Sağlıklı bir yaşam sürmek, başarılı bir girişimci olmanın temel anahtarlarındandır. Kendinizi iyi hissetmiyorken başka insanların hayatına nasıl bir değer katabilirsiniz ki…
Bu nedenle kendi sağlığınızı, beden ve zihin sağlığınızı öncelik haline getirmeniz gerekir. Haftada birkaç gün spor ve egzersiz yapmak bunun için şahane bir yöntemdir. Hem bedeninizi hem de zihninizi esneterek iş hayatında daha atik ve daha başarılı olabilirsiniz.
Şimdi düzenli olarak egzersiz yapmanın girişimcilere (ve diğer herkese tabii ki) sağladığı faydalara biraz daha yakından bakalım:
1. Hafızanız Keskinleşir
Hafızanızı beyninizin harddiski gibi düşünebilirsiniz. Öğrendiğiniz, gördüğünüz, duyduğunuz her şey orada muhafaza edilir. Bir girişimci olarak keskin bir hafızaya sahip olmanız gerekir. Örneğin girişimcilikte gözardı edilen en önemli konuların başında network yani çevre yapmak, yeni insanlarla tanışmak gelir. Tanıştığınız insanlardaki ufak ve belli belirsiz detayları hatırlayabiliyor olmak, size hiç ummadığınız fırsatlar yaratabilir.
Hafızanızı geliştirmek için maraton koşmanız da gerekmez. Buna karşın daha önce yapılan bir araştırmaya göre 6 hafta boyunca 20 dakikalık egzersiz yapan katılımcıların hafızalarında iyileşme olduğu gözlemlenmiş. Bu durum ise büyük oranda egzersiz esnasında salgılanan BDNF adlı bir protein sayesinde mümkün oluyor, zira bu protein beyin hücrelerinin gelişmesini ve doğru bir biçimde işlev görebilmesini sağlıyor.
Mutlaka okuyun: Hafızayı Güçlendirmenin 33 Yolu
2. Konsantrasyonunuz Artar
Tüm dikkatini bir kişiye ya da konuya vermek zor bir beceri olsa da girişimcilik açısından son derece önemlidir.
2010 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre uyanık olduğumuz zamanın %47’sinde bir iş yaparken başka bir şeyi düşünüyoruz. Buna karşın önümüzdeki işe ya da kişiye tam odaklanabilsek daha verimli çalışıp daha iyi bir iletişim sağlayabileceğiz. Başarının anahtarlarından biri de kişinin önündeki işe odaklanması ve başka bir şey düşünmemesi ile alakalıdır.
Granada Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmaya göreyse konsantrasyon ve egzersiz arasında doğru bir orantı var. Fiziksel olarak egzersiz yapan insanların (koşanlar, basketbol oynayanlar, açma-germe hareketi yapanlar vs.) merkezi sinir sistemi gelişiyor ki bu da dikkati ve odaklanmayı artırıyor.
Mutlaka okuyun: Girişimcilere, Odaklanma Konusunda 8 Etkili Tavsiye
3. Yaratıcılığınız Gelişir
Aristotales, Sigmund Freud, Charles Dickens, Charles Darwin, Friedrich Nietzsche, Ludwig Van Beethoven gibi büyük insanların ortak özelliği sizce nedir?
Evet, bildiniz. Bu kişiler egzersiz yapmaya büyük önem veren insanlar… Bilim, sanat, felsefe alanındaki bu öncü isimler, düzenli olarak spor yapıyor, yürüyor ve koşuyordu.
Girişimci olarak sizin de karşınızda çözülmesi gereken pek çok problem bulunuyor. Hem de bu problemleri yaratıcı bir biçimde çözmeniz gerekiyor. 2014 yılında Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak yürüyen insanların yaratıcılıkları %60 oranında artış gösteriyor.
Siz de yaratıcılığınızı artırmak istiyorsanız bol bol yürümeli, mümkünse doğa yürüyüşlerine çıkarak zihinsel olarak da kendinizi rahatlatmalısınız.
4. Daha İyi Görünürsünüz
Sylvia Ann Hewlett’in Executive Presence diye bir kitabı var. Bu kitapta ağırbaşlılık, iletişim ve görünüş kavramları ele alınıyor. Ağırbaşlılık kişinin özgüvenli olmasını sağlar. İletişim, söyleyeceklerinizi daha doğru bir biçimde aktarmanızı sağlar. Görünüş ise kendiniz dışarıya daha iyi lanse etmenize yardımcı olur.
Peki egzersiz yapmak, bu üç kavramla nasıl bir ilgiye sahip?
Egzersiz ve spor yapmak; anksiyete düzeyini kontrol edilebilir ölçülere çeker. Journal of Health Pscyhology adlı dergideki bir araştırmaya göre egzersiz yapmak, kişiye daha iyi göründüğü izlenimi veriyor. Yani egzersiz yapan bir girişimci, hem kendine daha çok güveniyor, hem zor ve stresli durumlarla daha iyi başa çıkıyor hem de bulunduğu ortamda karizmasıyla kendini belli ediyor.
Özetle egzersiz ve sporu hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline getirirseniz bedensel ve zihinsel olarak gelişim gösterebilir; bu gelişimi de doğrudan iş hayatınıza yansıtabilirsiniz.