Zengin olmanın en iyi yollarından biri iş kurmaktır. Peki bir iş sizi zengin yapabiliyorsa, neden birden çok iş kurmayasınız? Bunun hayalini kurmamak ve bunu gerçekleşt
İşte bunu yapmanıza yardım edebilecek birkaç öneri:
Sistem yaratın.
İş kurma sürecinizi sistematize etmediğiniz müddetçe batmaya mahkumsunuz.
Her seferinde sıfırdan iş kurmaya kalkmak “tekerleği yeniden icat etmek” gibi bir şeydir. Aklınızın almayacağı kadar zaman israfına neden olur.
İlk işinizi kurarken takip ettiğiniz prosedürleri adım adım not alın. Birkaç örnekle açıklamama izin verin. Çok detaylı sistemler değil, ancak ne demek istediğimi anlamanız açısından yardımcı olabilir.
– Şirket kurma sistemi. Aynı avukatı arayın. Aynı web sitesini kullanın. Bürokratik işlemler için aynı süreci uygulayın.
– İnternet sitesi sistemi. Aynı servisi kullanın. Aynı şablonu kullanın. Aynı hosting sitesiyle çalışın. 5 dakikada web siteniz hazır.
– Kiralama sistemi. Birçok işin verimli biçimde çalışması için birden çok kişiye ihtiyaç vardır. 9-10 iş kuracaksanız insanlara ihtiyacınız olacaktır. İnternetteki kişilerden yardım alabilirsiniz. Ya da tanıdığınız bir kişi aracılığı ile işinize yarayacak insanlara ulaşabilirsiniz.
– Pazarlama sistemi. Pazarlama da sistematize edilebilir. Stratejinizi belirleyin. Not alın. Ve bu iş için bunu uygulamaya dökün. Sosyal medya hesapları, içerik pazarlaması, potansiyel müşteri yaratma işleri otomatik olarak halledilebilir.
Hayatınız buna bağlıymış gibi dışarıdan hizmet alın. (Hayatınız buna bağlı çünkü.)
Açık konuşmak gerekirse iş kurmak demek, işi sizin yürütmeniz anlamına gelmez. Birçok yetenekli insan sizin için çalışmaya can atıyor. Onların 45 tane iş kurmaya cesareti olmayabilir, ama bu cesarete sahip biriyle çalışmaktan mutlu olacaklardır.
Fazla kontrol iyi değildir.
Bir iş kurmak sizden daha büyük bir şey yaratmak demektir. Kontrolünüz altındaki şeylere teslim olmaya istekli olmalısınız. İşinizin sınırlı yetenekleriniz ve katkılarınızın ötesine geçmesine izin vermeniz, şirketinizin büyümesi için şart.
Verdiğiniz reklamın nasıl olacağına siz karar vermek zorunda değilsiniz. Twitter mesajlarını sürekli kontrol etmek zorunda değilsiniz. Hangi ticaret platformunu kullandığınıza siz karar vermek zorunda değilsiniz.
Peki ama neden? Çünkü bunlara vaktiniz yok. Her şeyi yakinen takip etmek zor ve yıpratıcıdır. Hele hele birçok işi bu kadar yakından takip etmek imkansızdır. Bu kadar kontrolcü olmayı ne kadar erken bırakırsanız, yeni kurduğunuz iş o kadar çabuk büyüme ivmesi kazanır.
Bayilik verin.
Birden çok iş kurmanın kanıtlanmış modellerinden biri de bayilik vermektir. Bayilik vererek bir iş fikrini, onlarca ya da yüzlerce işe çevirebilirsiniz.
Bu süreci başlatmak için bayilik konusunda uzman bir kişiyi işe almanız gerekebilir.
Yeni iş kurmada kar topu tekniğini uygulayın
Karlı bir iş kurarsanız, ikinci bir iş kurmak için gereken parayı temin edebilirsiniz.
Üçüncü işinizin daha da fazla fona ihtiyacı varsa, birinci ve ikinci işten gelen gelirinizi üçüncü işiniz için kullanabilirsiniz.
Sahip olduğunuz işleri, daha fazla iş kurmak için kullanın. İş kurmak tıpkı kar topu gibi büyür ve bu kar topu bir çığ bile oluşturabilir.
Fikirlerinizin paslanmasına izin vermeyin.
Seri şekilde iş kurma aşamasında girişim perisi de her an karşınıza çıkabilir. Fikirlerinizi otobüste, metroda hatta tuvaletteyken bile not almanız gerekecektir. Bu fikirlerin paslanmasına izin vermeden bir an önce onları gerçeğe dönüştürmeye başlamalısınız.
Zaten daha önce oluşturduğunuz sisteminiz işliyorsa fikirlerinizi hayata geçirmek çok da zor olmayacaktır.
Şimdi fikrinizi doğurdunuz. Onu besleyin, eğitin ve serpilip büyümesine izin verin.
Sonuç
İş kurmak üzerine bu kadar ışıltılı bir perspektif itiraf etmek gerekirse fazla iyimserlik olur. Ancak iyimserlik ve tutku sizi seri girişimcilik yoluna, tembellik ve karamsarlıktan daha hızlı götürür.
Yani özetle, durmayın. İşinizi bu ay kurup kuramayacağınızı deneyip görün. Belki de gelecek ay kurarsınız. Belki de ondan sonraki ay.
Kaç tane iş kurabileceğinizi düşünüyorsunuz?