Milyarderlerden Tutması Muhtemel 11 Çılgın Fikir

Milyarderler sadece yenilikçi iş fikirleriyle servet kazanan kişiler değildirler. Onlar aynı zamanda tutmasına pek ihtimal verilmeyen çılgın fikirlere de sahiptirler. Bu fikirler, onların milyarder olmalarını sağlayan fikirlerle benzerlik gösterir.

Girişimciler çoğunlukla fikirleri nedeniyle birçok engelle karşılaşır. Bu, bazılarını motive ederken bazılarını da hayal kırıklığına uğratır. Yine de tüm olumsuzluklara rağmen hayallerimize ulaşmak için direnmeli ve fikrimizi ispatlamalıyız.

Milyarderler bile fikirleri için insanları ikna etmek zorundadırlar. İşte sizlere milyarderlerden 11 çılgın fikir:

 

1. Clive Palmer’den Titanic II

titanic-2

Mineralogy’nin sahibi Avustralyalı iş adamı Clive Palmer, 500 milyon dolar harcayarak Titanic’in kopyasını üretmek istedi. Titanic’in batmaz olduğu ve 270 metre uzunluğunda, 50 metre yüksekliğinde ve 40.000 ton ağırlığında olduğu bildiriliyordu. 840 odalı ve 9 güverteli olacaktı, ancak projenin rafa kaldırıldığı iddia ediliyor.

Titanic 2, Palmer’in giriştiği büyük işlerdenn sadece biri. 2013’TE Palmersaurus adında bir dinazor parkı açtı. Parkta 130 tane maket dinazor bulunuyordu ve dünyanın en büyük dinazor parkıydı. Park şu an kapalı durumda.

 

2. Dennis Tito’nun Mars Yolculuğu

marsa-yolculuk

Wilshire Associates’in kurucusu mühendis Dennis Tito, 2012 yılında yaptığı açıklamada, 2018 yılına kadar 501 gün süren Mars yolculuğunun mümkün olduğunu ifade etti. 2018 önemli çünkü tüm gezegenler aynı hizada olacak bu tarihte. Ancak plan 2021’e ertelenmiş durumda. Mars Foundation, mümkün olan en az yakıtla Mars’a güvenli bir şekilde iki kişinin gidebileceğini söylüyor. Sadece yolculuk bile olsa, vakıf insanoğlunun uzay keşif macerasında çok önemli bir yere sahip olabilir.

 

3. Yuri Milner’den Küresel Beyin

teknoloji-sektörü

Teknoloji yatırımcısı Milner, servetini Facebook, Zynga gibi şirketlere erkenden yatırım yaparak kazanmakta. Ancak 2011 yılında Milner teknolojinin hala emekleme aşamasında olduğunu ve “küresel bir beyin” yolunda ilerlediğimizi ifade etti. Buna göre küresel beyin sayesinde tüm insanlar bir makine yardımıyla birbirine bağlı olacak. Bu da bir insana ya da bilgisayara ait olmayan bir zeka yaratacak.

 

4. Bill Gates’in Açlığa Karşı Savaşı

bill-gates-yardim

2015’te Bill ve Melinda Vakfı tarafından yayımlanan Yıllık Gates Raporunda, Bill Gates “15 yıl içinde fakir ülkelerdeki insanların büyük bir atılım göstereceklerini” ifade etti. Şahane bir tahmin olsa bile açlığın ve fakirliğin ortadan kalkacağını düşünmek biraz “deli” işi.

Vakıf, fakir ülkelerde teknoloji yardımıyla sağlık ve gıda üretimi alanlarında gelişmeler kaydedecek. Mobil bankacılık, fakir insanların banka hesabı sahibi olmasını sağlayacak. Son olarak eğitim için parası olmayan çocuklar teknoloji sayesinde daha iyi eğitim alabilecekler.

 

5. Peter Thiel’in Yüzen Şehirleri

yuzen-sehirler

PayPal’ın kurucularından Peter Thiel, uluslararası hukuktan bağımsız insan yapımı adalar inşa etmek istediğini söylediğinde ortalık karışmıştı 2008 yılında. Seasteading Enstitüsü bu konuda girişimcileri destekledi, zira onlar da kendi projelerinde devlet müdahalesi olmadan çalışabileceklerdi.

Thiel bu fikri tekrar gözden geçiriyor. Çok maliyetli olabilir ve ayrıca okyanusun ortasında bir şehir inşa etmek bilinmezliğe yürümekle eşdeğerdir. Bu nedenle Thiel, karaya yakın sularda kurmak istiyor şehirlerini, ancak bu kez devlet müdahalesi kaçınılmaz olacak.

 

6. Larry Page ve Eric Schmidt’in Göktaşı Kazma Çabası

uzayda-madencilik

2012 yılında Google’un kurucularından Larry Page ve Eric Schmidt, yönetmen James Cameron ile birlikte dünyanın yanından geçen göktaşlarına gidebileceklerini açıkladı. Plan, uzay araçlarıyla bu göktaşlarına gidip elektronik sektöründe kullanılan platinyum ve altın gibi değerli madenleri araştırmak üzerine. Planın ilk aşaması teleskoplar yardımıyla göktaşlarını maden cevheri açısından değerlendirmek ve 2020’de göktaşına ulaşmak yönünde.

 

7. Elon Musk’tan Hyperloop

en-hizli-ulasim-araci-hyperloop

Cesur fikirlerini gerçeğe dönüştüren bir milyarder varsa o da Elon Musk’tır, Tesla ve SpaceX’in arkasındaki isim. Musk’ın son hayali ulaşımda devrim yaratabilecek kadar büyük: yolcuların bir tünel yardımıyla birkaç saatlik bir zaman diliminde büyük mesafeler kat etmesi.

Yere döşenen ve çok düşük basınç içeren tüpler yardımıyla insanlar sesten daha hızlı bir şekilde yolculuk yapabilecekler. Hyperloop’un 2016 yılında Los Angeles-San Francisco arasında denenmesi bekleniyor.

 

8. Jeff Bezos’un 10.000 Yıllık Saati

ilginc-saat

Bezos’un 10.000 yıllık saati ile ilgili bazı yanlış anlamalar var. Amazon’un kurucusu tarafından bulunmuş ve Bezos’un kendi şahsi mülkünde inşa edilmiştir. Ve esasında Long Now Vakfı’na ait bir projedir. Güneş enerjisi ve dişlilerdeki bir ağırlıkla çalışıyor, yani sanıldığı gibi atom enerjisiyle çalışmıyor. Saatin amacı ise insanları alçakgönüllü olmaya davet etmek olarak belirtiliyor.

“Saat insanlara ne kadar küçük olduklarını hatırlatmak için yapıldı. Saat %1’lik ömrünü tamamlayınca neredeyse hepimiz ölmüş olacağız. Bu insanoğlunun sonraki nesillere bir ölçü hissini aşılamak amacıyla yapılmış büyük bir hareket.”

 

9. Dmitry Itskov Ölümsüzlüğü Arıyor

olumsuzluk

Dmitry Itskov, 2013 yılındaki bir konferansta 2045 yılında ölümsüzlüğün mümkün olabileceğini söyledi.

Itskov’un planına göre insan evriminin sonraki aşamasında beynimizle kontrol edebileceğimiz robotlar olacak. Bu 2020’ye kadar gerçekleşecek. 2025’te insan beynini yaşam destek ünitesine nakledebileceğiz. Zihnimiz 2035’e kadar bilgisayarın içine girebilecek. Ve 2045’te yapay beyinler, bedensiz, hologram bedenleri kontrol edebilecek.

Ölüme karşı çare arayan tek milyarder Itskov değil. Google’dan Sergey Brin, Oracle’dan Larry Ellison gibi milyarderler de yaşlanmayı yavaşlatacak çözümler üzerinde yatırım yapıyorlar.

 

10. Richard Branson’un Virgin Galactic’i

uzay-seyahat

Virgin Group’tan milyarder Richard Branson birkaç dünya rekoru kırma teşebbüsüne sahip. Örneğin Virgin Atlantic Challenger’ın 2004 yılında sıradan bir insanı uzaya götürme fikrini açıklaması gerçekten şok ediciydi.

Virgin Galactic ile uzaya gitmek için 250.000 dolara bilet alabilirsiniz. Bu çok yüksek bir rakam ancak atmosferin dışına çıkacak 551 insandan biri olmak, hayatta sadece bir kere tecrübe edilebilir.

 

11. Johan Huibers’in Gemisi

1992’de Hollandalı başarılı müteahhit Johan Huibers rüyasında Hollanda’nın sular altında kaldığını gördü. Buna tepki olarak 2009 yılında Nuhun Gemisi’nin aynısını gerçek boyutlarında üretmeye başladı. 30 metre genişliğinde, 23 metre yüksekliğinde ve 135 metre uzunluğunda olan gemi 4 katlı bir binanın boyuna ve bir futbol sahasının genişliğine sahip.

Proje 1.6 milyon dolara mal oldu ve 2012 yılında tamamlandı. Johan’ın gemisini Dordhect’te ziyaret edebilirsiniz.

Gelecekte bir servet kazanmak için siz neler yapıyorsunuz?

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir