Perşembe, Ekim 10, 2024
Ana SayfaGenelElektrikli Otomobil Firması Tesla Hakkında Az Bilinen 10 Şey

Elektrikli Otomobil Firması Tesla Hakkında Az Bilinen 10 Şey

2008 yılında Tesla Motors tarafından üretilen Roadster görücüye çıktığından bu yana, performans düşkünleri ile doğaya dost teknoloji meraklıları Tesla elektrikli otomobillerine akın etti. Aşağıdaki listede, bu pahalı ve yenilikçi araçlar ve üretici firması ile ilgili daha önce duymamış olabileceğiniz 10 şey sıralandı.

 

1- Elon Musk Tesla Motors Firmasının Kurucularından Değil. Peki Nasıl Kuruldu?

Firmanın CEO’su ve ürün mimarı olarak Elon Musk’ın ismi Tesla Motors ile özdeşleşmiş olsa da, bu macera Musk dahil olmadan daha önce başladı. Firmanın asıl kurucuları olan Martin Eberhard ve Marc Tarpenning, 2003 yılında Tesla’ya hayat verdiklerinde gerçek bir problemi” petrole bağımlılık sorununu çözmek için kolları sıvadı. İkilinin ortaya koydukları fikir, güzel fakat pahalı olarak tanımlanırken, çevreci araçların imajını güçlendirecek ve herkes tarafından kabul edilmesini kolaylaştıracak bir adım olarak görüldü. Tesla ekibi sonraki 3 yılı ürünlerini geliştirmek ve yeni yatırımcılar aramak için harcadı. Para akışı için harcanan çabalar, 2004 yılında firmanın ilk sürülebilir otomobilini üreterek girdikleri dönüm noktası sayesinde hız kazandı.

 

2- Musk 2004 Yılından Bu Yana Tesla Motors İle İlişki İçerisinde Oldu

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, 2004 yılı Elon Musk’ın firmaya adım attığı yıl oldu.Musk firmaya yapılan yatırımı yönetti ve yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturdu. Musk ayrıca yönetici yatırımcı konumunda idi ve A serisi için harcanan paranın büyük bir kısmını kişisel olarak karşıladı ve 7,5 milyon dolarlık yatırım yaptı. Popülerliği artan Tesla’nın yüzü olan Musk ile kuruculardan Eberhard’ın arası açıldı ve sonunda aralarındaki husumet mahkeme salonlarına taştı.

 

3- Tesla İsminde Karar Kılmak Düşündüğünüzden Daha Zor Oldu

Firmanın adı, 1856 ile 1943 yılları arasında yaşamış olan, ilk modern alternatif akımı (AC) geliştiren Sırp mucit ve mühendis Nikola Tesla’nın onuruna Tesla olarak belirlendi. Tesla Motors firmasının İnternet sitesi, ilk kurulduğu dönemde şirketin liderinin ağzından “Tesla’nın vizyonu ve dehası olmadan, bu araçları üretmek imkansız olurdu.” ifadesi yer alıyordu. Kurucu ortaklardan Eberhard, o dönemki kız arkadaşının uygun bulacağı Tesla ismine karar verene kadar aylarca isim arayışını sürdürdü. Çift, Disneyland’da bulunan Blue Bayou restoranına yemeğe gittikleri bir gece, Eberhard firmanın adı olarak “Tesla” ismini önerdi. Kız arkadaşının onaylamasının ardından, yol arkadaşı Tarpenning de ismi kabul etti ve “TeslaMotors.com” İnternet adresini satın aldı. Firma 1 Temmuz 2003’te hayata geçti.

 

4- En Önemli Fark Bataryalarda

Günümüzde piyasada Nissan Leaf’den Mercedes Benz B Serisi’ne kadar birçok elektrikli araç yer alsa da, Tesla insanların kalbini, 0’dan 100 km. hıza 3.1 saniyede çıkabilen eşsiz gücü ve 430 kilometreye kadar uzanabilen menzili ile kazanıyor. Bu başarının nedeni ise; diğer elektrikli araç üreticileri özel, geniş formatlı lityum iyon hücreler kullanırken Tesla’nın bataryaları, daha çok dizüstü bilgisayarlardakine benzeyen ama çok daha rafine olan ucuz hücrelere sahip. Bu hücrelerden yılda bir milyarın üzerinde üretiliyor. Yani sert ve acımasız bir şekilde test edilip, başarılı bir şekilde geliştirilmeye devam ediyorlar.

 

5- Uzun Yolculuklar Sorun Değil

Elektrikli otomobiller kullanışlı olsalar da, kentlerde ve apartman daireleride yaşayan insanlar ile uzun yolculuklara çıkan gezginler için otomobillerini şarj etmek pek de kolay bir iş değil. Tesla bu sorunu çözmek amacı ile kestirme bir yol kullanarak dünya genelinde 1332 istasyona toplamda 10 binin üzerinde süper şarj ünitesi yerleştirdi. Bu istasyonların kullanım bedelleri ise otomobil satın alınırken ödendiği için, fazlsıyla kullanışlı oldukları söylenebilir. Şirket ayrıca, bu istasyonları bulabilmeleri için müşterilerine harita hizmeti de sunuyor.

 

6- Basit Bakım Takvimi

Aracı şarj etmek benzin istasyonuna girip çıkmak kadar kolay olmasa da, Tesla kullanıcılarının yağ değişimi için uğraşmalarına gerek olmaması bir artı olarak değerlendirilebilir. Zira Tesla araçlarının düzenli olarak değiştirilmesi gereken parçaları sadece lastikleri ve silecekleri. Bataryalar ve soğutucuların düzenli olarak kontrol edilmesi önemli bir nokta. Fakat yavaşlamak için fren yerine elektrik motorun tersine çalışmasından faydalanan Tesla araçlarında, fren balatalarının değişimleri için de fazla vakit harcamanıza gerek kalmıyor. Üstelik bu şekilde yavaşlama, bataryaların şarj edilmesini de sağlıyor. Bu araçlarda değişmesi gereken yağ, triger kayışı, hava filtresi, bobin ya da benzeri, geleneksel içten yanmalı motorlarda bulunan parçaların hiçbiri yer almıyor.

 

7- Tasarımındaki Avantajlar Sayesinde Güvenlik En Üst Düzeyde

Tesla’nın ürettiği araçların çevreye dost olmasının yanı sıra, insan hayatı için de büyük artıları bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Ulusal Karayolu ve Trafik Güvenliği Dairesi, Tesla araçlarına sürekli yüksek notlar veriyor.

Bahsi geçen notlar o denli yüksek ki, bir testte Tesla’nın Model S aracı, tarih boyunca kaydedilmiş en yüksek notu aldı. Peki ya bu testte Tesla neyi başardı? Tets sırasında kullanılan makine, Tesla Model S karşısında dayanamayıp bozuldu. Test sonucunda yazılan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Model S’in tavandan alınan darbeye karşı korumasının test edildiği özel bir testte, test için kullanılan makinenin 4G kuvvetinde arızalandığı kaydedildi. Model S test aracınının arızalanmasına neden olduğu için tam değer belirlenememiş olsa da, bu sonuca göre en az dört adet Model S aracın üst üste konulması bile, aracın tavanında çökme meydana getirmeyeceği görüldü.” Raporda belirtilen direnç, Model S’in sahip olduğu aktarma organları ile bataryaların alt tarafta konumlandırılması ve yekpare gövdeye sahip olması ile açıklanıyor.

Bu tür bir tasarım sayesinde mühendisler, darbe ile yolcular arasında daha fazla koruma alanı kullanabiliyor ve gövdenin sağlamlığını daha da artırabiliyor.

 

8- Model S’in İnanılmaz Denebilecek Donanım Seçeneği

En üst sınıf model olan Model S “Ludicrous Mode” (Tam çevirisi: Gülünç Mod) denen batarya ve elektronik donanım farkı sunuyor. Bu donanımdaki araç 0’dan 100 kilometre hıza 2.3 saniye gibi inanılması güç bir sürede çıkıyor. Bu yükseltme “akıllı sigorta” kendine ait elektronik donanım ve minik bir lityum iyon batarya sayesinde gerçekleştiriliyor. Temelde, mekanizma milisaniye bazında sürekli olarak batarya çıkışını takip ediyor ve yazılımın bataryayı son damlasına kadar kullanabilmesine izi veriyor. Bu donanımın toplam maliyeti ise 13 bin doları buluyor.

Bu da sizin için yeterli gelmiyorsa, Tesla’nın Roadster model çok daha hızlı bir performans ile 0’dan 100 kilometre hıza 1.9 saniye gibi inanılmaz bir sürede çıkabiliyor.

 

9- Şirket SUV Sınıfındaki Araçlar İçin de Yatırım Yapıyor

Tesla’nın orta sınıf SUV modeli olan Model X, 7 kişilik, üç sıra koltuğa sahip ve firma içerisinde “falcon kapılar” olarak adlandırılan yukarı yönlü açılan kapıları ile tüm koltuklara rahat erişim sunan bir elektrikli araç. Aracın eleştirilebilecek yönleri ise dar bir bagaja sahip olması ve 70 bin dolar gibi yüksek bir fiyat etiketi ile satışa sunulmasının beklenmesi olarak gösterilebilir.

 

10- Model S’deki “Sürpriz Yumurta”

Tesla’nın Model S aracında, ön konsoldan ulaşılabilecek gizli bir özellik bulunuyor. Bu konsoldan 0-0-7 tuşlandığında, araçta deniz temalı ayarlamalar yapılarak, otomobilin ana ekranda sanki bir denizaltı gibi görünmesi sağlanıyor.

 

İlginizi çekebilir

Elon Musk Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dünyanın En İyi Elektrikli Arabaları
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar