Garanti Para Kazanma Yolları: Hızlı & Kolay Yöntemler

Hızlıca zengin olmak ve kolay yoldan para kazanmak hepimizin hayalidir. Kim bir gecede milyoner olmanın hayalini kurmaz ki?

Lisede öğrenci olduğumuz yıllarda hocalarımız bir konuda haklıydılar: Her şeyin bir bedeli var. Bir mirasa konmadıysanız veya sayısal lotoyu kazanmadıysanız para kazanmanız biraz zaman alacak ve çaba gerektirecektir. Gelirinizi artırmanın bir sürü meşru yolu vardır. Sizler için bu meşru para kazanma yollarını araştırdık.

Güvenilirliği kanıtlanmış yollarla nasıl para kazanacağınızı merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Ama yazıya başlamadan önce para kazanma psikolojisini çok iyi anlamanız şart:


Para kazanma psikolojisi: Çok para kazanmak için ne yapmak lazım?

Konu ister hızlı para kazanmak, isterse de büyük paralar kazanmak olsun, stratejilere göz atmadan önce söz etmemiz gereken önemli bir psikolojik ilke var. Eğer Freud’un zihin modelini incelerseniz bir ruhsal aygıttan söz edildiğini görürsünüz. Zihninizde yer alan bu üç kısımlı yapı, bütün tutumunuzu belirliyor.

Bu üç kısmın isimleri sırasıyla id, süperego ve ego. İd doğduğumuz andan itibaren bilinçaltımızın derinliklerinde yaşar. En ani ve içgüdüsel dürtülerin kaynağı iddir. Kendinizi yapmamanız gereken bir şeyi yaparken bulduğunuzda, bütün suçu idinize atabilirsiniz.

Süperego, idi dengelemek için ilerleyen yaşlarda oluşur. Süperego, yetiştirilme şeklimize, ebeveynlerimizin hareketlerine, toplumu ve inançları algılama biçimimize göre şekillenerek idden kopar. Ellerindeki parayı dikkatle koruyan kişiler süperegolarına teşekkür edebilirler.

Ego ise kararları veren merciidir. Omuzlarımızda bulunan şeytan id ve melek süperego arasında bir karar vermemize yardımcı olur. Zihnimizde devamlı olarak sesler duyarız. Bu seslerden hangisini dinleyeceğimizi ise ego belirler. Egonun amacı bir yandan idi tatmin ederken diğer taraftan da süperegoya kulak vermektir.

Hızlıca zengin olma planları ve çabuk kilo verdiren diyetler hem idi tatmin ettikleri hem de süperegoya kulak verdikleri için son derece meşhurlar. Ego, böyle bir fırsatla karşılaştığında derhal işe koyulur. “Hızlının” dayanılmaz cazibesi ve bir anda başarıya ulaşma arzusu para kazanmaya çalışırken size yanlış kararlar aldırabilir. Dikkatli olmanız gerekiyor. Zihninizin derinliklerindeki konuşmaları iyice dinleyin ve içinizdeki canavarı ehlileştirmek için elinizden geleni yapın.


Para Kazanma Tuzaklarına Karşı Dikkatli Olun!

Böyle bir eğitim setini alır mıydınız?

Neden olmasın? 30 günde avukat olmak ve yılda milyonlarca kazanmak çok güzel olsa gerek, değil mi?

Elbette böyle bir ürünü satın almak istemezdiniz. Çünkü avukat olmanın çok daha uzun emek ve sabır gerektirdiğini bilirsiniz. Bunun yalan olduğu açık beyan ortada. İşte internetteki bazı para kazanma yöntemleri de böyle bir aldatmaca. Hiçbiri, bir günde binlerce TL kazanmanızı sağlayamaz.

Bu yazımızda bahsedeceğimiz yöntemler hukuk kadar zor olmasa da, sandığınız kadar kolay olmayabilir. Kolay kazanç peşindeyseniz sayısal loto bileti almanızı öneririz.

Peki öyleyse para kazanmanın en iyi yolları nelerdir? Böyle bir soruyu internette arattığınızda karşınıza yüzlerce sonuç çıkacaktır ve hangisinin doğru yöntem olduğunu seçmek zor olabilir. Biz sizin için bu yöntemleri doğruluk ve mantık süzgecinden geçirdik. Ancak başlamadan önce para hakkında yanlış bilinen gerçeklere gözatmanızı tavsiye ediyoruz.

Mutlaka okuyun: Para Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

İşte sizlere birbirinden farklı para kazanma yöntemleri:


Acil Para Kazanma Yolları

1- Maaşınıza sadece zam isteyerek binlerce lira kazanın.

Belli aralıklarla yapacağınız maaş pazarlığının ömrünüz boyunca size ekstradan milyonlarca lira kazandırabileceğini biliyor muydunuz?

Sizce de bunun için biraz zaman harcamaya değmez mi? Tek yapmanız gereken, biraz hazırlanıp cesaretinizi topladıktan sonra patronunuzla 10 dakikalık bir konuşma yapmak.

İnsanlara şu anda çalıştığı şirkete girerken maaşlarıyla ilgili pazarlık yapıp yapmadıklarını sorduğumuzda, onları iki kategoriye ayırabiliriz:

  • Maaş pazarlığı yapmaktan kaçınanlar: ‘Zaten ekonomik kriz var, sinir bozucu biri olmak istemedim. Daha ileride bunu deneyeceğim.’’
  • Başarısızlığa uğrayıp utanç verici bir teşebbüs olduğunu düşünenler: ‘Ne diyeceğimi bilemedim, bu yüzden bir şeyler geveledim. Onlar da hayır dediler, bir daha bu konuyu açmadım.’’

Maaş pazarlığı çoğu insanın kullanamadığı çok BÜYÜK bir fırsat. Pazarlık etmekten şu gibi nedenlerden dolayı nefret ederiz: “Ya patron kabul etmezse? Peki ya bu tür şeylerde pek iyi değilsek?” İşin sırrı olayın %80’ini patronunuzun ofisine adım atmadan önce yapmış olmak.

Aşağıdaki yazımızda maaş pazarlığının adım adım nasıl yapılacağını anlattık. Bu yazımızda maaşınızla ilgili pazarlık yaparken birebir kullanmanız gereken kalıpları öğreneceksiniz, patron itiraz etse dahi hakkınız olanı alabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?


2- Doğrudan satış firması için temsilcilik yapın

kozmetik-urunleri-satisi

Avon gibi doğrudan satış programları aracılığıyla satış yaparak güzel paralar kazanabilirsiniz. Ancak komşularınıza makyaj ve temizlik malzemeleri satma konusunda ikna kabiliyetiniz yüksek olması gereklidir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de bir satış temsilcisi aylık olarak sattığı ürünlerden ortalama 7350 TL kazanıyor.

Doğrudan satışçılar ürünlerinin satılması için geleneksel perakendeciler yerine satış temsilcilerini kullanırlar. Örneğin Avon gibi firmalara katıldığınızda bu firmanın satıcısı olursunuz. Satıcı olduktan sonra size kataloglar ve numuneler gönderilir. Satış yaptığınız için ürünleri toptan fiyatından alırsınız. Toptan fiyat ve yeniden satış fiyatı arasındaki fark sizin karınız olur. Satışlarınız arttıkça bonuslar ve yüksek satış komisyonları kazanırsınız.

Doğrudan satış firmaları peşin ödemeli üyelik ücretleri almaz veya programa katılmadan önce büyük ölçekli toptan alımları yaptırmaz. Doğrudan satışçı olmak istiyorsanız sizden fahiş başlangıç ücretleri talep etmeyen programlara katılmalısınız.

Mutlaka okuyun: Affiliate Marketing ile Para Kazanmak


3- Part time işte çalışmak

part-time-isler

Hızla para kazanmanın en popüler yollarında biri de part time bir işe girmektir. Örneğin ehliyetiniz varsa bir takside part time olarak şoförlük ya da motorsiklet ile kuryelik yapabilirsiniz. Garsonluk yapmak da en çok tercih edilen part time işler arasındadır.

Mutlaka okuyun: Evde Ek İş Ne Yapabilirim?


4- Freelance çalışın

freelance-calismakla-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Yazarlık, grafik tasarım ve hatta halkla ilişkiler gibi alanlarda freelance çalışmak bu alanlarda deneyimli olan kişilere ek gelir imkanı sağlar.

Ekonomik durgunluk her geçen gün daha fazla firmayı etkilediğinden bu firmalarda tam zamanlı çalışanlar yerine freelance olarak çalışacak kişileri araştırırlar. Bağımsız çalışanlarla işbirliği yapmak daha mantıklıdır çünkü firmalar ihtiyaç duydukları işe para öderler. Ayrıca sosyal yardımlara ve fiziki bir ofise ihtiyaç duyulmayacağından genel giderlerini de azaltırlar. Günümüz ekonomisinde on firmadan dokuzu taahhütle iş yapar. Grafik tasarım, arama motoru optimizasyonu, web tasarım, halkla ilişkiler veya yazarlık gibi pazarlanabilir becerileriniz varsa işverenlerin gider tasarruflarından faydalanabilirsiniz.

Freelance işlere ödenen saatlik ücretler maaşlı pozisyonlardan yüksektir. Diğer taraftan görevler arasında ki zamanları çok iyi ayarlamalısınız. Bir firma freelance çalışan biriyle anlaştığında sosyal yardım ücretlerini ödemek zorunda değildir. Başlamak için çalışacağınız iş türüne uygun online pazarları araştırın. Özgeçmişinizi gönderebileceğiniz ve iş ilanları arayabileceğiniz bir sürü internet sitesi vardır. Bazı internet siteleri işverenle aranızda bağlantı kurma karşılığında komisyon alırken diğerleri de iş listelerine erişim için sabit ücret ister.

Mutlaka okuyun: Freelance Çalışmak İsteyenlere


5- Gizli müşteri olun

gizli-musteri

Araştırma firmaları gizli müşterilerine alışveriş yaparken, restoranda yemek yerken ve benzin alırken yaşadıkları deneyimleri rapor etmelerine karşılık ödeme yaparlar. Gizli müşterisi olacağınız firma nerede alışveriş yapacağınıza ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair size belli talimatlar verir. Müşteri hizmetleri, çalışanların tutumları, işletmenin temizliği gibi konularda deneyimlerinize bağlı olarak firmaya rapor sunarsınız. Raporu sunduktan sonra harcadığınız zamana göre para alırsınız ve işletmeden aldıklarınızın parası size iade edilir. Her görevde 200 TL ve 1000 TL arası ödeme yapılır. Firmaların birçoğu görevler için online başvuru alır.

Mutlaka okuyun: Gizli Müşteri Olarak Para Kazanmak


6- Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılığa ilginiz mi var? Elbette fotoğrafçılıktan para kazanabilmek için gerçekten yetenekli olmanız gerekiyor. Fakat ShutterStock, iStockPhoto ve benzeri sitelerde fotoğraflarınızı satarak ilgi duyduğunuz bir alandan az da olsa para kazanabilirsiniz.

Örneğin bir haber sitesi, “Ayaş domatesi” ile ilgili bir fotoğraf arıyor olsun. Siz marketten aldığınız bu domatesin fotoğrafını güzel bir ışık ve güzel bir kompozisyonla çekip stock fotoğraf sitelerine yüklerseniz, bu haber sitesi sizin fotoğrafınızı satın alıp kullanabilir.

Stock fotoğrafçılığı, ıssız bir yerde arsa satın almaya benzetebilirsiniz. Yani yüklediğiniz fotoğrafları unutmanız gerekir. Sizin yapmanız gereken olabildiğince çok fotoğraf yükleyip beklemektir. Birkaç ayda 3-4 dolar anca kazanabilirsiniz, ancak çektiğiniz fotoğraflar kaliteli bir hal aldıkça ve gündemle ilgili fotoğraf çektiğinizde ömür boyu bir ek gelir kaynağına kavuşursunuz.

Bu iş için GettyImages, Shutterstock, iStockphoto gibi pek çok stock fotoğraf sitesi mevcuttur.

Fotoğrafçılıktan daha çabuk şekilde para kazanmayı amaçlıyorsanız çevrenizde fotoğrafçı arayan insanlarla irtibata geçin. Düğün, nişan, doğum günü veya başka bir etkinlik için aradıkları fotoğrafçı siz olabilirsiniz. İyi bir kameraya ve deneyime ihtiyacınız olsa da, yaşadığınız yerden bağımsız olarak fotoğrafçılıktan para kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Fotoğraf Çekerek Para Kazanma


7- Evinizdeki odalardan birini kiralayın

oda-kiralayarak-para-kazanma

Evinizde fazladan bir odanız varsa veya iki odanız varsa bu odayı başkalarına kiralayarak para kazanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgedeki kira pazarına bağlı olarak her ay 250 TL ve 1000 TL arasında para kazanabilirsiniz. Gazetelerdeki seri ilanları kontrol ederek bulunduğunuz bölgedeki fiyatları karşılaştırabilirsiniz.

Ayrıca, AirBnb üzerinden de evinizin boş bir odasını kiraya vererek para kazanabilir, hem de yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Hatta siz evde yokken evinizi komple olarak kiraya verebilirsiniz. Sözgelimi siz bayram için baba evine gittiniz ve 7 gün orada kalacaksınız. 7 gün boyunca sizin tek olarak yaşadığınız şehri gezmeye gelen bir Alman çifte evinizi kiralayabilirsiniz. 7 gün boyunca eviniz boş duracağına örneğin 7×100= 700 lira para kazanabilirsiniz.

Ancak oda kiralamak arkanıza yaslanıp para toplamak gibi basit bir şey değildir. Ev sahibi olarak haklarınızı koruyacak bir kira sözleşmesi hazırlamalı, ilanlar verirken ve başvuranlarla görüşürken ayrım karşıtı kanunları takip etmeli, kredi ve geçmiş kontrolü yapmalı ve mülkünüzle ilgili kanunlara uymalısınız. Açıkçası evinizi paylaşırken bireysel problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle başka biriyle evinizi paylaşabileceğinizden emin olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Airbnb İle Para Kazanmak


8- Arabanızı reklamla kaplayın

arabaya-reklam-almak

Yolda arabayla giderken üzerinde enerji içeceği veya kızarmış patates reklamları olan bir araba yanınızdan hiç geçti mi? Belki de bu arabanın bir firma çalışanına ait olduğunu düşündünüz. Gerçek şu ki reklam ajansları arabalarını reklamlarla kaplayan sürücülere para öderler.

Firmaya, promosyonun süresine ve bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak hareketli billboard olmanıza karşılık aylık 2500 TL ve 7500 TL arası bir ödeme alabilirsiniz. Bazı firmalar size bedava araç bile verebilir. Tek yapmanız gereken firmanın internet sitesine kaydolmak ve demografik bilgileri doldurmaktır. Bir reklam ajansının hedef özelliklerine uyduğunuz taktirde promosyon uygulaması için seçilebilirsiniz.

Promosyonların süresi bir kaç aydan bir seneye kadar değişir ki bu da iyi bir gelir elde edebileceğiniz anlamına gelir.

Ancak demografik özellikleriniz ve bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak firma sizi seçmeyebilir veya seçilmek için uzun süre beklemeniz de gerekebilir. Bir sponsor sizi seçerse sorumluluk ve çaba da nispeten daha düşük olacaktır. Anlaşmaya uymak için her ay belli bir kilometre yapmanız gerekir. Reklamlar çıktıktan sonra arabanız zarar görmez.

Mutlaka okuyun: Arabaya Reklam Almak İsteyenlere


9- Mobil uygulamalardan para kazanın!

para-kazandiran-uygulama

Mobil uygulamalar sayesinde para kazanabileceğiniz hiç aklınıza geldi mi?  Hızlı bir ivmeyle büyümesini sürdüren mobil sektörü kullanıcılara yönelik birçok para kazanma fırsatını da bünyesinde barındırmakta. Bazı uygulamaları sadece telefonunuza indirip yönergeleri takip ederek dahi para kazanabiliyorsunuz.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıran Uygulamalar


10-  ‘Bir haftada 1000 TL tasarruf etme’ yarışına girin

Hızlı para kazanmak için çok büyük fedakarlıklar yapmak gerektiğine dair yanlış bir kanı hakim. Aslında, acil para lazım olduğunda esasen elimizde olan şeylere odaklanarak tasarruf edebiliriz.

Bu konuda kendinizi ‘Bir haftada 1000 TL tasarruf etme’’ yarışına sokabilir ve gündelik şeyler üzerinden kolaylıkla tasarruf edebilirsiniz. Aşağıdaki yazıdan nasıl tasarruf edebileceğinizi detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Para Biriktirme Tavsiyeleri


11- Otomat işi yapın

otomat-makinalari

Otomat makinaları size, düşük başlangıç maliyetleriyle hızlı ve kolay para kazanma fırsatı sunar. Otomat işi sayesinde kısa sürede para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıracak Otomat Makinaları


12- Kullanmadığınız Eşyalarınızı Satın

Dolap.com, Gardrops, Modacruz, Letgo gibi siteler üzerinden kullanmadığınız giysilerinizi, eşyalarınızı, kitaplarınızı, elektronik cihazlarınızı, cep telefonunuzu, bilgisayarınızı satarak nakit elde edebilisiniz.

Mutlaka okuyun: Letgo’da Satış Yapmak İsteyenlere


13- Fiverr ve bionluk gibi sitelerde kısa süreli işler yapın.

Ne tür bir hizmet sunuyorsanız sunun, Fiverr’da kendinize bir yer bulabilirsiniz. Fiverr, grafik tasarımcılığı, web tasarımcılığı, klip yaratımı, düzenleme hizmetleri, yazarlık vb. dijital hizmetler için oldukça ideal.

Fiverr, iş modeli başına 5 dolar seçeneğinin dışına da genişledi. Fiverr Pro, platformunda en yetenekli kişileri topluyor. Yeteneğinize bağlı olarak, son derece iyi paralar kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Fiverr’da Para Kazanmanın Yolları


14- Saçınızı Satın

saç satmak

Eğer uzun, bakımlı ve doğal saçlarınız varsa bunu nakite çevirmeniz oldukça basit. Rengine, uzunluğuna ve şekline göre saçın kilogram fiyatı ortalama 7000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Saç satın alan kişi ve firmalara internetten kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


15- İlaç deneği olun

denek-olmak

Kulağa pek sağlıklı gelmese de bu para kazanma yolu sayesinde her ay binlerce insan denek olarak güzel paralar kazanmaktadır. Daha çok piyasaya yeni çıkacak bir kozmetik ürünü veya ilacı deneyerek aylık ortalama 20.000 TL’ye yakın bir gelir elde edebilirsiniz. Aylık ücretiniz denek olduğunuz ürünün barındırdığı riske ve deneme süresine göre değişkenlik gösterecektir.

Mutlaka okuyun: En İlginç Para Kazanma Yolları


İnternetten Para Kazanmanın Yolları

Kısa bir Google araştırması yaparak “internetten para kazanmak” hakkında binlerce yazı bulabilirsiniz. Ancak bu yazılarda anlatılan yöntemlerin çoğu uygulaması güç ve demode.

Bu yüzden biz bu bölümde “anket doldurarak para kazanmak” vb. çağ dışı yöntemlerden bahsederek zamanınızı çalmayacağız.

Günümüzde 3.2 milyar kişi aktif olarak internet kullanabiliyor. Bu da iş hayatının büyük bir dönüşüm geçirmesine neden oluyor. İnternetten kazanç elde etmek için ise yaş, lokasyon, din ve dil gibi ayrımlar bulunmuyor. Dolayısıyla coğrafi ve finansal konumdan bağımsız olarak iş hayatına atılmak son derece mümkün.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Uzun Vadeli Düşünmek

Yazımızın devamında ilk önce uzun vadeli bir planlamayla size ciddi paralar kazandırabilecek 10 yönteme bakacağız.

Eğer online bir iş kurmak istiyor ve hayat kalitenizi olumlu anlamda değiştirecek bir iş fikrini hayata geçirmek istiyorsanız bu yöntemler tam size göre. Çünkü ilk 10 madde düzenli bir gelir kaynağı sağlama konusunda oldukça ideal yöntemlerden oluşuyor. Tabii ciddi bir emek ve zamanı bu yöntemlere adamanız da başarı için şart.

O halde gelin gerçek, işe yarar ve sürdürülebilir 35 farklı yönteme beraber bakalım.

Önemli Not: Bu yazıda niş ifadesini sık sık kullanacağız. Niş ifadesini spesifik kelimesine denk olarak düşünebilirsiniz. Örneğin “Niş bir blog” demek, sadece tek bir konuya odaklanan bir blog anlamına gelir. “Evcil hayvan” oldukça genel bir kategori iken, “evcil sultan papağanı” oldukça niche bir kategoridir.


1. Niş Bir Blog Açın ve Satış Ortaklığı Yapın

Eğer ilgilendiğiniz niş bir konu varsa ve bu konu etrafında kendinize sağlam bir takipçi kitlesi oluşturabilirseniz, bir web sitesi (blog) açarak satış ortaklığı yöntemiyle para kazanabilirsiniz.

Örneğin hayvanları çok seviyorsunuz ve özellikle sultan papağanlarına bayılıyorsunuz. Sultan papağanları hakkında bir blog açtınız diyelim. Bu blogda sultan papağanı bakımı, beslenme, kafes aksesuarı gibi birçok konuda yazılar yazmalısınız. Bu sayede web sitenizin takipçi kitlesini artırabilirsiniz.

Bu siteden para kazanmak içinse bir iş modeline ihtiyacınız var. Bu noktada satış ortaklığı (affiliate marketing) oldukça ideal bir yöntemdir.

Örneğin sultan papağanı bakımı ile ilgili ürünler, ilaçlar, aksesuarlar üreten şirketlerin reklamını web sitenizde yapabilirsiniz. İnsanlar bu reklamlar aracılığı ile alışveriş yaptıklarında siz de bu işlemden bir komisyon alırsınız.

Örneğin papağan kafesi üreten bir şirket var diyelim. Siz web sitenizde bu şirketin tanıtımını yaparsanız ve insanlar bu şirketten kafes satın alırsa siz de belli bir oranda bu işten kazanç elde edersiniz.

Burada satış ortaklığını sadece kafes üreten şirket üzerinden değil; daha pek çok platform üzerinden de yapabilirsiniz.

Sultan papağanı konusunda bir blogunuz var diyelim. Bu sitede sultan papağanı ile ilgili kapsamlı ve özgün içerikler bulunmalıdır. Bu hayvanla ilgili Google’da en çok aranan ifadeleri araştırmalı ve buna uygun içerikler üretmelisiniz.

  • En İyi 10 Sultan Papağanı Yemi
  • Sultan Papağanı Besleyenlere 10 Tavsiye
  • Sultan Papağanları İçin En İdeal 5 Kafes Türü
  • Ofiste Sultan Papağanı Nasıl Beslenir?

Bu ve benzeri içerikler üretmeli, yazılarınızın uygun yerlerine ise sultan papağanı ile ilgili affiliate linkler koymalısınız. Sitenizdeki insanlar bu linkler aracılığı ile Amazon’a ya da papağan yemi üreten firmanın web sitesine giderek alışveriş yaparsa siz de bu işten para kazanırsınız.

Bu noktada yazacağınız içeriklerin özgün ve değerli olması gerekir. Yani sitenizin belli bir otoritesi olmalı, diğer insanlar da kendi web sitelerinde sizden bahsetmeli, size link vermelidir. Başka insanların web sitelerinde size link vermesi sizin Google’da ilk sayfaya çıkmanız bakımından büyük önem taşıyan bir SEO kriteridir.

Sultan papağanı yemi ve aksesuarları ile ilgili Google araştırması yapan kişilerin “alışveriş niyeti” yüksek olduğu için sitenize giren ziyaretçilerin linklere tıklayıp alışveriş yapma ihtimali de yüksek olur.

Tabii bu süreç birkaç ayda olacak iş değildir. Satış ortaklığı üzerinden gelir elde etmek ciddi zaman ve emek ister. Ancak kaliteli içerikler üretip gereken optimizasyonları yaptığınızda bu web sitesi üzerinden geçiminizi sağlamanız da mümkün olur. 

Mutlaka okuyun: Affiliate Marketing ile Para Kazanma


2. Startup Kurun

Girişimcilik, hayatı birkaç yıl hiç kimsenin yaşamaya cesaret edemeyeceği şekilde yaşamaktır. Bu sayede geri kalan hayatınızı hiç kimsenin yaşayamayacağı şekilde yaşayabilirsiniz!

Kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız bir startup kurup onu büyüterek de ciddi kazançlar elde edebilirsiniz. İnternetten para kazanma konusunda en zor alternatiflerden biri olan startup kurmak, aynı zamanda en yüksek gelir potansiyeline sahip olan yöntemdir.

Geçtiğimiz yıl sırf ABD’deki yatırımcılar 6000 startup’a yaklaşık 250 milyar dolara yakın yatırım yapmışlardır.

Eğer başarılı bir online hizmet, araç ya da web sitesi kurar ve piyasa koşullarında bu girişimi büyütebilirseniz, çok milyoner olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. Ancak startup kurup onu büyütmek de son derece emek, zaman ve sabır istemektedir.

Startuplar, oturmuş şirketlere nazaran daha fazla değişkenle ve engelle mücadele etmek durumundadır. Örneğin kurduğunuz startupın faaliyet gösterdiği sektörle alakalı derin bir bilgiye sahip olmalı, müşterilerin isteklerini ve sorunlarını anlamalı, onların bu sorunların çözümü için para ödemelerini sağlayacak bir hizmet yaratmalısınız.

Tabii bu süreçte iyi bir yatırımcı bulmalı, fon bulmalı, pazarlama ve reklam yapmalı, alanında başarılı kişileri işe almalı ve finansal olarak çarkı döndürmelisiniz.

Tüm bunlar kolay şeyler değildir. Ancak karşılığını da misliyle alabilme potansiyeli olan şeylerdir.

Peki startup kurarken işe nereden başlamak gerekir?

Her şeyden önce bir probleme ihtiyacınız vardır. İnsanlar, hangi probleme bir çözüm beklemektedirler? Siz bu probleme nasıl bir çözüm sunabilirsiniz? Mevcut çözümlerden nasıl daha iyi olabilirsiniz? Bu soruları sormak ve cevaplamak, startup kurmanın ana yapısını oluşturur.

Bir problemi veya ihtiyacı tespit ettikten sonra aklınızdaki iş fikrini ispatlamalı, insanların bu problemin çözümü için para ödeyebilir olmalarından emin olmalısınız. Bu da asgari düzeyde çalışan bir hizmet/ürün geliştirmek, bu hizmet/ürün ile ilgili objektif geri bildirimler almak, müşterilerden görüş ve öneri almak, gereken iyileştirme ve güncellemeleri yapmak, piyasadaki talebi test etmek, fiyat politikası ile ilgili feedback almak, hizmet-ürün geliştirirken maliyetiniz ve fiyatınız arasında belli bir denge tutturmak ile mümkün olur.

Unutmayın, iş fikriniz ne kadar yenilikçi olursa olsun, bu iş fikrinden hareketle ürettiğiniz ürün ya da hizmeti SATMAK durumundasınız. İnsanların satın almaya yanaşmadığı bir ürün-hizmet geliştirmek, startup ve iş dünyasında başarısızlık anlamına gelir.

Mutlaka okuyun: Startup Nasıl Kurulur?


3. Program veya Mobil Uygulama Geliştirin

Faydalı bir yazılım her zaman iş yapar. Bunu bir kere peşinen belirtelim.

İster bir muhasebe programı olsun, ister bir soruna çözüm sağlasın, isterse de vakit geçirmek için üretilmiş bir mobil oyun olsun. Eğer insanların ilgisini çekebilen bir yazılım geliştirirseniz bu işten ciddi paralar kazanabilirsiniz. (Piyasadaki pek çok mesajlaşma uygulamasına benzeyen, ancak şirket içi iletişim unsurlarına odaklanan mesajlaşma programı Slack 2 yılda sıfırdan milyar dolar değerine ulaştı örneğin.)

Şu anda kullandığınız yazılımların ve mobil uygulamaların büyük şirketler tarafından üretildiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu doğrudur. Ancak Apple ve Google Store’da yer alan uygulamaların büyük çoğunluğu bireysel yazılımcılar ve küçük yazılım şirketleri tarafından üretilmiştir. Bireysel olarak yazılımcılar sadece 2020’de Apple Store üzerinden 35 milyar dolar kazandı.

Kod yazarak para kazanmanın temel olarak iki you vardır.

Bu yol startup sürecine çok benzer. Şahane bir fikriniz vardır ve bu fikir üzerinden bir yazılım ya da uygulama geliştirirsiniz. Sonra bu ürünün iş yapacağını müşteri feedbackleriyle doğrularsınız. Sonra yatırım alırsınız. İşe personel alırsınız, uygulamayı geliştirirsiniz ve uygulamayı satmaya çalışırsınız. Her şeyi doğru yaparsanız uygulamanız Google ve App Store’a kabul edilir. İnsanlar uygulamanızı indirdikçe ve satın aldıkça para kazanırsınız.

İkinci yolda ise her şeyi tek başınıza ve kendi imkanlarınızla yaparsınız. Doğal olarak bu süreç çok daha uzun sürer. Her şeyi kendiniz yaptığınız ve finanse ettiğiniz için de daha esnek olabilirsiniz. Tabii uygulamanın tüm kazancı da sizin cebinize girer.

Eğer yazılım konusunda bilgili ve istekliyseniz siz de yazılım, mobil uygulama, mobil oyun üreterek  satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Uygulama Geliştirerek Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: İnternet Girişimcilerine Özel 40 Mobil Uygulama Fikri


4. E-Ticaret Sitesi Kurun ve Satış Yapın

İnsanların sorunlarına çözüm üretmek size göre değilse, ticaret ya da daha doğru tabirle e-ticareti düşünebilirsiniz.

Bugün e-ticaret sitesine sahip olmak hiç olmadığı kadar kolay. Yıllık çok cüzi ücretlerle bir e-ticaret sitesine sahip olabiliyorsunuz.

Bu işte temel olarak iki seçenek vardır.

a. Ya satacağınız şeyleri kendiniz üretirsiniz.

b. Ya da satacağınız ürünleri Çin’den ya da başka bir yerden düşük ücretle tedarik eder, üstüne kendi kar payınızı koyarak yurt içine ya da yurt dışına satarsınız.

Tabii insanların ilgi göstereceği bir şey üretip onu satmak çok daha yüksek kazanç anlamına gelir. Ancak yüksek maliyetler ve üretim sektöründeki riskler nedeniyle bu seçenek oldukça risklidir.

Bunun yerine AliBaba gibi devasa toptancılardan toplu ürün sipariş edip Türkiye’de satabilirsiniz. (Dilerseniz ürünü yurt dışına da satabilirsiniz.) Örneğin: Alibaba üzerinden tanesi 2 liraya 500 tane el feneri getirtebilirsiniz Çin’den. 2 x 500 = 1000 lira eder. Bu el fenerlerinin tanesini 5 liradan satsanız 2500 lira kazanırsınız. 1500 lira ise sizin karınız olur.

Şimdi bu online mağazanın nasıl faaliyet göstereceğine bakalım.

İster sıfır ister ikinci el ürün satın, yine de stok yönetimine önem vermeniz gerekir. Alacağınız malı kaç liraya mal edeceğiniz, malları nerede muhafaza edeceğiniz önemli konulardır. Unutmayın, online mağaza açarak dükkan kirası vermekten kurtulursunuz, ancak elinizdeki ürünleri yine de bir yerde tutmanız gerekir.

Bir de dropshipping diye bir konu vardır. Son yıllarda dünya genelinde yaygınlık kazanan bu yöntemi basitçe açıklamak gerekirse şöyle diyebiliriz: Bir ürünü x liradan satın alırsınız ve ürünü direkt olarak x+2 liraya müşteriye satarsınız. Yani siz malı görmezsiniz bile. Üreticiden satıcıya giden ürünü pazarlama görevi üstlenirsiniz. Bu şekilde bir e-ticaret sitesi kurup müşteri çekebilir, müşterilerin satın aldığı ürünleri de üreticiden sipariş ederek müşteriye ulaştırırsınız. Sizin yapmanız gereken tek şey, ürünü satmak ve tedarikçiye müşterinin kargo adresini vermektir. Stok yok. Kargolama yok.

Fulfilled by Amazon: Dropshipping’ten farklı olarak ürünlerinizi Amazon’un depolarına gönderebilirsiniz. Geri kalan her şeyi Amazon halleder. (Bu konudaki kapsamlı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.)

Etsy: El ürünü şeyler üretiyorsanız Etsy bu konu için ideal bir mecradır. Özellikle kadınlara yönelik ürünler için Etsy biçilmiş kaftandır.

eBay: Online açık artırma yöntemiyle aklınıza gelebilecek her türlü sıfır ve ikinci el ürünü eBay’de satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: E-Ticaret Yapmak İstiyorum, Ne Satabilirim?

Mutlaka okuyun: Amazon’da Satış Yapmak İsteyenlere


5. Freelance Çalışın

Yazı, grafik tasarım, web tasarım, pazarlama, proje yönetimi, mimari çizim, video kurgu gibi alanlarda becerileriniz varsa, bu becerilerinizden freelance bir biçimde gelir elde edebilirsiniz.

Freelance çalışmak, diğer işler gibi pasif gelir getirmez. Yani sadece çalıştığınız sürece para kazanırsınız, ancak freelance çalışarak aylık onbinlerce lira kazanan pek çok kişi olduğunu unutmayın.

Günümüzde milyonlarca kişi klasik kariyeri bir kenara bırakıp freelance çalışıyor. Ülkemizde de freelance çalışmaya yönelik kuvvetli bir trend söz konusu.

Freelance iş almak için özellikle freelancer’lara yönelik iş ilanları bulunan Fiver, Upwork, Freelancer, BiOnluk, Guru gibi web sitelerine bakabilirsiniz.

Freelance çalışmaya karar verdiğiniz zaman hesaba katmanız gereken bazı hususlar var.

Amacınız ne? Freelance çalışarak ek gelir mi kazanmak istiyorsunuz? Yoksa bu işi tam zamanlı yapmak mı istiyorsunuz? Freelance çalışarak para kazanırsınız fakat başlangıç dönemi biraz gelgitli olabilir. Bu nedenle temel amacınızı belirleyerek yola çıkmak önem taşır.

Ne tür hizmetler sunabilirsiniz? İlgi alanlarınız, uzmanlık alanlarınız neler? Reklam metni yazabilir misiniz? Ya da grafik tasarım konusunda profesyonel misiniz? Fransızcadan Türkçeye çeviri yapabilir misiniz? Burada sahip olduğunu becerileri göz önüne alarak buna göre iş aramanız önemlidir.

Hedef müşterileriniz kim? Sahip olduğunuz becerilerden hareketle hedef müşterileriniz kimler olabilir? İş almak için nerelere bakmalısınız? Bulduğunuz müşterilere portfolyo gösterecek misiniz? Gösterecekseniz hangi çalışmalarınızı göstereceksiniz?

Fiyat politikanız nasıl olacak?  Aylık geçiminiz için kaç lira gerekli? Aylık kaç saat çalışabilirsiniz? Piyasadaki ortalama saatlik ücret nasıl?

Kendinizi nasıl pazarlayacaksınız? Müşteri ararken onlara nasıl yaklaşacağınıza karar vermelisiniz. Her müşteri adayına özel e-mail atarak onlara sunabileceğiniz hizmetlerden ve hizmet kalitenizden bahsetmeli, LinkedIn gibi platformları doğru kullanmalısınız.

Mutlaka okuyun: Nasıl Freelancer Olunur?


6. Udemy Gibi Siteler İçin Online Ders Hazırlayın

Halihazırda mesleğiniz dolayısıyla bir konuda uzmanlığınız varsa online olarak ders verebilir, danışmanlık yapabilirsiniz.

Örneğin Toefl dil sınavından çok yüksek bir puan aldınız ve bu konuda çok iyi taktiklere sahipsiniz diyelim. Bu konuyla alakalı videolar hazırlayıp Udemy gibi online ders sitelerinde satabilirsiniz.

Hazırlayacağınız ders videolarını bu sitelere bir kez yüklediğinizde başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Diğer bir deyişle pasif gelir elde edersiniz. Örneğin videolarınız ömrünüz boyunca izlenmeye devam ederse ömrünüz boyunca kazanç elde edersiniz. Tabii videolarınızın ömrünüz boyunca talep görmesi için kaliteli, faydalı ve güncel olması gerekir.

Bunun için 4 aşamalı bir süreci tamamlamanız gerekir.

1. Aşama: Bilgili ve deneyimli olduğunuz konuları gözden geçirin.

2. Aşama: Bu konuları öğrenmek için insanları ödeme yapmaya hazır olduğundan emin olun. İnsanların satın almayacağı şeyler için fazla zaman harcamayın.

3. Aşama: Bu konuları not alın ve bu konularla alakalı içerik üretin. Sunduğunuz içeriklere aldığınız yorum, öneri ve geribildirimleri dikkate alarak gereken düzenlemeleri yapın.

4. Aşama: Hazırladığınız ders videolarını, bu konuyla ilgilenebilecek kişilere e-mail atın.  Peki elinizde binlerce kişilik bir e-mail listesi yoksa ne yapacaksınız?

Şimdi daha önce bu konuda hiç deneyimi olmayan kişilerin nasıl bir rota izlemesi gerektiğine bakalım.

Online ders izleyin: Sizden daha önce davranıp sizin ilgili olduğunuz konularda başka insanların nasıl dersler hazırladığına bakın. Diğer bir ifadeyle rakiplerinizi yakından tanıyın. Üslupları nasıl? Videoyla mı yoksa görüntülü konuşma ile mi ders veriliyor? Ne tür konulara yer vermelisiniz? Nasıl bir ortamda ders anlatmalısınız? Dersi daha ilgi çekici hale nasıl getirebilirsiniz? Derslerinize diğer insanların derslerinden nasıl daha fazla değer katabilirsiniz?

Niche belirleyin: Talep gören bir alanda bilgi ve becerileriniz yüksekse şahane olur. Bunun için Google Trends ve Keyword Planner üzerinden aklınızdaki fikrin aylık ne kadar arandığına bakın. İnsanlar sizin hazırlamayı düşündüğünüz dersin konusuna yoğun ilgi gösteriyor mu?

Sıkı bir ders deneyimi sunun: Online ders veren kişiler genelde videolarını kendi web sitelerinde yayınlarlar. Ancak bunun için öncelikle insanları sitenize çekmeniz gereklidir. Tabii bu uzun ve zahmetli olacağından Udemy, Teachable, Lynda, Khan Academy, Bloc, Coursera gibi bu iş için kurulmuş platformları denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle de Udemy ülkemizde oldukça yaygındır.

Dersinizi pazarlayın: Ders videoları hazırlayarak para kazanmanın en güzel yanı, bu dersleri istediğiniz süre boyunca satabilmenizdir. Bu nedenle derslerinizi reklamını düzenli olarak yapmanız, gelirinizin düzenli olması için önemlidir. Örneğin seramik konusunda 15 saatlik bir ders hazırladınız diyelim. Bu dersi Facebook’taki seramikle alakalı gruplarda tanıtabilirsiniz, seramikle alakalı web sitelerine reklam verebilirsiniz. Aylık birkaç saatlik pazarlama ve reklam sayesinde yıllar boyu 15 saatlik videodan gelir elde edebilirsiniz. Tabii Instagram’daki fenomenlere ulaşarak sizin reklamınızı yapmalarını da isteyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Online Kurs Hazırlayarak Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Udemy’de Para Kazanma


7. Danışmanlık ve Koçluk Hizmeti Verin

Online ders vermeye benzer şekilde bilgilerinizi ve deneyimlerinizi danışmanlık yaparak da kazanca çevirebilirsiniz. Eğer bir konuda uzmanlığınız varsa bu konuyla alakalı olarak sizden tavsiye ve danışmanlık isteyen insanlar vardır.

Online danışman ve koç olarak insanlara bir ürün değil, uzmanlığınızı satabilirsiniz. Sağlık, hukuk, eğitim, kariyer gibi pek çok konuda danışmanlık hizmeti verilebilir. Savvy.is, Clarity.fm, Coach.me gibi platformlar online danışmanlık hizmeti veren kişiler ile online danışmanlık hizmeti arayan kişileri bir araya getiren platformlardır.

Tek seferlik ya da program halinde sunabileceğiniz danışmanlık hizmeti sayesinde çok hızlı bir biçimde para kazanmaya başlayabilirsiniz. Sadece yukarı bahsettiğimiz platformlara üye olmanız yeterli. Tabii insanların para ödeyerek dinlemeye hazır olduğu uzmanlığı kazanmak için yıllarınızı vermenizi saymıyoruz.


8. Youtube Kanalı Açın

Youtube yakın dönemde para kazanma programını değiştirdi. Youtube’dan para kazanmak için en az 1000 takipçinizin olması ve son 12 ay içinde 4000 saat izlenmiş olmanız gerekiyor. Bu limit işleri bir miktar zorlaştırmış olsa bile yine de Youtube üzerinden para kazanmak gayet mümkün.

Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru diyebileceğimiz Youtube, aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen 3. web sitesi. 2017 yılında her gün ortalama 5 milyar video izlenmiş durumda.

Youtube’da para kazanmak, klasik reklam sistemine dayalı. Videolarınızı ne kadar çok kişi izler ve reklamları görüntülerse o kadar çok para kazanırsnız. Youtuber Partner Program üyeliğiniz onaylandıktan sonra videolarınıza reklam alabilirsiniz. 1000 izlenme başına kaba bir tabirle 2-3 lira kazanabilirsiniz. Tabii burada videolarınızın dili de önemlidir. İngilizce videolara yabancı şirketler reklam vereceği için kazancınız daha yüksek olacaktır.

Youtube kanalı açmak da tıpkı blog açmaya benzer. Ancak yazı yerine video yüklersiniz. Burada ilk aşama ne tür videolar yükleyeceğinize karar vermektir. En başarılı Youtube kanalları temel olarak iki kategoriye ayrılır:

Eğitim kanalları: İnsanlar bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenmek için video izlerler. Yemek tarifinden marangozluğa, HTML’den cep telefonu tanıtımına kadar pek çok konuda eğitici videolar çekip yükleyebilirsiniz.

Eğlence kanalları: Vloglar, seyahat videoları, oyunlar, skeçler, web dizileri dahil olmak üzere eğlence kanalları da yoğun olarak izlenir.

Kanalınızın üslubuna karar verdikten sonra Google hesabınız üzerinden Youtube kanalı açabilirsiniz. Kanalınız tüm içeriğinizin muhafaza edilecek ana merkezdir. Kanalınıza akılda kalıcı ve içeriklerinizle alakalı bir isim verdikten sonra  kanalınıza çeşitli anahtar kelimeler girebilir, belli bir ülkedeki izleyicileri hedefleyebilirsiniz.

Tüm bu sürecin ardından sıra içerik, yani video yüklemeye gelir. Videolarınızı FULL HD çözünürlükte çekmeye özen gösterin. Ses kalitesine de en az görüntü kadar önem verin. (Hatta ses kalitesi çoğu zaman görüntü kalitesinden çok daha önemlidir.) Başlangıçta farklı stiller deneyebilir ve zamanla en işe yarar video tarzını tespit edebilirsiniz.

Videolarınızın dikkat çekici başlıklara ve thumbnail’lere sahip olması yine izlenme sayısına direk olarak etki eder. Bu nedenle videoları yayınlamadan önce bu konulara önem verin.

Youtube düzenli olarak içerik yükleyen kanalları öne çıkarma algoritmasına sahiptir. Bu nedenle haftalık en az 1 video yüklemeye özen gösterin. Siz içerik yükledikçe kanalınızın kendine ait bir kitlesi oluşmaya başlar. Facebook, Instagram, Twitter gibi ortamlarda kanalınızın reklamını yaparak takipçi  ve izlenme sayınızı da artırabilirsiniz. Videolarınıza yorum yazan kişilerle etkileşime girmenz de yine videonuzun popülerlik kazanması için önemli bir kriterdir.

1000 takipçi ve 4000 saat izlenme eşiğini aştıktan sonra ise kanalınızı Google Adsense’a bağlayarak para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Para Kazanma Yolları


9. Podcast Yayınlayın

Podcast terimini izah edelim: Aslında podcast belli temalar üzerine yapılan ses kayıtlarıdır. Radyo programı gibi düşünebilirsiniz podcast’i ancak podcast radyoda değil, Spotify, iTunes gibi platformlarda ya da kendi web sitenizde yayınlanır. Aşk, minimalizm, sağlıklı yaşam, orta çağ tarihi, edebiyat gibi aklınıza gelebilecek her konuda podcast hazırlayarak para kazanabilirsiniz.

Özellikle ABD’de çok popüler olarak podcastçilik ile geniş bir dinleyici kitlesi elde edebilir, podcast’inize reklam alabilirsiniz. Örneğin John Lee Dumas, Entrepreneur on Fire adlı podcast’inde çeşitli girişimcilerle sohbet ediyor ve ayda tam 200.00 dolar kazanıyor. 2012’den bu yana sırf bu işten 13 milyon dolar kazanan bir isim Dumas.

Youtube kanalı açmaya nazaran daha yeni bir mecra olan podcast dünyasında kalabalıklar içinden sıyrılmak da daha kolay.

Podcast yayıncılığı için her şeyden önce ilginç hikayeler anlatabilme özelliğinizin olması gerekir. İnsanları eğlendirip onlara ilginç ve faydalı bilgiler sunarsanız geniş bir dinleyici kitlesine sahip olabilirsiniz. Bilgili, deneyimli ve konuşmaktan zevk aldığını konuları araştırabilir, bu konularla ilgili halihazırda yapılmış podcast’leri dinleyerek siz de kendi podcast’inizi oluşturabilirsiniz.

Podcast için kaliteli bir mikrofon ve ses kayıt cihazı yeterli olacaktır.  İnsanlara direkt sesinizle ulaştığınız için ses kalitesinin çok iyi olması gerekir.

Podcast yaparken karşılıklı konuşma tarzını benimseyebileceğiniz gibi sadece siz de konuşabilirsiniz. Eğer her hafta bir konu hakkında o konunun uzman ismiyle mülakat şeklinde bir podcast hazırlayacaksanız sosyal medya üzerinden uzman kişilere ulaşabilirsiniz.

Konuşmak istediğiniz kişileri derledikten sonra onlara e-mail atarak podcast kanalınızı, kim olduğunuzu, bu işi neden yaptığınızı, onlara ne tür sorular soracağınızı anlatın. Hatta ilk birkaç yayını bizzat tanıdığınız arkadaşlarınızla yaparak sürecin nasıl işlediğini test edebilirsiniz.

Ses kaydını editlemek ve düzenlemek için çeşitli ücretsiz ses düzenleme programları da mevcut. Dilerseniz Upwork, Fiverr, Bionluk gibi sitelerde ses miksajı konusunda yardım alabilirsiniz.

Tabii sıra podcast’inizi pazarlamaya geldi. Ne kadar çok dinleyeniniz olursa, podcast’ten para kazanma ihtimaliniz de o kadar artar. Podcast’iniz için bir web sitesi kurun ve sosyal medyada yayınladığınız bölümleri paylaşın.

  • Sponsorluk yoluyla reklam kazancı elde edebilirsiniz.
  • Podcast’te kendi ürünlerinizin tanıtımını yaparak gelir elde edebilirsiniz.
  • Patreon gibi bağış siteleri üzerinden bağış toplayabilirsiniz.
  • Podcast’i sadece abone olan kişilere sunabilirsiniz.

“Podcast yapan kişilerin olabildiğince farklı pazarlama olanaklarından yararlanması gerekir. Sadece sponsorluk ya da ürün satışı yapmayın. Tüm pazarlama yöntemlerini kullanın. Tüm yöntemleri uyguladığınız zaman size en faydalı olan yöntemleri keşfeder ve bunlara odaklanırsınız.”

Mutlaka okuyun: Podcast ile Nasıl Para Kazanılır?


10. Şirketlere Uzaktan Hizmet Sağlayın

Buraya kadar anlattığımız işlerin hepsini, tam zamanlı bir yerde çalışarak da yapabilirsiniz. Ancak tam zamanlı çalışmaya devam etmek ancak her sabah ofise gitmek istemiyorsanız uzaktan çalışma opsiyonu sunan şirketlerde de çalışabilirsiniz ki bu şirketler dünyanın neresinde olduğunuzu önemsemezler. Önemli olan sadece yapılacak işleri zamanında yapmanızdır.

Bugün pek çok şirket ve startup uzaktan çalışma yöntemini benimsemeye başlamış durumda. Özellikle online iletişim araçlarının gelişmesiyle artık ofiste fiziki olarak bulunmanıza gerek yok. Uzaktan çalışma konusunu benimseyen şirketler de genelde müşteri destek hizmetleri alanında bu yöntemi kullanıyor.

Tabii bu işlerin de tam zamanlı olmadığını da belirtelim. Yani herhangi bir yerde çalışırken de bu şirketlerde uzaktan hizmet sağlayarak para kazanmanız mümkün.

Uzaktan iş fırsatlarını bulmak için aşağıdaki listede yer alan web sitelerini ziyaret edebilir ve kendinize uygun bir iş bulabilirsiniz.

  • We Work Remotely
  • Remote.co
  • Remotive
  • Skip the Drive
  • Virtual Locations
  • Remote OK
  • Flexjobs
  • Staff.com
  • Working Nomads
  • Jobspresso
  • Europeremotely
  • Jobscribe
  • WFH.IO
  • Outsourcely
  • PowerToFly
  • Landing.Jobs
  • AngelList
  • Authentic Jobs

Online bir kariyere sahip olmak istiyorsanız ilk 10 yöntemde size uzun vadeli para kazanma yöntemlerini sıraladık. Ancak pek çok kişi  daha kısa vadeli hedeflere sahip olabilir. İnternetten para kazanma konusunda “ek gelir, yan gelir” anlayışını benimseyebilir.

Bu elbette şahane bir fikirdir. İnternetten para kazanmak sabır ve emek ister. Ancak çok uzun bir sürece kendinizi adamdan da internet üzerinden güzel paralar kazanabilirsiniz.

Üstelik nasıl bir kariyere sahip olursanız olun, gelir kaynaklarınızı çeşitlendirmek daima iyi bir fikirdir. Hem 9-5 bir işte çalışmak, hem Youtube kanalına içerik yüklemek ve hem de blog yazarlığı yaparak reklam geliri elde etmek sanıldığı kadar zor değildir. Zordur, ancak imkansız değildir.

Bu sayede gelir kaynaklarınız çeşitlenir, işinizi kaybettiğiniz zaman farklı yerlerden hesabınıza para girmeye devam eder.

Aşağıda becerilerinizi ve bilgilerinizi kullanarak ekstra para kazanmak için faydalanabileceğiniz farklı yöntemleri açıklamaya devam ediyoruz.


11. Web Sitesi ve Uygulama Test Edin

İyi bir web sitesi ve uygulamanın sahip olması gereken özellikler nelerdir?

  • Tasarım sade ve anlaşılır mı?
  • Aradığınız şeyleri kolayca bulabiliyor musunuz?
  • İçerik anlamlı mı?

Neyse ki web sitelerinin kullanıcı dostu olabilmesi için test imkanı sağlayan platformlar var. Bu platformlara üye olarak size verilen web sitelerini inceleyerek 20 dakika gibi bir sürede 10-15 dolar kazanabilirsiniz.

Bu siteleri incelerken sizden istenen unsurları test etmeli, web sitesinin kusurlarını belirtmelisiniz. Bunu yaparken genelde ekran görüntünüz kaydedilir ve siz de siteyi sesli olarak incelersiniz. 20 dakikalık bir web sitesi incelemesi için ortalama ücret 10-15 dolar civarındadır.

UserTesting.com, Userlytics, TryMyUI, Userfeel, TestingTime gibi sitelere üye olarak web sitesi testlerine başlayabilir ve para kazanabilirsiniz.


12. Seslendirme Yapın

Sesinizin radyoculuk için ideal olduğunu, özgün bir ses tonunuz olduğu söyleyen oldu mu hiç? Eğer gerçekten sesiniz özgünse ve diksiyonunuz da iyiyse tanıtım filmleri, animasyonlar, eğitim videoları, belgeseller ve radyo reklamları için seslendirme yapabilirsiniz. Upwork, Fiverr, BiOnluk, Voices.com gibi siteleri gezerek seslendirme işlerine bakabilirsiniz.

Audiobook (sesli kitap) sektörü de gittikçe büyüyor, ancak şu anda piyasadaki kitapların sadece %5’i seslendirilmiş durumda. Oyunculuk ve seslendirme deneyiminiz varsa, ya da insanlar sizin sesinizi duyunca “Ya aslında tam radyocu sesi var sende.” diyorsa siz de çeşitli kitapları baştan sona sesli bir biçimde okuyup ses kaydı alarak para kazanabilirsiniz.

ACX gibi web siteleri seslendiricilerle yayınevlerini buluşturuyor ve kitap okuyarak para kazanmanızı mümkün kılıyor.

Mutlaka okuyun: Seslendirme Yaparak Para Kazanmak


13. E-kitap Yazın

Pek çok insan kitap yazma hayaline sahiptir, ancak oturup bunu gerçekleştirecek zamanı ya da enerjiyi bulamamıştır. Fakat kitap yazarak para kazanabileceğinizi söylesek belki fikriniz değişir.

Bilgi ve becerileriniz, deneyimleriniz ve donanımınızla bir konu hakkında e-kitap hazırlayabilir ve bunu Amazon üzerinden satabilirsiniz.

Amazon’un “self publishing” imkanı sayesinde kitabınıza fiyat belirleyebilir, kitabın telif haklarını satın alabilir ve Amazon’un milyonlarca kişilik müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. Kitabınız satıldığı zaman %30’unu Amazon keser ve geri kalan ücret hesabınıza yatar.

Mutlaka okuyun: E-kitap Yazarak Para Kazanmak


14. Küçük Şirketlere Pazarlama Danışmanlığı Yapın

Dijital pazarlama, SEO gibi konularda bilgiliyseniz şehrinizde bulunan küçük şirketlere pazarlama alanında danışmanlık yapabilirsiniz. Özellikle arama motoru optimizasyonu, SEO aracılığıyla şirketlerin online görünürlüğünü artırırsanız müşteri sayınızda artış yaşama ihtimaliniz son derece yüksek olacaktır. Bunun için küçük şirketlere dijital pazarlama ve SEO konularında bildiklerinizi anlatın ve onları sizi danışman olarak tutmaları için ikna edin.


15. İnternet Sitesi Alıp Satın

Web sitesi ve bloglardan ciddi paralar kazanılabileceğini zaten biliyorsunuz. Sıfırdan bir web sitesi kurmak yerine halihazırda para kazanan bir web sitesini satın alabilirsiniz.

Sitenin trafiği, aylık kazancı, domain ismi, sitenin konusu gibi faktörleri gözeterek web sitesi alım-satımı yapabilirsiniz. R10.net ve Flippa bu konuda bakmanız gereken platformlar.

Mutlaka okuyun: Web Sitesi Alıp Satarak Para Kazanmak


16. Niş Web Sitesi Kurun

Tutkulu olduğunuz, içerik üretmekten keyif aldığınız spesifik bir konu bulun ve sadece bu konuya odaklanan bir web sitesi kurun. Sıkı bir niche web sitesi kurmak zaman ve sabır gerektirir. Ancak siteyi bir kez rayına oturttuktan sonra aylık sadece birkaç saatlik uğraşarak düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca satış ortaklığı, sponsorluk gibi yollarla da para kazanma ihtimaliniz vardır.


17. Freelance Ajansı Kurun

Freelance alanında yeterince deneyime sahipseniz bu konuda bir ajans kurabilir, üst düzey müşterilerin işini 3x liraya alıp bu işi 2x liraya freelancer’lara paslayabilirsiniz. Tabiri caizse esas işi aldıktan sonra işi taşeronlara yaptırarak bu işten komisyon elde edebilirsiniz.


18. Şarkılarınızı ve Müziklerinizi Satın

Müzik endüstrisi büyük bir dönüşüm içinde. Artık şarkılarınızdan para kazanmak için illa albüm çıkarmanız gerekmiyor. Şarkılarınızı Spotify, Musicbed, Music Vine, Marmoset gibi pek çok siteye yükleyebilir, bu şarkıların ticari yayınlarda kullanılması sonucunda telif haklarından kazanç elde edebilirsiniz.

Keza stock müzik sitelerine şarkılarınızı ve melodilerinizi yükleyebilirsiniz. Youtube’daki videolarına müzik koymak isteyen kişiler sizin müziklerinizi satın alabilir ve siz de bu işten para kazanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Spotify ile Para Kazanmak


 19. Domain Alıp Satın

para.com ya da alisveris.com gibi domainlere sahip olduğunuzu bir düşünün. İnternetin ilk yıllarında sadece 10-15 dolara satın alınan bu domainler, bugün 15-20 milyon dolara satılıyor.

Domain ismi alıp satmak 20 yıldır oldukça yaygın bir uğraş. Şu ana dek en jenerik domainler satın alınmış olsa bile yine de uygun fiyata domain isimlere satın alabilirsiniz. Bu işin biraz da şans işi olduğunu belirtelim.

Örneğin benimparam.com adresini bugün 79 liraya almak mümkün. Peki 2 yıl sonra Garanti Bankası “Benim Param” diye bir kampanya geliştirirse ne olacak? Bu domaini 179.000 liraya satmanız mümkün olacak elbette.

Domain almak için who.is’e bakıp araştırma yapmanız iyi olacaktır.

Mutlaka okuyun: Domain Alıp Satarak Nasıl Para Kazanılır?


20. İnsanların Evcil Hayvanlarına Bakın

Bendekalsin.com, Armut.com, Bakiciburada.com gibi web sitelerinde gezerek insanların evcil hayvanlarına geçici süreyle bakabilir, onların köpeklerini sabah yürüyüşüne çıkarabilir ve bu iş karşılığında para kazanabilirsiniz. Hayvanlarla aranız iyiyse hem güzel vakit geçirir hem de para kazanırsınız…

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Bakıcılığından Para Kazanmak


21. Haber Sitelerinde Yazarlık Yapın

Bir haber sitesinde köşe yazısı yazmak ya da haber yapmak için gazetecilik bölümünden mezun olmanız gerekmez. Bugün pek çok içerik sitesi, içerik üretecek yazar aramaktadır. Bu nedenle içeriklerini beğendiğiniz haber-eğlence sitelerini gezerken sitenin en altındaki “Kariyer – Yazar olun” bölümlerini incelemenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz aşağıdaki linkten sitemiz için de başvuru yapabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Yazı Yazarak Para Kazanmak


22. Müşteri Hizmetleri Temsilcisi Olun

Küresel şirketler, farklı zaman dilimlerindeki müşterilerine 7/24 hizmet verebilmek için farklı ülke ve kıtalarda yaşayan müşteri temsilcilerine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle hizmet ve perakende sektöründe deneyiminiz varsa bu şirketler için evinizde müşteri hizmetleri temsilcisi olarak çalışabilirsiniz. İyi derecede İngilizcenizin olması bu iş için tercih edilme sebebiniz olabilir.

Mutlaka okuyun: Her Çalışanın Edinmesi Gereken 15 Müşteri Hizmetleri Becerisi


23. Ödev Yapın

Bunun yasallığı konusunda bir şey diyemiyoruz, ancak belli bir talep mevcut. Lise ve üniversite öğrencilerinin yazdıkları ödevlere internet üzerinden destek sağlayabilir, öğrencilerin yazılarını kontrol edip düzenleyebilirsiniz.

Buna ek olarak yüksek lisans başvurularında öğrencilerden beklenen “niyet mektubu, başvuru mektubu” gibi metinlere de yardımcı olarak para kazanmanız mümkün.

Bunlara ek olarak örneğin yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yazdığı tezlerin son okumasını yapabilir, yazım ve imla hatalarını düzeltebilir, üniversite tarafından istenen formata uyarlayabilirsiniz.


24. Amazon’da Kendi Markanızı Kurun

Amazon’da her ay 500 milyondan fazla ürün satılıyor. İnternetten satış denince dolayısıyla akla ilk gelen platform da Amazon oluyor. Bu konuda size bir strateji tavsiye edebiliriz. Özellikle markasız olarak satılan jenerik ürünleri (saat, cüzdan, anahtarlık, kahve bardağı) gibi ürünleri toptan ve daha uygun fiyattan satın aldıktan sonra bu ürünlere kendi markanızın etiketini vurarak satış yapabilirsiniz. Diğer bir deyişle toptan aldığınız ürünleri kendi markanız adı altında satabilirsiniz. Örneğin tanesi 30 cent’e gelen aldığınız bir cüzdanı, kendi markanız adı altında 3 dolara satabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?


25. İngilizce Öğretin

İngilizce öğretmenliği de yine internet üzerinden yapılabilecek şahane bir iştir. Skype üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle saatlik olarak sohbet edebilir, onların İngilizcelerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Özellikle Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinde İngilizce öğrenmeye çok istekli kişiler saati 25 dolar ödeme yapmaya razıdır. Cambly, Indeed, Learn4Good, Remote.co, VerbalPlanet, Chegg Tutors gibi sitelere üye olduktan sonra, İngilizce yeterliğinizi kanıtlayabilir ve daha sonrasında dünyanın farklı köşelerinden İngilizce öğrencileriyle saatlik görüntülü konuşma yapabilirsiniz.


26. Sanal Asistan Olun

Organizasyon ve idari işlerden anlıyorsanız şirketlere ve kişilere sanal asistanlık yapabilirsiniz. Sanal asistan muhasebe, ajanda tutma, araştırma, veri girişi, rezervasyon, e-mail ve telefonlara cevap verme pek çok konuda insanlara yardım eder ve bunu ofis ortamında değil, dilediği yerde yapar.

Özellikle bu tür işlerle uğraşamayacak kadar yoğun olan insanların sanal asistan arayışı gittikçe artmaktadır. Bunun için Upwork, Fiver, Indeed, BiOnluk gibi platformları gezerek sanal asistan ilanlarına bakabilirsiniz.


27. Tişört Tasarımı Yapın

Bazen doğru bir tişört bulmak dünyanın en zor işi olabilir. Hazır giyim mağazalarında satılan tişörtler istendiği gibi olmayabilir. Bu da kişiye özel tasarım tişörtlere yönelmeyi beraberinde getirir.

Bu noktada tişört tasarımı yapıp bunu Etsy, Society6 gibi platformlarda satmak, iyi bir gelir kaynağı olabilir. Forbes, Bloomberg gibi büyük iş dünyası siteleri bile zaman zaman tişört tasarımı işine giren girişimcilerin başarı öykülerini paylaşıyor.

TeeSpring veya ülkemizde faaliyet gösteren Tish-0 gibi sitelere tasarımınızı yükleyin ve satış,  kargo, baskı gibi şeyleri onlar halletsin. Size sadece tasarım ve pazarlama kalır.


28.Grafik Tasarım Yapın

Online para kazanmak için en müsait mesleklerden biri grafik tasarımcılıktır. Upwork, Fiverr, Bionluk gibi sitelerden logo, poster, afiş, broşür, kitap vs. gibi konularda tasarımcıya ihtiyaç duyan kişilerle iletişime geçerek iş alabilirsiniz.

Keza freelance grafik tasarımcıların işlerinin büyük bir bölümü “paslama” usulüyle gelir. Yani bir ajans iş yoğunluğu nedeniyle yapamayacağı işi freelance bir grafik tasarımcıya paslar. Bu nedenle daha önceden network’ünüzün sağlam olması ve internette portfolyonuzu görüntülenebilir olması gerekir. Behance, Instagram gibi platformlara çalışmalarınızı yüklerseniz Instagram üzerinden bile onlarca iş alabilirsiniz.

Diğer yandan tasarım hizmetlerinizi çeşitli platformlarda da paraya çevirebilirsiniz. Örneğin 99Designs, Society6, Dribble gibi siteler grafik tasarımcılara yöneliktir.

Bu sitelere üye olduktan sonra daha önceki çalışmalarınızı paylaşırsanız, tasarımlarınızı satabilir; danışmanlık hizmeti verebilirsiniz.


29. Sosyal Medyada Fenomen Olun

“Fenomen olmak” son yıllarda dilimize pelesenk olmuş bir ifade. Ancak Instagram üzerinden 100k, 350k, 1 milyon gibi sağlam bir takipçi kitlesine sahip olursanız markalar, şirketler, mağazalar kendi tanıtımlarını yapmanız için size ulaşacaklardır. Örneğin bir ayakkabı mağazası kendi ürünlerinin reklamını yapmanız için size ulaştığında sadece tek bir gönderi ile 5.000 lira kazanabilirsiniz. Tabii bunun için takipçilerinizin organik olması gerekir.

Mutlaka okuyun: İnstagram’dan Nasıl Para Kazanılır?


30. El İşi Ürünlerinizi Etsy’de Satın

El işi ürünler için en ideal platformların başında Etsy gelir. Küpeden telefon kılıfına, yüzükten mobilyaya, örgü çocuk oyuncağından kaneviçeye kadar aklınıza gelebilecek her türlü “handmade” ürünü Etsy’de satabilirsiniz. Yine Shopify’da olduğu gibi burada da pazarlama, reklam, domain, ödeme kanalları gibi şeyler Etsy tarafından temin edilir.

Etsy el işi ürünler için idealken Society6 ise sanatçıların tasarımlarını yükleyip bu tasarımlarda telefon kılıfı, tişört, yastık, poster gibi şeyler yapmalarına ve online mağaza açmalarına imkan sağlıyor. Yani tek bir tasarımınız ile birden fazla ürün satabilirsiniz. Society6 üzerinden aylık binlerce dolar kazanan sanatçılar olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Mutlaka okuyun: Etsy’de Satış Yapmak İsteyenlere


31. Freelance Platformlara Kaydolun

Kendinize ait freelance işinizi oturtmanız zaman alabilir. Fakat bu süre içinde yine de başkaları adına çalışarak internetten para kazanabilirsiniz çünkü bugün freelance çalışanlara hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Freelancer.com, Fiverr, Guru gibi sitelere üye olarak profil oluşturmalı, daha önceki çalışmalarınızdan örnekler sergilemeli ve iş almalısınız.

Halihazırda başka işiniz olsa bile bu tür platformlar aracılığıyla ek gelir elde etmeniz son derece mümkün. Tabii örneğin Upwork’te ödemelerin dolar üzerinden yapıldığını da hatırlatalım. Yani bir logo tasarımı için 50 dolar kazanabilirsiniz

Mutlaka okuyun: En İyi Freelance İş Siteleri


32. Veri Analizi Yapın

Sayılarla, istatistikle aranız iyiyse veri analizi işine girebilirsiniz. Pek çok şirket, sahip oldukları verilerin analiz edilerek anlamlı bir şekilde yorumlanması için veri analistlerine ihtiyaç duymakta. Bu tür veri analizi işlerini Upwork, Digiserved gibi platformlardan alabilirsiniz.


33. Video Montajlayın

Sosyal medyanın etkisiyle video üretimi çılgınlar gibi arttı. Bu da videoları kurgulayıp montajlayacak kişilere olan ihtiyacı artırdı. Eğer video montaj programlarına hakimseniz Upwork, Fiverr, BiOnluk, Fstoppers gibi sitelerdeki video montaj ve kurgu işlerini alabilirsiniz.  Mandy.com, Creative Cow Job Search ve ProductionHub gibi sitelere de göz atmanızı öneririz.


35. Oyun Oynayarak Para Kazanın

Kulağa gerçek olmayacak kadar güzel geliyor olabilir ancak online oyunlar sayesinde birçok kazanç kapısı doğmuş durumda. Ancak yüksek meblağlar kazanmak için profesyonel bir oyuncu olmanız gerektiğini belirtelim.

Mutlaka okuyun: Oyun Oynayarak Para Kazanma


36- Redaktörlük Yapın

Kelimelerle ve kitaplarla aranız iyiyse redaktörlük yaparak para kazanabilirsiniz. Peki redaktör ne iş yapar?

Redaktör kısaca bir metni; dil bilgisi, imla ve anlatım bozuklukları yönünden kontrol eden ve gerekli düzeltmeleri yapan kişidir. Bir metin ya da kitap yayınlanmadan önce son rötuşları yapar.


İlginizi çekebilir

Evde Para Kazanma Yolları

İnternetten Para Kazanma Yolları

Avatar

Written by iş kurmak

Yorum

Bir Yorum da Sen Bırak
  1. Herkes ek gelir ek iş yapmak ve internetten para kazanmak istiyorum diyor ve bunun için ilk iş olarak google dedeye soruyor. hemen karşımıza çıkan internet sitelerindeki yazılanları inceliyoruz falan ama iş adım atmaya gelince bir şey yaptığımız yok. herkes gayri meşru para kazanma yollarının peşinde. aslında çok iyi fikirler var yazıda. ne mutlu değerlendirebilene…

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir