24 Yaşındaki Halkla İlişkiler Uzmanından Genç Girişimcilere Tavsiyeler

Halkla ilişkiler genelde yüksek tempolu ve stresli bir iş olarak görülür. Ancak bazı kişiler 7/24/365’lik bu tempodan korkmak yerine bu hızdan zevk alırlar.

24 yaşındaki Lorenzen, New York merkezli halkla ilişkiler şirketini lise yıllarında kurmuş. Şirketin halihazırdaki müşterileri arasında Birleşmiş Milletler gibi önemli kurumlar yer alıyor.

Genç girişimci bu başarının kolay kazanılmadığını, yıllarca süren bir azim ve kararlılığın meyvesini yeni yeni topladığını ifade ediyor. Lorenzen’in Kasım 2016’da çıkacak bir de kitabı bulunuyor. Şimdi sizlere bu kitaptan genç girişimciler için faydalı olabileceğini düşündüğünüz bazı ipuçları sunacağız:

 

1. Başlangıçta iş ayırt etmeyin.

Özellikle teknoloji alanındaki birçok girişimci milyonlarca yatırım almak ve çabucak milyoner olmak istiyor. Ancak bu nadiren olan bir olaydır. Genç girişimci, başta küçük müşterilerle çalıştıktan sonra giderek büyük şirketlerle çalışmak gerektiğini tavsiye ediyor.

Bu hem saygınlık hem de tecrübe kazanmak bakımından önemli. Hiçbir başarı bir gecede elde edilmez. Her başarı adım adım inşa edilir. Öncelikle iş yapmaya bakın. İşinizi kaliteli yaptıktan sonra illaki daha büyük işler alır, daha önemli müşterilerle çalışırsınız.

Mutlaka okuyun: Milyarderlerin İlk Meslekleri

 

2. Satış her şey demektir.

Satış, her şirketin belkemiğidir. Gerçi bazı startuplar satıştan ziyade yatırım almaya çalışır. Ancak satış olmadan işten ve şirketten bahsedemeyiz. Bir şirketin kurucusunun temel görevi sürekli satış yapılmasını sağlamaktır.

İşinize gerçekten zaman ayırmayı ve odaklanmayı bırakırsanız elde ettiğiniz başarılar kısa süre içinde dağılmaya başlar. Bu nedenle satış konusunda uzman kişilerle birlikte çalışmak hayati önemdedir.

Mutlaka okuyun: Satışları Katlayarak Artırmanın Kanıtlanmış 3 Adımı

 

3. Yaptığınız her şey, temel hedefinizi doğrudan etkiler.

Bir şirketin kurucusu olduğunuz zaman yapacak çok fazla işiniz vardır. Bu yoğunlukta kolay kaybolur ve büyük resmi gözden kaçırabilirsiniz. Yapılacaklar listenizdeki işleri hallettiğiniz zaman her şeyin tamam olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bazen saatlerce çalışmak şirketinizin büyümesine yönelik hiçbir olumlu etki yapmaz.

Genç girişimci bu hususta şöyle bir öneri sunuyor: Her sabah yapılacaklar listenize bakınca şirketinizi bir adım öteye taşıyacak işlere öncelik verin. Bu önemli işleri ve görevleri tamamlamadan diğer görevlere geçmeyin.

Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?

 

4. Sosyal olun.

İnsanlarca bilinir bir marka olmak, şimdiye dek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Sosyal medya ve içerik pazarlama çağında insanlar sizin kim olduğunuzu mutlaka bilmek isterler. Bu nedenle faaliyet gösterdiğiniz sektörde “uzman” olarak görünmeniz gerekir.

Sektörle ilgili yazılar yazmak, görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi sosyal medyada paylaşmak, konferanslarda konuşmacı olmak için mutlaka ama mutlaka zaman ayırın kendinize. Artık salt reklam yetmez. İnsanlar tarafından bilinmeniz, tanınmanız gerekir. Network etkinliklerini, sosyal medyayı asla es geçmeyin.

Mutlaka okuyun: Sektörde Lider Olmak İstiyorsanız Başkalarına Yardım Edin!

 

5. Bol bol seyahat edin.

Seyahat etmek için para ve zaman ayırın. Dünyanın farklı ülkelerini, farklı kültürleri görün. Bu başlı başına bir eğitim olmasıyla birlikte seyahat etmekten hoşlanmayan girişimcilerce fark edilmeyen birçok iş fırsatını da görmenizi sağlar.

Seyahat ayrıca çevre edinmek, yeni piyasalar hakkında bilgi edinmek ve dünyayı daha iyi tanımak için eşsiz bir fırsattır.

Mutlaka okuyun: Seyahat etmek beni daha iyi bir girişimci yaptı!

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir