Başarılı Olmak için Vazgeçmeniz Gereken 6 Alışkanlık

Sizi zor duruma düşüren alışkanlıklarınız ile başarılı olmanız neredeyse imkansızdır. Kötü bir alışkanlığınızdan vazgeçmenizin en kolay yolu ise onun yerine bir başka ve daha iyi bir alışkanlık koymaktır.

Yazar, yatırımcı ve girişimci olarak karşılaştığım birçok genç girişimcinin potansiyellerini tam olarak kullanamadıklarını görüyorum. Dahası ise niçin başarılı olamadıkları konusunda da bir fikirleri bulunmuyor. Yeni kurdukları işleri için harika fikirleri ve bunu gerçekleştirmek için de gerekli finansal destekleri oluyor. Ancak ne kadar çok çalışırlarsa çalışsınlar, kısa vadede başarısızlığı tadıyorlar.

Bu kişiler size de tanıdık geldi mi? Başarılı olabileceğinize gönülden inanıyor ancak olmak istediğiniz yere ulaşamıyor musunuz?

Eğer öyleyse bahse girerim ki, siz farkında dahi olmadan hayatınızdaki bazı kötü alışkanlıklar yolunuza taş koyuyordur. Kötü alışkanlıklar genelde tıpkı ufak bir delikten hava kaçıran araba lastiği gibi kolay kolay fark edilmezler. Ta ki bir gün aracınızın hiçbir belirti göstermeden bozulup, yolda kaldığınız zamana kadar.

Başarı teknik becerilerin yanı sıra uzun mesafeler katedebilmeniz için enerji ve konsantrasyon gerektirir. Başarı aynı zamanda kişinin kendisini bilmesini ve tanımasını da gerektirir. Potansiyelinizi açığa çıkartabilmek için kendinizi ve alışkanlıklarınızı objektif bir biçimde görmek zorundasınız ki, vakti geldiğinde bunlardan gerekli olanları da değiştirebilesiniz.

Aşağıdaki listeye bir göz atın ve kendinize karşı dürüst olun: bunlardan herhangi biri size çok tanıdık gelecek mi bir bakın.

 

1. Mükemmeliyetçilik

mukemmeliyetcilik

Bu, kendinizi sabotaj etmek için seçebileceğiniz en kötü yollardan birisidir. Eğer bir işi yanlış yapma korkusu taşıyorsanız buna başlamanız mümkün olmayacaktır. Mükemmel olmanın stresi, yaratıcılığınızı ve işten alacağınız keyfi etkileyerek yapacağınız işin daha uzun sürmesine ve keyifsiz bir hale gelmesine neden olur.

Mükemmel olmayan şeyler yaratmak için kendinize söz verin. Üstlendiğiniz işlerde, yaptığınız bazı veya birçok şeyi tam olarak yapmayacağınızı bilin. Başladığınız şeyi her zaman değiştirebilirsiniz. Unutmayın ki başarı, birçok başarısızlık sayesinde mümkündür.

 

2. Aşırı Derecede Telaşlı Olmak

asiri-derecede-telasli-olmak

Bir işi yaparken internette gezinmek, aramaları cevaplamak, bir şeyler atıştırmak, birine hızlıca mesaj göndermek… Bunlar sizin konsantrasyonunuzu bozan şeylerdir. Eğer sürekli olarak kendinizi bu şekilde bölüyorsanız işleri akıcı bir biçimde yapamazsınız. Tüm gününüzü harcamadan önce kendinize bir çeki düzen vermelisiniz.

Konsantrasyonunuzu bozan şeylerden uzaklaşın ve belirli bir zaman dilimi için tamamen odaklanın. Eğer bir arama yapmak, mesaj göndermek veya yemek yemek zorundaysanız bunları yapmak için kendinize önceden belirlenmiş molalar ayırın. Mola bittiğinde ise elinizdeki işe geri dönmek için yeterli disiplinle birlikte hareket edin.

 

3. Şekerleme Yapmak

sekerleme-yapmak

Araştırmalar, sabahları 15 dakika fazladan uyumanın sizi daha dinç kılmadığını kanıtlanmıştır. Bilimadamları, daha zinde olabilmeniz için derin REM olarak bilinen uykunun gerçekleştirilmesi gerektiğini savunurlar. Sabahları şekerleme yapmak aslında sizin daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Daha da kötüsü ise enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olan duş almak veya egzersiz yapmak gibi zamanları şekerleme yaparak harcamış olursunuz.

Yatakta yatarak 15 dakika daha uyumayı dilemektense bunun sizi daha enerjik yapmayacağını kendinize hatırlatın. Alarmınız çaldığında yataktan kalkın ve size yardımcı olabilecek sağlıklı alışkanlıkları hayatınıza dahil etmeye başlayın.

Mutlaka okuyun: Erken Kalkmak Hayatımı Nasıl Değiştirdi?

 

4. Önemli İşleri Daha Sonraya Ertelemek

onemli-isleri-daha-sonraya-ertelemek

Birçok insan akşamüstü veya gece, beynin artık giderek yorulduğu vakitlere kıyasla günün erken saatlerinde çok daha verimlidir. En zorlu ve en önemli işlerinizi “sonra” diyerek ertelemeyin. İşinizi düzgün yapmak için harcamanız gereken enerjiye sahip olamayabilirsiniz.

Zorlu işleri sabahın erken saatlerinde üstlenmek iş veriminizi arttırır. Bu, gün ilerledikçe sizin de rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Yapmanız gereken işleri erken bitirdiğinizde, günün geri kalanında aklınızı kurcalayacak şeyler ile uğraşmazsınız.

 

5. Birden Fazla İşi Aynı Anda Yapmak

birden-fazla-isi-ayni-anda-yapmak

Kendinizin birden fazla işi aynı anda kotarmakta başarılı olduğunuzu düşünmek veya bilmek, işleri yapmak için en iyi yolun bu olduğu anlamına gelmez. Aslında araştırmalar, birden fazla işi aynı anda yapan kişilerin bir işle ilgili kısa süreli hafıza kapasitelerinin azaldığını kanıtlamıştır. Zaman içerisinde bu da, uzun süreli hafıza kapasitenize etki etmektedir.

Birden fazla işi aynı anda yapmak önemli detayları kaçırmanıza ve daha yavaş öğrenmenize neden olmaktadır. Aynı zamanda hata yapma payınızı da arttırır. Hokkabaz olmaktan vazgeçin ve bir işi tek seferde iyi bir biçimde yapmaya odaklanın.

 

6. Uzun Süre Oturmak

uzun-sure-oturmak

Eğer sıklıkla bilgisayarınızı tüm gün boyunca kullanıyorsanız bedeninize büyük bir stres yüklüyorsunuzdur. Oturma pozisyonundayken omurga daha az esnek bir hale gelir. Bu da sırtınıza, omuzlarınıza ve boynunuza yük binmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda beyni ve akciğerlere olan kan basıncını da azaltır. Aynı süre içerisinde yapabileceğiniz işinizi daha uzun sürede yaparsınız.

Her 20 ila 30 dakikada bir mola verin. Çalışırken sırtınızı ve omuzlarınızı esnetin ve hatta düzenli bir yoga veya pilates rutini uygulamayı bile düşünebilirsiniz. Vücudunuzu esnetmek ve güçlendirmek karpal tünel sendromunu, sırt spazmlarını, yorgunluğu ve tekrarlanan sakatlanmaları önleyebilir.

Kötü alışkanlıkların hayatınızı yönetmesi veya sizi başarıdan alıkoyması gerekmez. Tüm alışkanlıklarınızı tek seferde değiştirmeye çalışmak çok zorlu olabilir. Bu yüzden en kolay değiştirebileceğinizden başlayarak tek tek değiştirin. Çok geçmeden size yardımcı olacak ve potansiyelinizi açığa çıkartacak yeni alışkanlıkları tamamen edinmiş olacaksınız.

 

İlginizi çekebilir

Zenginlerin her gün yaptıkları 9 şey
Sizi Daha Başarılı Yapacak Alışkanlıklar

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir