Dikkat Çekici Mağaza Vitrini Nasıl Tasarlanır?

İster cadde üstünde cam vitrini olan bir mağaza olun, ister pop-up ufak bir tezgah açın… Mağaza vitrini insanların (potansiyel müşterilerin) sizi fark etmeleri için çok ama çok önemli bir unsurdur.

Mağaza vitrini, sizi rakiplerinizden ayıran; hatta büyük mağazalarla yarışa sokan bir şeydir. Özgün, dikkat çekici bir vitrin, yoldan geçen insanların dikkatini çekerek mağazanıza girmelerine neden olur ki bu da satış ihtimalini artırır.

Mağaza vitrini aynı zamanda marka kimliğinizi gösterme ve vurgulama bakımından da ideal bir araçtır. Doğru bir vitrin tasarımı ile siz de, yoldan geçenlerin durup ürünlerinizi incelemelerini ve alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz

Neyse ki mağaza vitrin tasarımı konusunda kendinizi geliştirmek için tasarımcı olmanıza gerek yok. Hatta çekici bir vitrin tasarımı için ekstra bir bütçe ayırmanıza bile gerek yok. Tabii bu iş için bütçeniz olursa çok iyi olur, ancak kendi imkanlarınızla da dikkat çekici ve başarılı bir vitrin tasarımı yapabilirsiniz.

Biz de bu yazıda sizlere mağaza vitrinini nasıl daha dikkat çekici ve ilginç kılabileceğinize dair bazı önemli ipuçları veriyor olacağız.

 

1. Ne Tür Malzemelere İhtiyacınız Var?

Mağaza vitrini tasarlarken önce beyin fırtınası yapmalı; ürünlerinize, mevsime, yaklaşan özel günlere (sevgililer günü, anneler günü vs.) uygun fikirler bulmalısınız. Tabii bu konseptleri hayata geçirmek için bazı malzemelere ihtiyacınız olacak.

  • Makas
  • Mezro
  • Zımba
  • İki tarafı yapışkanlı bant
  • Çekiç – çivi
  • Maket bıçağı
  • Tutkal tabancası
  • Tornavida – vida
  • Kalem, defter
  • Aksesuar

Yapacağınız tasarıma bağlı olarak ekstra malzemelere de ihtiyacınız olabilir. Örneğin yılbaşı temalı bir vitrin hazırlarken kar efekti veren sprey gerekebilir. Ancak yukarıda saydığımız malzemeler büyük oranda işinizi görür.

2. Bir Tema Belirleyip Hikaye Anlatın

Mağaza vitrinini tasarlarken öncelikle kalem kağıtla ile bir konsept belirlemelisiniz. Aklınıza gelen fikirlerin ve konseptlerin taslağını hazırlarken aklınızda daima bir hikaye olmalı. Yani mağaza vitrininde çok basit de olsa bir hikaye anlatmalısınız. Hikaye anlatıcılığının stratejik pazarlama alanında etkili bir yöntem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Örneğin;

  • “Kurban Bayramı” söz konusu olunca “koyun veya inek”
  • “Yılbaşı” söz konusu olunca “geyikler ve Noel Baba”
  • “Sevgililer Günü” söz konusu olunca “kırmızı tonlar ve çiçekler” kullanılabilir.

Tabii burada verdiğimiz örnekler her yıl birçok mağaza tarafından kullanılıyor. Siz sevgililer gününe özel, kışkırtıcı ve ilginç bir tasarım yaparak diğer mağazalardan daha farklı bir yerde konumlandırabilirsiniz kendinizi.

 3. Vitrinde Bir Odak Noktası Yaratın

Temayı belirledikten sonra bu temayı bir hikayeye dönüştürmek gerekir. Mağazanın dışına çıkıp vitrininize bir göz atın. Yoldan geçen insanlar, vitrininizi nasıl görüyor. Kaldırım ve vitrin arasındaki yükseklik farkını hesaba katın. Tasarım yaparken insanların odaklanmasını istediğiniz bölgeyi belirleyin. Tavandan sarkıtma usulü bir şeyler ekleyip ekleyemeyeceğinize bakın. Bunu yaparken mezro, bant, ip gibi şeyler kullanmaktan geri durmayın.

Bu sayede vitrinin odak noktasının neresi olduğuna karar verebilirsiniz. Odak noktası insanların vitrine baktıklarında gördükleri ilk noktadır. Bu noktanın ne kadar büyük olacağına karar verin. Odak noktası ne kadar büyük olursa, insanların dikkatini o kadar kolay çeker.

Ayrıca ürünlerinizi vitrinde nasıl sergileyeceğinizi düşünmelisiniz. Ürünleri piramit şeklinde mi düzenleyeceksiniz? Yoksa tavandan iple mi sallandıracaksınız? Ya da ürünün kutularından raf mı yapacaksınız? Bunları deneyerek en ideal çözümü bulun. Farklı aranjmanlar deneyerek en başarılı görünümü sağlayabilirsiniz.

4. Cesur Olun

Instagram çağında yaşıyoruz. Bu da şu demek: İnsanlar bir görüntüye en fazla 2-3 saniye dikkat ediyorlar. Dolayısıyla insanların bir şeye uzun süre bakmaları için cesur ve çarpıcı görsellere ihtiyaç var. Instagram demişken, insanlar mağazanızın vitrinin fotoğrafını çekmeli ve bu fotoğraflar Instagram’da viral olarak yayılmalı… Zamanın ruhu bunu gerektiriyor.

Bu nedenle mağaza vitrini tasarlarken  çarpıcı olmaya çalışın. Renkler, şekiller ve aksesuarları cesur bir şekilde kullanın. Birbiriyle uyumlu renkleri kullanmaya özen gösterin. Tabii bu esnada markanızın kimliğini doğru bir şekilde yansıtmayı unutmayın.

Aksesuarlar da alışılmışın dışında tasarımlar yapabilirsiniz. Bu konuda aksesuar satan mağazalar size ilham verebilir. Tabii Pinterest ve Instagram’da gezerek de ilham alabilirsiniz.

5. Sadeliğe Önem Verin

İlham almak için sokağa çıkıp mağazaları gezebilir, internette araştırma yapabilirsiniz. Ancak bu kadar fazla görsele maruz kalınca kafanız karışabilir. Sonuç olarak mağaza vitrininiz de çok karışık olabilir. Bu da insanların dikkatini çekmek bir yanda dursun, dikkatlerinin dağılmasına neden olacaktır. O nedenle mağaza vitrini tasarımında çok komplike şeyler kullanmayın, sadeliğe önem verin.

Aklınızda daima, müşterilerin dikkatini çekmek ve birlikte sunulan ürünlerin nasıl bir temaya sahip olduğunu anlatmak olmalıdır. Bu da vitrinin gereksiz unsurlardan arındırılması ve vitrinde sergilenen her unsurun bir anlam ifade etmesiyle mümkün olur.

6. Kompozisyonu Dengeli Kılın

Mağaza vitrini tasarlarken küçük ve büyük nesneler, açık ve koyu renkler, ışık ve gölge kullanabilirsiniz. Bu unsurları dengeli ve anlamlı bir şekilde yerleştirmek de büyük önem taşır.

Örneğin, büyük ve koyu renkli objeleri yerde, açık renkli ve küçük objeleri ise daha üstte kullanabilirsiniz. Bu seçim, vitrinin üst kısmının haddinden fazla yoğun olmasını önler. Benzer şekilde büyük nesneleri bir tarafa, küçük nesneleri diğer tarafa yerleştirirseniz de dengesiz bir tasarıma sahip olursunuz.

Bu konuda birçok kez deneme yapabilir, sonunda yaratmak istediğiniz duyguyu en iyi anlatan aranjmanda karar kırabilirsiniz. Dengeli bir tasarım, insanların dikkatini daha çabuk çeker ve onlarda rahatlık hissi uyandırır. Dengesiz bir vitrin tasarımı ise insanların üstüne gelir ve onlarda gerginlik hissi yaratır.

7. Aydınlatma Önemlidir

Etkili bir mağaza vitrini tasarımı söz konusu olunca “nedendir bilinmez”, aydınlatma ikinci planda tutulur. Aydınlatma için gereken malzemelere “gereksiz masraf” gözüyle bakılır. Buna karşın insanların mağaza vitrinini fark etmeleri için ışıklandırma inanılmaz derecede önemlidir.

Işık, insanlarda farklı ruhsal durumlar ve belli bir mod yaratır. Vitrindeki ürünlere vurgu yapar, mağazanın vitrinine dramatik bir hava katar. Bu bakımdan ışıklandırmaya azami derecede önem vererek yoldan geçen insanların vitrini fark etmeleri sağlanabilir.

Tabii tepeden aydınlatmak çok sıkıcı ve basit olacak; kötü ve sert gölgeler yaratacaktır. Bunun yerine ön ve yan taraflardan ışık verilmelidir. Bu tür bir yerleşim, ürünlere ve vitrine 3 boyutlu bir görünüm kazandırır. Işıkların yerleşimi konusunda deneme yanılma yaparak en uygun pozisyonu bulabilirsiniz.

Sonuç

Tüm unsurları birleştirip mağaza vitrinini tasarladıktan sonra dışarı çıkıp tüm açılardan vitrine bakmalısınız. Zira insanların vitrini hangi açıdan göreceklerini bilemezsiniz. Bu nedenle farklı açılardan ve farklı uzaklıklardan vitrini incelemeli, düzenleme gerektiren konuları halletmelisiniz.

Eğer sonuçtan memnunsanız vitrininiz hazır demektir.

 

İlginizi çekebilir

Dünya’dan 16 Muhteşem Vitrin Tasarımı
Başarılı Bir Tabela Tasarımı Nasıl Yapılır?
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir