Gıda Depoları Arasında İletişimi Sağlayan Uygulama İsrafı Engelliyor

Sizler için dünyanın dört bir tarafından en iyi inovasyonları ve başarılı iş fikirlerini araştırmaya devam ediyoruz. Gıda israfını engellemek ve açlığa çözüm üretmek için geliştirilen yeni bir akıllı telefon uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago kentindeki gıda depoları arasındaki iletişimi sağlıyor.

İklim değişikliğine dahi etkisi olan gıda israfını ve açlığı engellemek için birçok farklı proje geliştiriliyor. Bir proje, gıda israfını engellemek için, atık gıdalardan biyo organik plastik üretilmesi için, bir başka proje ise dinamik fiyatlandırma ve elektronik raf sistemleri sayesinde, son kullanma tarihi yaklaşan ürünlere otomatik indirim uygulayarak israfı engellemeye çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri menşeli Provision isimli bir uygulama da Şikago genelindeki gıda depolarının birbirine bağlanmasını sağlayarak israfın önüne geçmeyi amaçlıyor. Uygulama bunun için de her depodaki eksik ve fazla ürünleri listeliyor.


Başarılı bir inovasyon olan Provision, dijital bir envanter sistemi olarak hizmet sunuyor. Listelemede her ürünün son kullanma tarihi ve miktarı belirtiliyor. Bu uygulamayı kullanan depo yöneticileri, ihtiyaç fazlası olan ürünleri ellerinden çıkarabilirken, ihtiyaçları olanların takibini de yapabiliyor. Listemeler sırasında depo yöneticilerinin iletişim bilgileri de belirtiliyor ki birbirleri ile görüşebilsinler. VSA adlı firma tarafından geliştirilen akıllı telefon uygulaması 15 Mayıs’da hizmete girdi. Provisionîn deneme sürümü hali hazırda Şikago’daki en büyük gıda depoları ile ortak çalışarak test ediliyor. 2018 sonuna kadar tüm şehirde hayata geçirilmesi planlanan uygulamanın Amerika Birleşik Devletleri’nin tamamında kullanılır hale gelmesi bekleniyor.

Tüm kentteki depoları birbirine bağlaması beklenen Provision’da aranan gıda ürününü bulunması, listelenmesi ve gönderilmesi oldukça kolay. Bu akıllı telefon uygulamasının gıda israfını azaltması bekleniyor. Ne dersiniz, bu tarz bir uygulama ülkemizde de israfı azaltmada ve enflasyonla mücadele etmede kullanılabilir mi?

 

İlginizi çekebilir

Dünyadaki Gıda İsrafını Önleme Yolları
İsrafı Önlemeye Yönelik İnovasyon Projeleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir