İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?

Bir iş başvurusu yaptınız ve görüşmeye çağrıldınız. Şimdiden tebrikler!

Size 2 gün sonrası için randevu verildiğini düşünelim. 2 gün sonra iş görüşmesine gideceksiniz ve her şey yolunda giderse yeni bir işe başlayacaksınız.

Böyle bir durum söz konusu ise hiç paniklemeyin, stres olmayın.

Bu yazımızda iş görüşmesi öncesinde yapmanız gereken temel şeyleri anlatıyoruz.

 

1. Final Sınavına Çalışıyormuş Gibi Çalışın

İş görüşmesine çağrıldığınız zaman başvuru yaptığınız şirket hakkında olabildiğince çok şey öğrenmeye çalışın. Şirketin web sitesini, çalışanların profillerini, şirket hakkında çıkan bilgileri, şirketin sektöründeki rakiplerini çok iyi bir şekilde araştırın.

Eğer bu görüşmede mesleki bilginize dair bir durum söz konusu ise, iş görüşmesinde mesleki bilgilerinizle alakalı olarak mutlaka söylemeniz gereken şeyleri önceden not alın ve bu notlara çalışın.

“Şundan da bahsetmeliyim, bundan da mutlaka bahsedeyim.” dediğiniz şeyleri not almanız ve bu notlar eşliğinde hazırlık yapmanız faydalı olacaktır.

 

2. Muhtemel Sorulara Hazırlanın

İş görüşmelerinde sektör fark etmeksizin fiks olarak sorular vardır. Bu sorulara verebileceğiniz en ideal yanıtları önceden hazırlayın. Yine sektöre bağlı olarak size sorulması muhtemel sorulara da önceden çalışın.

Benzer şirketlerde (ya da aynı şirkette) sizin başvurduğunuz pozisyonda çalışan kişilere ulaşarak iş görüşmesinde sorulan sorular hakkında ön bilgi edinebilirsiniz. Bunun için Instagram Hikayeler özelliği ve Twitter ideal olacaktır. Yani 1400 takipçiniz var diyelim Instagram’da. Bu kişilerden en az birkaçı sizin başvurmuş olduğunuz işe benzer bir işte çalışıyordur ve size yardım edebilir.

Sorulma ihtimali yüksek sorulara yazarak cevaplayın ve bu cevapları yüksek sesle okuyun.

Sizle görüşme yapacak kişiye sizin sormak istediğiniz soruları da not alın ve görüşme esnasında doğru zamanlarda bu soruları yöneltin. Tabii soracağınız soruların özgün olması önemli. Ufak bir internet araştırması ile bulunabilecek şeyleri mülakatı yapan kişiye sormanız pek de doğru olmaz.

Mutlaka okuyun: Mülakat Soruları ve Cevapları

 

3. Deneyim ve Becerilerinizi Gözden Geçirin

İş ilanında pozisyona başvuran adayların sahip olması gereken özellikler ayrıntılı bir biçimde listelenir.

Sahip olduğunuz deneyim ve becerilerin bu özelliklerle ne şekilde örtüştüğünü anlamak için beyin fırtınası yapmalı ve bu bağlantıları en iyi nasıl ifade edebileceğinize çalışmalısınız.

Eğer ilanda spesifik bir beceri ya da deneyim isteniyorsa, bu beceri/deneyim olmadan da uygun bir aday olduğunuzu ve gelişmeye açık olduğunuzu belirtin. Örneğin ilanda “X sektöründe en az 5 yıl deneyimli olmak” ifadesi geçiyorsa ve siz bu sektöre gireli henüz 3 yıl olmuşsa, 3 yılda öğrendiklerinizin 5 yıla denk olduğunu gösterin.

 

4. İyice Dinlenin

Görüşmeden bir önceki gece iyi bir uyku çekin ve sabah dinç uyanın. Tabii uykuya dalmadan önce iş görüşmesini zihninizde canlandırın.

Sağlıklı, çok ağır olmayan, mümkünse soğan-sarımsak içermeyen bir şeyler yiyerek görüşmeye gidin. Yani görüşmeye aç karnına gitmeyin. Kan şekeriniz düşerse modunuz da düşer ve bu performansınızı olumsuz etkileyebilir.

Görüşmeden önce stresliyseniz, size iyi gelen bir şey yapın. Örneğin meditasyon, dua, ibadet ya da müzik dinlemek bunlardan bazılarıdır.

 

5. Uygun Giyinin

Görüşmeye giderken abartılı, parıltılı, canlı renkli şeyler giymemeniz iyi olur. Kadınlar ve erkekler için lacivert/siyah takım elbise idealdir diyebiliriz. Smart casual iş görüşmeleri için yeterince resmi ve yeterince rahat bir giyim şeklidir.

Ne giyeceğinize karar veremiyorsanız şirkete ulaşıp nasıl giyinmek gerektiğini de sorabilirsiniz.

Eğer uygun hiçbir kıyafetiniz yoksa takım elbise satın alabilir ya da bedeni sizinkine uyan bir arkadaşınızdan ödünç alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeli?

 

6. Özgüvenli Olun

Sıkı bir tokalaşma, dik bir duruş, duruma uygun bir beden dili insanların gözünde olumlu bir intiba bırakır.

Görüşmeye girmeden önce işe kabul edilmediğinizi düşünün. Kötü bir düşünce bu fakat yine de gireceğiniz görüşmeden olabildiğince şey öğrenmeye çalışın. Yani bu görüşme olumsuz geçse bile bir sonraki iş görüşmesinde başarılı olmak için çok iyi bir deneyime sahip olacağınızı unutmayın.

Mutlaka okuyun: Özgüveninizi Artırmanın Yolları

 

7. Hazırlıklı Olun

İş görüşmesine CV götürecekseniz bunu son dakikaya bırakmayın. Görüşme esnasında portfolyonuzu gösterecekseniz çalışmalarınızı örneğin hem flash diske aktarın hem de Google Drive’a yükleyin. Böylece flaş diskte sorun çıksa bile Google Drive’dan çalışmalarınızı indirebilirsiniz.

Görüşmeye nasıl gideceğinizi de önceden kararlaştırın. Arabayla gidecekseniz en uygun rotayı, trafik ve hava durumunu kontrol edin.

Otobüsle ya da metroyla gidecekseniz en uygun aktarma duraklarını ve alternatifleri öğrenin.

 

8. Sürecin Takipçisi Olun

İş görüşmesinde soracağınız sorular ve vereceğiniz cevaplar bu işi ne kadar tutkuyla istediğinizi gösterir. Bu nedenle sadece sorulara cevap veren kişi olmayın. Siz de gerektiğinde soru yöneltin. Görüşmecilerin başlangıçtaki havadan sudan muhabbetlerine siz de katılın. Bu tür konuşmalar genelde sizi rahatlatmak içindir ve iyi bir şeydir.

Görüşmeden çıkarken insanların elini sıkın ve teşekkür edin. En kısa sürede tekrar görüşmek dilediğinizi belirtin.

Tüm bunlara rağmen işe alınmadığınızı öğrenirseniz dünyanız yıkılmasın. Eğer bu pozisyona ve şirkete olan ilginiz devam ediyorsa görüşmeyi yapan kişilere hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini sorun.

Son olarak Yeni İş Fikirleri Ailesi olarak yazımızdaki tavsiyelerden yararlanarak hayalinizdeki işi kapmanızı dileriz!

Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir