Elon Musk’tan Kitap Tavsiyeleri

Girişimci dendiğinde aklımızda toplantıdan toplantıya koşan, rahatlamaya vakti bile olmayan, günde sadece 6 saat uyuyan insanlar geliyor değil mi? Aslında kafamızda oluşan bu imaj, pek de gerçeği yansıtmıyor. Kaliteli yaşamaya ve kendilerini geliştirmeye bizlerden çok daha fazla önem veren birçok CEO’nun kendi hayatında önceliklendirdiği ve ne kadar meşgul olursa olsun zaman ayırdığı şeyler var.

Elon Musk için bu, kitap okumak. Kendini geliştirmeye ve sürekli öğrenmeye devam etmesi gerektiğine inanan Musk, öyle ya da böyle bir şekilde kitap okumak için zaman yarattığını söylüyor. Sadece bir türle de sınırlamıyor kendini üstelik, kişisel gelişim; bilim kurgu; bilim; biyografi derken birçok farklı kitaba kütüphanesinde yer açan Musk, başarısını okuduğu kitapların ufkunu açmasına borçlu olduğuna inanıyor.

Önce kitaplar, sonra ailem tarafından yetiştirildim.

-Elon Musk

Biz de bu yazımızda size Musk’ın okuduğu ve okumanızı önerdiği kitaplardan bir liste hazırladık. İşte sizlere Elon Musk kitap listesi:


Elon Musk Kitap Önerileri:

1. Yüzüklerin Efendisi Serisi – J. R. R. Tolkien

Çocukluk yılları Güney Afrika’da geçen Musk, arkadaş çekmekte bir parça zorluk çekiyordu. Büyüdüğü topraklaraki arkadaşları ona “Muskrat” diye bir lakap bile takmışlardı. 2009 yılında New Yorker’da yayınlanan habere göre, çocukken yalnızlık çeken ve arkadaşsızlığın boşluğunu kitaplarla dolduran Musk, bu yıllarda bolca bilim kurgu ve fantezi romanı okuyordu. Bu kitaplar (özellikle de Yüzüklerin Efendisi serisi) Musk’ın dünya görüşünü derinden etkilemişti.

“Okuduğum kitaplardaki karakterler hep dünyayı kurtarmaya çalışıyorlardı. Hepsi bu göreve yürekten bağlıydı, gelecek jenerasyonlara daha iyi bir dünya bırakma fikri daha o yaşlarda aklıma kazınmıştı.”


2.  Benjamin Franklin – Walter Isaacson

Musk Benjamin Franklin’i bir kahraman gibi gördüğünü hiçbir zaman saklamamıştı. Gerek elektrikle, gerek merceklerle, gerek politikayla ilgili olan çalışmaları Musk’ı büyülemişti, küçük Elon büyüyünce tıpkı Franklin gibi olmak istiyordu!


3. Vakıf Üçlemesi –  Isaac Asimov

Yüzüklerin Efendisi’nin Musk’ın okuduğu tek fantezi serisi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çocukluğunu bilim kurgu kitapları okuyarak geçiren Musk’ın en sevdiği serilerden birisi olan Vakıf üçlemesi; Musk’ın kariyeri üzerinde de etkili olmuş üstelik. 2013 yılında gazetelere verdiği röportajlardan birisinde Musk şöyle diyor:

“İnsanoğlunun ve toplumların döngüler halinde hareket ettiğini görmek çok da zor değil. Tarihteki ilk uygarlıkları inceleyerek bu fenomenin kolaylıkla farkına varabilirsiniz. Babilliler ve Sümerlileri Mısırlılar, Romalılar ve Çin takip etti. Şu an bilimin parlak çağlarından birindeyiz, ama bu durum hep böyle sürmeyecek. Önceden de olduğu gibi, teknolojinin gelişimini yavaşlatacak bir şeyler yaşanacak ve bilimsel gelişmeye ket vurulacak. Bu yüzden, o gün gelmeden önce ilerleyebildiğimiz kadar ilerlemeliyiz.”


4. Ay Zalim bir Sevgilidir – Robert Heinlein

1966 yılında yayınlanan ve ödül ardına ödül kazanan bu roman geleceğin çok da uzak olmayan bir noktasındaki distopyadan sesleniyor bize. Tam olarak da Musk’ın hayalgücüyle örtüşen bu distoğyada insanlar dünyadan aya sürülüyorlar ve burada liberteryen bir toplum oluşturuyorlar. 2076 yılı geldiğimndeyse bir grup isyancı bir devrim organize ederek dünya yerlilerinin hakimiyetine son vermeyi kafaya koyuyor. Musk, MIT’de yapılan bir sempozyumda bu eserden yazarın en iyi kitabı olarak bahsetmişti.


5. Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi – Douglas Adams

Çocukluk yıllarında bilim kurgu ve fantezi kitapları okuduktan sonra erken gençlik yıllarında felsefeye ilgi duyan Musk, saatlerini Nietzsche ve Schopenhauer gibi yazarların kitaplarını okuyarak geçiriyordu. Bu dönemlerde bir boşluğa düştüğünü hisseden Musk’ın imdadına Otostopçu’nun Galaksi Rehberi yetişmişti. Musk, o günleri şu şekilde ifade ediyor:

“Hayatının anlamının ne olduğunu algılamaya çalıştığım bu günlerde kendimi bir boşluğa düşmüş gibi hissediyordum. Ne anlamlıydı, ne değildi, hayatım nereye gidiyordu, varolmanın anlamı neydi gibi sorular aklımı kurcalıyordu. Tam olarak o anda karşıma çıkan bu kitap hayatımı pozitif yönde etkiledi. Sonradan fark ettim ki birçok zaman sorduğunuz soru cevaptan çok daha zordur ve bazen yanlış soruyu sorduğunuz için doğru cevabı asla bulamazsınız. Eğer doğru soruyu sorarsanız, cevap aslında oldukça basittir.”


6. Einstein: Hayatı ve Evreni – Walter Isaacson

Musk gibi bir dahinin Einstein gibi bir dahiden ilham almasına şaşırmamış olsanız gerek. Bu kitap Musk’ın favorileri arasında yer alıyor. Genç bir dehanın azmi ve tutkusuyla dünyayı değiştirmesinin (tanıdık geliyor mu?) hikayesini anlatan kitap kesinlikle okunmaya değer.


7. Süperzeka: Yollar, Tehlikeler, Stratejiler | Nick Bostrom

Eğer süperzeka hakkında fikir sahibi olan birisi varsa o da Elon Musk’tır. Yapay zekadaki gelişmeler üzerine sıklıkla konuşma yapan ve bizi potansiyel tehlikelere karşı uyaran Musk’a göre bu konuda bilgi edinmek istiyorsanız okumanız gereken kitap bu.

Ne yazık aşağıdaki kitapların türkçe çevirisi henüz baskıya girmedi. Ancak Musk’ın en sık bahsettiği kitaplardan oldukları için onları es geçmek istemedik.


8. Son Buluşumuz: Yapay Zeka ve İnsan Devrinin Sonu – James Barrat

2014 yılında attığı bir tweette bu kitaptan bahseden Musk’ın yapay zekaya karşı tetikte olduğunu ve konuya kuşkuyla yaklaştığını bilmeyen yoktur. Bu eserde yazar yapay zekaya yakından bakarak potansiyel bir gelecekte bizi nelerin bekleidğinden bahsediyor. Bu yeni buluşun avantajlarını ve dezavantajlarını da karşılaştıran Barret, okuyucularına Google’dan, IBM’den duyamayacakları; yapay zekanın gerçek yönlerinden ve insanlığı bir felakete sürükleyebilecek potansiyelinden bahsetmeyi vaadediyor. Musk’ın görüşleriyle büyük ölçüde uyuşan kitaba göre, yapay zeka şeytani bir şeye dönüşüp insanlığı yok etmek zorunda değil. Vurgulanan nokta şu: sistem daha iyi bir dünyaya giden yolda insanların bir engel oluşturduğuna inanıyorsa bu engeli ortadan kaldırmak için elinden geleni yapacaktır.


 9. Yapılar: Ya da Neden Bir Şeyler Yere Düşmez – J.E Gordon

SpaceX gibi bir şirket kurmadan önce roket bilimi hakkında bir şeyler öğrenseniz hiç de fena olmaz tabii. Musk’ın kendi kendini eğitmek için saatlerce kitap okuduğunu bilmiyorsanız, bizden öğrenmiş oldunuz.  Dünyayı şekillendiren fizik kuralllarından gündelik bir dille bahseden Gordon’dan çok şey öğreneceksiniz.


10. Şüphe Tüccarları: Bir Avuç Bilim İnsanı Tütün Dumanından Küresel Isınmaya Kadar Sorunları Nasıl Gizledi – Naomi Oreskes ve Erik M. Conway

Sonradan belgeseli de çekilen Şüphe Tüccarlarının yazarları aslında bilim tarihi konusunda uzmanlaşmış kişiler. Onlara göre, politik ve endüstriyel bağları olan kimi bilim insanları tütün, böcek ilaçlarının kullanımı, ozon tabakasının hasarı gibi birçok konuda gerçekleri hasır altı ederek insanlık suçu işlediler. Musk bu kitabı 2013 yılında katıldığı bir konferansta katılımcalara tavsiye etmiş, ardından da benzer bilim insanlarının şimdi de sigaranın kansere yakalanma ihtimalini arttırdığını ve iklim değişikliğinin boyutlarını gizleyerek yaptığını söylemişti.


Bonus:


İlginizi çekebilir

Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

Mutlaka Okumanız Gereken Girişimcilik Kitapları

Sevin KAYTAN

Yazar : Sevin KAYTAN

Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir