Influencer Marketing Nedir? Nasıl Yapılır?

Influencer marketing, son yıllarda gelişmekte olan yeni bir pazarlama türüdür. Piyasayı genel olarak hedeflemek yerine bu alanda, odak noktası ‘influencer’ adı verilen, potansiyel alıcılar üzerinde etkisi bulunan bireyler üzerindedir. Bu bireylere <influencer> fikir, kanaat önderi, etkileyen kişi hatta fenomen karşılıkları kullanılabilir. Bu kimseler daha çok YouTube, Facebook, Instagram, Twitter gibi sanal ortamlarda hesabı bulunan kişilerdir.)

İnsanlar son yıllarda sürekli ‘influencer’ pazarlamasını konuşuyor. Bu yeni pazarlama türüne aşina değilseniz ve ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, doğru yerdesiniz! En temelden başlayarak size adım adım bu yeni pazarlama stratejisini anlatacağız.

Influencer marketing, şirketlerin potansiyel alıcılarına ürünlerini veya hizmetlerini ulaştırabilmek için kullanabilecekleri en yararlı ve etkili yollardan birisidir. Adweek’in düzenlediği bir araştırmaya göre, markaların %75’i ana pazarlama stratejileri olarak influencer’lar ile yakından ilgilenmeyi, onlarla iş yapmayı tercih ediyor. Firmalar, günümüz müşteri profilinin bilgili olduğunu, dahası, geleneksel pazarlama yollarıyla etkilenmediklerinin farkındalar. Müşteriler ve alıcılar bir ürün veya hizmeti satın alma noktasında akranlarının, kendi yaş grubundaki insanların fikrine önem veriyorlar. Influencer marketing, marka farkındalığını artırabilir, yeni bir kitle oluşturmaya, satışların artmasına yarayabilir. Her şeyden önemlisi, bu yeni pazarlama yöntemi, geleneksel reklamcılığa kıyasla çok daha az harcama gerektiriyor.

 

Influencer Marketing Nedir?

En temelde ‘Influencer’ pazarlama stratejisi eski ve yeni pazarlama araçlarının bir birleşimidir. Reklamlarda ünlüleri kullanma fikrini alıp günümüzün içerik üretimine dayalı pazarlama kampanyalarına yerleştirdiğinizde karşınıza ‘influencer’ marketing çıkıyor. Reklamlarda ünlüleri kullanma stratejisinden farkı ise kampanyanın sonucunda genelde markalar ve ‘influencerlar’ arasında bir işbirliği ortaya çıkması.

Bunun iyi bir örneği Youtube’da meşhur olan PewDiePie. Paris’in yeraltı mezarlarında geçen bir korku filmi için yapımcılarla işbirliği yapıp, yeraltı mezarlarında ‘challenge’ videoları çektiği bir seri hazırladı. PewDiePie’ın 27 milyon takipçisi için harika bir seri olurken aynı zamanda filmin fragmanın iki kat daha fazla görüntülenme almış. Yani bu işbirliğinde herkes kazançlı çıkmış.

Bu en basit örneklerden biriydi. Ünlü birinin bir şirketle işbirliği yaparak bir ürünü tanıtması alışkın olduğumuz bir örnek — her ne kadar 30 saniyelik reklamlar yerine 10 dakikalık videoları kullanıyor olsa da. Ancak bu pazarlama stratejisinin daha yaygın uygulama alanları olmasaydı şu an influencer pazarlamasından bahsediyor olmazdık.

Influencer denilen kişiler, ünlülerden farklı olarak, her yerde bulunabilir. Herkes olabilir. Onları influencer, yani etkileyen kişi yapan ise internet ve sosyal medyadaki takipçi sayıları ve etkileşimleridir. Instagram’daki popüler bir moda fotoğrafçısı ya da çok okunan bir siber güvenlik blogger’ı ya da LinkedIn’deki saygın bir pazarlama yöneticisi de ‘influencer’ olabilir. Her endüstride etki alanı geniş olan kişiler vardır — onları bulmanız gerekir. On binlerce olan takipçilerinden onları kolayca tanıyabilirsiniz ve hedef kitleniz de bu takipçilerdir.

 

‘Influencer Pazarlama’ Ne Değildir?

Influencer pazarlama geniş bir takipçi kitlesine sahip kişileri bulup ürününüz hakkında iyi şeyler söylemeleri karşılığında onlara ödeme yapmak değildir. Bu viral olan ünlülerin işidir. Influencerlar kendi markasını ve kitlesini yaratmak için zaman ve çaba harcamış kişilerdir. Doğal olarak itibarlarını ve onlara güvenen insanları koruma güdüsüyle hareket edeceklerdir. Bu insanlar sosyal medyada yavaş yavaş, takipçilerini birer birer kazanarak büyümüş, sabırlı kişilerdir. Bu kişiler hızlı kazançların peşinde değildir.

Influencer pazarlama hızlı kazançlarla da ilgili değildir. Sosyal medya ve içerik pazarlaması gibi kampanyanızın doğrudan ürün satmakla ilgili olmadığı, yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım gerektirir. Influencer pazarlama kendi sektörünüzde otoritenizi, güvenilirliğinizi ve fikir liderliğinizi göstermenin bir yoludur. İnsanların kağıt peçete yerine ‘Selpak’ demesi gibi, sattığınız ürünle markanızı eşanlamlı hale getirmektir.

Influencer pazarlama sosyal medya pazarlamasıyla birlikte yapılan, sadık ve etkileşimi fazla olan takipçileri kazanma amacı güden ve yavaş oynanan bir oyundur. Bir influencer ile güçlerinizi birleştirmenin onun takipçilerinin kaplerine ve zihinlerine girmenin kolay bir yolu olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu o kadar kolay bir şey değildir. Influencer’lar ile gücünüzü birleştirmek için önce onların güvenini ve saygısını kazanmanız gerekir. Peki nasıl?

 

Influencer Marketing’de yapılmaması gerekenler:

Farklı influencer’ları bulmak ve kullanmak için genel bir yaklaşım belirlemek: Tek bir yaklaşım her kişiye uygun değildir: belirli influencer’lar için ayrı ayrı yaklaşımlar belirleyin.

Influencer’ları sadece popülerliklerine göre seçmek: İnsanları etkilemek sadece popülerlik anlamına gelmez, amacınız müşterilerinizin belirli bir davranış sergilemesini sağlamaktır.

 

Basit Bir Kural: Influencer Pazarlaması, Influencer’lara Pazarlama Yapmaktır

Geleneksel sosyal medya pazarlamasıyla, bir marka seçtiği herhangi bir platformda kendi kimliğini oluşturur, zaman geçtikçe ve kullanıcı tabanı büyüdükçe marka şampiyonlarının kim olduğunu görürler. Marka şampiyonu, marka içeriklerini en çok beğenen ve paylaşan ya da markanın kendisinden bir gönderide bahseden kişilerdir. Böyle kullanıcılar kişisel ilgi gösterilerek beslenmelidir. Bu gruba yönelik pazarlama çabaları markanızın görünürlülüğünü artırma yollarını da içermelidir.

Bu yaklaşımla ilgili sorun ise bazı kullanıcıların anlamlı bir etki yaratacak kadar takipçisinin olmamasıdır. Hatta çoğu kullanıcının yoktur. Çoğu kullanıcının birkaç yüz arkadaş ve tanıdıktan oluşan, farklı zevklere sahip kısıtlı bir ağı vardır. Bu sırada markalar günlük işlerle uğraşmaya devam ederken bir yandan takipçileriyle anlamlı bir şekilde etkileşime geçecek içerikler yaratmaya çabalarlar. Bu gelişigüzel sosyal pazarlama yaklaşımı dengesiz sonuçlar doğurur. Sadece beğeni ve takipçi sayısını artırmaya çalışmak ya da neyin tutup tutmayacağını öğrenmek için ortaya farklı farklı içerikler atmak yerine, Influencer Marketing bize beğenilerini ve beğenmediklerini zaten bildiğimiz, bizim tercihlerimizle paralel tercihlere sahip, etki alanı geniş kişilere pazarlama yapmamız gerektiğini söyler. Bu sosyal medya hesapları üzerinden bu kişilerle iletişime geçmeniz gerektiği anlamına gelir. Sadece takip ederek ve beğenerek değil, yorum yapıp bilginizi göstererek ve ortaya bir kişilik koyarak bu iletişimi sürdürmek gerekir. Aynı zamanda influencer’ların ilgisini çekmek için onlara özel içerikler de üretmeniz gerekir. Her ne kadar influencer’ın takipçileri esas hedefiniz olsa da markaların hedef kitlesi influencer’ları da içerir.

 Bu önemli noktaları temel alarak iki şey başarılabilir:

1-) Influencer’ın sosyal medya sayfalarında pozitif ve yapıcı şekillerde etkileşime geçerek takipçilerine erkenden ulaşma şansı yakalarsınız. Onlara hiçbir şeyi pazarlamaya çalışmazsınız, ancak oradaki topluluğun bir parçası olarak markanızı göstermeniz, markanıza olan güveni artıracaktır.

2-) İkinci kazanım ise markanızın influencerların tanıdığı bir marka olacak olmasıdır. Bu sayede ileride işbirliği yapmanız daha kolay olacaktır. Influencer’lar sadece ünlü kişiler değildir, ancak online hayatları ünlü bir kişinin gerçek hayatına çok benziyor gibi görünebilir. E-posta ve tweet yoluyla gördükleri ilgiden kendinizi sıyırıp görünür kılmalısınız. Onlara ulaşmayı başardığınızda sizin kim olduğunuzu bilecekler ve takipçilerine uygun olup olmadığınızı da tayin edebileceklerdir. Eğer dersinize çalıştıysanız zaten bu konuda kendinizden şüphe etmeyeceksiniz.

  • En iyi Sosyal Pazarlama stratejileri pazarlama numaraları değil, doğal sosyal etkileşimlerdir.
  • İçerik Pazarlaması başarılı olur çünkü sunduğu bilgiler gerçekten işe yarardır.
  • Influencer Marketing başarılı olur çünkü kitlenin zihninde zaten güvenilir olan ve etkisi daha yüksek olan hem Sosyal hem de İçerik pazarlamasının araçlarını kullanır.

 

Başarılı Bir Influencer Marketing Kampanyası Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama kampanyanız için influencer’lar ile nasıl çalışabileceğiniz üzerine fikirler arıyorsanız, bunu en iyilerinden öğrenmenizde fayda var. Aşağıda, influencer marketing kampanyalarıyla başarıya ulaşmış en yenilikçi şirketlerden bazı örnekler ve onlardan öğrenebileceğiniz fikirlere yer verdik.

 

1- İsminizi duyurmak için sıradan insanları değerlendirin

Manhattan merkezli güzellik girişim şirketi Glossier, kısa sürede çok tanınmış olmalarını, sayıları her geçen gün artan hayranlarına ve küçük çaptaki influencer’larına borçlular. Cilt bakım ve kozmetik ürünlerini tanıtmak için tanınmış, çok ünlü kimselerle anlaşmak yerine Glossier, markasının farkındalığını artırmak için ‘sıradan kadınlara’ bel bağlamaktadır. Glossier’in toplam gelirinin %90’ı pazarlama harcamalarından gelmez, aksine markayla oldukça yakından ilgilenen hayranlarından oluşmaktadır. Markanın ürün, reklam ve duyurularını, sosyal medya gönderilerini , etkinlik davetlerini yakından takip edip markanın iletilerini gerek sosyal medya üzerinden gerekse arkadaşlarıyla paylaşan Glossier kızlarından oluşan adeta bir ordu bulunuyor. Glossier’in CEO’su Emily Weiss: “Bizi gerçekten motive eden şey, her bir kadının birer influencer olabileceği düşüncesi, yani kadının bir birey olarak gücünün sınırsız oluşudur.”

 

2- Diğer şirketler ile iş birliği yapın

Nikon, SXSW Müzik Festival’lerinin isim sponsoru olabilmek adına, Warner Music Group ile stratejik ortaklığa girip bu festival ortamını Nikon marka kameralarının kalitesini ve gücünü sergilemek için kullanmıştır. Festivalde, Nikon HD-SLR model kameralar kullanılarak canlı yayın akışı ile üç gece boyunca gerçekleşen performanslar izleyicileriyle buluşma imkanı buldu. Kurulan yayın istasyonları ve festivalde görevli fotoğrafçılar ile insanlara Nikon marka kameraları kullanma ve çektikleri fotoğrafları doğrudan Facebook’ta paylaşma olanağı sağlandı. Ek olarak, festivaldeki sanatçılar, hayranlarının heyecanını artırmak için gösteri başlangıcına dek Nikon kameralar kullanarak deneyimlerini paylaştılar. #NikonWarnerSound etiketi festival boyunca heyecan ve coşkuya neden olmakla birlikte, bu etiket tüm üç gece boyunca Twitter’da hakkında en çok konuşulan konulardan biri hâline gelmiştir. Nikon’un başarısı güçlü ve yoğun bir biçimde hem çevrimiçi hem de çevrimdışı iletişim kuran hayranlarından kaynaklanmaktadır. Kampanya, popüler paylaşımlar üzerinden toplamda 46 milyonun üzerinde medya görüntülemesine ulaşırken bu sayı sosyal medya için 166 milyonu bulmaktadır. Canlı yayın akışını 500 binden fazla insan seyretti, festivale katılanlar 1.100’den fazla resim çekip paylaşırken, 15 binin üzerinde sosyal medya gönderisi #NikonWarnerSound etiketiyle olumlu tepkiler aldı.

 

3- Gözünüz yeni bakış açılarında olsun

Amerikalı araba markası Buick, tasarım ve stil konularında yeni ürünleri olan Encore lüks modeline yeni bir marka imajı oluşturmak için önde gelen Pinterest influencer’ları (Pinfluencer olarak bahsedilen) ile birlikte çalıştı. Kampanyanın adı ‘Pinboard to Dashboard’ (Ana sayfaya pano’) oldu. Firma, otomotiv sektörünün içerisindeki influencer’lar ile çalışmak yerine sektör dışından, markalarını farklı şekilde sergileyip reklam konusuna farklı açılardan yaklaşabilecek kimselere yöneldi. Pinfluencer’lar kendi platformaları olan Pinterest’de yeni lüks modelin iç ve dış tasarımının nasıl olabileceğine dair düşüncelerini paylaşıp insanların bu lüks markaya yeni gözlerle bakmalarını sağladı. Adı geçen kampanya, markaya Pinterest, Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya ortamlarında toplam 17 milyon ziyaretçi ve takipçi kazandırdı. Ayrıca kampanya, Buick’in Encore modelini genç alıcılar ile buluşturup Buick’in lüks bir marka olduğu fikrini güçlendirirken, markanın sıra dışı ve ilginç bir tarafının olduğunu da göstermiş oldu.

 

4- Marka değerine sadık kal

Plastik yerine kutu su satan Boxed Water, sadece su satıyor gibi gözükebilir; ancak firma doğanın korunmasına fazlasıyla önem vermektedir. Şirket, National Forest Foundation ile çalışıp ‘Retree Project’ (Tekrar ağaçlandırma projesi) adlı kampanyayı başlattılar. #Retree etiketi ile Instagram’da paylaşılacak her bir fotoğraf için Boxed Water iki adet ağaç dikeceğini açıkladı. Şirket, ünlü Instagram influencer’larıyla temasa geçerek onlardan bu haberi yaymaları konusunda ve aynı zamanda kendi takipçilerinin de gönderileri tekrar paylaşmaları için yardım aldı. Hâlihazırda, kampanya devam etmekte, şu ana kadar Sierra, Stanislaus, Uinta-Wasatch-Cashe ulusal ormanlarında toplam 500 binin üzerinde ağaç dikildi.

 

5- Özgünlüğe önem ver

Fransız kozmetik zinciri Sephora, ‘Güzellik Sohbeti’ adında bir topluluk kurdu. Bu platforma gelen dürüst ürün kullanıcıları istedikleri yorumu bırakıp insanlara ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmalarına yardımcı oluyor. Sephora, ünlü güzellik blog yazarlarına ve video blogger’larına örnek ürün gönderiyor; bunun karşılığında özgün ve samimi ürün değerlendirmeleri elde etmiş oluyor. Adı geçen topluluk epey başarılı bir konumda; çünkü Sephora, influencer’larına, müşterilerinin takdir ettiği samimiyetin oluşmasını sağlayan tarafsız olabilme özgürlüğünü tanıyor.

 

6- Gerçek hikâyeler ve güçlü görsellere yer ver

2016 senesi Kadınlar Günü’nde Microsoft, ‘Make What’s Next.’ (Geleceğe yön ver) adında Instagram’da bir pazarlama kampanyası başlatmak için National Geographic’in devasa sosyal medya kitlesinden faydalandı. Kampanyanın amacı genç kızları BTMM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanında çalışmaya teşvik etmekti. Popüler macera fotoğrafçılarının çektiği 30 fotoğraf, National Geographic’in 5 farklı Instagram sayfasında paylaşıldı. Her fotoğrafta önde gelen kadın bilim insanına veya macerapereste yer verildi. Fotoğrafların altında şöyle bir yazı bulunmakta: @Microsoft, kızlara, dünyayı değiştirmek, BTMM’de kalmak ve ‘#MakeWhatsNext’lerden (#GeleceğeYönVer) biri olabilmeleri için destekliyor. Microsoft, gerçek yüzler ve hikâyeler ile insan deneyimlerini konu alan birçok sponsorlu gönderi oluşturdu. Bu strateji, şirkete kitleleriyle daha derin ve uzun dönemli bir seviyede marka farkındalığı sağlayacak bir ilişki kurmasını sağladı. Kampanyanın sonunda, Microsoft, paylaşılan 30 fotoğrafta toplam 3,5 milyon beğeni almış, #MakeWhatsNext (#GeleceğeYönVer) etiketi ile Instagram’da 1000 adet paylaşım almıştır.

 

7- Markana veya ürününe yoğunlaşma

Üzerinden dört yıl geçmesine rağmen British Airway’in ‘UnGround Innovation Lab’ (‘Havada Yenilikçi Lab’) adındaki kampanyası günümüzde hâlen konuşulmaya devam etmektedir. 2013 yılında Silicon Vadisinden, içerisinde Google, RocketSpace, Silicone Valley Bank kuruluşlarından 100 fikir liderinin bulunduğu bir uçak havalandı. Beyin fırtınası yapıp güçlü yönlerini kullanmak, çoğunluğun iyiliği için, insanlar el ele verdiğinde mükemmel fikirlerin nasıl ortaya çıktığını göstermek için bir arada bulunuyordu bu kalabalık ekip. Uçuş boyunca, 5 saatten az bir zamanda, 22 adet kavram geliştirildi. Fikirler, BTMM odaklı insanların yeteneklerini kullanabilecekleri fırsatları bulabilmelerini sağlamak üzerineydi. Kampanyanın başarıya ulaşmasının nedeni ise önemli, firmanın, ünlü isimleri bir araya getirip bu deneye katılmalarını sağlamasıdır. Bu isimlerin bir arada olması doğal olarak, medyanın kampanyaya ilgisini çekti. Odak noktası firma üzerinde olmamasına rağmen, British Airways marka adı, haberlerde özgün ve olumlu bir biçimde yer aldı.

 

8- Influencer’ların insan olmasına bile gerek yok!

Mercedes, ünlü Instagram köpeği ve VR (sanal gerçeklik) teknolojisiyle iş birliğine gitti. Amaç, son pazarlama kampanyaları olan #MCPhotoPass’i başlatmaktı. Kampanya, Mercedes Youtube kanalında sinematik video yarışması düzenlemekten ve profesyonel fotoğrafçıların çekeceği fotoğrafların Mercedes’in Instagram sayfasında paylaşılmasından oluşuyor. Mercedes bahsi geçen köpeği (Loki the Wolf Dog) ve sahibi Kelly Lund’ı Crested Butte Colorado’nun karlı dağlarında 2017 GLS model Mercedes’i sürmek için davet etti. Arabada yer alan üç boyutlu kameralar, izleyicilere köpeğin araçtaki deneyimini aktarırken aynı zamanda aracın içinin nasıl göründüğü gösteriyor.

#MCPhotoPass kampanyasının temel stratejisi, birbirinden farklı influencer’ları bir araya getirip Mercedes-Benz araçlarına yeni bakış açıları kazandırmaktı. Birinci sınıf şef Chris Coombs’tan kurt köpeğine kadar farklı isimlerle birlikte çalışıp farklı müşteri segmentlerini hedef almış oldular. Stratejinin ikinci kısmı ise en iyi Instagram fotoğrafçılarının, Mercedes markasıyla ilişkili heyecan ve cazibe dolu fotoğraflar çekmeleri oldu.

Instragram sayfaları toplamda 173 milyon görüntüleme, 2,3 milyon beğeni ve yorum, 4 milyon dolar değerinde ise kazanılmış medya değeri elde edildi. Kampanya başarıya ulaştı çünkü Mercedes, yaygınlığı artan VR teknolojisinden ve tabii ki insanların sevgilisi şirin hayvanlardan yararlanmasını bildi.

 

9- Markana ‘insan yüzü’ sağla

TD Ameritrade’in Human Finance Project (‘İnsani Finans Projesi’) finans sektöründeki olumsuz algıyı değiştirebilmek için oluşturuldu. Kampanyanın içeriği ise gerçek kayıtlı yatırım danışmanlarının hikayelerine sitelerinde yer vermekten oluşuyor. Amaç, mali danışmanların yaptıkları işi sergilemek ve danışmanları, yatırımcılara olumlu açıdan gösterebilmek oldu. Reklam ekibi, danışmanların aslında doğrudan para için çalışmadıkları, insanların hedeflerine ulaşmalarına yardım etmek için para yönetimi konusuna yoğunlaştı. Bu durum, danışmanlara kendi hikayelerini ama özellikle onları işlerini yapmaya iten şeyin ne olduğunu, neyin ilham kaynağı olduğunu paylaşabilme imkânı doğurdu. Şirket mali sektöre insan yüzünü katıp, insanların kendilerinden bir şeyler bulabilecekleri gerçek hikayelere yoğunlaşmasının, yani insanların bu sektör ile yakın bağlar kurabilmelerinin de önünü açmış oldu. Sıradan insanları, toplumla bağ kurabilmek için influencer olarak seçmeleri, influencer’ların her zaman için ünlü kimseler olmak zorunda olmadığını bize hatırlatmış oluyor. Önemli olan, influencer’ların kitleniz ve kampanyanız ile uyumlu bir biçime sahip olmalarıdır.

 

10- Yaratıcı kontrolü paylaş

Zara, tasarım projesi #iamdenim (#benkotum) kampanyası için modayla yakından ilgilenen Instagram kullanıcıları ile birlikte çalıştı. Amaç ise en son ürünlerini hedef kitlelerinin ilgisini çekebilecek bir biçimde sergilemek, reklamını yapmak oldu. Teesh Rosa gibi Instagram moda influencer’ları ile çalışmalarıyla lüks moda markalarına oranla kendi ürünlerinin, sıradan insanların daha kolay ulaşılabileceği izlenimini oluşturmakta başarılı oldular. #iamdenim kampanyasının arkasında verilmek istenen ileti, Zara’nın gerçek insanlarla, gerçek insanlara kıyafet üretebilmek için çalıştığıydı. Zara’nın Instagram sayfasında bulunan fotoğraflar, moda kataloğundan çıkmış sayfalara benziyor. Bu da insanların fikir edinebileceği, nelerin son moda olduğuna dair tüyolarla karşılaşabileceği bir ortam oluşturuyor. Yalnızca 8 ay içinde, Zara’nın Instagram sayfası 4,6 milyon yeni takipçiye ulaştı ki sektör içinde bu sayı oldukça başarılı! Bu başarının sebebi ise kampanyanın kontrolünün influencer’lara verilmesidir. Kampanyalarında ulaştıkları başarıdan dolayı, birçok rekabet hâlindeki firma, Zara’nın stratejisini kullanarak benzer başarılara imza etme düşüncesindeler.

 

Çıkarılması gereken dersler

  • Influencer’ların her zaman ünlü kimseler olmasına gerek yok; sıradan insanlar hatta hayvanlar veya sanal gerçeklik bile kullanılabilir. Önemli olan influencer’ların kampanya ve hedef kitle ile uyum içerisinde olmalarıdır.
  • Rekabetçi olmayan kuruluşlarla, onların sosyal medya kitlesinden yararlanarak, yeni müşterilere ulaşabilmek ve hedefleyebilmek adına iş birliğine gidin.
  • Yeni fikirlere ulaşmak ve markanın reklamını yapmak için, sektörün dışındaki influencer’lar ile birlikte çalışın.
  • Influencer’larına, ürünlerinin veya hizmetlerinin dürüst ve tarafsız değerlendirmelerini elde etmek adına, onlara özgürlük alanı tanı ki marka özgünlüğünü ve müşterilerinin güvenini kazanın.
  • Influencer kampanyaları her zaman ürün veya marka odaklı olmak zorunda değil. Alışılagelmişin dışında düşün ve işletmenin reklamını yapacak farklı yollar aramaya çalışın. Reklam hilesi olduğu bariz olan yollardan kaçının.
  • Influencer’larının kampanya üzerinde yaratıcı güce sahip olmalarına izin verin. Onlar senin kitleni en iyi şekilde tanımakla birlikte onlarla iletişim kurmanın en iyi yollarını da biliyorlar.

 

 

Popüler Influencer Marketing Örnekleri

Günümüzde, Instagram 800 milyon; Youtube 1 milyar kullanıcı sayısıyla influencer marketing için en büyük iki ortam olma özelliğine sahip. Her türden marka, bu iki sosyal medya ortamını, influencerların yardımıyla özgün sponsorlu içerik oluşturmak için kullanıyor. Büyük markaların sosyal medya içinde influencer’lar ile nasıl iş birliğine gittiklerini göstermek için aşağıda on adet örnek niteliğinde, Instagram ve YouTube ortamlarında bulunan influencer marketing iş ortaklıklarını inceledik. Adı geçen influencer’lar komedyenden dublöre kadar farklılık göstermekle birlikte hepsinin ortak noktası kişisel becerilerini ve yaratıcılıklarını markaların reklamını yapmak için kullanmalarıdır.

 

1. SUBARU’NUN #MEETANOWNER (#MALSAHİBİYLETANIŞ) KAMPANYASI ÜÇ SÜPERSTAR INFLUENCER’A YER VERİYOR

#MalSahibiyleTanış kampanyası için Subaru, video alanında uzmanlıklarından dolayı üç influencer’dan yardım aldı. Her bir influencer video çekerek Subaru markasının araçlarının reklamını milyonlarca insana ulaştırdı. Aynı zamanda markanın macerayla olan ilişkisi de güçlenmiş oldu. Kampanya dahilinde dublör Devin Graham (youtube kanal ismi: devinsupertramp) kendisinin ve arkadaşlarının bir tepe üzerinden hava dalışı (skydiving) yaptığı bir video çekti. Influencer, Subaru’ya bu videoyu çekebilmesini sağladığı için özel olarak teşekkürlerini sunar. Bu hareketi ise Subaru’yu macera dolu projeleri destekleyen bir şirket konumuna getirmiş oldu.

 

2. WALMART’IN EN İYİ INFLUENCER’LAR VE ÜNLÜLERLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ SOSYAL İYİLİK KAMPANYASI #FIGHTHUNGER (#AÇLIKLAMÜCADELEET)

Perakende devi Walmart, en son yardımsever projesi için yedi Instagram influencer ile Feeding America (Amerika’yı Doyur) kampanyası için bağış topladı. Walmart, sponsorlu Instagram gönderileri için yapılacak her paylaşım, beğeni veya #AçlıklaMücadeleEt etiketiyle yapılacak yorumlar karşılığında Amerika’yı Doyur kampanyasına 90 sent bağışlayacağını duyurdu. Günlük paylaşım yapan video blogger’ı Logan Paul’un Instagram sayfasındaki sponsorlu gönderi, bağış toplamak için ayrıca etkili oldu; çünkü takipçilerini doğrudan eyleme çağırdı. Paylaşımı yaptıktan sonra gönderinin altına ‘1 MİLYON BEĞENİ İSTİYORUM!’ yazdı. Yaptığı bu eylem çağrısı takipçilerini harekete geçirdi. Paul ile iş birliğine gitmeyi tercih eden Walmart, 16,2 milyondan fazla olan kitlesinde markasına karşı olumlu duygular oluşmasını sağladı.

 

3. TINDER’IN TANINMIŞ INFLUENCER’LAR İLE #MENPROVEMENT (ERGELİŞİM) KAMPANYASI

Tinder, çevrimiçi tanışma hizmetlerinin reklamını yapmak için, Instagram’ın komik içerikler düzenleyen  altı ünlü influencer’ından ve komedyen Whitney Cummings’den yardım aldı. Komedi ağırlıklı Instagram kampanyası, Tinder’ın sosyal medyadaki içerikten haberdar modern ve bilinçli bir şirket olduğu fikrini güçlendirdi. Popüler Instagram hesabı @shitheadsteve, Tinder markasını doğrudan konu edindiği birçok komik içerik düzenleyerek paylaştı. Bu reklam projesi, marka farkındalığını artırdığı gibi Tinder’ın kendisiyle dalga geçebildiğini gösterip influencer’ların sahip olduğu komediye duyarlı kitlenin de ilgisini çekmiş oldu.

 

4. İLERİ TEKNOLOJİ DEVİ SAMSUNG’UN SNAPCHAT ÜZERİNDEN CYRENEQ İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJESİ

Note 7 model telefonunun piyasaya çıkışını duyurmak için Samsung, aralarında influencer CyreneQ’in de bulunduğu birçok Snapchat kullanıcısıyla etkinlik pazarlaması ve sponsorlu Snapchar içeriği dahilinde birlikte çalıştı. Influencer’lar New York şehrine ürün tanıtımında bulunmak için geldi. Etkinlik dahilinde hikayeler paylaşarak yaşananları kullanıcılarıyla paylaştılar. Arkansas’lı influencer CyreneQ kampanyanın en ilgi çeken içeriklerinden bazılarını oluşturdu. Üstelik, Arkansas’tan New York şehrine yaptığı yolculuğu sürekli paylaşarak Samsung ürünün tanıtımı için büyük heyecan uyandırdı. Dahası, etkinlik boyunca hayranlarıyla Samsung ürünlerini gösterdiği hikayeler paylaştı. Böylece, Samsung’un gerçekleştirdiği ürün tanıtımının kitlesini genişleterek daha fazla müşteriye ulaşmasını sağladı.

 

5. EXXONMOBIL’İN BABA VE OĞUL YOUTUBE INFLUENCER KANALI “WHAT’S INSIDE?” (İÇİNDE NE VAR ?) İLE REKLAMI

Petrol ve doğalgaz devi ExonnMobil, yeni çıkacak olan motor yağının reklamını yapmak için popüler YouTube kanalı ‘What’s Inside?’ı kullandı. Çekilen YouTube reklam videosu bir milyon civarında görüntülemeyle başarısını kanıtladı. Daniel ve Lincoln Markham eşyaları ikiye bölmekten oluşan kendi video biçimlerine sadık kalıp kendi izleyicilerini, içeriği garipsemesinin önleyerek ürünün reklamını başarıyla yaptılar. Baba ve oğul ikilisi bir araç motorunu iki parçaya bölüp Exonn’un Yıllık Motoryağı Koruması hakkında konuştular. Böylece, izleyicilerine ürünle ilgili faydalı bilgiler sağlarken anlattıkları ürünü satın almalarını teşvik etmiş de oldular.

 

6. WALKING DEAD MOBİL UYGULAMASI DÜNYANIN EN POPÜLER YOUTUBE YAYINCILARIYLA REKLAMINI YAPTI

Next Games, çıkacak olan yeni mobil oyunu The Walking Dead’in reklamını yapmak için aralarında Anwar JibawiHannah StockingInanna SarkisLele Pons, and Rudy Mancuso’nun da bulunduğu yıldız YouTube yayıncıları ile çalıştı. Yayıncı grubu toplamda 18 milyon kullanıcı aboneye sahip. Pons, kampanyada öne çıkan isimlerden biriydi. Gerçek hayatta zombilerin istilasına uğradığı dört dakikalık bir komedi skeci yazıp çekti. Next Games’in Pons’a yeteri kadar yaratıcı özgürlük tanıması, The Walking Dead hayranlarını ve daha önce diziyi hiç izlememiş kitleyi cezbetti. Büyük çapta influencer’lardan sayılan Pons’un gönderilerinin sıkça paylaşılıyor olması, Next Games’in sponsorlu videosuyla muazzam bir kitleye ulaşmasını sağladı.

 

7. BMW’NİN TANINMIŞ INSTAGRAM KULLANICILARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ #ROADTOCOACHELLA FESTİVALİ KAMPANYASI

BMW #RoadToCoachella kampanyasında markasını Coachella 2017 festivalinde görünür kılabilmek için birçok popular Instagram influencer’ı ile birlikte çalıştı. Influencer’lar müzik festivaline gittikleri aracın BMW olduğunu belirttiler. Model ve aynı zamanda girişimci olan Andres Hamann, Coachella festivaline gittiği yol boyunca Instagram sayfasında paylaştığı birçok sponsorlu fotoğraf, video çekti. Paylaştığı gönderilerin birinde, BMW’nin en çekici ve lüks araçlarından biri olan i8 modelinin yanında poz vermektedir. Bu fotoğraf sayesinde, fotoğrafı görenler, dolaylı olarak BMW’nin lüks bir araç olduğunu ve ayrıcalıklı etkinliklerle ilişkili olduğunu düşünmeye başlıyor.

 

8. #AMEXAMBASSADORS AMERICAN EXPRESS’İN YENİ YÜZLERİ

American Express, en ünlü Instagram kullanıcılarını kullanarak kredi kartı ödül programının reklamını yaptığı biliniyor. En son kampanyası olan #AmexAmbassador için erkek giyim blogger’ı Adam Gallagher (@imgalla) ile iş birliğine giderek ödül üyeliğinde verilen ikramiyelere dikkati çekti. Gallagher son moda giysileri içerisinde yer aldığı fotoğrafta takipçilerine ‘AmexPlatinum Etkinliği’ne gittiğini söylüyor. Gallagher, insanların ödül programına katılarak ulaşabilecekleri statüyü göstermekle birlikte markanın düzenlediği ödül programını ayrıcalıklı ve özel deneyimler sunan bir konuma getiriyor.

İlginizi çekebilir

Reklam ve Pazarlama
Markanızı Öne Çıkaracak 20 Yaratıcı Reklam Fikri
Anıl ERSOY

Yazar : Anıl ERSOY

Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir