Perşembe, Kasım 14, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimci misiniz?

Girişimci misiniz?

Çoğu insan, kendi işini kurma hayalleri kurar fakat bu herkesin harcı değildir. Eğer, kendi işimi kuracağım diyorsanız; başarıyı yakalamak için gerekli olan meziyetlere sahip olup olmadığınıza dair ayrıntılı bir değerlendirme yapın.

İnsan Girişimci Olarak Mı Doğar Yoksa Girişimcilik Yeteneği Sonradan mı Kazanılır?

İnsan, gelecekte iyi bir lider olmak üzere mi doğar, yoksa böyle bir yetiye sonradan mı, sahip olur? Tabi, kimsenin bu soruya verecek, kesin bir cevabı yoktur fakat başarılı girişimcilerdeki ortak özellikler, şunlardır:

 

Disiplin

Başarılı bir işveren olmak istiyorsanız; ilk önce çalışma saatlerini düzenlemeli ve buna harfiyen uymalısınız. Teslim tarihlerini aksatmamalı, müşteri kazanma çalışmaları içine girmeli ve iş yerinde televizyon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar bulundurmamalısınız.

 

Tutumluluk

Yeni bir iş yeri açtığınızda, fazla iş olmayacağı için ya da işleriniz durakladığında; harcamalarınızı kısma ya da tamamen kesme yoluna gidebilmelisiniz. Yalnızca işlerin düşük olduğu aylarda değil iyi geçtiği aylarda da tutumlu olmakta fayda var. Böylece zarar ettiğinizde, işinizi kurtaracak birikime sahip olursunuz.

 

Kendine Güven

Kendinizi, birilerine beğendirmek istiyorsanız önce siz kendinize hayran olacaksınız, hem de fazlasıyla. Yaptığınız işte, en iyilerden biri olduğunuza inanmıyorsanız, kimseleri inandıramazsınız. İşiniz bir anda, hayalinizdeki seviyeye gelmez. Bu nedenle, kendinizi tanıtmak amacıyla hiçbir fırsatı kaçırmamalı ve elinizdeki işleri en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.

 

İletişim Becerileri

Müşteriler her zaman ne istediklerini, tam olarak bilmezler. Onların yerine karar vermek yerine; onlara yardımcı olmak için sorular sormaktan korkmamalısınız. Verilen hizmet sırasında ya da sonrasında, müşterinin hizmetinizden memnun kalıp kalmadığını öğrenmek için onlara fikirlerini sormalısınız.

 

Alçakgönüllülük

Müşterilerden pek azı, sizden mükemmeliyet bekler fakat bir hata yaptığınızda, hatanızı kabul edip özür dileyemiyorsanız müşteri kaybedersiniz.

 

İçtenlik ve Dürüstlük

Kendi işinizin sahibi olduğunuzda, itibar kaybetmeme konusu önemlidir. Bu nedenle, kötü bir çalışan olma hakkınız yoktur. Sonuçta iş yeri sizin, çalışanı da sizsiniz. Her yaptığınız, işinize olumlu yansımalıdır.

 

Müthiş bir Hesap Tutma Becerisi

Faturaları düzenlerken; ne zaman ödeme almışsınız, size kimlerin borcu var, banka hesabınızda ne kadar para var, o tarihe kadar ne kadar para kazanmışsınız ve daha ne kadar kazanmanız gerekiyor gibi etmenlerden haberdar olmanız önemlidir. Ayrıntılı ve doğru kayıt tutma, işinizin mali açıdan sağlıklı olması için kritik öneme sahiptir ve vergi hesaplamaları için zorunludur.

 

Motivasyon

Tüm gün televizyon izleyerek başarılı bir iş adamı olmazsınız. Zamanınız varken, mümkün olduğu kadar çok iş yapmak en iyisidir çünkü ertesi günün ne getireceğini kimse bilemez. Ayrıca tüm işlerinizi teslim tarihine göre ayarlamayın, bazılarını teslim tarihinden önce bitirin. Elinizdeki işi ne kadar hızlı bitirirseniz o kadar hızlı diğerine geçersiniz ki, bu da cebinizin daha fazla para görmesi demektir.

İşleri erken olmasa bile zamanında teslim etmek, müşterilerin gözünde güven telkin eder.

 

Esneklik

Bazen işleriniz başınızdan aşkın olur ve hiç hesapta olmayan bir iş yüküyle karşılaşırsınız. Çalışma takviminizi, müşterilerinizin talepleri doğrultusunda yeniden düzenleyebilmelisiniz.

 

Sınırlamalar Koyabilme

Esneklik bir dereceye kadar iyidir fakat müşterilerinizle ilişkilerinize bazı sınırlamalar getirebilmeli ve gerçekçi beklentiler içinde olmalarını sağlamalısınız. Bunu açık bir şekilde yapmanız gerekmez, insanların size davranışlarını, sizin onlara davranış standartlarınız belirler. İş saatlerinden sonra telefonlara ya da e-postalara cevap vermeyin, makul olmayan teslim tarihi taleplerini kabul etmeyin, altından kalkamayacağınız bir iş yüküne girişmeyin ve müşterilerin iş bittikten sonra ödemeyle ilgili sorun çıkarmalarına mahal vermeyin.

 

Sağlıklı Olmak

Kendi işinizde kimse size, hasta olduğunuz günler için ödeme yapmaz. Bu nedenle hasta olduğunuz zamanlarda da çalışmak zorundasınız. Çalışma saatlerinizi, ileri bir saate çekebilirsiniz ya da müşterilere para iadesi yaparsınız.

 

Denge Sağlama

Evde çalışan işkolik bir insan için ne zaman mola vereceğini kestirmek zordur. Çalışmaktan çok dinlenmeyi seven tiplere, kanepeden kalkıp işe başlamak zor gelir. Siz hangi kategoriye dâhil olursanız olun, kendi işinizde çalıştığınızda; iş yaşamınızla özel yaşamınızı dengede tutmak için kendinizi rahatlık modundan çıkmaya zorlamalısınız.

 

İyimserlik

Her zaman yapacak çok fazla işiniz olmayabilir ya da istediğiniz işleri veya müşterileri kapamayabilirsiniz. Yine de işinize dört elle sarılmalısınız, olumlu bir bakış açısı yakalamalı ve ret cevaplarını kişisel algılamamalısınız yoksa kısa sürede kendinizi maaşlı bir iş ararken bulabilirsiniz.

 

Sonsöz

Girişimci olarak başarılı olmada, kişilik özelliklerin büyük önemi vardır. Kariyerinizi tehlikeye atmadan ve böylesi bir finansal riski üstlenmeden önce kişiliğiniz, maddi refaha ulaşmanıza destek midir yoksa köstek mi onu tespit etmelisiniz.

 

İlginizi çekebilir

Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri
Girişimciliğe Başlamadan Önce Atılacak 4 Adım
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar