Cuma, Kasım 8, 2024
Ana SayfaGirişimcilikİşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere

İşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere

“İşten ayrılıyorum.”

Daha önce birçok kez yeni bir iş kurmanın ve patronunuzun odasına gidip işten ayrıldığınızı hayal ettiniz değil mi?

O halde sizi durduran neydi? Doğru ya, kredileriniz, ödemeniz gereken faturalar, geçindirmek zorunda olduğunuz bir eviniz var.

Fakat aklınızda bir iş fikri var ve bunun iyi bir fikir olduğundan eminsiniz. Peki, maaşlı işinizde çalışırken bu iş fikrinizi kazançlı bir işe nasıl dönüştürebilirsiniz?

Ben, bir şirket sahibi ve iş kurmak isteyenlere yönelik bir danışman olarak birçok kuruluş sahibiyle çalıştım ve yapacakları yatırımlar için onlara tavsiyelerde bulundum. Aynı zamanda, ” Başlamak için asla çok geç değil! ” isimli çıkacak olan kitabım için, orta yaşlardaki birçok girişimciyle röportaj ve anket yaptım. Sıklıkla duyduğum şeylerden birisi insanların kendi iş fikirlerini nasıl kazançlı bir işe dönüştüreceklerini tam olarak bilmemeleriydi..

İşte burada tam zamanlı çalışırken bir iş kurmaya yönelik kanıtlanmış ve geçerli 12 adım:


1- İş planlarınızı bir kenara bırakın!

Eğer bir işletme bölümünde okuduysanız, belki de bir işletme mastırı (MBA) yaptıysanız, büyük ihtimalle, iş(letme) planı diye adlandırılan “muhteşem, büyücüleyici” belge hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur.  Belki de bundan bir tane de siz yapmışsınızdır. Ben MBA yaptığımda bir tane hazırlamıştım. Girişimci bir kapitalistken, bu planlardan yüzlercesini okumuştum. Bunlar bir iş planına sahip olmanız için başlangıç esaslarındandır.

Başlangıç gerçeği şudur ki, iş planları, onları yazdıktan hemen sonra işe yaramaz, modası geçmiş hale gelir. Geniş çaplı piyasa araştırması, müşterilerin seveceği çok güzel bir ürün ortaya koymanıza yardımcı olmamaktadır. Detaylı finansal planlar, fiyat, satış kanalları veya içeriklerini değiştirir değiştirmez farklı bir boyut kazanacaktır.

Fakat, bu planlamanın işe yaramaz olduğu anlamına gelmez. Planlama önemlidir. Planlama sadece, ürününüzün ve fiyat teklifinizin ne olduğu ve onu nasıl piyasaya süreceğiniz ve satacağınız anlamına gelmektedir. Planınız, büyük ihtimalle, gelişmeye başladıktan sonra ve müşterilerden aldığınız dönütlerden sonra büyük oranda değişecektir. Boksör Mike Tyson bir keresinde söylediği gibi:

Herkesin, ağzının tam ortasına bir yumruk yiyene kadar bir planı vardır. “

İş planı yerine, size tavsiyem, işinize yönelik beklentileriz hakkında 1 sayfalık liste oluşturmanız. Organize bir şekilde bunu yapmak için size yardımcı olacak aşağıdaki soruları kendinize sorarak işe başlayabilirsiniz:

  • Ürününüz nedir?
  • Ürününüz hangi problemi çözmektedir?
  • Hedef müşteri kitleniz kimlerdir?
  • Gerçekten ürününüze has özellik nedir?
  • Müşterilere ürün tanıtımını nasıl yapacaksınız?
  • Müşterilerinize ürün dağıtımını nasıl yapmayı planlıyorsunuz?
  • Satış fiyatınız ve kar marjınız ne olacak?
  • Aylık ne kadar gelir hedefliyorsunuz ve bu geliri nasıl artıracaksınız?

Bu gibi planlar düzenli bir işi olanlar için oldukça yararlıdır, çünkü eski iş planlarına göre daha az vakit almaktadır ve zaman ise değerli bir etmendir.


2- Şu anda çalıştığınız maaşlı işinizi düzene koyun

Yapmanız gereken şeylerden bir tanesi, işinizi sağlam bir düzene oturtmanızdır. İşvereniniz ile sorun yaşamadan, kendi işiniz için daha çok zaman ayırmanın yollarını arayın.

Mutlaka okuyun: Köprüleri yakmadan nasıl istifa edebilirsiniz?


3- Size uygun kurucu ortaklar arayın

Başlangıç aşaması zordur. Bunu tek başınıza yaptığınızda ise daha zordur.  Tek başına mükemmel bir şekilde başlangıç yapanlardan birçok örnek olmakla beraber, iyi bir kurucu ortağın olması başarı şansınızı artırmaktadır. Ortaklar şirketinizin yapabileceklerine katkıda bulunurlar. İş yükünü paylaşırlar ve şirketin verimliliğini artırırlar.  Aynı zamanda onlar, sizin bir takım duygusal yüklerinizi de paylaşabileceğiniz kişilerdir.

Ancak şu da unutulmamalıdır ki: Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar yeni kurulan işletmelerin başarısız olmasının en önemli sebeplerden biridir. O halde ne yapılmalıdır?

Bunun bir evlilik gibi olduğunu düşün. Uyumlu olduğunuz birileriyle işe başlamaya çalışın. Bu daha önce çalıştığınız bir kişi olabilir. Eğer bu mümkün değilse, “satın almadan önce dene” anlaşmasını düşünün. Ortaklık düşündüğünüz kişiyle hafta sonları belli bir süre çalışarak o kişiyi tanıyabilir ve kararınızı sonrasında netleştirebilirsiniz.

Fakat asla, bir ortak bulamadığınız için yeni iş kurmayı geciktirmeyin. Başlangıç yapmak, hız kazanmak ve daha sonra birilerini bulmak sizin için daha iyi bir seçenektir.

Mutlaka okuyun: Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler


4- Israrlı bir şekilde fikirlerinizi test edin

Sadece iyi bir fikre sahip olmanız, piyasanın sizi kabul edeceği anlamına gelmez. Şimdi, bu fikrinizi teste tabi tutma zamanı.

Sürekli bir şekilde fikirlerinizi test etmeniz, başlangıç risklerini azaltmanın en iyi yoludur. Halen çalışırken bunu yapmak belki biraz ustalık gerektirebilir. O yüzden bunu yapmak için düşünmeye ve planlamaya gerek vardır. Aşağıda başlangıç için birkaç yöntem bulunmakta:

– Müşteri Anketi: Beklentilerinizi sorgulamak için “yola koyulmalısınız” ve gerçekten de düşündüğünüz gibi onların sıkıntısı/problemi olup olmadığını görmelisiniz. Bu anketlerden bir çok şey elde edebilirsiniz. Onlara göre problemin ne kadar büyük olduğunu öğrenmeye çalışın. Ürününüzün/hizmetinizin o problemi nasıl çözeceğini öğrenmeye çalışın. Son olarak, onlara göre problem başka nasıl bir şekilde çözülürse onlar için daha değerli olur anlamaya çalışın.

– Prototipler (Ön model): Prototipin amacı, müşterinizin en çok ihtiyacı olan ürünün küçük bir örneğini göndermektir. Başlangıç dilinde, buna “MVP ve ya Minimal Uygulanabilir Ürün” denmektedir. Bu noktada bu ürün ucuz olmalıdır. Buradaki amaç, tüketicinin geri bildirimini almak ve böylelikle ürünü değiştirebilmektir. Bu noktadaki en önemli şey ön yargılı olmamaktır. Tüketiciler senin fikirlerinle uyuşmayabilir. Önemli olan onların görüşleridir.

– Araştırmalar: Araştırmalar yüzlerce hatta binlerce beklentiye ulaşmanın önemli bir yoludur. Araştırmalar müşteri anketlerinin(röportaj da dahil) bir uzantısıdır, çünkü yeteri kadar müşteriye anket uygulamak zordur. SurveyMonkey gibi araçlar, bir araştırma ve sonuç analizini yapmada oldukça yardımcı bir yöntemdir. Anketlerden farklı olarak, nümerik (rakam) değerlerden oluşan çeşitli “kapalı uçlu” sorular sormak isteyebilirsiniz ve araştırmalarda kapalı uçlu olduğu için çekinme gibi şeyler olmamaktadır. 5 ya da 7 puanlık bir ölçek kullanın, böylelikle daha güvenilir sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Kötü araştırma örneği:

XYZ fikri hakkında ne düşünüyorsunuz?

İyi araştırma örneği:

Çoraplarınızın kaybolan eşini bulmak için çabalar mısınız?

  • 1. Hiçbir zaman bunun için uğraşmam yeni bir çorap giyerim.
  • 2. Bazen
  • 3. Bazen çabalarım ama başaramam
  • 4. Neredeyse her zaman
  • 5. Bulmak için evin altını üstüne getiririm.

– Etkileşimden ve İnternet Erişiminden Faydalanın: Basit bir web sitesi kurmak oldukça kolaydır ve bu şekilde gerçek bir yöntemle konseptinizi ucuz maliyetlerle test edebilirsiniz. Farklı hizmet veya ürünler için sayfalar oluşturarak müşterileri bu sayfalara yönlendirebilir ve müşterilerin hangisini daha çok sevdiğini görebilirsiniz.  Müşterileri sizin sayfalarınızaçekmek için Google Adwords’e ya da Facebook’a reklam vermeyi deneyebilirsiniz. Böylece yeni müşterilere ulaşmanın ne kadar maliyet gerektireceğini de öğrenmiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Piyasaya Bir Ürün ya da Hizmet Sürmeden Önce Atmanız Gereken 17 Adım


5- Harekete geçin

Fikirlerinizi, büyüyen bir yatırıma dönüştürmede başlangıç için hedefler oluşturmalı ve kendinizi bunlardan sorumlu tutmalısınız. Her şey için aylarca detaylı bir plan yapmanızı tavsiye etmiyorum elbette. Fakat önünüzdeki birkaç aşamayı bilmek ve onları zaman çizelgesine göre kendinizi yapmaya zorlamak, harekete geçmenizi sağlayacak ve ivme kazandıracaktır. Unutmayın:

Yalnız harekete geçtiğimizde aklımızda bazı fikirler oluşur.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

Mutlaka okuyun: Girişimciler fazla düşünmezler, bir karar verip ilerlerler!


6- Paragöz biri olmayın

Biz para kazanmak için video yapmıyoruz. Daha çok video yapabilmek için para kazanıyoruz. – Walt Disney

Doğal bir dürtü olarak, başlangıç aşamasında tam zamanlı çalışıyor ve oldukça düşük gelire sahip olduğunuzda, hazırlık aşamasında para biriktirmek için oldukça hırslı olabilirsiniz.

Bu konu hakkında ben biraz farklı düşünüyorum. Bana göre, sahip olduğunuz ekstra parayı da başlangıç aşamasındaki işinize yatırmalısınız. Google Adwords’e biraz para harcamalısınız ve bir e-mail listesi oluşturmaya başlamalısınız. Yeni ürününüze yönelik bazı envanterler oluşturmalısınız. Profesyonel iş kartlarına sahip olmalısınız. Çevre toplantılarına katılmalısınız. Sanal bir yardımcıyı işe almalısınız.

Elbette, burada çılgınlar gibi para harcamak istemeyeceksiniz. Fakat, işinizi başlatmak ve harekete geçirmek, daha fazla gelir elde etmek, sosyal ağ oluşturmak, iyi bir hukuk müşavirine sahip olmak ve patent almak, sizi ve hayallerinizi desteklemeye yönelik hedefler oluşturmak için yapılacak küçük yatırımlar oldukça önemli yatırımlardır.

İyi yatırımlar: Fikirlerinizin piyasada daha çabuk yayılmasına yardımcı olan ve müşteri sayınızı artırmaya yönelik her şeydir.

  • Web sitesi
  • Araştırmalar, anketler ve prototipler. Bunların amacı piyasanın sizin ürününüze ihtiyaç olup olmadığını daha iyi anlamak içindir.
  • İlgili müşterileri getiren ve test edilebilen pazarlama (Facebook, Google, Twitter)
  • Hukuk müşaviri (pahalıdır fakat değer)

O kadar iyi olmayan yatırımlar: Uzak durabileceğiniz, para harcamayacağınız veya erteleyebileceğiniz diğer şeylerdir:

  • Kira (ev dışında çalışmalarda), mobilya, pahalı bilgisayarlar, seyahatler (potansiyel müşterileri görmek için değilse) gibi ek yükler.
  • Markalaşma
  • Pahalı logolar
  • Pazar araştırma çalışmaları/raporları
  • Üyelikler

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak


7- Gelir elde etmeye başlayın

Eğer görevinizi ifa etmiş ve yeteri kadar müşteriyle iletişime geçmişseniz, prototip ürünü veya onların türevlerini alacak müşteriler bulabilirsiniz.

Ödeme yapmayı kabul eden müşteriler her şeyi değiştirir. Bu sizi “Evet bu ilginç bir çözüm gibi görünüyor” sözünden “Benim problemimi çözecek olan ürününüzü almak istiyorum” a geçiren bir durumdur. Alışveriş yapan müşterileriniz olduğunda, pazarlamanızı artırabilir ve onlar gibi daha fazla müşteri arayışına girebilirsiniz. Önceki müşterilerinizi referans olarak gösterebilirsiniz. Onlar başka müşterilere sizi önere de bilirler.

Mutlaka okuyun: Bir Yıl İçinde Milyon TL’lik İş Kurmanın 5 Adımı


8- İnsanlarla çılgınca bağlantılar kurmaya çalışın

Oldukça fazla bağlantı kurabileceğiniz bir işiniz olduğunu unutmayın. Bir işe sahip olmak mükemmel bir şeydir, çünkü sürekli olarak çalışanlarla, müşterilerle, ortak çalıştığınız firmalarla ve hatta rakiplerle bile etkileşim içindesiniz.

Firma içindekilerle olabildiğine çok bağlantı kurun. Potansiyel çalışan, potansiyel müşteri, potansiyel ortak ve potansiyel yatırımcı olabilecek kişilerle tanışmaya çalışın.

Bu bağlantıların potansiyel değeri çok yüksektir. Bağlantıların ne işe yaradığının ve işinizi nasıl etkileyeceğinin bilincinde olun: Sizin tanıdığınızın bir tanıdığı sizin çözebileceğiniz bir hizmet arayışında olabilir. Tanıdıkların tanıdıkları ve onların da tanıdıkları ile potansiyel müşteri sayınız katlanarak artacaktır.

Mutlaka okuyun: İstediğiniz Kişiyle Bağlantı Kurmanın 7 İlkesi


9- Başlangıç aşamasında bir yatırımcıyla anlaşmanız mantıklı olmayabilir

Yatırımcıya göre, gerçek müşteriler üzerinde konsepti test etmediysen, prototip oluşturmadıysan veya pazarlama beklentilerini test etmediysen, bu işi ciddi olarak düşünmüyorsun demektir. Yatırıcımlar, iş için tam zamanlı çalışmanızı beklemektedirler, onlara göre sizler yatırımlarının karşılığını alma şanslarını en üst seviye çıkaran kişilersiniz.

Yatırımcıların ilgisini çekmiş olsanız bile bu şartlarda kuracağınız işte kazancınızın büyük bir kısmını yatırımcıya vermeniz gerekecektir.

Mutlaka okuyun: Yatırımcılar Olmadan Milyar Dolarlık Bir Şirket Kurmak


10- Gece ve hafta sonlarınızı hesaba katın

Tamamına sahip olabilirsiniz, ama birden değil.” Bu, düzenli işinizi yürütürken ve başlangıç işinizi kurarken duyalan mükemmel bir söylemdir.

Başlangıçta bir aşama kaydettiğinizi görüyorsanız, gece ve hafta sonlarını da hesaba katmanızın vakti gelmiştir. Her şeyi bir kenara bırakın demiyorum, fakat hedeflerinize ulaşmak için bazı şeylerden ödün verin. Şu noktada zamanınız sizin en değerli kaynağınızdır. Önünüzdeki altı ay için, futbol oynayamayabilirsiniz, uzun seyahatler yapamayabilirsiniz veya düzenli televizyon izlemeyebilirsiniz.


11- Hiçbir çalışanınız olmasa bile büyük bir şirket gibi davranın

Tek kişilik bir şirket olmanız yaptığınız işi küçümsemenizi gerektirmez  . “ İşinizi tek başına kurabilir ve yürütebilirsiniz fakat insanlar sizin ne kadar büyük olduğunuzu bilmiyorlar, tek bildikleri onların ilgisini çeken bir ürün veya hizmetinizin olduğu.”

Firmanız için profesyonel bir görüntü oluşturmak marka bilinirliğiniz için hayati önem taşır. Bunu web siteniz, müşteri hizmetleriniz, misyon ve vizyonunuz ile göstermelisiniz.

Mutlaka okuyun: Küçük İşletmelerin Büyük Rakiplerle Rekabet Etme Yöntemleri


12- İşi bırakın ve tam zamanlı çalışmaya atılın

Eğer bu adımların hepsini yerine getirdiyseniz, basit bir ürün veya hizmeti başlatmış, gelişen bir işe sahip oldunuz demektir. Artık size ödeme yapan müşterileriniz var ve pazarlama yaparak nasıl daha çok satış yapabileceğinizi de az çok biliyorsunuz.

İşi bırakıp, kendi işinizde tam zamanlı çalışmak ne zaman gerçekleşecek? Muhtemelen en doğru zaman, müşterilerin istediği ürün veya hizmeti yerine getirebildiğinizi kanıtladığınız andır. Ayrıca en az aldığınız maaş kadar para kazanmaya başladığınız ve de bundan sonra yeni işinizin geleceğini aşağı yukarı kestirebildiğiniz zaman doğru zamandır.

” Rahat hissettiğiniz zaman değil. Belli bir noktada, “Bu işe varım” dediğiniz andır, doğru zaman.”

Mutlaka okuyun: İstifa Edip Girişimci Olmaya Hazır Olduğunuzu Gösteren 6 Nitelik


Çoğu kişinin bunları yapmasına engel olan nedenler

Yazımızı okurken tahminimce çok zorlanmadınız. Ancak yazılanları hayata geçirirken zorlanacağınızın garantisini verebilirim. Dilerseniz bahaneler üreterek bu işten sıyrılabilirsiniz: Daha fazla zamana ve daha fazla paraya ihtiyacınız olduğu gibi.

Bu bahaneler mahkumların ayaklarına bağlanan gülleler gibidir. Sizi yavaşlatırlar ve hayatınız boyunca köle gibi yaşamanıza neden olurlar.

Hayallerinizi gerçekleştirmek için çalışmalı ve zorlanmalısınız.

Gözlerinizi kapatın ve bir anlık “işi bıraktığınızı” ve kapıda firmanızın isminin yazılı olduğu bir ofise girdiğinizi düşünün.

Ve şimdi tekrar gözlerinizi açın ve bir girişimci olarak geleceğinizi planlayın.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?


İlginizi çekebilir

17 Adımda Kendi İşini Kurmak ve Milyonlar Kazanmak

Sıfırdan Kendi İşini Kurmak

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar