İnsan yönetmek zor iştir, bunu hemen herkes kabul eder. İnsanların duygularını anlamak, onların kişiliklerini analiz etmek ve bunları yaparken adil olmak büyük beceri ister. Bu konuda uzun yıllar deneyimi olan kişiler bile zaman zaman insan yönetiminde zorlanır.
Neyse ki insan yönetimi ve liderlik becerileri konusunda şahane kitaplar var. Liderlik konusunda uzman kişiler tarafından yazılan bu kitapları okuyarak becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Bu yazımızda, daha iyi bir lider, daha iyi bir yönetici olmak isteyenlerin okuması gereken muhteşem liderlik kitaplarından bahsedeceğiz.
Her Liderin Okuması Gereken 42 Liderlik Kitabı
1. Daniel Pink – Drive: Nasıl Motive Oluruz? Nasıl Motive Ederiz?
Toplum olarak çalışma hayatıyla ilgili birtakım sorunlarımız mevcut. Bu kitapta Daniel Pink, çalışma hayatındaki isteksizlik ve motivasyon sorunlarını ele alıyor. Dünyanın en yenilikçi şirketlerindeki çalışma ortamlarını, şirket kültürlerini inceliyor ve bu şirketlerin çalışanlarını nasıl motive ettiklerini analiz ediyor.
Daniel Pink, kitabında çalışanları bireysel düzeyde neyin motive ettiğini açıklamaya çalışıyor. İnsanları kişisel olarak geliştirmek ve onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak, insanları en iyi motive eden şeylerin başında geliyor. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek, bir şeyler yapmak ve etki yaratmak istiyorlar. Pink, bazı şirketlerin bunu nasıl başardıklarını akıcı bir üslupla ele alıyor. Motivasyon konusunda başucu eseri olabilecek bir kitap diyebiliriz…
Mutlaka okuyun: Çalışan Motivasyonu Nasıl Artırılır?
2. Charles Duhigg – Alışkanlıkların Gücü
Herkesin bazı kötü alışkanlıkları vardır. Charles Duhigg, bu kitabında alışkanlıkların hayatımıza olan etkilerini inceliyor.
Bilimsel araştırmalarla desteklenen, örneklerle güzel bir biçimde açıklanan bu kitapta Duhigg, ilk olarak alışkanlıkların nasıl işlev gösterdiğini anlamak gerektiğini ileri sürüyor. Alışkanlık mekanizmasını analiz ederek çalışanlara daha doğru bir biçimde rehberlik edilebileceğini savunan Duhigg, ayrıca alışkanlık analizini kişinin kendisine de uygulayarak içindeki liderlik potansiyelini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor.
Mutlaka okuyun: Girişimcilerin Sahip Olması Gereken 26 Alışkanlık
3. Adam Grant – Orijinaller: Geleneklere Uymayanlar Dünyayı Nasıl İleri Taşıyor?
Üst düzey kaliteli bir yönetici olmak için çalışanların potansiyellerini ortaya koyabildikleri bir çalışma kültürü yaratmak gerekir. En iyi çalışanlar, en yaratıcı olanlardır ve bu kişiler akıllarından geçeni ifade etmeye isteklidirler.
Orijinaller adlı bu eserde Adam Grant, orijinal ve özgün olmanın ne anlama geldiği hakkında konuşuyor. Steve Jobs gibi liderlerin çalışanlarına nasıl destek olduğunu, herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebildiği çalışma ortamlarının ne kadar yenilikçi olduğunu örneklerle açıklıyor.
Özgün insanlardan oluşan bir ofis, şüphesiz olağanüstü işler ortaya koyar.
Mutlaka okuyun: “Orijinaller” Kitabından Çıkarılacak 12 Mesaj
4. Dale Carnegie – Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı
Bu kitabı muhtemelen biliyorsunuzdur. İnsan ilişkileri konusunda klasikleşmiş bir eser olan Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı pek çok başarılı ve ünlü ismin başucu eseridir. İnsanlarla daha anlamlı ilişkiler kurmak konusunda muhteşem bilgiler veren bu kitap aracılığıyla insanları daha iyi tanımak için ihtiyacınız olan becerileri kazanabilirsiniz. Dale Carnegie’nin ileri sürdüğü düşünceler sayesinde çalışanlarınızın size olan güvenini artırabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: İnsanlara Kendini Sevdirmenin Yolları
5. Ashlee Vance – Elon Musk-Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde
Elon Musk, tıpkı Steve Jobs gibi çalışanlarından çok şey bekleyen bir patrondur. Buna karşın yine Steve Jobs gibi çalışanlarından olağanüstü derecede olumlu sonuçlar alır Elon Musk.
Elon Musk’ın başarısının ardında yatan nedenleri detaylı bir biçimde öğrenebileceğiniz bu kitapta aynı zamanda Jobs hakkında söylenen ve Elon Musk’ın da başarılı bir şekilde uygulamayı başardığı “çarpık gerçek alanları” hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çarpık gerçek alanlarıyla kastedilen ise şudur: Musk çalışanlarının perspektiflerini değiştirmeyi çok iyi başaran, bu sayede zor işleri bile kısa sürede yapmalarını sağlayan bir girişimcidir. Her ne kadar taahhüt ettiği tarihte ürün teslimlerini bazen geciktirse de yine de çok kısa zamanda olağanüstü işler çıkarmayı beceriyor Musk’ın çalışanları.
Onun liderlik ve çalışanlarını motive etme tarzını öğrenmek, hem kendiniz hem de çalışanlarınız için oldukça pozitif sonuçlar doğuracaktır diyebiliriz.
Mutlaka okuyun: Elon Musk’tan Girişimcilere Tavsiyeler
6. Richard Thaler – Dürtme
Nobel ödüllü ekonomist Richard Thaler, Dürtme adlı bu eserinde yöntem değişimlerine yöneliyor. Kitaptaki düşünceler mikro düzeyde ele alınıyor; insan psikolojisi ve davranışsal iktisat alanlarında, ufak değişimlerin insanların karar verme mekanizmasını nasıl etkilediği anlatılıyor. Thaler, insanlara bir bilginin sunuluş biçiminin sanıldığından çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu savunuyor.
Daha iyi liderlik vasıflarına sahip olmak için ufak değişikliklerin çevrenizdeki insanları nasıl etkilediğini anlamanın paha biçilemez bir yetenek olduğunu söyleyebiliriz özetle.
7. Ben Horowitz – The Hard Thing about Hard Things
ABD’li iş adamı ve yatırımcı Ben Horowitz’in kaleme aldığı bu “Zor Şeyler Hakkındaki Zor Şey” adlı bu kitapta Silikon Vadisi’nin tarihçesine ve iş kurup şirket yönetmenin püf noktalarına dair muhteşem bilgiler öğreneceksiniz.
Ben Horowitz bu kitapta işe alım süreçlerindeki doğru ve hatalı davranışları, çalışanlara karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini kendi yaşantısından örneklerle izah ediyor. İnternetin emekleme yıllarında kurduğu ve 1.5 milyar dolar değer biçilen Loudscloud (Opsware) adlı şirketin ona kattığı deneyimleri de paylaşıyor.
Şirketini bilinçli ve titiz bir şekilde yöneten bir patronun deneyimlerini ve tavsiyelerini dinlemek her zaman şahane bir fikirdir. Bu nedenle bu kitabı okuyarak iş kurup büyütmenin, çalışanlarla iletişim kurmanın inceliklerini öğrenebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Yıldız Çalışanınızı Nasıl Yönetirsiniz?
8. Jocko Willink & Leif Babin – Extreme Ownership
Jocko Willink ve Leif Babin, ABD ordusunun terörle mücadele alanındaki elit birliklerinden SEAL’ın eski iki lideri. Dünyanın en prestijli askeri birliğinde komutanlık yapan iki ismin liderlik konusundaki tecrübelerini okumak daima harika bir fikirdir. Bu kitapta Willink ve Babin, emirleri altındaki askerleri nasıl motive ettiklerini, onların moralini nasıl yükselttiklerini ve en zorlu görevlerde takım halinde nasıl birlik olduklarını anlatıyor. Takım çalışması ve liderlik konusunda farklı bir yaklaşım öğrenmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap…
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimciler Neden Bahanelere İhtiyaç Duymazlar?
9- Hızlı ve Yavaş Düşünme, Daniel Kahneman
Nobel Ödüllü Kahnemann, bu kitabında bizleri akıllara durgunluk verecek bir zihin turuna çıkarıyor ve düşünme şeklimizi etkileyecek iki sistemi mercek altına alıyor. Sistem 1 olarak tanımladığı ilk düşünce sistemi; hızlı, sezgisel ve duygusal düşünmeyi ifade eder. Yazarımız, yavaş, kasıtlı ve mantık çerçevesindeki düşünce yapısını ise Sistem 2 olarak adlandırıyor. Kitabın genelinde ise bu iki düşünce alanı arasındaki etkileşimin karar ve yargılarımızı nasıl şekillendirdiğini açıklanıyor. Yaklaşık 500 sayfadan oluşan bu eser hızlıca okunup bitirilecek sabun köpüğü kitaplardan değil, sindire sindire okunması gereken başucu kitaplarındandır.
Mutlaka okuyun: Hızlı ve Yavaş Düşünme Nedir?
10-Yenilikçinin İkilemi, Clayton Christensen
Harvard profesörü ve bir iş adamı olan Clayton Christensen, bu kitabında “yıkıcı yenilik” kavramına açıklık getiriyor. Bu yaklaşım, yazarın deyimiyle, gelecek dönemlerdeki müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yöntem ve teknolojileri benimsemek adına, mevcut müşteri ihtiyaçlarını yok saymanızı gerektiriyor. Bu yaklaşımı geç kalmadan benimseyenler rakiplerinin arasından sıyrılıp öne çıkarken, diğerleri ise çağın gerisinde kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.
11- İyiden Mükemmel Şirkete, Jim Collins
Bazı şirketler başarıyı yakalar, bazıları ise mutlu sona ulaşamadan yok olur. Jim Collins, bu durumun altında yatan temel sebepleri bulmak adına binlerce makale ve röportaj metnini derinlemesine inceledi. Ardından, harika bir şirket kurmak için ihtiyacınız olan özellikleri göstermek amacıyla hepsini tek bir kitapta birleştirdi.
Kitap, bir şirketi “iyiden mükemmele “ götüren yaklaşımın temel özelliklerini anlamaya, başarılı bir sıçrama yapan seçkin şirketleri belirlemeye ve bunları başarılı olmayan şirketlerle karşılaştırmaya çalışmaktadır.
12- Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı, Steven R. Covey
Bu, liderlik ve başarı üzerine yazılmış, asla eskimeyecek, ders niteliğinde bir kitaptır. Farklı bakış açılarını benimseyebilmeniz için zihniyetinizin de değişmesi gerektiğini savunan Covey, bu kitapta sizleri Paradigma Değişimi kavramı ile tanıştırıyor. Paradigma değişimi, geleneksel eylem tarzına getirilen köklü değişikliği ifade eder. Bu süreç “Bağımsızlık, Karşılıklı Bağımlılık ve Sürekli İyileştirme” adı verilen aşamalardan oluşur ve en nihayetinde anlamlı ve tutarlı bir gelişim sağlar.
13- Yalın Startup(Girişim), Eric Ries
Girişimcilik şaheseri bu kitap kendi işini kurmayı düşünen herkesin mutlak surette okuması gereken bir eserdir. Yalın Startup müşteri ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede tespit etmek ve sonrasında ne kadarlık bir ilerleme kaydettiğinizi kanıtlamak için bilimsel deneyleri kullanmaya odaklanan bir metodoloji tanıtılır. Kitapta kendi işinizi mümkün olduğunca erken ve olabildiğince düşük bir maliyetle başlatmanız önerilir, böylelikle pazara girmek için ekstra bir zaman veya para harcamak durumunda kalmazsınız.
Mutlaka okuyun: Yalın Girişim Nedir?
14- Mutluluk Dağıtmak, Tony Hsieh
Zappo ayakkabı şirketi CEO’su Tony Hsieh, başarısı dillere destan olan yöntemler kullandığı bir işe imza attı. Müşterilere yönelik kaliteli bir hizmet ve şirket kültürü bu işin temel bileşenleriydi. Sonucunda ise hem çalışanlar hem de müşteriler mutlu oluyordu. Hsieh, geleneksel kurumsal liderliği sarsacak bir bakış açısı geliştirmiş ve seçtiği bu yöntem ona kayda değer bir kar oranı olarak geri dönmüştü. Bu kitap kendisinin “mutluluk dağıtmak” olarak adlandırdığı liderlik anlayışına ve deneyimlerine ışık tutmaktadır.
Mutlaka okuyun: Dünyanın En İyi Müşteri Hizmetlerini Sunan Zappos’un Başarı Sırrı
15- Liderliği Öğrenmek: Örnek Alınacak Lider Olmanın Beş İlkesi, James M. Kouzes ve Barry Z. Posner
Nasıl etkili bir lider olunur? Etkili bir liderlik için elzem olan kimi noktalar vardır. Öz güven, güvenilirlik ve etik bunlardan birkaçıdır. Kouzes ve Posner, mükemmel liderliğin doğuştan gelen bir meziyet olmadığını ve sonradan öğrenilebileceğini savundukları bu kitapta liderliğe ilişkin temel prensipleri destekleyen 30 yıllık bir araştırmayı ortaya koyuyorlar.
Yazarlarımız bu kitapta verimli liderlerin “çalışmak” ile “harika işler çıkarmak” arasındaki uçurumu kapatmasına izin verecek beş örnek liderlik modeli sunarlar. Bu, iş dünyasındaki varlığını kabul ettirmek ve güncelliğini korumak isteyenlerin mutlak surette okuması gereken bir kitaptır.
16- Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı, Patrick Lencioni
Patrick Lencioni, bu kitabında sonuçları belirleyen asıl şeyin yalnızca liderlerin başarısı ile sınırlı olmadığını aynı zamanda bir ekip işi olduğunu öne sürüyor. Ancak, her takımın iyi bir lidere ihtiyacı vardır ve ekip liderliği her bir ekip üyesinden en iyi verimi elde edebilme beceriniz ile başlar. Lencioni, bunun üretken çatışmalarla, hepsinden de önemlisi karşılıklı güven ile gerçekleştirilebileceğini iddia ediyor.
Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı, bir liderin karşılaştığı zor durumlar ve bu durumlarla nasıl başa çıktığına ilişkin fabl yani bir nevi masal formatında hikayelerin anlatıldığı ve her bir hikayenin bitiminde ise çıkarılacak dersin eklendiği bir masal kitabıdır.
Bu kitaba ilişkin en ilginç şeylerden biri de her bölümün sonuna yerleştirilmiş sınav kısmıdır. Yani, bölüm sonlarında kendinizi ve ekibinizi iyileştirmeye giden yolları ne derece kavradığınıza ilişkin bir derecelendirme dahi yapabilirsiniz.
Lencioni, bu kitapla dikkatleri ekiplerin neden performanslarını ortaya koymak uğruna birbirleri ile mücadeleye giriştikleri gerçeğine çeviriyor. Yönetime ilişkin bu beş aksaklığın derinlemesine analizi (güven eksikliği, çatışma korkusu, bağlılık eksikliği, hesap verebilirlikten kaçınma, sonuçlara odaklanamama) liderlere ekiplerinin birlikte büyüme ve gelişme yolunda karşılaştıkları güçlüklerden kaçınabilmeleri konusunda da yardımcı oluyor.
17- Lean In- Sınırlarını Zorla, Sherly Sandberg
Facebook şirketi operasyon sorumlusu Sheryl Sandberg imzalı bu kitap, kadın girişimcilerin motivasyon kaynağı olacak kutsal bir kitap olarak algılanıyor. Kitap, kadınların yapamadıklarına değil, yapabildiklerine odaklanıyor. Özellikle de liderlik rollerinde kadınların geri planda olması gerektiğini savunan görüşe karşı çıkılıyor. Çünkü kadınların iyi birer lider olamayacakları düşüncesi kadınlara ilişkin somut bir gerçeği değil, başkalarına ait değişmesi elzem bir inanışı yansıtıyor. Liderliğin doğuştan ona uygun meziyetlerle dünyaya geleceğiniz bir görev tanımı olmadığını savunan yazar, pes etmez ve bu konuda kendinizi geliştirme kararlığını gösterebilirseniz, başarı kaçınılmaz olacağını vurguluyor. Başkaları tarafından beğenilip takdir edilmenin değil, başarının peşinde iseniz, bu kitap sizler için biçilmiş kaftan olacaktır.
18- İktidar-Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası, Robert Greene
İlk kez 2000 yılında yayınlanan bu kitap, uzun zamandan beri New York Times çok satanlar listesinde yer alıyor. Yazar bu kitapla, her biri kendiniz ve ekibiniz arasındaki mükemmel dinamiği/uyumu elde etmenize yardımcı olmak için tasarlanmış 3.000 yıllık tarihi kapsayan bir dizi yasayı gün yüzüne çıkarıyor.
Liderliğe ilişkin bu kitap, yalnızca başarı veya güç sahibi olmakla alakalı değil. Aynı zamanda, önlem amaçlı bir takım tavsiyelere de yer veriliyor. – başkalarının agresif güç stratejilerine karşı kendinizi nasıl savunacaksınız vb. tavsiyeler.
19- Bir Lider Olabilmek, Warren Bennis
Warren Bennis, lider olarak doğulmadığını, lider olunduğunu savunur. Liderliği tanımlayan nitelikleri, liderlik timsali olmuş insanları ve herkesin lider olabilmek adına uygulayabileceği stratejileri incelediği bu kitap çok sayıda okuyucu için temel bir iç görü kaynağı olmuştur.
20- Savaş Sanatı, Sun Tzu
Savaş Sanatı, Çin’e ait 2000 yıldan daha eski bir askeri tezdir. Ünlü Çinli komutan, filozof ve askeri bilge Sun Tzu’ya atfedilen eser 13 bölümden oluşur- her bir bölüm savaşın ayrı bir yönünü ve bunun askeri stratejilere ve taktiklere nasıl uyarlanacağını ele alır. Savaş Sanatı, Doğu Asya savaşlarının en etkili strateji metinlerinden biridir ve askeri düşünce yapısını olduğu kadar iş dünyasını ve yasal stratejileri de etkilemiştir.
21- Yaratma Savaşı, Steve Pressfield
Yaratacağınız her şey uğrunda mücadele etmeyi gerektirir. Bu, bir yaratma savaşıdır. Bugün kitap yazan, makale yayınlayan, iş kuran veya “sanat” yapan dünya üzerindeki hemen her insan/her girişimci ruh ilk zamanlarında korkuyu adeta iliklerine kadar hissetmişlerdi. Tıpkı sizler gibi. Erteleme, korku ve kendinden şüphe etme tüm insanları etkileyecek duygulardır. Onları yenmenin yolu ise bir şeyler yaratmak ve yarattığınız eserleri tüm dünyayla paylaşmaktan geçer.
22- Duygusal Zeka, Daniel Goleman
Bu, zekanın tanımını yeniden yapmamızı sağlaması açısından çığır açan bir kitaptır. Bu zamana kadar herkes yüksek IQ’nun başarı, mutluluk veya erdemin garantisi olmadığını biliyordu, ancak hiç kimse bunun nedenini açıklayamıyordu – ta ki duygusal zeka kavramı açığa çıkıncaya kadar. Goleman’ın psikoloji ve sinir bilim üzerine yaptığı araştırmalar, mantıksal ve duygusal olarak iki bölümde incelenen zihin yapımıza farklı bir bakış açısı kazandırmıştır ve yazar bu kitapta bu ikilinin ilişkiler, iş dünyası ya da fiziksel sağlığımız üzerindeki etkisine dair şaşırtıcı ve yepyeni bilgiler sunar.
Mutlaka okuyun: Duygusal Zekanız Ne Kadar Yüksek?
23- Yeni Liderler – Daniel Goleman, Richard Boyatzis ve Annie McKee
Bu kitap, iş dünyasına “duygusal zeka” kavramını kazandırmıştır.
Büyük liderler bizi harekete geçirir. Tutkumuzu alevlendirir ve içimizdeki en iyiyi açığa çıkarma konusunda bize ilham verirler. Neden bu kadar etkili olduklarını açıklamaya çalıştığımızda ise genellikle strateji, vizyon veya sağlam fikirler vb. kavramlardan bahsederiz. Ancak, gerçek çok daha ilkeldir – güçlü bir liderlik anlayışı kaynağını duygulardan alır. Bu kitap yöneticilerin ve liderlerin duygusal zekalarını geliştirmek adına yapabileceklerini betimler. Bu nedenle, hali hazırda bir şirketi yönetmekte olan veya yönetici olmak isteyen herkes bu kitabı mutlak surette okumalıdır.
Mutlaka okuyun: Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi
24- Neden İle Başla- Simon Sinek
Bu kitap insanların perde arkasındaki NEDEN’i anlayana kadar bir ürünü ya da hizmeti satın almayacaklarını veya bir akım veya fikrin rüzgarına kapılmayacaklarını iddia ediyor. Yazar kitabında gerçek yaşam hikayelerinden yol çıkarak etkili bir liderlik anlayışı geliştirme ve ilhama dair net bir vizyon sunuyor.
Mutlaka okuyun: Simon Sinek ile Kendi “Neden”inizi Öğrenmek Üzerine
25- Önce Bütün Kuralları Yıkın, Marcus Buckingham
Yıllardır çok satanlar listesinde yer almayı başarmış bu kitap, ünlü istatistikçi Gallup’un 80.000’den fazla yöneticiyle yaptığı çalışmanın olağanüstü bulgularına yer veriyor. Çalışma verileri, değişen alt yapılara veya tarza rağmen başarılı liderlere ilişkin ortak bir özelliğin varlığına işaret ediyor– başarılı liderlerin hiçbiri iş hayatının değişmez kurallarını yerle bir etmekten çekinmiyor. Bu kitapta her düzeyden yöneticiler için hayati olan performans ve kariyer öğütlerini bulacak ve bunları kendi liderlik anlayışınıza ne şekilde uyarlayacağınızı keşfedeceksiniz.
26- Execution – İş Yaptırabilme Disiplini, Larry Bossidy & Ram Charan
İş Yaptırabilme Disiplini, bir lider için herhangi bir işi nasıl yaptırılabileceğini bilmenin önemini vurgular, ancak burada bir stratejinin, inovasyonun veya fikrin hayata geçirilmesi işleminden bahsedilmez. Bunun yerine iş disiplininin üç temel süreci ele alınır – insanlar, stratejiler ve operasyonlar – ve bu süreçlerin birbirleri ile olan bağlantısı ayrıntılarıyla incelenir. Bu kitap zeki liderlerin iş halletme kılavuzudur.
27- Cesur Yanınızı Kucaklayın, Brené Brown
Savunmasızlık her daim bir zayıflık olarak algılanmamalıdır. Korku ve utanç, büyük işler yapmaya cesaret etmenizi engellememelidir. Brown, bu kitabında okuyucularına risk almanın ve öne çıkmanın ne denli önem arz ettiğini anlatmaya çalışıyor; başarının sırrı denemek ve başarısız olmakta. Çünkü bir şeyi deneyip yenilgiye uğramak, onu hiç denememekten çok daha iyidir.
28- Etkin Yöneticilik, Peter Drucker
“Modern Yönetimin Anlayışının Atası” sayılan Drucker, bu ünlü, sıklıkla atıfta bulunulan klasiğini 1967 yılında kaleme almıştır. Ona göre etkin bir yönetici olabilmenin temel ölçütü doğru şeyleri yapabilme yeteneğidir. Bu kitap, iş yönetimi için elzem olan gerekli beş uygulamayı ana hatlarıyla özetler.
29- Liderlik Yasaları-Reddedilemez 21 Liderlik Yasası, John C. Maxwell
Dünyaca ünlü liderlik uzmanı Maxwell, liderliğe ilişkin pek çok kitap yazmıştır. Liderlik Yasaları kitabı ise 21 bölümden oluşur, her bölümde farklı bir yasaya değinilir ve bu yasaların her biri okuyucuları harekete geçme, insanlarla uzlaşma, motivasyon ve ilham konularında yönlendirmeye yardımcı olacak alt bölümler içerir. Nihai amaç, kitleleri peşinden sürükleyecek bir lider yaratmaktır.
30- İlk 90 Gün- Geçiş Dönemindeki Yöneticiler İçin Kanıtlanmış Stratejiler, Michael Watkins
Harvard profesörü Michael Watkins, bu kitabı ile yeni bir yönetim pozisyonunu devraldığınız ilk 90 günlük süreçte takip edebileceğiniz kapsamlı bir yol haritası sunuyor. Bu sayede, yeni liderlerin düştüğü tuzaklara düşmeyecek, işletmeniz için kritik olan erken kazançları güvence altına alacak ve kendinizi yeni rolünüze alıştıracaksınız. Bu, liderlik sürecinin geçiş aşamasını en az zararla atlatmanızı sağlayacak, otorite kabul edilen bir kitaptır.
31- Kişisel Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi, Ken Blanchard & Spencer Johnson
Bu kitap yıllardan beri milyonlarca kişinin profesyonel veya kişisel yaşam başarısına katkı sağlamaktadır. Günümüzde de tıpkı otuz yıl önce piyasaya sürüldüğü ilk günkü kadar güncel ve sarsıcı bir eser sayıldığından, etkili bir yönetici arayışında olan genç bir adamın hikayesini anlatan bu kitap daha iyi bir lider olmayı hedefleyen herkesçe okunmalıdır.
32- Kendi Gerçek Kuzey’ini Keşfet, Bill George
Tıbbi cihaz şirketi Medtronic’in eski CEO’su Bill George bu kitapta liderlik başarısı için kapsamlı bir program sunuyor ve kendi kişisel liderlik planınızı nasıl oluşturacağınızı gösteriyor. Starbucks, ve Xerox da dahil 125 üst düzey liderle yapılan röportajları temel alan bu kitap, kendi iç sesini, kitabın deyimiyle iç pusulasını takip eden herkesin gerçek bir lider olabileceği gerçeğini gözler önüne seriyor.
33- Kendime Düşünceler, Marcus Aurelius
Aurelius bu kitabı kendisi için yazmış gibi dursa da, kitapta bizler için faydalı olacak şeyler de var. Bu metin, daha iyi bir yaşam sürmemiz için hazırlanmış bir yol haritası niteliğindedir. Aurelius, bizlere prensiplerimizi korumanın ve dikkatimizi dağıtacak şeyleri ortadan kaldırmanın yolunu gösterir. Köklerini Stoacı felsefeden alan bu kitap-Stoacı felsefede amaç mutluluktur- hayatınızdaki stresi ortadan kaldırmak için düşüncelerinizi, duygularınızı ve eylemlerinizi kontrol etmede kullanacağınız pratik tavsiyeler içerir.
34- İnsanın Anlam Arayışı, Viktor Frankel
Bu kitapta yazar Viktor Frankel, soykırım dönemi Auschwitz Nazi Kampı deneyimlerinden bahseder. Çektiği onca acı ve ıstıraba rağmen bakış açısını koruyabilen Frankel, bu gerçekten yola çıkarak “acının bir anlamı olduğu” sonucuna varmış ve bizlere hayatın anlamını ancak kendi eylemlerimizi değerlendirerek bulabileceğimiz gerçeğini bir kez daha hatırlatmıştır.
35- Simyacı, Paulo Coelho
Hayat bir yolculuktur. Her birimiz kendi kişisel efsanemizi yaratmaya uğraşırız, başka bir deyişle her daim ulaşmak istediğimiz hedeflere odaklanırız. Simyacı, İspanya’dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamının öyküsüdür. Santiago’nun hikayesi, kendi hikayenizin peşinden gittiğimiz vakit deneyimleyeceklerinize ışık tutar ve yolun sonunda sizi bekleyen şu gerçeği gözler önüne serer: “Evren, her daim hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak adına sizinle iş birliği yapacaktır”.
36- Takım Oyunu (Tribes), Seth Godin
Godin, blog sayfalarından tutun da videolara hatta kitaplarına kadar hemen her platformda anlamlı işler yapmak için mevcut durumun ötesine geçmenizi sağlayacak bir dizi formül paylaşıyor. Çünkü ancak bunu yaparsanız, başkaları tarafından örnek alınan, fark yaratan ve iz bırakan bir lider, yani bir ilham kaynağı olabilirsiniz.
Bu kitapta da aynı yaklaşımını sürdüren Godin, insanların artık ortak ilgi alanlarının oluşturduğu kabileler halinde yaşadıklarını belirtiyor. Kendine has özellikleriyle farklılaşan bu “kabile” türü topluluklarda etkili bir lidere ihtiyaç duyulacağını belirten Godin, okuyucularına kendilerini ait hissettikleri kabileyi bulmalarını ve ona liderlik etmeye odaklanmalarını öğütlüyor.
Bir kitleyi (çalışanlar, müşteriler, yatırımcılar, okuyucular) merkezi bir fikir etrafında toplamak ve harekete geçirmek isteyen bir liderseniz veya onların belirli bir hareket tarzını benimsemelerini istiyorsanız, bu kitap tam size göre!
37- Team of Rivals(Rakipler Takımı), Doris Kearns Goodwin
Amerika eski başkanı Abraham Lincoln, savaş esnasında kabinesini ve ülkeyi köleliği ortadan kaldıracak şekilde birleştirmeyi başarabildiğine göre, sizler de şirketiniz bünyesindeki çatışmacı kişilikleri uzlaştırabilirsiniz. Farklı ideolojiler benimsemiş insanlardan ekip oluşturabilmek takdire şayan bir liderlik becerisidir. Goodwin bu kitabında, Lincoln’ün etrafını nasıl olup da alanında en iyi insanlarla kuşatabildiğinden, üstelik bunu söz konusu insanların tüm farklılıklarına rağmen başarabilmiş olmasının perde arkasındaki gerçeklerden bahsediyor. Mütevazı, zorluklar karşısında yılmayan, uzlaşmacı bir tavır liderliğin olmazsa olmaz özelliklerinden değil midir zaten?
38- Endurance( Dayanıklılık: Shackleton’ın İnanılmaz Yolculuğu), Alfred Lansing
1914 yılında kaşif Edward Shackleton, Güney Kutbu’na bir keşif gezisi düzenledi. Bu görev başarısızlıkla sonuçlansa da buzullarla kaplı Antarktika denizlerinde yaşanan hayatta kalma mücadelesini anlattığı bu kitap, sıkıntılarla karşı karşıya kalan liderler için bir rehber olma niteliği taşımaya devam ediyor.
39- Coaching Habit (Koçluk Alışkanlığı), Michael Bungay Stanier
Ünlü bir konuşmacı ve koçluk uzmanı olan Michael Bungay Stanier, bugüne kadar dünya çapında 10.000’den fazla yöneticiye liderlik becerileri eğitimi vermiştir. Bu kitapta ise eğitimlerinde yer vermiş olduğu becerileri yedi soru başlığı altında toplamış, bu soruların her birini ekip üyelerinize veya yönetim stratejilerinize nasıl uyarlayacağınızı anlatmıştır.
Kitapta okuyucuya “Motivasyon Soruları”, “Odak Sorular” ve “Stratejik Sorular” a kadar uzanan bir soru çeşitliliği sunuluyor. Bu sorular, hem ekip desteğini arkanıza almanız hem de kendinizin en büyük destekçisi olmanız açısından önemlidir. Bu kitap, kuru bir dille anlatılmış bir liderlik beyanı olmaktan çok daha fazlasıdır. Çünkü eğlenceli bir okuma deneyimi yaşamanız için yazarın benzersiz mizah anlayışıyla da harmanlanmıştır.
40- Leaders Eat Last (Liderler En Son Yer), Simon Sinek
Leaders Eat Last, kendisini mutlu bir iyimser olarak tanımlayan Simon Sinek’in en çok okunan kitaplarından biridir. O, başkalarına ilham verme işini herkese öğretmeyi misyon edinmiş bir yazardır.
Sinek bu kitabında, büyük bir liderin onun yolundan giden sadık takipçileri için gerektiğinde kendi konforunu feda edeceği ve etmesi gerektiğine dair inancını ortaya koyuyor. Bu liderlik kitabının ilk baskısı 2017’de yayınlanmış ancak içeriğinde Y jenerasyonunun yönetimine ilişkin genişletilmiş bir bölüm de mevcut . Yani, sizden daha genç bir iş gücüne liderlik etme sürecinde tökezliyor, ne yapacağınızı bilemiyorsanız, bu sizin için mükemmel bir kitap olabilir.
41- Liderlik Üzerine, John Wooden & Steve Jamison
Kitap, başarılı bir işletme kurmak ve yönetmek için gerekli olan zihinsel, duygusal ve fiziksel nitelikleri ana hatlarıyla sunar. Aynı zamanda, “elinizden gelenin en iyisini yapma konusunda en iyi olabilmek” için gereken beceri, güven ve rekabetçi ruhu nasıl geliştirileceği ve tüm bunların işletmenize nasıl uyarlanacağı konularında da bilgi verir.
42- Leading Change( Değişimi Yönetmek), John Kotter
İş dünyasında zorlu ve geniş çaplı bir değişikliğe gitmek artık bir istisna olmaktan çıktı ve bir kurala dönüştü. Bu kitapta da Kotter’in liderler ve kuruluşlar için elzem olarak gördüğü değişim sürecini yönetmeye ilişkin 8 adımlık bir strateji anlatılıyor. Değişim girişimlerini hayata geçirmekle görevli liderler ve yöneticiler için pratik bir kaynak olacağından şüphemiz yok.