Daha akıllı olmanızı sağlayacak 7 hobi

Uzun zamandan beri, insanların belirli bir zeka seviyesi ile doğduğuna ve potansiyelimize göre yaşandığımıza inanılıyordu. Bilim adamları potansiyelimizi arttırabileceğimizi ve bu süreçten keyif alabileceğimizi kanıtladılar. Yeni beceriler öğrendiğimizde beyin, beynin daha hızlı ve daha iyi çalışmasını sağlayan yeni nöral yollar yaratıyor.

İşte daha akıllı olmanızı sağlayacak yedi hobi ve nedenleri

 

1 – Müzik enstrümanı çalın

Müzik enstrümanı çalmak yaratıcılığı, analitik becerileri, dili, matematiği, motor becerilerini ve daha fazlasını harekete geçiriyor.  Beynin yarımkürelerini bağlayan korpus kallosumu müzik enstrümanları çalmak kadar güçlendiren bir şey yoktur.

Yaşınız kaç olursa olsun gelişmiş bir korpus kallosum; yönetsel becerilerin, hafızanın, problem çözmenin ve bütün beyin fonksiyonlarının güçlenmesine yardımcı olur.

 

2 – Her şeyi okuyun

Okumak stresi azaltır ki bu kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve üç tür zekayı geliştirir: kristalleşmiş, akıcı ve duygusal. Bu problemleri daha iyi çözmenize, günlük hayatı daha iyi yönetmek için farklı bilgi parçalarını bir araya getirmenize, süreçleri anlamanıza ve diğer insanların duygularını doğru bir şekilde yorumlamanıza ve bunlara karşılık vermenize yardımcı olur.

İşteyken, işlerin nasıl yürüdüğünü daha iyi anlamanıza ve yöneticilik becerilerinizin daha iyi olmasını sağlar.

 

3 – Düzenli spor yapın

Ara sıra spor yapmak işe yaramaz. Düzenli spor, arada bir yapılan zor vücut hareketlerinden daha faydalıdır. Düzenli spor yaptığınız zaman hücreler; hafıza, öğrenme, odaklanma, konsantrasyon ve anlatmaya yardımcı olan protein BDNF ile dolar. Bu mental zeka olarak da anılır.

Bazı bilim adamları uzun süre oturmanın ters etkisinin olduğunu ve beynimizin çalışmasını engellediğini söylüyorlar.

 

4 – Yeni bir dil öğrenin

Yapılan araştırmalara göre iki dil bilen insanlar tek dil bilen insanlara göre puzzleları daha iyi çözüyorlar. Başarılı bir şekilde yeni bir dil öğrenmek beyninizin mental güç gerektiren herhangi bir görevi daha iyi yapmasını sağlıyor. Bu, planlama ve problem çözme gibi tipik yönetsel becerileri kapsıyor.

Buna ek olarak, en az iki dil konuşmak çevreyi gözlemleme ve daha dikkatli olma becerilerinizi olumlu yönde etkiler. Başka bir dil öğrenmek bazı işleri almanız için gerekli olan son eksik halka olabilir.

 

5 – Birikimsel öğrenmenizi test edin

Lisedeki ve üniversitedeki zeki öğrencilerin birçoğu sınav öncesi deli gibi çalışırlar ve büyük sınav gününde konunun uzmanı olmuş gibi görünürler. Sorun şu ki bir şeyleri çabuk unutma eğilimindeyizdir çünkü sadece gerektiğinde bilgilerimizi tekrar ederiz. Yeni bir dil öğrenmenin bizi daha akıllı yapmasının sebebi birikimsel öğrenme gerektirmesidir. Bilgiye tekrar tekrar ihtiyacımız olacağından, yabancı dil becerilerimizi geliştirmek için öğrendiğimiz dil bilgisini ve kelime bilgisini sayısız kez tekrar etmemiz gerekir.

Kayda değer bilgileri aklınızda tutmak için birikimsel öğrenme konseptini günlük hayatınızda ve işyerinizde uygulayın. Son çıkan kitaplardaki işe yarar bilgilere gözatın, önemli müzakereleri gözlemleyin veya dikkatinizi çeken her şeyi küçük bir deftere not alın. Birikimsel öğrenmeyi kişisel gelişim programınıza entegre edin.

 

6 – Beyninizi geliştirin

Sudoku, puzzlelar, bilmeceler, masa üstü oyunları, video oyunları, kart oyunları ve benzer faaliyetler nöroplastisiteyi arttırır. Bu nöral yollardaki ve beynin kendini yeniden organize etme kabiliyeti olan sinapslerdeki çeşitli değişiklikleri kapsar. Sinir hücreleri farklı şekillerde karşılık verdiği zaman, nöroplastisite artar. Bu sayede bir şeyleri farklı açılardan görürüz ve böylece davranışların ve duyguların nedenlerini  daha iyi anlarız. Yeni örüntülerin farkına varırız ve bilişsel yeteneklerimiz gelişir.

Örneğin nöroplastisitesi yüksek olan insanlar endişe ve depresyona daha az yatkınken, daha hızlı öğrenirler ve hafızaları daha kuvvetlidir.

 

7 – Meditasyon yapın

1992 yılında Dalai Lama meditasyon esnasında beyin dalgalarının incelemesi için bilim adamı Richard Davidson’ı davet etti. Dalai Lama ve diğer keşişlere meditasyon yapmaları ve şefkate odaklanmaları söylendiğinde beyin dalgaları son derece şefkatli bir haleti ruhiyeye girdiklerini gösterdi. Araştırma sonuçları 2004 yılında “Proceedings of the National Academy of Sciences” ve daha sonra Wall Street Journal ‘da yayınlandı. Araştırma oldukça dikkat çekti.

Meditasyon hırslı insanların ilgisini çekiyor çünkü çalışmaya göre beyin dalgalarımızı kontrol edebiliyoruz ve istediğimiz zamanda istediğimiz şeyi hissedebiliyoruz. Bu müzakere öncesinde daha güçlü ve satış ziyaretleri sırasında daha ikna edici ve daha atik olabileceğimiz anlamına geliyor.

Genel anlamda beyin gelişebilir ve bunu bilerek yapabilirsiniz. Farklı faaliyetler beynin farklı noktalarını uyardığından, güçlü yönlerinizi daha fazla güçlendirebilir ve aynı zamanda zayıf yönlerinizi iyileştirebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

En Çok Para Kazandıran Hobiler

Neden Daha Az Çalışmalı ve Hobilerinize Daha Fazla Zaman Ayırmalısınız?

Avatar

Yazar : iş kurmak

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir