliklere para harcamaktan daha iyidir. Deneyim kazanır, portfolyunuza yeni materyaller ekler ve hatta potansiyel müşteriler kazanabilirsiniz (eğer iyi bir iş çıkardıysanız); üstelik hepsi bedava olur.

 

4. Sesinizi Eğitin

Son olarak seslendirme sanatçılığı oyunculuğa benzediği için sesinizi eğitmeniz gerekir. Seslendirme sanatçısını başarılı yapan şey karakteri inandırıcı bir şekilde canlandırabilmesidir. Homer Simpson’ı canlandıran Dan Castellaneta karaktere can veren, adeta oynadığı karakteri yaşayan başarılı seslendirme sanatçılarından sadece bir tanesidir.

Aynı şey reklamları ve podcastleri daha eğlenceli yapmak için de geçerlidir. İnternette ücretsiz olarak seslendirme eğitimi veren internet siteleri bulabilirsiniz. Bulunduğunuz yerde bir kursa gitmek daha faydalı olacaktır, böylece yeni bağlantılarla tanışabilirsiniz.

 

İnternette Nerelerde Seslendirme İşleri Bulabilirsiniz?

Sektör büyüdükçe sürekli yeni platformların açıldığını göreceksiniz. Kendi portfolyonuzu oluşturduktan sonra kendi internet sitenizi açarak orijinalliğinizi ve kimliğinizi yansıtacak şekilde markanızı oluşturmalısınız.

 

Ücretsiz Platformlar:

1. Fiverr

Fiverr deneyimli ya da deneyimsiz tüm seslendirme sanatçılarını destekleyen en büyük internet sitesidir. Ücretler 10 dolardan başlar ancak belli bir miktarda işi tamamladıktan sonra ücretler birikecektir. VoiceoverPete gibi kişiler popüler seslendirme sanatçıları olup YouTube’a odaklanmadan önce Fiverr ile kariyerlerine başlamışlardır.

Fiverr’in ilk başta düşük ücretler vereceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer paraya ihtiyacınız varsa başlangıç için iyi bir seçenek olmayabilir, ancak deneyim kazanmaya başlamak için harika bir platform olduğunu söyleyebiliriz.

 

2. Voice Bunny

İnternette seslenedirme işleri bulabileceğiniz başka bir platform ise Voice Bunny’dir. Fiverr’e benzer ancak sadece voice-over işlerine adanmıştır. Voice Bunny’i diğer internet sitelerinden farklı kılan şey ise üyelere her gün iş ilanlarını e-mail yoluyla iletmesidir. İlanlara cevap verenler ilk kişiler işi alır.

 

3. Voiver

Voiver müşterileri ve seslendirme sanatçılarını buluşturan ücretsiz bir platformdur. Voiver’in en büyük avantajı seslendirme sanatçısı seçilmeden önce projelerin başlamış olmasıdır. 

 

4. The Voice Crew

Portfolyonuzda kullanabileceğiniz deneyimler arıyorsanız The Voice Crew sizin için doğru adres olacaktır. Bu siteden kazanacağınız para aylık masraflarınızı karşılamayacaktır elbette. Ancak geniş müşteri tabanı sayesinde iş bulmak çok daha kolay.

 

5. Snap Recordings

Snap Recordings hem müşteriler hem sanatçılar için ücretsiz üyelik sistemine sahip. Siteye göre, karşılama mesajı, duyuru, sesli mesaj ve sesli uyarı gibi projelerde 75 kelime başına 50 dolar ödeniyor.

 

Ücretli Platformlar:

6. Voices

voices.com seslendirme sanatçılarını ve müşterileri bir araya getiren en büyük ağlardan biri. Sitede bulabileceğiniz işlerin çeşitliliği sınırsınız. Önemli müşteriler projelerinde boş kalmış rolleri doldurmak için bu siteyi tercih ediyor. Ücretsiz üye olabilirsiniz ancak o zaman sadece bir müşteri tarafından davet edildiğinizde proje alabilirsiniz. Seçmelere katılmak için yıllık 500 dolar olan üyelik ücretini ödemeniz gerekir.

 

7. The Voice Realm

The Voice Realm’da ilan verilen işler sendikaya bağlı olmuyor. Ancak internet sitesindeki ücretler sendika dışı işler için bile oldukça iyi. The Voice Realm beraber çalışacakları yetenekler konusunda seçici davranıyor, hesap oluşturmadan önce bir demo yüklemeniz gerekiyor.

 

8. Voice123

Voice123 hem müşterileri hem sanatçıları voice-over projeleri için bir araya getiriyor. Standart üyelik ücretsiz olsa da iş ilanları için seçmelere katılamıyorsunuz. Sadece davet edildiğinizde ve projede platinum ya da premium üye olduğunda işi alabiliyorsunuz. Premium üyeliğin yıllık ücreti 395 dolar. Ancak bu site escrow* hizmeti vermemektedir.

*Sözleşme tarafları arasında belli şartlar karşılanıncaya kadar malın ya da belgenin üçüncü bir şahsın kontrolü altında tutulması.

 

9. Upwork

Upwork internette freelance işler bulmak için harika bir sitedir. Ücretsiz olarak hesap oluşturabilirsiniz, ancak ilanlara başvurabilmek için “connects” satın almanız gerekir ve tanesi 0.15 dolara satılmaktadır. Buna ek olarak aylık 14.99 dolara içinde 70 ücretsiz  “connects” olan Freelancer Plus üyeliği tercih edebilirsiniz. Eğer seslendirme dışında başka becerileriniz de varsa bunları da portfolyunuza ekleyebilirsiniz.

 

Seslendirme Sanatçılığının Gelir Potansiyeli

Selendirme işlerinde genelde proje başına ücret alırsınız. Sürekli iş olan projeler olduğunda bunlar genelde çizgi filmler gibi televizyon programları ya da Youtube’daki gibi online showlar oluyor.

Alacağınız ücret üç faktöre bağlı oluyor: deneyim, performans ve projenin uzunluğu. voices.com‘a göre 15 saniyelik bir kayıt için 100 dolar, 30 ya da 60 saniyelik bir reklam için 250 dolar kazanabilirsiniz. Sesli kitaplardan 3000 dolar kazanabilirsiniz, ama bunları üretmek daha zor olacaktır.

Oranlar genelde senaryodaki kelime sayısına göre belirleniyor, yani daha uzun senaryolar daha fazla para kazandırıyor. Saatlik olarak hesaplamak istiyorsanız sık kullanılan bir formül saatlik ücreti 60 dakika ile çarpmaktır. Saatlik ücretinizi kelime sayısı / saat sayısı / 60 dakika şeklinde hesaplayabilirsiniz. Daha fazla deneyim kazandıkça ücretinizi artırabilirsiniz.

 

Seslendirme Sanatçılığının Gerçekleri

Çoğu kişi farklı sesleri taklit edebilmenin seslendirme sanatçısı olmak için yeterli olduğunu düşünür. Farklı sesler çıkarabildiğiniz için daha fazla iş alabilirsiniz. Bu düşünce kısmen doğrudur, farklı sesler çıkarabilirseniz kariyerinizi ilerletmek için çeşitli projeler alabilirsiniz. Ancak durum her zaman böyle değildir. Seslendirme sanatçısı ve Youtuber olan Anna Brisman’a göre ikna edici bir ses tonunuzun olması seslendirme kariyerinizi geliştirmek için daha önemlidir.

Kısacası voice-over işi bir senaryodaki satırları okuduğunuz ve satırların amacını dinleyiciye aktardığınız bir iştir. Kulağa kolay geliyor değil mi? Ancak her meslek gibi seslendirme sanatçısı olmanın da zorlukları vardır. Bir karakteri ikna edici bir şekilde aktarmak için seslendirme oyunculuğunun temellerini bilmeniz gerekir. Buna ek olarak sabırlı olmanız gerekir çünkü, müşteri ikna olana kadar senaryoyu defalarca okumak zorunda kalabilirsiniz. On kere tekrar etmenin fazla olduğunu düşünüyorsanız durumun her zaman böyle olmadığını bilmelisiniz. Bir satırı on kereden az tekrar ederek işin altından kalkabiliyorsanız şanslısınız demektir.

 

İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanma Yolları

Hızlı Para Kazanma Yolları

Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir