Düşünmeyi Bırakın ve Harekete Geçin!

Hepimizin hayatlarında gerçekleştirmek istediği bazı hedefleri vardır. Bu hedefler yeni bir dil öğrenme, kilo verme, para biriktirme ve zengin olma gibi şeyleri içerebilir.

Şu an bulunduğunuz nokta ile gelecekte olmak istediğiniz nokta arasındaki farkın bilgi noksanlığından kaynaklandığını kolayca varsayabiliriz. İşte, tam da bu sebepten dolayı yeni bir işe nasıl başlanır, hızlıca nasıl kilo verilir veya üç ayda yeni bir dil nasıl öğrenilir gibi dersler satın alırız. Eğer daha iyi bir strateji bulabilirsek daha iyi sonuçlar elde edebileceğimizi varsayarız. Yeni bir sonuç elde etmek için yeni bir bilgiye ihtiyacımız olduğuna inanırız.

Ancak yavaş yavaş fark ettiğim şey ise yeni bilginin her zaman yeni sonuçlar için gerekli olmadığıdır. Yeni bir şeyler öğrenmek hedefinizde ilerlemenizi sağlamayacaksa sadece zaman kaybı olacaktır.

 

Öğrenme ve Pratik Arasındaki Fark

Yeni bir şeyler öğrenmek ve yeni bir şeyleri pratik etmek çok benzer görünürler ancak bu iki yöntem ayrı ayrı çok farklı sonuçlar verebilirler. Bu fark üzerine düşünmek için aşağıda bazı ek yollar bulunmaktadır.

  • Varsayalım ki, hedefiniz daha güçlü ve daha fit olmak. Göğüs pres hakkında en iyi çalışmaları araştırabilirsiniz ama kas yapabilmeniz için tek yok ağırlık kaldırma programını pratik etmektir.
  • Varsayalım ki, hedefiniz yeni başlattığınız işi büyütmek. Satışlarınızı arttırmanın en iyi yolunu öğrenebilirsiniz ama müşterilerinizi bağlamanın en iyi yolu onlarla satış görüşmelerini yapmaktır.
  • Varsayalım ki, hedefiniz bir kitap yazmak. Yazarlık konusunda en çok satan kitapların yazarları ile görüşebilirsiniz ama daha iyi bir yazar olmanın tek yolu sürekli olarak yeni şeyler yazmaktır.

Pasif öğrenme bilgiyi yaratır. Aktif pratik yapmak ise beceri oluşturur.

 Öğrenme ve Pratik Arasındaki Fark

Şimdi aktif pratik yapmayı, pasif öğrenmeye yeğlemek için üç farklı nedeni daha ele alalım.

 

1- Öğrenmek, Harekete Geçmemenize Neden Olabilir

Birçok durumda aslında öğrenme, bizim için önemli olduğunu söylediğimiz hedeflerimiz ve çıkarlarımız için harekete geçmemizi engelleyen bir olgudur. Örneğin, varsayalım ki yabancı bir dil öğrenmek istiyorsunuz. Yabancı dilleri nasıl öğrenebileceğiniz ile ilgili bir kitabı okumak çabuk bir şekilde sürece başladığınızı hissetmenizi sağlar (Bak, bir dil öğrenmek için en iyi şeyi yapıyorum!). Aslında size istediğiniz sonucu verecek olan eylemi pratiğe dökmemiş oluyorsunuz (yabancı dil konuşmak).

Bunun gibi durumlarda bizler genellikle hazırlığın veya araştırmanın en iyi yöntem olduğunu savunuruz ama bu gibi durumlar, -her ne kadar ilerleme kaydettiğimizi düşünsek bile aslında sadece olduğumuz yerde kalmamıza neden olmaktadır. Biz genelde eyleme geçmek yerine eylemi sadece planlayarak hata yapıyoruz. Öğrenmek bir erteleme çeşidi olana dek değerli bir olgudur.

 

2- Pratik Yapmak Öğrenmektir Ama Öğrenmek Pratik Yapmak Değildir

Pasif öğrenme pratik yapmanın bir çeşidi değildir çünkü her ne kadar yeni bir bilgi elde etseniz bile bu bilgiyi nasıl uygulamanız gerektiğini öğrenmezsiniz. Aktif pratik yapmak ise öğrenmenin en iyi biçimlerinden biridir çünkü pratik yaparken yapacağınız hatalar önemli bilgileri ortaya koyacaktır.

Bunlardan daha da önemlisi ise pratik yapmak bilginizi kullanarak yapabileceğiniz en anlamlı eylemdir. Yeni bir iş kurmak için çevrimiçi bir derse katılabilirsiniz veya gelişen ülkelerdeki korkunç bir felaket hakkında bir makale okuyabilirsiniz ama bilginiz yeni bir işe girişmeden veya yardıma ihtiyacı olanlara bağış yapmadan sadece verimsiz olarak kalacaktır. Öğrenmenin kendisi sizin için çok değerli olabilir ama eğer bunun diğerleri için de değerli olmasını isterseniz bu durumda bir şekilde bilginizi ifade etmesini bilmeniz gerekmektedir.

 

3- Pratik Yapmak Enerjinizi Süreç Üzerine Odaklar

“İlerleme, bir şey yapma sürecine odaklanmanın doğal bir sonucudur.”

—Thomas Sterner, The Practicing Mind

Hayatınızın şu andaki durumu her gün pratik yaptığınız alışkanlıklarınız ve inançlarınızın sonucudur. Bunun farkına vardığınızda ve odağınızı her geçen gün daha iyi alışkanlıkları pratik etmeye yönlendirdiğinizde, sürekli ilerlemeye başlarsınız. Sonuçlarımızı belirleyen ne öğrendiğimiz şeylerdir ne de hayal ettiklerimizdir. Bunları belirleyen her gün pratiğini yaptığımız alışkanlıklarımızdır. Can sıkıntısına dayanın ve enerjinizi ürün üzerine değil, süreç üzerine odaklayın.

 

Son Olarak

Bu makalenin ana konusu öğrenmenin tek başına bir ilerlemeye neden olmayacağıdır. Bizler genellikle bilginin arkasına saklanıyoruz ve öğrenmeyi gdaha zor veya daha önemli bir şeyleri ertelemek için bir bahane olarak kullanıyoruz. Pasif olarak öğrendiğiniz vakti azaltın ve aktif pratik yapmaya daha fazla zaman ayırın. Düşünmeyi bırakın ve harekete geçin.

 

İlginizi çekebilir

Mutlu değilseniz şikayet etmeyi bırakın ve harekete geçin!
Girişimciler fazla düşünmezler, bir karar verip ilerlerler!

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir