Geri Dönüşüm Sektörüne Girmenin Yolları

Geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstererek bir yandan para kazanabilir bir yandan da çevrenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayabilirsiniz. Şu da unutulmamalıdır ki, bu sektöre girmek isteyen girişimcilerin hem büyük taahhütlerde bulunmayı hem de zorlu rekabet ortamı ile başa çıkmayı göze almaları gerekiyor. Fakat detaylı şekilde yapılmış bir plan, güçlü finansal kaynaklar, yasal gerekliliklere ilişkin yeterli bilgi düzeyi ve gerekli iş becerisi ile siz de geri dönüşüm pazarına başarıyla adım atabilirsiniz.

 

1. Nihai Başarı İçin Plan Yapmak

Kendinize uygun bir alan bulun. Geri dönüşüm sektöründeki rekabet ortamı oldukça zorludur, rekabetin büyük bir kısmı ise büyük ve kurumsal işletmeler arasında yaşanır. Bu nedenle karlı bir şirkete dönüşmek istiyorsanız sunduğunuz hizmet pazarda talep ediliyor olmalı. Birçok ilçe ve şehir yönetimi vatandaşlarına kâğıt ve cam gibi geri dönüştürülebilir artıkları toplama hizmeti verdiği için alternatif olarak insanların kurtulmakta güçlük çektiği geri dönüştürülebilir başka artıklara yönelmeniz sizin için en iyi yol olacaktır.

plastik-geri-donusumu

o Mutlaka pazar araştırması yapın. Hedeflediğiniz alanda halihazırda hangi geri dönüşüm şirketlerinin faaliyet gösterdiğini, geri dönüştürülebilir atıkları nerede ve hangi fiyatla satabileceğinizi, atık hacminin ne kadar olduğunu araştırın.

o Pek çok farklı türde geri dönüşüm şirketi bulunmaktadır. Siz de mobilya ve çalışabilir ev aletleri gibi ev içi ürünlerin toplanması ve yeniden satılması, kağıt ve cam gibi materyallerin bunları işleyen tesislere satılması ya da insanların kurtulmakta zorlandığı kırılmış elektronik eşyalar gibi ürünlerin toplanması ve içerisindeki geri dönüştürülebilir parçaların ayrılması işlemlerinden birini tercih edebilirsiniz.

o Ham madde piyasasının dengesiz olduğunu, diğer bir deyişle kar marjlarınızın hızlı şekilde değişiklik gösterebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Mevcut pazar koşullarına bağlı olarak cam ve kağıt gibi ürünlerin pazar değeri ciddi şekilde değişebilir ki bu durum kar zarar haneniz üzerinde önemli etkiler yaratacaktır.

Bütçe oluşturun. Geri dönüşüm işine girerken ihtiyaç duyacağınız para miktarı büyük oranda yapmayı planladığınız faaliyetlere bağlıdır. Fakat en azından alacağınız lisanslar ve diğer bir takım yasal izinler için bir bütçeye mutlaka gereksinim duyacaksınızdır. Ya da bu girişim işini başlatmak için mevcut işinizi bırakıyorsanız, girişiminiz karlı noktaya gelene kadar –ki bu aylar hatta bazen yıllar bile bulabilir- hayatınızı idame ettirmek için gereken parayı kenarda bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Diğer harcamalarınız ise aşağıdaki gibi olabilir:

o Geri dönüştürülebilir atıkları taşımak için gerekli olan araçların maliyeti

o Bu atıkları stoklamak ya da satmak için yeterli büyüklükte bir alanın maliyeti

o Çalışanlarınızın maaşları

o Geri dönüştürülebilir ürünlerin işlenmesi için gerekli olan teçhizatın maliyeti

o Satın aldığınız geri dönüştürülebilir atıklar için yapılması gereken ödemeler

Bir iş planı hazırlayın. İş planı şirket faaliyetlerinizi nasıl yürüteceğiniz ve geliştireceğinize ilişkin hazırlamanız gereken resmi bir dokümandır. Bu faaliyetleri planlamak amacıyla daha önce yaptığınız tüm araştırmaların çıktılarını bu dokümanda kullanmalısınız. Hazırladığınız iş planı şirket kurma sürecini başlangıçta kurguladığınız doğrultuda yürütmenizde ve potansiyel yatırımcılarınızın faaliyetlerinizin değerini anlamalarında faydalı olacaktır. Bu doküman aşağıdaki başlıklar altında her biri için detaylı bilgiler içeriyor olmalı:

o Şirketinizin hedefi nedir?

o Sunduğunuz ürün ya da hizmetler, hedeflediğiniz pazar segmenti nedir?

o Faaliyetlerinizin yapısı ve bu faaliyetlerin yönetim biçimi nasıl olacak?

o Geri dönüştürülebilir ürünleri ne şekilde işlemden geçirecek ve/veya satışını gerçekleştireceksiniz?

o Ne kadar paraya ihtiyacınız var? Bu para ile ne yapacaksınız? Ne kadarını başka kaynaklardan edinmeniz gerekiyor?

o Sizi rakipleriniz karşısında farklılaştıracak şeyler neler?

o Rekabet etmek zorunda kalacağınız şirketler ve pazarda yaratacağınız talep miktarı hakkında yaptığınız pazar araştırmalarının sonuçları nedir?

o Ne kadar gelir yaratmayı öngörüyorsunuz?

o Faaliyetlerinizin pazarlamasını ne şekilde yapacaksınız?

İhtiyacınız olan yatırımı bulun. İşe başlamak için ne kadar paraya gereksinim duyduğunuzu belirledikten sonra bu parayı hangi yollardan bulacağınızı da belirlemeniz gerekiyor. Yatırım almaya ihtiyacınız varsa geleneksel banka kredilerinin dışında girişimcilere para desteği sunan devlet kurumları, üniversiteler ve melek yatırımcılar gibi birçok farklı alternatiften de yararlanmanız mümkün.

 

2. Yasal Engellerle İlgili Süreci Başarıyla Yönetmek

Şirket yapınızı belirleyin. Sektöre giriş yapmadan önce içerisinde şahıs şirketi, limitet şirketi ve anonim şirketinin yer aldığı farklı türdeki şirket yapılarından birini seçmeniz gerekiyor. Bu seçimi doğru şekilde yapabilmek için şirket faaliyetlerinizin büyüklüğünü ve kapsamını kriter olarak alabilirsiniz.

Genellikle, şahıs şirketleri en iyi vergi avantajlarına sahipken beraberinde yüksek kişisel sorumluluklar da getirmektedir. Öbür taraftan anonim şirket yapısı yüksek vergi oranları sunsa da bireysel sorumlulukların getirdiği riski azaltmaktadır. Limitet şirketlerde ise durum bu iki şirket yapısının ortasındadır.

o Kendiniz için en doğru şirket yapısını seçtikten sonra ilgili devlet kurumu nezdinde yürütülmesi gereken yasal başvuru sürecini başlatmanız gerekiyor.

o Seçtiğiniz şirket yapısının sizin için en doğrusu olup olmadığından emin değilseniz bir muhasebeciden ya da alanında uzman birinden yardım isteyin.

o Başvuru formlarını doldurmaya başlamadan önce şirketinizin ismini dikkatlice belirlemiş olun. Kendi bölgenizde sizinki ile aynı isme sahip herhangi bir şirketin olup olmadığını araştırın.

•Vergi yükümlülüğü ile ilgili gerekli kayıt işlemlerini yapın.
Şirket olarak faaliyet göstermek istiyorsanız, vergi dairesinde şirketinizin kaydını yaptırmanız gerekiyor. Bu esnada alacağınız vergi numarasını ileride yapacağınız vergi ödemelerinde ve açacağınız banka hesaplarında kullanabilirsiniz.

•Faaliyet ruhsatınızı alın. Vergi kaydının yanı sıra şirket faaliyetlerinizi yasal şekilde yürütebilmek için gerekli ruhsat işlemlerini de tamamlamanız gerekiyor.

•Diğer izinler için başvuruda bulunun. Ruhsatınızın olması faaliyetlerinizi serbestçe yürütebileceğiniz anlamına gelmiyor. Belediye’den ya da ilgili devlet organlarından birtakım başka izinler de almanız gerekebilir. Bu izinler toplamayı hedeflediğiniz geri dönüştürülebilir atık çeşitlerine, bu atıkları işlemden geçirip geçirmeyeceğinize ya da satıp satmayacağınıza göre farklılık gösterebilir.


3. Şirket Faaliyetlerinizi Yönetmek

geri-donusum

•Kendinize Uygun Bir Yer Bulun. Geri dönüştürülebilir ürünlerinizi stoklamak, işlemden geçirmek ya da satmak için bir alana ihtiyacınız varsa uygun bir yer bularak burayı satın almak ya da kiralamak zorundasınız. Fakat faaliyetleriniz basitçe ürünleri toplamak ve işlemden geçirilmeleri için tesise getirmek ise garaj gibi halihazırda elinizde bulunan bir alan bile başlangıç için yeterli olacaktır.

o Seçtiğiniz bölge ile ilgili olası sınırlandırmaları dikkate alın. Geri dönüştürülebilir materyalleri stoklayacağınız ve işlemden geçireceğiniz bir yeriniz olsun istiyorsanız buranın bu tarz işlemler için uygun şekilde donatılmış olduğundan emin olun. Belirlediğiniz alanın şehrin yanında merkezi bir yerde bulunması birincil tercihiniz olsa bile şehir sakinleri ve/veya şehir planlama uzmanları büyük ihtimalle yerleşim bölgelerinin yakınında bir geri dönüşüm şirketinin faaliyet göstermesine itiraz edecektir.

o Müşterilerinizin geri dönüştürülebilir materyalleri satın almak ya da getirmek için lokasyonunuza gelmesi gerekiyorsa, seçtiğiniz bölgenin ulaşım açısından uygun bir noktada olduğundan emin olun. Buranın olabildiğince merkezi bir yer olmasına ve etrafında yeterli park alanlarının bulunmasına özen gösterin. Ayrıca, şirketinizin fiziksel anlamda ilgi çekici olmasına özen gösterin ki ziyaretçileriniz için kolaylıkla bulunabilir olun.

•Şirketinizde çalışacak insanlar bulun.
İhtiyacınız olan çalışan sayısı faaliyetlerinizin kapsamı ile yakından ilgilidir. Geri dönüştürülebilir materyalleri toplayacaksanız araçları kullanabilecek ve ağır yükleri kaldırabilecek çalışanlarınız olmalı. Faaliyetleriniz arasında ürünleri işlemden geçirmek de yer alıyorsa, ilgili teçhizatı kullanabilecek ekstra çalışanlara gereksinim duyabilirsiniz. Ayrıca, muhasebe kayıtlarının tutulması ve pazarlama faaliyetleriniz gibi işler için de çalışan desteğine ihtiyacınız olabilir.

•Şirketinizin pazardaki bilinirliğini artırın.
Şirketinizin başarı sağlayabilmesi için istikrarlı bir geri dönüştürülebilir ürün akışı yaratmalısınız. Bulunduğunuz bölgede yaşayan insanları ve faaliyet gösteren şirketleri sektöre giriş yaptığınızdan haberdar edebilmek için el broşürleri, kartvizitler, reklam tasarımları ve diğer pazarlama materyallerinden faydalanabilirsiniz.

o Şirketinizle ilgili pazarlama faaliyetlerini yürütüyorken ister geri dönüştürülebilir atıklarını paraya dönüştürme ister onlardan kurtulma fırsatı olsun müşterilerinize sunduğunuz değerlere odaklanmayı ihmal etmeyin.

o Ürünlerin yeniden satışını yapacaksanız, müşterilerinizden bazılarının çevreci yaşam tarzını destekleyen ve reklam kampanyaları sayesinde ilgilerini çekebileceğiniz insanlar olduğunu unutmayın. Bazıları ise kullanılmış ürünleri alarak tasarruf etmeyi isteyen müşteriler olabilir. Pazarlama faaliyetlerinizi aynı zamanda bu iki müşteri tipine seslenecek şekilde kurgulamaya çalışın.

•Büyük müşteriler kazanmaya çalışın. Şirketinizin sürdürülebilirliğini çok sayıda küçük müşteri ile korumanız mümkün olsa da, aralarına büyük bir müşteri dahil etmeniz hem gelir seviyeniz hem de pazardaki güvenilirliğiniz açısından son derece faydalı olacaktır. Pazarda yeterince güçlü bir imaj yarattığınızı düşünseniz bile pazarlama faaliyetlerinize ve diğer şirketlerle iletişiminize asla ara vermeyin.

•Yasal prosedürlere sadık kalmaya devam edin. Şirketiniz faaliyete başlar başlamaz yürüteceğiniz her bir faaliyette devlet organlarınca hazırlanmış bütün yasal metinlere birebir riayet etmeye özen gösterin. Öbür türlü birçok riskli durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin çevre mevzuatına uymamak ileride felakete yakın etkiler doğurabilir. Bu süreçte çevre dostu faaliyetlere dahil olmak adına sektördeki derneklere üye olmayı da düşünebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Kurabileceğiniz Geri Dönüşüm Firmaları
Çevre Dostu İş Fikirleri
Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir