Başarılı Olmak İçin Kurtulmanız Gereken 3 Alışkanlık

Bir iş kurup büyütme anlamında yaşayacağınız başarı ya da başarızlık, gündelik hayattaki alışkanlıklarınızla oldukça alakalıdır.

Başarılı girişimcilerin alışkanlıklarını uygularsanız sizin de başarılı bir kişi olma ihtimaliniz yükselir. İş hayatınızda olumlu sonuçlar doğurabilecek bazı alışkanlıklar şöyle: sağlıklı beslenmek, spor yapmak, para biriktirmek ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek.

Bu alışkanlıklara rejim yapmayı, her hafta yeni insanlarla tanışmayı ve başka kişilere yetki vermeyi de katabiliriz. Bu tavsiyelerden yüzlerce sayabiliriz, ancak bazı kötü alışkanlıklar tüm bu olumlu alışkanlıkların getirisini sıfırlayabilir.

İşte iş hayatınıza zarar vermesi muhtemel üç kötü alışkanlık:

 

1. Gerçeklere değil, hikayelere odaklanmak

İki hafta önce en iyi satış personelinize, performansının düşük olduğunu söylediniz. Dolayısıyla o personel de hedefi tutturmak için daha yoğun çalışmak durumunda.

O zamandan beri haftalık satış toplantılarına katılamıyor. Kafanızda kurduğunuz hikayeye göre o personel size karşı sinirli ve belki de başka bir iş arıyor. Kafanızda kurduğunuz hikaye, o personelin toplantıları önemsemediğini söylüyor.

Bu bir kurmaca. Büyük olasılıkla gerçekleri yansıtmayan bir hikaye.

Personele performansını artırmasını söylemeniz ve onun birkaç toplantıyı kaçırması, somut ve gerçek olaylar. Dolayısıyla kendi kafamızda kurduğumuz senaryo ile somut verileri karıştırmamak son derece elzem.

Hikayeler, duygu açığa çıkarır. Bu da reaksiyon göstermeyi gerekli kılar. Böylesi durumlarda gösterilen reaksiyonlar da genellikle yanlış çıkarımlara dayanır. Etkili bir lider olmak için senaryo üretme huyunuzdan vazgeçmelisiniz. Bunun yerine emin olduğunuz bilgiler ışığında karar vermelisiniz, kafanızın içinde dönen ve doğruluğu teyit edilmemiş düşüncelerle değil.

 

2. İnanmak istediğine inanmak

Çoğu zaman inandığınız şeylere, hayatınız boyunca çevrenizdeki kişiler inanıyor diye inanmışsınızdır.

İş kurmak yenilikçi olmak demektir. Bu da sahip olduğunuz tüm inançları sorgulayabilmenizi şart koşan bir durumdur.

Zappos’un CEO’su Tony Hsieh insanların deneme imkanları olmadığı için internet üzerinden asla ayakkabı almayacakları düşüncesine katılmıyordu, bu nedenle Zappos’u kurdu.

Steve Jobs telefonun sadece konuşmak için kullanılması gerektiğine inanmıyordu. O telefonun birer bilgisayar, kamera, müzik seti olabileceğine inanıyordu.

Yıkması en zor huylardan biri, kişinin hayatı boyunca duyduğu gerçekleri sorgulamadan kabul etmesidir. Şayet “eski köye yeni adet getirmeyi” ayıp olmaktan çıkarırsanız, işiniz hayal edemeyeceğiniz kadar büyüyebilir.

 

3. Eleştiriye kapalı olmak

Büyük bir iş kurmak, sağlıklı bir benlikle mümkün olur. Büyük bir iş kurmak, kafanıza koyduğunuz her şeyi yapabileceğinize inanmakla olur.

Bununla birlikte kurtulması en zor düşüncelerden biri, kendinizi olduğunuzdan daha iyi olarak algılamanızdır. Bir müşteri ya da çalışan size ürününüzün “berbat” olduğunu söylediğinde hemen savunma pozisyonuna geçmek ve ürünün berbat olmak bir yana, “muhteşem” olduğunu iddia etmek kolaya kaçmaktır.

500 tane olumlu, 1 tane de kötü müşteri yorumu alabilirsiniz. Bu kötü yorumu es geçmek kolaydır. Ancak eleştiriye açık olursanız bu kötü eleştiri, 500 tane olumlu eleştiriden daha çok şey öğretebilir ve size daha yararlı olabilir.

Mutlaka okuyun: Mutsuz Müşteriler Sayesinde İşinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir