Cuma, Eylül 6, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıDuygu ve Kaygılarınızı Yönetmenizi Sağlayacak 5 TED Konuşması

Duygu ve Kaygılarınızı Yönetmenizi Sağlayacak 5 TED Konuşması

Zihin bütünlüğü sağlayabilmek ve başarılı duygu yönetimi gerçekleştirebilmek için yeni yollar keşfedin.

Koronavirus pandemisi sebebi ile sosyal hayatımız, iş yaşantımız ve hatta tüm dünya ekonomisi bir durgunluk dönemine girdi, bu sürecin sonucu olarak da hepimiz belli kaygıları duymaya başladık. Şüphesiz, herkes için stres dolu günlerden geçiyoruz.

Bu noktada, size güç verecek birtakım yararlı stratejilere ihtiyaç duyuyorsanız, içerisinde bir Harvard profesörü, bir psikolog, bir Budist rahip ve bir araştırmacının olduğu 5 kişi tarafından verilmiş birkaç TED konuşmasına göz atmak isteyebilirsiniz.

 

1. “Tek Yapmanız Gereken Zihninizi 10 Dakika Odaklayabilmek” – Andy Puddicombe

Konuşma süresi: 9 dk

Zİhni odaklayabilmenin yararlarına dair verilen bu giriş niteliğindeki konuşma hem konuyla ilgili başlangıç seviyesinde olanların hem de düzenli olarak meditasyon yapanların dikkatini çekecektir. Headspace isimli meditasyon uygulamasını biliyorsunuz, konuşmanın sahibi Andy Puddicombe’nin sesi de size tanıdık gelecektir. Zİhni odaklamak hakkında verdiği bu konuşmasında, Andy meditasyon hakkında bilinen birkaç efsaneye değinmektedir. İlla düşündüğünüz gibi meditasyon boyunca bacaklarınız ile bağdaş kurup oturmak, tütsü yakmak ya da bitki çayları içmek zorunda değilsiniz. Sadece anda kalmaya çalışmak için her gün 10 dakikanızı ayırmak bile size beraberinde birçok fayda da getirecektir.

Andy konuşmasında şu sözleri söylemektedir: “Hayatta başımıza gelen her olayı değiştirebilmemiz mümkün değildir fakat bu olayları deneyimleme yolumuzu değiştirebiliriz.”

Mutlaka okuyun: Meditasyon Nasıl Yapılır?

 

2. “Duygusal Cesaretin Gücü ve Ödülü” – Susan David

Konuşma süresi: 17 dakika

Kaotik ve belirsiz zamanlar yaşadığımızda, birbirinden farklı pek çok duygu durumunu da deneyleriz: Korku, kızgınlık, suçluluk, kaygı ve bunun gibi birkaç duygu daha.

Harvard profesörü ve psikolog Susan David de bu tür duygusal geçişleri uzmanlık alanının merkezine almıştır. Bu noktada duygusal cesaret üzerine verdiği TED konumasında da, duygular tarafından alıkonulmamak için onları nasıl yönetilebileceğine dair pazı pratik startejiler sunmaktadır.

İstenmeyen duyguları arka plana itmek ya da onlar yokmuş gibi davranmak bu duygulara olan temel yaklaşımımızı oluşturmaktadır. Fakat, David’e göre bunun pratik bir faydası bulunmamaktadır. Onun yerine, ne hissettiğimizi anlamaya çalışmak, hissettiğimiz şeyler için kendimizi suçlamamak yapılabilecek en doğru şeydir. Çünkü hiçbir duygu, düşünüldüğünün aksine özünde tek başına iyi ya da kötü olarak nitelendirilemez.

Siz de hayatınızın belli dönemlerinde hoş olmadığını düşündüğünüz duygular hissediyorsanız, bunları hissettiğiniz için kendinizi suçlamak yerine onları, gösterdiğiniz reaksiyonları anlamanıza yardımcı olacak bir bilgi kaynağı olarak ele almaya çalışın.

 

3. “Durgun Kalma Sanatı”  – Pico Iyer

Konuşma süresi: 15 dakika

Bugünlerde sınırlar kapalı ve uçak seferleri iptal edilmiş durumda. Pek çoğumuzun evden dışarı çıkmamak dışında herhangi bir opsiyonu bulunmuyor. Bu noktada yazar Pico Iyer tarafından durgunluk üzerine verilen TED konuşmasını dinlemek hepimiz için faydalı olabilir. Hayatı boyunca gezgin kalmaya çalışmış yazar, bazen hiçbir yere gitmemenin, kendi içimize dönmenin ve çevremizde olan biten şeyleri sadece izlemenin yarattığı faydalarını savunmaktadır. Konuyla ilgili şu sözleri sarf etmektedir: “Her dakika potansiyel olarak dikkatimizi dağıtabilecek sayısız faktörün bizi çevrelemiş olduğu günümüz dünyasında, dikkat kesilebilmek yani odaklanabilmek insanoğlunun en büyük lüksü haline gelmiştir. Her şey o kadar hareketli ki, durgun kalabilmek her zamankinden çok daha gerekli hale gelmiştir.”

 

4. “Mutluluk Getiren Alışkanlıklar” – Matthieu Ricard

Konuşma süresi: 21 dakika

Çoğu kişinin “dünyanın en mutlu insanı” olarak da bildiği Budist rahip tarafından verilen bu TED konuşmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyabileceğimiz zamanlardan geçiyoruz.

Matthieu Richard bizi mutluluk algımızı yeniden şekillendirmeye davet etmektedir. Bu her zaman neşeli olmak anlamına gelmiyor elbette ki. Aksine, Ricard, en hareketli ya da güç dönemlerimizde bile huzur ve durgunluk hissini güçlendirdiğimiz takdirde sağlıklı bir ruh haline sahip olacağımızı belirtmektedir.

Bu ruh halinin ise tüm duyguları kontrol altına alan, keyif ve acı hislerinin aynı kanaldan akmasını sağlayan bir durum olduğunu öne sürmektedir. Aynı zamanda, konuşmasında düşünme biçimizini nasıl adapte edebileceğinizi, yani zihninizi etkili şekilde nasıl eğitebileceğinizi, böylelikle de mutluluğa nasıl erişebileceğinizi açıklamaktadır.

Mutlaka okuyun: Hayatta Sahip Olmanız Gereken En İyi Alışkanlıklar

 

5. “Dirençli İnsanların Sahip Olduğu 3 Gizem” – Lucy Hone

Konuşma süresi: 16 dakika

Araştırmacı Lucy Hone gündelik yaşantılarına bilimsel araştırma prensiplerini pratik olarak uygulayabilmeleri noktasında insanlara yol göstermektedir. Kendisi de aynı zamanda, beklenmedik şekilde yaşamış olduğu trajik bir olay sonucu, söz konusu bilimsel radikal bilimsel prensipleri kişisel yaşamında uygulamak durumunda kalmıştır. Verdiği TED konuşması ise, öneri olarak sunduğu, bu tip güçlüklerin yaşandığı zamanlarda dayanıklılığımızı arttırabilecek 3 stratejiyi vurgulamaktadır.

Bunlardan biri olarak, insanın kendisine şu soruyu sormasını gerekmektedir: “Yaptığım şey kendimi hırpalamak mı yoksa kendime yardımcı olmak mı?” Bu sorunun cevabını verirken aslında sürücü koltuğuna yavaş yavaş siz geçecek ve kontrolü ele alma hissini yeniden yaşayacaksınız.

Hone durumu konuşmasında şu şekilde açıklamaktadır: “Pek çoğumuzun düşündüğünün aksine, dirençli olma durumu bazılarının sahip olurken diğerlerinin olamadığı, ayrıcalıklı bir özellik değildir. Tam tersine, gerçek hayatta, dirençli olmak için bu tip stratejileri uygulamaya dair istek duyuyor olmamız gerekmektedir.“

 

İlginizi çekebilir

Duyguları Yönetmenin Yolları
Duygusal Zekanızı Geliştirmek İçin 49 Yöntem
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar