Anaokulu Açmak

Eğitim sektörümüzdeki çatlaklıkların kapanması uzun yıllar alabilir. Bu öğrencilerimiz açısından oldukça kötü bir durum. Ancak bu çatlaklar iş kurmak isteyen girişimciler için güzel iş fırsatları yaratıyor. Anaokulu açmak da bu yatırım fırsatlarından sadece biri.

Anaokulu dediğimizde aklımıza genellikle 3 ve 5 yaş arasındaki çocukların bakılması gelir. Anaç bir yapınız varsa, enerjikseniz ve genç beyinlere bir şeyler öğretmek ilginizi çekiyorsa anaokulu açmak sizin için harika bir yatırım fikri olabilir. Bu işe başladığınızda küçük çocuklara eğitim fırsatları ve eğlenceli aktiviteler sunmanız gerekecektir.

Anaokulu nasıl açılır?

1 – Anaokulunuzun eğitim gerekliliklerini halledin. Resmi kurumlara danışarak almanız gereken bir sertifika olup olmadığını öğrenin. Okul öncesi eğitim kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun hazırladığı ve aylık yayınlanan Tebliğler Dergisindeki programa göre eğitim verirler. İlgili kurumların resmi internet sayfalarını ziyaret ederek bilgiler alabilirsiniz.

2 – İşletme ruhsatı ve izinleri alarak anaokulunuzu güvence altına alın. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Anaokulu açmak için açılacak yerin, Okul Öncesi Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Daha sonra ilgili evraklar hazırlanarak, İtfaiye, Bayındırlık, Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve binanın Teknik Raporlarının alınması ile Milli Eğitim Bakanlığından da izin alınmak suretiyle kurum açılabilir.

3 – Anaokulunuz için bir iş planı hazırlayın. İş planınıza başlangıç maliyetlerini ve reklam giderlerini de ekleyin. İşletme ruhsatı ve izin masraflarını, maaşları, kira bedelini kara geçene kadar nasıl karşılayacağınızı detaylandırın. Buna ek olarak anaokulunuza alacağınız maksimum öğrenci sayısını, kayıt ücreti olarak ne kadar alacağınızı, çalışma saatlerinizi ve politikalarınızı da planınıza dahil etmeyi unutmayın.

4 – Anaokulunuz için yer bulun. Bir yer alabilirsiniz, kiralayabilirsiniz veya evinizi kullanabilirsiniz. Resmi kurumların yönetmeliklerini okuyarak çocuk sayısına bağlı olarak ne kadarlık bir alana ihtiyacınızın olduğunu öğrenin.

5 – Tedarikçilerden anaokulunuz için mobilyalar ve eğitici malzemeler alın. Çocukların boyuna uygun sandalyelere ve masalara, uyku yataklarına, eğitici oyuncaklara ve oyunlara, yap bozlara ve kitaplara ihtiyacınız olacaktır. El işi malzemeleri, kağıt ve kara tahta veya silinebilen tahtalardan alarak her sınıfa bir tane koyun.

6 – İlgili yönetmeliklere bağlı olarak yangın söndürücüler, duman detektörleri ve kilitli ecza dolapları gibi güvenlik ekipmanlarından alın.

7 – Anaokulunuz için çalışanlar alın. Anaokulunuza programınızın büyüklüğüne bağlı olarak anaokulu öğretmenleri ve sağlık yardımcıları almanız gerekecektir. Başvuran anaokulu öğretmenlerinin sabıka kayıtlarını ve lise diplomaları olup olmadığını kontrol edin.

8 – Anaokulunuzu sigortalatın. Oluşabilecek zararlara ve yaralanmalara karşı sizi koruyacak bir sorumluluk sigortası yaptırmanız gerekir. Sigorta acentesi yaptırmanız gerek sigorta türü ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

9 – Ailelerin sıklıkla gittiği kütüphaneler, bakkallar veya marketler gibi yerlere el ilanları dağıtarak anaokulunuzun tanıtımını yapın. Gazetelere reklam verin ve telefon defterlerine kayıt yaptırın. Buna ek olarak ilkokullara giderek anaokulunuzdan bahsedin.

 

5 Basit Adımda Anaokulu Açmak

Çocukları seviyorsanız anaokulu işletmek, istekle çalışabileceğiniz, esnek çalışma saatleri olan ve toplumsal yönü güçlü olan bir iştir. Aşağıda başarılı bir anaokulu işletmekle ilgili hayalinizi gerçeğe dönüştürmenin yollarını bulacaksınız.

Çocuk bakımı işi, doğayı önemseyen, çocuk gelişimi ve eğitimine ilgi duyan ve toplumsal gelişime önem veren istekli bir girişimci için mükemmel bir fırsattır. Türkiye’de çocuk bakımı ücretleri pahalıdır ve bunun için yeterli sayıda merkez bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışan ana babalar için çocuklarını bırakacak bir yer bulmak her zaman sorun teşkil etmektedir. Anaokulu sektörü önemli bir pazara sahip iyi bir iş fırsatıdır fakat anaokulu işletmek yalnızca sevimli bebekler ve yüz boyama aktivitelerinden ibaret değildir. Çok sayıda kural ve yönetmeliklere uymanız gerekmektedir. Ayrıca büyük bir enerji ve sabra ihtiyaç duyacağınız bir iştir. Bunun haricinde stratejik bir iş planı yapmalısınız, müşteri ilişkilerinde iddialı olmalı ve nakit akışınızı yakından takip etmelisiniz. İşinizi büyütmek için personel çalıştırmalı ve onları eğitmelisiniz. Çocukların güvenliğinin sizden sorulacağından bir anaokulu işletmecisi olarak iyi bir itibara sahip olmalısınız ve bunun için de doğru kişileri işe almalısınız.

Aşağıda başarılı bir anaokulu işletmek için size beş önemli ipucu önerdik:

 

1- İşinizle ilgili olarak tutkulu olun.

Anaokulu sahibi olmak bilançolarla savaşmak zorunda kalmaktır. Bir anaokulu işletmek için yalnızca çocuklara iyi bir bakım hizmeti sunmak yeterli değildir. Çocuk gelişimi alanında diploma sahibi olmalısınız ve yanınızda çalışan personel eğitimli bakıcılardan oluşmalıdır. Aynı zamanda genel olarak iş idaresi bilmeli ve anaokullarında sağlık ve güvenlik ile ilgili düzenlemelere harfiyen uymalısınız. Bundan başka bürokrasi sorunlarını çözebilecek nitelikte olmalı ve finansal planlama yapabilme kapasitesine sahip olmalısınız. Ayrıca hatırlatmakta fayda vardır anaokulu yüksek kar getiren bir iş değildir. Anaokulu kurduğunuzda yalnızca zorlu evrak işlerini halletmek de yeterli değildir. Çocuk bakımı ile ilgili bir kuruluş yöneten bir girişimci hevesli, enerjik ve sabırlı olmalıdır çünkü çocuklar çok enerjiktir ve kolaylıkla üzgünleşebilirken kolay kolay da mutlu olmazlar.

Üstelik bu işte zengin olma ihtimaliniz de olmayabilir. Üstelik çok çalışmanız gerekecektir. Anaokulu işletmeciliği maddi kaygılar güderek yapılacak bir iş değildir. Bu işte, çalışan aileler çocuklarını size emanet ederler ve onların, evde yetişen çocuklar gibi büyüyüp gelişmelerinin sorumluluğu sizdedir. Öte yandan, çocuklar için eğlenceli ve güvenli bir ortam yaratarak, genç öğretmenler yetiştirdiğiniz ve toplum için yararlı bir iş yapmanız nedeniyle başarma hazzını en çok duyacağınız işlerden biridir. Tam zamanlı bir anaokulu işletmek gözünüzü korkutuyorsa, ilk olarak çocuk bakımevi açabilirsiniz. Bu sayede yarı zamanlı çalışma fırsatına sahip olursunuz üstelik bu iş için diploma şart değildir.

 

2- Tüm işler gibi ilk olarak bir iş planı yapın ve ardından pazar araştırmasına girişin.

Pazar araştırması her iş için önemlidir. Rekabetin ne boyutlarda olduğunu görmenizi ve anaokulu pazarında bir açık olup olmadığını anlamanızı sağlar. Bu sayede taze girişiminizin benzersiz satış teklifinin nasıl olacağına karar verebilirsiniz ayrıca müşteri kitlenizin özelliklerini ve onlara nasıl hitap edeceğinizi düşünme şansınız olur. Sonuç olarak bunu yapmak, anaokulunuzun nasıl bir işletme olacağına dair kafanızda üç aşağı beş yukarı bir fikir oluşmasını sağlar. Çoğu girişimci başlangıçta kendine belirli bir hedef belirler fakat sonradan rakipler ya da müşteri profili nedeniyle, orijinal modellerini değiştirir ya da üzerine eklemeler yaparlar.

Not: İşletmenizi kurmanıza yardımcı olması açısından kredi almanızın mümkün olup olamayacağını araştırın.

İlk olarak bulunduğunuz bölgenin belediyesine başvurarak bölgenizdeki anaokullarının bir listesini edinin ve bölgenizde size rakip olacak anaokullarını, çocuk bakımevlerini hatta evinde çocuk bakıcılığı yapan kimseleri belirleyin. Daha sonra yine belediyeden elde edeceğiniz diğer bir listeden, bölgenizde anaokuluna gidecek yaştaki çocukların sayısını ve bölge nüfusunun ekonomik yapısını öğrenin. Bu tarz bilgiler iyi bir iş planı oluşturmanıza, kredi alacaksanız miktarını belirlemenize ve içinde bulunduğunuz pazarı tanıyarak, anaokulunuz için uygun bir fiyatlandırma stratejisi geliştirmenize yardımcı olur.

 

3- İşletmenizin son çıkan yönetmeliklere uygun olup olmadığından emin olun.

Çocuklarla çalışmak çok sayıda bürokratik işleri de beraberinde getirir. İstenen belgelerden bazıları:

Sabıka kaydı

Sağlık durumu beyan formu: Bu formda sahip olduğunuz sağlık problemlerinizi ve düzenli olarak kullandığınız ilaçları belirtirsiniz.

MEB Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesi:

Anaokulunuzu açabilmek için bu yönergede istenen standartları karşılayabilmeniz gerekir. Bunlardan bazıları şöyledir: Personel eğitimi, personel güvenlik soruşturması, sınıf başına düşen öğrenci sayısı, yangın çıkışları vb.

Evinizi anaokuluna dönüştürmek isterseniz, gerekli izinleri almalısınız. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binanızın yapı denetimi, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ve gıda denetimleri yapılacaktır. Denetim süreci altı ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Resmi görevliler anaokulunuzun istenen şartlara haiz olup olmadığını kontrole gelirler. Çocuklarla çalışabilecek nitelikte olup olmadıklarını anlamak için personeliniz hakkında da araştırma yapılır. Daha fazla bilgi için internetten anaokulu kurulumuna dair kanun ve yönetmelikleri indirebilirsiniz.

 

4- Anaokulu dekorasyonu önemlidir.

Anaokulu kurulumunun önemli bir aşaması da, işletmenizi kuracağınız binayı seçtikten sonra uygun bir dekorasyon yapmaktır. Devlet, çocuk başına ne kadar bir alan gerektiğini yönetmeliklerde belirtmektedir. Bu nedenle anaokulunuza kaç çocuk alacağınıza karar verdikten sonra onlar için ayrılan alana gerekli dekoratif malzemeleri almalı ve bahçeniz varsa uygun bir park kurmalısınız. Dekorasyon ve park kurulumu tamamlandıktan sonra değişim yapmak zor ve pahalı olacağından dekorasyonu ve parkı önceden dikkatle planlamalısınız. Anaokulu binasında tadilat, restorasyon ve eklemeler yapacaksanız, tüm bunların ne kadara mal olacağını hesaplamalı ardından mali kaynak arayışına gitmelisiniz. Ayrıca binaya gerekli yangın çıkışlarını yaptırmalı ve güvenlik konusunda gerekli önlemleri almalısınız.

 

5- İş idaresi bilmeli ve nakit akışınızı dikkatli yönetmelisiniz.

Dekorasyon için oyuncaktan, kitaba ve ilk yardım malzemelerine kadar gerekli olan her şeyi temin ettiniz. Bunların haricinde personel maaşları, elektrik, su, doğalgaz faturaları, gıda ve temizlik malzemeleri, tamir masrafları gibi çeşitli giderleriniz olacaktır. Bu nedenle gelirinizin % 75’ini işletme giderlerine ayırmalısınız. Gelir ve giderlerinizi takip etmek, işletmenizin idaresinde büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle nakit akışınızı korumak için müşterilerinizden indirim talebi gelse bile fiyat politikanız konusunda taviz vermemeniz gerekir. Arkadaşlarınız müşteriniz olduğunda, bunu başarmak zordur fakat işletmenizi ayakta tutmak istiyorsanız kararlı olmalısınız. Ücretleri peşin almanız önerilir fakat nakit akışında boşluk olmasın diyorsanız, taksitlendirmeye de gidebilirsiniz. Ayrıca her çocuğu kabul etmeme ya da gerektiğinde (okulunuzdaki bir çocuk diğerlerini rahatsız ettiğinde onların gelişimine ve işinize zarar vereceğinden) bir çocuğu okuldan çıkarma haklarını elinizde bulundurmalısınız. Son olarak, pek de hızlı olmayacak bir başlangıca hazır olun. İlk birkaç ay anaokulunuz tam dolu olmayabilir. İşlerin rayına oturması için zamana ihtiyaç vardır. Topladığınız ücretleri okulunuz tam dolana kadar dayanma gücü olarak kullanmak akıllıca olacaktır.

Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nedir ve Neden Önemlidir?

 

İpucu

Lokantalar, aktivite merkezleri ve dans okulları gibi ailelere hizmet eden yerel işletmeler anaokulunuzun haberlerinin yayılmasına yardımcı olabilir. İşletme sahiplerine dükkanlarına el ilanlarınızı bırakıp bırakamayacağınızı sorun.

 

Anaokulu açma şartları

1) Oyun odası,

2) Uyku odası (ana okullarında isteğe bağlı),

3) Yemek odası,

4) Doktor bölümü sağlık odası,

5) Mutfak,

6) Sosyal hizmet uzmanı, Psikolog odası

7) Oyun bahçesi,

8 ) Hizmetli odası,

9) Büro hizmetleri, arşiv ve dosya odası,

10) Depo ve ambar,

11) Çocuk bakıcı odası,

12) Yeteri kadar lavabo ile tuvalet ve pisuvar bulunması gereklidir.

13) Bir sınıftaki öğrenci sayısı 25’ten fazla olamamalıdır.

 

Anaokulu açmak için gerekli belgeler

1. Kurucu veya temsilcisine ait belgeler

a) Bakanlıkça geliştirilmiş form dilekçe (EK-1/a) (07/09/1991-20984 s.R.G.)

b) Kurucu tüzel kişi ise,

  • Özel öğretim kurumu açılacağına dair; Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmış veya noterlikçe onay edilmiş, tüzük, vakıf senedi veya ana sözleşme,
  • Kurucu temsilcilerine dair noter onaylı yönetim kurulu kararı,

c) Nüfus cüzdanı örneği,

d) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olduğuna dair sağlık raporu,

e) Ahlaken kötü bir şöhrete sahip bulunmadığına ve ağır hapsi gerektiren veya yüz kızartıcı yahut kasdî bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum edilmemiş olduğuna ilişkin Cumhuriyet Savcılığı belgesi,

 

2. Kurumun açılacağı binaya ait belgeler;

a) Bina kiralık ise okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda ise en az bir yıllık noterlikçe onaylı kira sözleşmesi,

b) Kurumun türü ve derecesi ne olursa olsun bina kurucuya ait ise sadece tapu senedi,

c) İntifa hakkına sahip ise ilgili tapu sicil, muhafızlığından alınacak belge,

d) Tapu kütüğünde konut olarak kayıtlı bir ana taşınmazın bağımsız bölümünde açılacak olan kurumlar için, kat sahipleri kurulu muvafakat belgesi (Her kat sahibi veya vekillerinin ayrı ayrı muvafakatları ile binanın kaç daireli olduğu, apartman yöneticisi tarafından belirtilir),

e) Belediye imar müdürlüğünden alınan konut veya iş yeri belgesi,

Gerçek kişilerde kurucunun kendisi, tüzel kişilerde kurucu temsilcisi yukarıda belirtilen belgeler ile kurum açmak için ilgili valiliğe müracaat eder.

 

Anaokulu açma maliyeti

Okulun büyüklüğüne ve lokasyonuna göre çok değişken olabilmektedir. Ortalama maliyet 40 – 100 bin TL arasında olmaktadır. Eğer kurmak istediğiniz anaokulu hakkında bize detaylı bilgi sunarsanız sizin için bir maliyet çıkarabiliriz.

 

Anaokulu pazarlama fikirleri

Yeni öğrencileri olmayan bir anaokulu gövdesinin altında delik olan bir gemiye benzer çünkü ikisi de eninde sonunda batar. Her yıl mezun olan ve ilkokula başlayan öğrencilerin yerine yeni öğrencilere ihtiyacı olacaktır. Yeni öğrencileri çekmek özelliklede bulunduğunuz bölgede rekabet varsa zor olur. Pazarlama faaliyetlerinden yararlanmanız okulunuzu bilmeyen ailelere ulaşmanıza ve öğrenci sayınızı arttırmanız yardımcı olur.

Bedava seminer: Belli konularla ilgili aileleri ve çocukları bilgilendirmek için okulunuzda bedava seminer düzenleyin. Toplum içinde veya yangın esansında çocukların nasıl korunması gerektiği gibi güvenlikle ilgili seminerler verin. Alternatif olarak çevreyi korumak gibi hem ailelerin hem çocukların ilgisini çekecek popüler konulardan da bahsedebilirsiniz. Kolluk kuvvetlerinin de dahil olduğu seminerler düzenlemeniz ailelerin hoşuna gidecektir. Aileler yardımseverliğinizi gördükçe anaokulunuzla ilgili daha fazlasını öğrenmek isteyeceklerdir.

Promosyon ürünleri: Üstünde anaokulunuzun isminin, logosunun ve iletişim bilgilerinin yer aldığı promosyon ürünlerinden dağıtın. Promosyon ürünleri yaptırabileceğiniz bir sürü firma vardır. Küçük düğmeler, tampon etiketleri, bardaklar ve hatta kalemler gibi promosyon ürünlerinden dağıtın. Çocuklarını okula kaydettiren ailelere çantalar, battaniyeler, soğutucular ve tişörtler gibi daha büyük ürünler verin ki arkadaşlarının ve aile üyelerinin dikkatini çeksin. Yeni öğrencilere ve aileler vermek için promosyon ürünlerinden oluşan bir kit hazırlayın. Kitin içinde hem markalı promosyon ürünleri hem de boya kalemleri ve kağıt gibi çocukların okulda ihtiyaç duyabileceği okul malzemeleri olsun.

Kapılarınızı açın: Yılda birkaç kez okulunuzun kapılarını açın. Ailelere sınıfları, oyun alanını, öğretmen odalarını, okulun diğer bölümlerini ve hatta merkez ofiste dahil özel alanları bile gezdirin. Tur öncesinde çocukları öğretmenlerin yanına bırakın ki aileler öğretmelerin çocuklarla nasıl güzel ilgilendiklerini görsünler. Aileleri bütün öğretmenlerinizle tanıştırın. Bedava yiyecek içecek servisi yapın ve etkinliği partiye dönüştürün.

 

 Eğtime başlamak için

Bir özel anaokulunda öğretime başlayabilmek için gerekli belgelerle en geç öğretim yılı basından üç ay önce Bakanlığa başvurulmalıdır.

Ayrıntılı  bilgi için anaokulu açma yönetliğini inceleyebilirsiniz. Yönetmeliği incelemek için tıklayınız.

Eğitim sektöründe iş kurmak isteyenler için birbirinden güzel ve kazançlı iş fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz.

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir