Bu Yıl Daha Çok Kitap Okumanın Yolları

Kitap okumak gerçeklikten uzaklaşmanın ve rahatlamanın harika bir yolu olmasının yanı sıra bir işletme sahibi olarak bilginizi, odaklanmanızı ve dünya görüşünüzü de artırıyor.

İnsanlarla konuşacak daha fazla ilginç konunuzun olmasını da sağlıyor. Kısacası kitap okumak hem kişisel hem profesyonel hayatınıza fayda sağlıyor. Ancak çoğumuz yeterince kitap okumuyoruz.

En büyük problem daha fazla kitap okuyacak zaman bulamıyor oluşumuz. Aşağıda sıraladığımız önerileri hayatınıza uygulayarak daha fazla kitap okumaya başlayabilirsiniz.

 

1. Büyük okuma hedefleri belirlemeyin.

Eğer kitap kurdu değilseniz kaldırabileceğinizden daha fazla kitap okumaya çalışmayın. Bir başka deyişle önünüze ulaşamayacağınız hedefler koymayın.

Ayda bir kitap bitirmek ya da günde yirmi sayfa okumak gibi kolayca ulaşabileceğiniz bir hedef belirleyin. Eğer zaten ayda bir kitap bitiriyorsanız iki kitap bitirmeyi hedefleyin. Üzerinize gereğinden fazla büyük bir yük almazsanız okumanın daha az stresli ve keyifli bir uğraş olduğunu fark edersiniz. Eğer okumak stresli bir şey olmaktan çıkarsa daha fazla konsantre olur ve daha hızlı okumaya başlarsınız.

 

2. Hedeflerinizi kendinize saklayın.

Şimdi bir hedef belirlediğinize göre bu hedefi kendinize saklayın. 2009’da yapılan bir araştırmaya göre psikolog olmaları için yapmaları gereken aktiviteleri yazan öğrencilerin başarı şansı daha az olmuş. Üstelik bu aktiviteleri ve hedefleri sadece deney yapanlarla paylaşmışlardı. Siz hedeflerinizi kiminle paylaşıyorsunuz?

Hedeflerini deney yapanlarla paylaşmayan kontrol grubu ise hedeflerinin peşinden gitmeye daha fazla vakit ayırmış.

Peki bunun sebebi ne? Hedefinizi başkalarıyla paylaştığınızda çalışma motivasyonunuz azalıyor. Yani eğer ayda iki kitap okumak istiyorsanız bu hedefi kendinize saklayın.

 

3. Keyif almadığınız bir kitabı bitirmeye çalışmak yerine okumayı bırakın

Okuduğunuz kitabın yarısına gelip kendinize ‘Bunu niye okuyorum ki?’ diye sormuşluğunuz olmuştur. Endişelenmeyin. Hepimizin başına geliyor. Hoşunuza gitmeyen yada işinize yaramayan bir kitabı bitirmeye çalışmak yerine kitabı bırakın ve başka bir şey okumaya başlayın.

The Happiness Project (Mutluluk Projesi) isimli çok satan kitabın yazarı Gretchen Rubin ‘kazananlar pes etmez’ düşüncesinin söz konusu kitap okumak olduğunda işe yaramadığını düşünüyor. Rubin erkenden bırakmanın size ‘iyi kitapları okumak için daha fazla vakit kazandırdığını ve sorumluluk duygusuyla kitap okuduğunuz vakitleri azalttığını’ söylüyor.

 

4. Gerçekten hoşunuza giden kitaplar okuyun.

Gerçekten okumak istediğiniz kitaplar okuduğunuzda kitabı bırakmanın çok daha zor olduğunu göreceksiniz. Örneğin, büyük bir Stephen King fanısınız. Kara Kule serisini okumak sizi daha iyi bir girişimci ya da ebeveyn yapar mı? Hayır. Ama bu kitapları okurken keyif alır ve kendinizi hikayeye o kadar çok kaptırırsınız ki okumaya devam etmeniz gerekir.

Bir dakika. Kara Kule serisini okumanın işe yaramaz olduğuna kim gerçekten karar verebilir ki? Belki de gerçekten daha iyi bir girişimci olmanız konusunda faydalı olabilir. Bunu yazının ilerleyen bölümlerinde açıklayacağız.

Bunun yanında farklı türlerden de kitaplar okuyabilirsiniz. Hoşunuza gidiyorsa biyografiler ya da liderlik konulu kitaplar okuyabilirsiniz. Size profesyonel anlamda da faydası olacaktır.

 

5. Elinizin altında her zaman bir kitap bulundurun.

Her zaman kitap okumak için fırsatınız olacaktır. Sabah işe giderken okuyabilirsiniz (ya da araç kullanıyorsanız sesli kitap dinleyebilirsiniz). Doktorun ofisinde bekleme salonundayken ya da bir toplantıdan önceki boş bir kaç dakikanızda bile kitap okuyabilirsiniz.

Kitap okumaya başlarsanız market sırasında beklemek daha katlanılabilir hale gelecektir. Bu zamanları boşa geçirmek yerine elinize bir kitap alın ve okumaya başlayın.

Bu kısa dakikaları verimli geçirmenizin tek yolu elinizin altında bir kitap olmasıdır. Bu yüzden her zaman yanınızda kitap taşıyın. E-kitap okuyucular sayesinde kitap taşımak da oldukça kolaylaştı.

 

6. Daha az önemli bir şeyden okuma zamanı çalın.

Günde iki, üç saat kitap okuma fikri kulağa irade gerektiren ciddi bir iş gibi gelebilir. Ancak bu zamanı daha önemsiz bir şeyden çalarsanız kitap okumaya zaman ayırmanın çok daha kolay olduğunu görürsünüz.

Ortalama bir Türk insanının günde 3 buçuk saat televizyon izlediğini biliyor muydunuz? Eğer siz de bu kategoriye giriyorsanız o zaman televizyon izleme saatinizi her gün iki saat azaltın ve bunun yerine kitap okuyun. Önce kitap okumayı sonra televizyon izlemeyi deneyin, diğer türlü pek işe yaramıyor.

 

7. Kitap meydan okumalarına katılın.

Bu sizi daha fazla okumaya teşvik edecek eğlenceli ve interaktif bir yol. Goodreads’in okuma hedefinizi oyunlaştıran yıllık kitap okuma meydan okumaları bulunuyor. Aynı zamanda arkadaşlarınızın okuduklarını görerek yeni kitaplar keşfedebilirsiniz. Book Riot sitesinde de benzer meydan okuma listelerine ulaşabilirsiniz.

 

8. Dikkat dağıtmayan bir kitap okuma ortamı yaratın.

Kapı zilinin çalması gibi bazı dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınamayız. Ancak dikkatinizi dağıtan çoğu şey üzerinde zaten kontrol sahibisiniz.

Sessiz ve televizyon gibi dikkat dağıtıcıların olmadığını bir odada kitap okuyun. Aynı zamanda belli bir süreliğine telefonunuzu sessize ya da uçak moduna alabilirsiniz.

 

9. Stoklayın.

İhtiyacınız olmayan kıyafetlere ve ıvır zıvırlara para harcamak yerine artan paranızla bir kütüphane oluşturun.

Başta saçma görünebilir, ancak sizi oldukça motive edecektir. Bir kitabı bitirdikten sonra kütüphanenize göz gezdirebilir okuyacağınız bir sonraki kitabı seçebilirsiniz.

 

10. Teknolojiyi lehinize kullanın.

Elinizde gerçek bir kitap tutmak gibisi yoktur. Çalışmalar da basılı kitap okumanın bilgisayar ekranından okumayla kıyaslandığında anlama ve akılda kalma açısından daha iyi olduğunu göstermiştir.

Ancak bazen elinizde kitapla dolaşmak kolay ya da uygun olmayabilir. Günümüzde tablet ya da e-kitap okuyucuları sayesinde seyahat ederken de kitap okumak mümkün oluyor. Hatta egzersiz yaparken bile sesli kitap dinleyebilirsiniz.

Kısacası teknoloji, bir yılda daha fazla kitap okuyabilmemiz için bize bir çok fırsat sunuyor.

 

11. Bakış açınızı değiştirin.

Daha fazla kitap okumanın anahtarı bunu yapmanız gereken bir aktivite gibi görmemektir. ‘Okumak yemek yemek ve nefes almak gibi doğal olmalıdır. Hoşunuza gittiği için yaptığınız bir şey değil, bir refleks, olağan bir şey olmalıdır.’

 

12. Hızlı okuma.

Bunu sadece gazete, dergi ya da online içerik okurken kullanmakla kalmamalısınız, söz konusu kitap okumak olduğunda da hızlı okumaktan korkmayın. Bu sayede kitabı daha hızlı bitirebilir ve bir sonrakine geçebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Hızlı Okuma Teknikleri ile Okuma Hızınızı 3 Kat Artırın!

 

13. Birden fazla kitap okuyun.

Bu strateji herkeste işe yaramayabilir, ama farklı yerlerde farklı kitaplar bulundurun. Bu yerler yatak odası, salon ya da cep telefonunuz olabilir. Her zaman elinizin altında bir kitap bulunsun.

Aynı anda farklı kitaplar okumak zor olabilir ama sıkılmanızı engelleyecektir. Ayrıca aynı anda farklı türden kitaplar da okuyabilirsiniz. Yatak odanızda Stephen King romanı okurken, sabah işe giderken ise Elon Musk biyografisi dinleyebilirsiniz.

 

14. Gözleriniz açık olsun.

Her zaman okuyacak yeni kitaplar arayın. Kitapçıların önerilerine bakın, internetten çok satanlar listesine bakın, arkadaşlarınızdan öneriler alın, kitap önerileri yapan blogları takip edin.

Karşınıza ilginizi çeken bir kitap çıktığında not alın ki adını unutmayın.

 

15. Yoldayken ya da uyumadan önce kitap okumaya zaman ayırın.

Yolculuk kitap okumak için en iyi zamandır. Uçağınızın kalkmasını beklerken ya da uçuş sırasında geçen onca zamanı düşünün. Seyahat ederken bir kitap bile bitirebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzu kapattığınız için endişelenmez ya da Wifi için para ödemek zorunda kalmazsınız.

Seyahat etmediğiniz zamanlarda uyumadan önce kitap okumaya zaman ayırın. Televizyon seyretmek ya da sosyal medyaya bakmaya ayırdığınız zamanı kitap okumaya ayırın. Daha fazla kitap okumakla kalmayacak daha kaliteli bir uyku da çekeceksiniz.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Uyku Öncesi Alışkanlıkları

 

16. Karar yorgunluğunu ortadan kaldırın.

Evet, karar yorgunluğu diye bir şey var ve üretken olmanızın, kitap okumak gibi alışkanlıklar geliştirmenizin önündeki engel bu olabilir.

Binlerce kitabın olduğu yeni çıkanlar listelerinde amaçsızca gezinmek yerine dikkatle seçilmiş kitapların olduğu listelere bakın. Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi girişimciler harika okuma listeleri paylaşıyor. Böyle listeler karar yorgunluğunu ortadan kaldırarak size kitap okumak için daha fazla zaman kazandıracaktır.

 

17. Sakinleşin.

Zihniniz başka şeylerle meşgulken ve durmadan çalışırken oturup bir kitabın keyfini çıkarmak zorlaşabilir. Ne de olsa uymanız gereken teslim tarihleri, fatura yollamanız gereken müşteriler ya da yıkamanız gereken bulaşıklar olabilir. Bu sinir bozucu işleri okumaya başlamadan önce bitirin ki zihninizi meşgul etmesinler. Ayrıca egzersiz ve meditasyon yapmak da zihninizi rahatlatacaktır.

 

18. Okuduklarınızı paylaşın.

Unutmayın, okuma hedeflerinizi kimseyle paylaşmayacaksınız. Ancak okuduğunuz kitapları paylaşabilirsiniz. Öğrendiğiniz yeni bilgileri ve bakış açılarını başkalarına aktarmak okuma sürecinizin bir parçası haline gelecektir. Buna ek olarak etrafınızdakilerden de kitap önerileri alabilirsiniz. İçlerinden biri çıkıp ‘madem bu kitabı beğendin, buna da göz atmalısın’ diyecektir.

 

19. Okuyacağınız bir sonraki kitap hazır olsun.

Bu yazıda karar yorgunluğunu ortadan kaldırmak için kendi kütüphaneninizi nasıl oluşturabileceğinizi açıkladık. Ancak yine de elinizde içinden seçim yapmanız gereken düzinelerce kitap olacaktır. Bir kitabı bitirmeye yaklaştığınızda bir sonraki kitabı seçin. Kitabı bitirdiğinizde hemen bir sonrakine başlayın.

 

20. Kitap okumaya özel olarak zaman ayırın.

Bu sayede kitabı okumayı alışkanlık haline getirmek kolaylaşacaktır. Örneğin sabahları kimse uyanmadan önce kalkıp 20-30 dakika kitap okuyabilirsiniz. Böylece dikkatinizi okumaya verebilirsiniz. Yatmadan önce de 20-30 dakika kitap okumaya vakit ayırabilirsiniz.

Gün içinde kitap okumaya daha fazla zaman ayırabilirsiniz, ancak bazı günler diğerlerinden daha yoğun geçtiği için her zaman buna vaktiniz olmayabilir. Bu yüzden her gün sadece kitap okumaya vakit ayırdığınız zaman aralıkları belirlerseniz günde en azından bir saat kitap okuyabilirsiniz.

 

21. İndirimdeki kitapları satın alın.

Eğer bütçeniz kısıtlıysa ya da tasarruf yapmaya çalışıyorsanız indirimdeki kitaplara göz atabilirsiniz. Kitapçılarda her zaman ilginizi çekecek indirimli kitaplar bulabilir, kitapçıdan birden fazla kitap satın alarak ayrılabilirsiniz.

Üstelik artık internetten ikinci el ya da indirimli kitap bulmak da çok kolay. Bu sayede bütçenizi zorlamadan kendi kütüphanenizi yaratabilirsiniz.

Ayrıca kitap değiş tokuşu ya da kitap çekilişleri sayesinde de hiçbir ücret ödemeden kütüphanenize çok sayıda kitap ekleyebilirsiniz.

 

22. Bir kitap kulübüne katılın.

Kitap kulübüne katılmak sizi daha fazla kitap okumaya teşvik edecek yollardan bir diğeri. Hem en iyi kitap önerilerini alacaksınız hem de okuduklarınızı tartışabileceğiniz ve fikirlerinizi paylaşabileceğiniz bir topluluğun parçası olacaksınız. Belki de asla okumam dediğiniz kitapları okumayı düşünecek ve bazılarını çok beğeneceksiniz.

İnternetten araştırma yaparak size yakın kitap kulüplerini öğrenebilir ya da dijital bir kitap kulübüne katılabilirsiniz.

 

23. Sosyal medya bağımlılığınızın yerini kitap okuma alışkanlığı alsın.

“Kötü alışkanlıklardan kurtulmak zordur. Ancak kötü alışkanlıklarınızı iyi alışkanlıklara dönüştürebilirsiniz. Alışkanlıklar bir dürtüyle başlar, daha sonra harekete dönüşür ve bunun sonucunda bir ödül elde edersiniz. Zamanla bu süreç yatırıma dönüşür. Döngü kendini tekrar eder.”

Sosyal medya bağımlılığınızı okuma alışkanlığına dönüştürmek için şu önerileri deneyebilirsiniz:

1. Sürtünmeyi azaltın. Okuma alışkanlığı kazanmanızın önündeki en büyük engel sosyal medyada vakit geçirdiğiniz kadar kitap okumaktan zevk alamıyor oluşunuz. Kitabı elinize alıp okumaya başlamak büyük bir kararlılık gerektiriyor gibi gelebilir. Ayıracak sadece bir kaç dakikanız varsa kendi kendinizi kitap okumaktan vazgeçirebilirsiniz. Bu yüzden kendinize çok az da olsa kitap okumak için izin vermelisiniz.

2. Dürtünüzü ele geçirin. Sosyal  medyaya bakma isteği duyduğunuzda telefonunuza uzanmak yerine elinize bir kitap alın. İlk etapta basılı bir kitap kullanmak daha akıllıca olacaktır çünkü mobil cihazlar aklınızı çelebilir. Eğer telefondan okumak zorundaysanız bildirimleri kapatın ve e-kitap okuma uygulamasını öne çıkarın.

3. Hareketi değiştirin. Şimdi kitabı okuyun! Kitaptan bir sayfa seçin ve okumaya başlayın. Unutmayın size kitap okumanın büyük bir kararlılık gerektirdiğini hatırlatan dürtüleri ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz.

 

24. Kısa zaman aralıklarında okuma yapın.

Bazı günler odaklanmak zor gelebilir. Böylesi günlerde kronometreyi 20 dakikaya ayarlayın ve 20 dakikalık zaman dilimlerinde kitap okuyun. Sadece 20 dakikalık zaman dilimlerinde kitap okumak aklınızın başka yerlere gitmesini ve yorgun düşmenizi engelleyecek kadar kısadır.

Mutlaka okuyun: Üretkenliği ve Verimliği Artırma Tekniği: Pomodoro

 

25. Not alın, sesli okuyun, dudaklarınızı oynatarak okuyun.

Eğer yalnız olmadığınız bir ortamdaysanız bu davranışlar etrafınızdakileri rahatsız edebilir ancak yazarın mesajını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Sesli okuyarak yeni sonuçlara varabilir ve konsantrasyonunuzu ve hafızanızı artırabilirsiniz.

İster not alıyor ister uçakta okurken dudaklarınızı oynatıyor olun, bunlardan utanmayın. Bu davranışlar okuma becerilerinizi geliştirerek sizi bir okuma makinesine dönüştürecektir.

Peki siz daha fazla kitap okumak için neler yapıyorsunuz?

 

İlginizi çekebilir

Daha Fazla Kitap Okumanın 8 Yolu

Girişimcilerin Okuması Gereken 66 Kitap

Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir