Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGenel+50 Adet Yeni Nesil Mülakat Soruları ve Cevapları

+50 Adet Yeni Nesil Mülakat Soruları ve Cevapları

İnsan kaynakları yöneticilerinin işe alacakları en iyi adayı belirlemek için mülakatlarda ters köşe sorularla adaylarını terlettikleri herkesçe bilinir.

“Şanslı bir insan olduğunuzu düşünüyor musunuz, peki neden? Sizce bir fil bir fareden kaç kat daha ağırdır? Türkiye’de her yıl kaç metrekare pizza tüketiliyor?”

Büyük şirketlerin işe alımlarda sordukları ve adayları ciddi anlamda terleten mülakat sorularının gerçekte de göründüğü kadar aptalca olduğunu gösteriyor. (Hatta Google birkaç yıl önce yaptığı mülakatları bu tarz tuzak sorulardan arındırmaya başladı bile.)

Yazımızda hem yeni bir işe başvuru yapan adaylara hem de yeni bir adayla görüşme yapacak işverenlere faydalı olacağını düşündüğümüz 54 soru ve bu sorulara verilebilecek cevapların nasıl olması gerektiğine değindik. Yanlış anlaşılmasın, satır satır ezberleyeceğiniz süslü cümleler sunmuyoruz size. Mülakatta sorulan bu soruların sadece mantığını öğrenmeniz hayalinizdeki çalışana veya işe kavuşturabilir:


En Güncel Mülakat Soruları ve Cevapları

1 – Şu zamana kadar ne tür sorumluluklar aldınız?

Şu anki veya geçmiş pozisyonlarınızla alakalı bu tarz mülakat soruları sorulduğunda geçmiş pozisyon veya pozisyonlarınızla alakalı net ve olumlu cevaplar vermeniz önemlidir.

En iyi cevap şekli sorumluluklarınızı detaylı bir şekilde açıklamak ve görüşmeye geldiğiniz pozisyonla alakalı bağlantılar kurmaktır. İş tanımlarında yer alan sorumluluklarla yeni pozisyonu bağlamaya çalışın. Böylelikle işveren işle ilgili gerekli niteliklere sahip olduğunuzu düşünür. Sorumluluklarınızın birçoğunu yeni işin gereklilikleriyle doğrudan bağlamaya odaklanın.

Dürüst olmanız oldukça önemlidir. Abartıdan uzak durun çünkü insan kaynakları sorumlusunun referanslarınızı daha önceden kontrol edip etmediğini bilemezsiniz.


2 – Bundan önceki işinizin sevdiğiniz ve sevmediğiniz yanları nelerdi?

Bundan önceki işinizin sevmediğiniz yanları nelerdir diye sorulduğunda fazla olumsuz olmayın. Görüşmecinin ilerleyen zamanlarda yeni işinizle veya şirketle ilgili olumsuz şeyler söyleyebileceğinizi düşünmesini istemezsiniz. Kendinizden bahsetmeniz daha mantıklı olacaktır.

Örnek cevaplar

Birlikte çalıştığım insanları severdim. Samimi ve eğlenceli bir ortam vardı ve her sabah işe gitmekten keyif alırdım. Aynı şekilde üst yönetimde harikaydı. Bütün çalışanlarının isimlerini bilirlerdi ve kişisel bağlantılar kurarlardı. Ayrıca yerel organizasyonlar aracılığıyla sosyal yardımlar yapmaları da çok hoştu.

İşi bırakmanın nedenlerinden biri işin benim için yeterli zorlukta olmamasıydı. İş dünyasına yeni girmiş bir insan olduğum halde bana harika fırsatlar sundular. Bununla birlikte birkaç sene sonra potansiyelime tam olarak ulaşamadığımı hissetmeye başladım çünkü zorlu görevler yoktu ve şirket içinde terfi imkanı söz konusu değildi. Bu şirkette çalışmaktan hoşlanıyordum ve geliştirdiğim becerilerimin bir bölümünü şirkete bu borçluyum.

ABC şirketinde çalıştığım insanların hepsi yaptıkları işte bir numaraydı. Bu şirkette geçirdiğim süre zarfında farklı yönetim tarzları ve stratejiler öğrendim. Ancak edindiğim bu değerli deneyimleri kullanabileceğim daha uzmanlaşmış projelerin olmaması beni endişelendiriyordu.

XYZ şirketindeki insanlarla çalışmak müthişti ancak şirket yapısı ve büyüklüğü nedeniyle olası fırsatların kısıtlandığını hissediyordum. Ulusal anlamda varlık gösteren daha büyük bir şirketin küçük bir firmaya göre hem daha iyi görevler hem de daha iyi fırsatlar sunacağını düşünüyorum. Şirketinizdeki pozisyon beceri setlerimle uyuşuyor ve pazarlama bölümünüze ( insan kaynakları veya bilgi işlem ) değer katacağımı düşünüyorum.


3 – İlk ve son maaşınız ne kadardı?

Görüşmeciler adaylardan maaş geçmişlerini detaylı bir şekilde anlatmalarını ister. Unutmayın ki görüşmeciler daha önceki pozisyonlarınızdan ne kadar kazandığınızı öğrenmek isterler. Bu nedenle hazırlıklı olun.

Görüşmeciye listelediğiniz iş tanımlarınızla uyumlu şeyler söylediğinizden emin olun. Detaylı ve doğru bilgiler vermek için maaş geçmişinizi gözden geçirerek hafızanızı tazeleyin. Kazancınızı abartmayın veya şişirmeyin. İşverenlerin birçoğu iş teklifi yapmadan önce referansları kontrol eder ve maaş geçmişinizi onaylar. Sizin söylediklerinizle işvereninizin söyledikleri arasında uyuşmazlık olursa devre dışı kalırsınız.


4 – Karşılaştığınız en büyük zorluklar ve problemler nelerdi? Bu zorluklar ve problemlerle nasıl başa çıktınız?

Size “Bu zorluklar ve problemlerle nasıl başa çıktınız?” mülakat sorusu yöneltilirse üstesinden geldiğiniz zorlu durumlarla ilgili örnekler anlatmanız gerekir. Sorunu nasıl araştırdığınızı ve çözümler bulmak için neler yaptığınızı anlatın.

En iyi cevaplar

Zorlu bir finans döneminde birçok satıcıyla görüşerek geri ödeme planları hakkında tatmin edici görüşmeler yapmıştım.

Yeni ürünümüzün yazılım geliştirme süreci geciktiğinde programı düzene sokmak için ekibi koordine ettim. Kısa bir süre içinde sorunların üstesinden başarılı bir şekilde geldik ve problemleri çözdük.

Uzun zamandır çalıştığımız bir müşterimiz işi rakibimize vermeye karar verdi. Müşteriyle görüştüm ve işlerin devam etmesini sağlamak amacıyla bizimle çalışmaya devam etmesi yönünde ikna ettim.


5 – En güçlü yönleriniz nelerdir?

“En güçlü yönleriniz nelerdir?” sorusu en basit mülakat sorularından biridir. Güçlü yönlerinizle ilgili bir soru sorulduğunda başvurduğunuz pozisyonla alakalı özelliklerinizden bahsetmeniz önemlidir.

Bu tarz bir soruyu cevaplamanın en iyi yolu başvurduğunuz pozisyonla doğrudan alakası olan becerilerinizden ve deneyimlerinizden bahsetmektir.

Örnek cevaplar

Bir proje üzerinde çalışırken sadece teslim tarihlerine uymaya çalışmam. Bunun ötesinde projeyi beklenen tarihten çok önce tamamlamaya çalışırım.

Satış hedeflerimi her çeyrekte aşarım ve her yıl ikramiye alırım.

Zaman yönetimi becerilerim harikadır. Organizeyimdir, verimli çalışırım ve çıkardığım işten gurur duyarım.

Müşteri ilişkileri becerilerimle ve zor durumları çözme yeteneğimle gurur duyarım.

Güçlü yönleriniz sorulduktan sonra güçlü yönlerinizin performansınıza olan etkisi de sorulabilir. Cevap verirken hem iş tanımlarını hem de işyerinde sergilediğiniz yeteneklerinizle alakalı özelliklerinizden bahsedin.

Mutlaka okuyun: “En Güçlü Yönleriniz Nelerdir?” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


6 – En zayıf yönleriniz nelerdir?

En zayıf yönlerinizin neler olduğu sorulduğunda işi riske sokmayacak ve farklı şekillerde verebileceğiniz bir sürü cevap vardır.

Önemsiz becerilerden bahsedin.

Mülakat yapılan geçerli pozisyon için gereken anahtar becerilerinizden ve güçlü yönlerinizden bahsettikten sonra başarınızı etkilemeyecek önemsiz becerilerinizden dürüst bir şekilde bahsedin.

Örneğin bakıcılık işine başvurduysanız grup sunumlarını yönetmek konusunda becerikli olmadığınızı söyleyebilirsiniz. Büyük gruplara yapılan sunumlarda zorluk çektiğinizi söyledikten hemen sonra hastalarla olan iletişimizin güçlü olduğundan bahsedin.

Geliştirdiğiniz becerilerinizden bahsedin.

Bir diğer seçenekte bir önceki işinizde geliştirdiğiniz becerilerinizden bahsetmektir. Bu sayede görüşmeciye zayıf yönlerinizi geliştirebildiğinizi göstermiş olursunuz.

Bu yöntemi kullanacaksanız geliştirdiğiniz becerinin başvurduğunuz iş pozisyonuyla alakalı olmadığından emin olmanız gerekir. İş için gerekli olan niteliklerinizin sorgulanmasını istemezsiniz.

Olumsuzu olumluya çevirin.

Başka bir seçenek de olumsuzu olumluya çevirmeye çalışmaktır. Örneğin aceleci ve ısrarcı olma özelliğinizi projeleri zamanından önce tamamlamanıza veya hesap tablosundaki her şeyi üç kez kontrol etmenize bağlayarak güçlü bir yönmüş gibi gösterebilirsiniz.

Unutmayın ki zayıf yönler terimi basit cevaplarda kullanılamaz. Mülakat esnasında olumlu şeylere odaklanmanız gerekir.

En iyi cevaplar

Bir proje üzerinde çalışırken sadece teslim tarihlerine uymaya çalışmam. Bunun ötesinde projeyi beklenen tarihten çok önce tamamlamaya çalışırım.

Organize olmak en güçlü yönüm değildir ancak uyguladığım zaman yönetimi sistemi organizasyon becerilerimi en iyi şekilde gerçekleştirmeme yardımcı olur.

Çıkardığım işin muhteşem olduğundan emin olmak isterim. Bu nedenle birçok kez kontrol ederim. Kurduğum sistem her şeyin yolunda gittiğinden emin olmama yardımcı olur.

Gelecek haftaların görüşmelerini ayarlamak için son dakikaya kadar beklerdim ancak görüşmeleri önceden ayarlamanın daha mantıklı olduğunu öğrendim.

Bazen bir görev üzerinde gereğinden fazla çalışırım. Ancak teslim tarihlerini asla kaçırmam ve bir sonraki göreve ne zaman başlamam gerektiğini her zaman bilirim.

Üniversitedeyken hesap konusunda pek iyi değildim ancak özel dersler alarak ve ekstra çaba göstererek üstesinden gelmeyi başardım.

Mükemmeliyetçi olmamı iş yaşantımda avantaja dönüştürdüm. Teslim tarihlerine uymada çok iyiyimdir ve detaylara dikkat etmem harika işler çıkarmama yardımcı olur.

Bir projeye bitirmeden diğer projeye geçmezdim ancak aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışmayı öğrendim. Bu sayede daha yaratıcı ve verimli olduğumu düşünüyorum.

Mutlaka okuyun: “En Zayıf Yönünüz Nedir? ” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


7 – Stres ve baskıyla nasıl başa çıkarsınız?

En tipik mülakat sorularından biri stres ve baskıyla nasıl başa çıktığınızdır.

İşte verebileceğiniz en iyi cevaplar:

Stres benim için oldukça önemlidir. Stresli olduğumda çok daha iyi işler çıkarırım. Stresle başa çıkmanın en iyi yolu iyi stres ve kötü stres arasında denge kurmaktır. Motive olmaya devam etmek ve üretken olmak için iyi strese ihtiyacım vardır.

Stres yerine olaylara tepki veririm. Bu sayede olayı çözerim ve stresim geçer.

Stres altındayken daha iyi çalışırım ve zorlu iş ortamlarında çalışmanın daha eğlenceli olduğunu düşünüyorum.

Stresle başa çıkmak için her akşam spor salonuna giderim. Spor benim için en iyi stres gidericidir.

Sorumluluklarımı öncelik sırasına koymam stres anlarında ne yapmam gerektiği ile fikir sahibi olmama ve baskıyı en etkili şekilde yönetmeme yardımcı olur.

Yönettiğim insanlar stres seviyemi arttırırsa zorlu durumların üstesinden daha iyi bir şekilde gelmek için seçenekler sunarım.

Teslim tarihiyle ilgili baskı altında olduğumda daha yaratıcı işler çıkarırım.

Stresle alakalı zor zamanlar geçiren insanlardan değilim. Baskı altında olduğumda odaklanırım ve işlerimi tamamlarım.

Baskının olduğu dinamik ortamları eğlenceli buluyorum.

En iyi işlerimden bazılarını ortamın çok stresli olduğu ve teslim tarihleri sıkı olan projelerde çıkardım.

Baskı altındayken sakin kalabilen bir insanım ve stresle kolayca başa çıkabilirim.

Görüşmeciye stresle nasıl başa çıktığınızı gösteren örnekler anlatmanız oldukça mantıklıdır. Bu sayede karşı tarafa stres ve baskı olduğunda ne kadar iyi işler çıkarabileceğinizle ilgili fikir vermiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: “Baskı ve Stres ile Nasıl Başa Çıkıyorsunuz?” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


8 – Yaşadığınız zorlu olaylardan ve/veya projelerden ve bunların üstesinden nasıl geldiğinizden bahsedin.

“Vermek zorunda olduğunuz en zorlu kararlar neydi?” veya “Yaşadığınız zorlu olaylardan ve/veya projelerden ve bunların üstesinden nasıl geldiğinizden bahsedin” gibi soruların doğru veya yanlış cevapları yoktur.

Belirli durumların üstesinden nasıl geldiğinizi anlamak amacıyla tasarlanmış davranışsal mülakat soruları vardır. Arkasında mantık olan bu tür sorular geçmişte nasıl davrandığınıza bağlı olarak gelecekte neler yapacağınızı anlamaya yönelik olara sorulur.

En iyi cevaplar

Zorlu olaylarla ilgili somut örnekler vererek neler olduğunu anlatın. Daha sonra problemi çözmek için neler yaptığınızdan bahsedin.

Cevaplarınız olumlu ve spesifik olsun. “Ahmet haber vermeden istifa etmiş olsa da boşalan pozisyona yeni birisini bulana kadar bölümün iş bölümünü yeniden düzenleyerek sorunu çözdük.” Neler yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı maddeler halinde anlatın.

Bu tarz sorulara hazırlanmanın en iyi yolu yaşadığınız olayları hatırlayarak hafızanızı tazelemek ve üstesinden geldiğiniz özel durumları göz önünde bulundurmaktır.

Mutlaka okuyun: “Vermek Zorunda Kaldığınız En Zor Kararlar Neydi?” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


9 – Daha önceki pozisyonunuzla alakalı en büyük başarınız ve başarısızlığınız nedir?

Olası işveren şu anki veya geçmişteki pozisyonunuzda neler başardığınızı ve nelerde başarısız olduğunuzu öğrenmek ister.

Başarılarınızla ilgili sorular

Bu tür sorulara cevap vermenin en iyi yolu başvurduğunuz iş pozisyonuyla uyumlu olabilecek başarılarınızdan bahsetmektir. Özgeçmişinizi ve iş ilanını yeniden gözden geçirin. En iyi eşleşmeyi bulun ve şirket için faydalı olacağını göstermek için bu eşleşmeyi kullanın.

Başarılarınızla ilgili bir soru sorulduğunda geçmiş pozisyonunuzda neler başardığınızla ilgili spesifik bir örnek verin.

İş başvurusu yaparken hedeflenmiş bir ön yazı yazdıysanız cevap olarak bunu kullanabilirsiniz. Örneğin başvuru yaptığınız yer bir okulsa görüşmeciye öğrencileri okula nasıl kayıt ettiğinizden, ailelerle ilgili problemleri nasıl çözdüğünüzden, kayıt yazılımını nasıl tasarladığınızdan ve yönettiğinizden bahsedin.

Başarısızlıklarınızla ilgili sorular

Herhangi bir başarısızlığınız olmadıysa bunu söyleyin. Eğer aklınıza gelen bir örnek olursa bu örneğin önemsiz olduğundan emin olun ve olumluya çevirin. Örneğin teslim tarihi olan bir proje üzerinde çalıştıysanız görüşmeciye işi teslim tarihinde teslim etmek için iş yoğunluğunu ve zaman çizelgesini nasıl ayarladığınızı anlatın.

Aynı zamanda başarısızlığa neden olan şeyin ne olduğunu ve bir daha aynı olayın yaşanmaması için ne gibi önlemler aldığınızdan bahsedin. Bu sayede görüşmeci üzerinde olumsuz bir etki bırakmamış olursunuz.


10 – Başarıyı nasıl değerlendirirsiniz?

Mülakat esnasında görüşmeci “Başarıyı nasıl değerlendirirsiniz?” diye bir soru sorabilir. Bu tür sorular işverenin iş etiğinizi, hedeflerinizi ve kişiliğinizi anlamasına yardımcı olur.

Cevabınızın başvurduğunuz pozisyonla bağlantısı olması gerekir. Büyük bir şirket kar zarar tablosuna önem verirken kar amacı gütmeyen bir kuruluş başarıyı parayla değil sosyal etkiyle ölçer. Mülakattan önce araştırma yaptınız mı? Şirketin internet sitesini gözden geçirin, şirketle ilgili haberleri ve medyayı araştırın ve hedef tanımıyla ilgili herhangi bir bilgi bulup bulamayacağınıza bakın.

Tabi ki cevaplarınıza kendi kişiliğinizle alakalı yönleri de dahil etmek istersiniz. Şirketin değerleriyle kendi değerlerinizin örtüştüğü bir nokta varsa mülakat esnasında buna vurgu yapın. Ancak dengeli bir cevap verdiğinizden emin olun.

İşte bazı örnek cevaplar:

Ben başarıyı farklı şekillerde değerlendiririm. İşteyken yöneticilerim ve mesai arkadaşlarımla hedeflerimiz hakkında konuşuruz. Diğer çalışanlarla da konuşmak hem ödüllendirici bir başarıdır hem de çalışanlara ilerleme fırsatı sunar. İş sonrası da topu yakalamak için beysbol oynarım. Sonuçta bu alandaki başarı da budur.

Bana göre başarı işimi iyi yapmaktır. Başkaları tarafından yaptığı işte en iyisi olarak ve hedeflerini gerçekleştirmek için en zoru başaran biri olarak tanınmak isterim.

Ben başarıyı hem işime hem de çalışma arkadaşlarıma bağlı olarak değerlendiririm. Bana göre başarılı olmak için ekibin hem bireysel hem de ekip hedeflerini başarması gerekir.

Ben başarıyı sonuçlara göre değerlendiririm. Başarı ölçülebilir sonuçlardır.

Bana göre başarı iyi performans gösterirken ve pozisyonumdan memnunken yaptığım işinde şirkete, bana ve diğer insanların hayatına değer katmasıdır.


11 – Eski işinizden neden ayrıldınız veya ayrılıyorsunuz?

“Neden işinizden ayrılmak istiyorsunuz?” veya “Neden bir önceki işinizden ayrıldınız?” mülakatlarda sorulan en tipik sorulardandır.

Kendi isteğinizle ayrıldıysanız bu tür sorulara en iyi cevabı vermek için aşağıdaki önerileri kendi durumunuza uyarlayarak kullanın. İşten iyi koşullarda ayrılmadıysanız net olun ve soruya odaklanın.

Patronunuz hakkında kötü konuşmayın

İşten ayrılma nedeniniz ne olursa olsun bir önceki işvereniniz hakkında kötü konuşmayın. Patronunuz hakkında kötü konuşursanız görüşmeci ileride şirket hakkında da kötü konuşacağınızı düşünür. Bir gün eski patronu için berbattı diyen biriyle görüştüm. İyi maaş vermiyorlarmış, çalışma saatleri çok kötüymüş ve işinden nefret ediyormuş. Ve bahsettiği şirket benim şirketimin en büyük ve en önemli müşterisiydi. Ve değerli bir müşterim hakkında bu şekilde konuşan bir kişiyi işe almam söz konusu bile olamazdı. Sonuçta fırsatı kaçırdı.

Bunun gibi tipik mülakat sorularına önceden çalışın. Cevaplarınızla ilgili alıştırmalar yapın ki ileriki koşullarınız ve hedeflerinizle alakalı olumlu ve net bir algı oluşturabilesiniz.

İşinizden neden ayrıldınız sorusuna verilebilecek örnek cevaplar

Yaptığım işten sıkılmaya başlamıştım ve daha zorlu görevler istiyordum. Ben de mutsuzluğumun işverenimi kötü etkilemesini istemedim.

Şu an çalıştığım şirkette yükselme şansım yok ve yeni mücadeleler için ayrılmaya hazırım.

Daha büyük görevler arıyorum ve kariyerimi ilerletmek istiyorum.

Bulunduğum bölümdeki kurumsal yapılandırmalar yüzünden geçici süreyle işten çıkarıldım.

İlerlemek istediğim bir nokta var ve şu anki işverenim bana böyle bir fırsat sunmuyor.

Son görevimde uzun yıllar geçirdikten sonra ekibe yönelik bir iş ortamı olan bir şirkette çalışmaya karar verdim.

Teknik becerilerimi ve deneyimlerimi kullanarak yeni görevlerde yer almak ve yeni fırsatlar yakalamak istiyorum.

Lisansımı yeni aldım ve bir sonraki pozisyonumda eğitimimden faydalanmak istiyorum.

Daha fazla sorumluluğumun olabileceği bir iş istiyorum ve yeni mücadelelere hazırım.

Bir önceki işimden ailemle daha fazla zaman geçirmek için ayrıldım. Koşullar değişti ve tam zamanlı bir işe için yeniden hazırım.

Büyümekte olan ve ilerleme fırsatı bulacağım istikrarlı bir şirkette çalışmak istiyorum.

Ev ve iş arasında gidip gelirken çok zaman kaybediyordum. Evime yakın bir işyerinde çalışmak istiyorum.

Dürüst olmak gerekirse taşınmayı düşünmüyordum ancak bu iş ilanını gördüğümde şirket ve pozisyon ilgimi çekti. Bu iş niteliklerimle uyuşan oldukça heyecan verici bir fırsat.

Bu iş fırsatı becerilerimle ve deneyimlerimle harika bir biçimde uyuşuyor.

Şirket küçülmeye gitti ve ne yazık ki işten çıkarıldım.


12 – Bu işi neden istiyorsunuz?

Neden bu işi istiyorsunuz? Bu soruya cevap vermek için hazırlık yaptınız mı?

Unutmayın ki başvurduğunuz iş pozisyonuna ve özel koşullarınıza bağlı olarak cevaplarınızı düzenleyebilirsiniz.

“Neden bu işi istiyorsunuz?” sorusuna verebileceğiniz yanıtlardan bazıları

Bu şirket sadece iyi bir fırsat değil aynı zamanda niteliklerimle fark yaratabileceğim bir yer. Finans sorumlusu olarak yeni hisse senedi opsiyonları kanunda oldukça tecrübeliyim ve bu pozisyon için oldukça uygun olduğumu düşünüyorum.

Bu işi istiyorum çünkü satış ve pazarlama gibi yetkinliklerimle uyuşuyor. Daha öncede belirttiğim gibi bir önceki işimde yıllık büyüme oranını %22 arttırdım. Buna ek olarak birlikte çalışacağım ekip muhteşem görünüyor.

Bu şirketin yükselişte olduğunu net bir şekilde anladım. İnternet sitenizde bir sürü yeni ürünün yakın zamanda piyasaya sürüleceği yazıyor. Bende bu büyümenin bir parçası olmak istiyorum.

Deneyimli bir teknisyen olarak kapsamlı araştırmalar yapmaktan hoşlanırım. Sürekli ilerleyen bir ekibin parçası olmak benim için muhteşem bir deneyim olacak.

Bu iş bütün kariyerim boyunca ilgilendiğim şeylere çok uyuyor. Hem kısa hem uzun vadeli faaliyetlerin karışımını harika bir biçimde sunuyor. Kısa vadeli başarılarım beni bir üst seviyeye çıkaracak ve uzun vadeli başarılarım mükemmel hissetmeme neden olacak.

Sinema bileti satışı işini istiyorum çünkü bu işte çok iyiyim. İnsanlarla olan iletişimim kuvvetlidir ve para idaresinde iyiyimdir. Normal çalışma saatleri olan bir iş istiyorum ve işe her zaman vaktinde gelirim.

Yapmak istediğim işte hem yaratıcılık hem de araştırma becerilerimi kullanmak istiyorum. Şirketinizle ilgili edindiğim haberlere göre sağlam problemlere çözümler sunan kişileri ödüllendiriyormuşsunuz.

Mutlaka okuyun: ” Neden Bizimle Çalışmak İstiyorsunuz? ” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


13 – Sizi neden işe almalıyız?

Bir işveren “Sizi neden işe alalım?” sorusu sorduğunda işverene şirkete ne sunacağınızı anlatan kısa ve öz bir satış konuşması yapmanız gerekir.

Bu soruyu cevaplamanın en iyi yolu becerilerinizle ve başarılarınızla alakalı örnekler vererek pozisyon için en iyi aday olduğunuzu kanıtlamaktır. Niteliklerinizle iş tanımını karşılaştırmak için birkaç dakikanızı ayırın ve aynı zamanda diğer pozisyonlarınızdaki başarılarınızdan da bahsedin. Olumlu olun ve şirkete olan ilginizi yineleyin. İşte cevaplarınızı nasıl hazırlayacağınız.

İş listesini düşünün

Bu soru için cevap hazırlarken iş listesine bakın. Kişilik özellikleri, beceriler ve niteliklerde dahil pozisyonun gerekliliklerini listeleyin. Daha sonra bu gerekliliklerle uyan niteliklerinizin listesini yapın. Nitelikleriniz doğrultusunda gerçekleştirdiğiniz başarılarınızı düşünün. Örneğin takım oyuncusu olduğunuzu yazdıysanız ekibinizle gerçekleştirdiğiniz başarılı bir projeyi düşünün.

Cevabınız bir veya iki dakikadan uzun sürmesin. Bu nedenle satış konuşmanızda vurgulamak üzere listenizden bir veya iki tane nitelik seçin.

Benzersiz özelliklerinize odaklanın

Görüşmeci kendinizi diğer adaylardan nasıl farklılaştırabileceğinizi görmek ister. Bu nedenle eşsiz olduğunuzu gösteren bir veya iki niteliğinize odaklanın. Örneğin işin gerektirdiği belli becerilerde oldukça deneyimliyseniz bundan bahsedin. Bu paha biçilemez bir çalışan olacağınızı göstermenize yardımcı olacaktır.

Cevap örnekleri

Bir düzene çalışanı verimli bir şekilde idare edebilecek bir satış sorumlusu aradığınızı belirttiniz. Satış müdürü olarak on beş senelik deneyimim var. Güçlü takım kurma ve motive etme becerilerine sahibim. Çalışanları motive etmek için geliştirdiğim yenilikçi stratejilerim sayesinde iki kere en iyi müdür ödülünü kazandım. Beni işe alırsanız liderlik becerilerimi ve stratejilerimi kazanç elde etmenize yardımcı olmak için kullanacağım.

İş ilanınızda sabırlı ve merhametli bir öğretmen aradığınızı belirtmişsiniz. İki yıl boyunca okuma güçlüğü çeken çocuklara öğretmenlik yaptım. Hem öğrencilerime akademik kazançlar sağladım hem de sabırlı olma konusunda kendimi eğittim. Ses okuma bilgisi öğretme konusundaki deneyimimle 6-18 yaş arasındaki çocuklara oldukça faydalı oldum. Bir önceki işverenim başarı geçmişimden dolayı bana her zaman en zorlu öğrencileri verdi. Bu pozisyon için hem deneyimlerim hem de sabır ve problem çözmedeki yaratıcılığımla oldukça uygunum.

Mutlaka okuyun: “Neden Sizi İşe Alalım?” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


14 – Gelecek hedefleriniz nelerdir?

Mülakatlar esnasında sıklıkla sorulan sorulardan biri gelecek hedefleridir.

Gelecekle ilgili ne tür hedefleriniz var?” veya “Beş yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?” gibi soruları yanıtlamanın en iyi yolu pozisyondan ve şirketten bahsetmektir.

Aile kurmak veya okula dönmek gibi hedeflerinizden bahsetmeyin. Bunların soruyla alakası yoktur ve saf dışı olmanıza neden olur. Bunun yerine başvurduğunuz işle alakalı cevaplar verin. Verebileceğiniz iyi cevaplar:

Uzun vadeli hedeflerim öğrenmeye devam edebileceğim, fazladan sorumluluklar alabileceğim ve değer katabileceğim bir şirketin parçası olmak,

Kendimi iyi yapılanmış ve sağlam bir şirketin en iyi çalışanı olarak görmek istiyorum. Becerilerimi artırmak ve meslek derneklerindeki faaliyetlerime devam etmek istiyorum.

Deneyimimi arttırdıktan sonra teknik pozisyondan yönetim pozisyonuna geçmek istiyorum.

Mutlaka okuyun: “Gelecek Hedefleriniz Nelerdir?” Sorusu Nasıl Cevaplanır?_


15 – Maaş beklentiniz nedir?

maaş beklentiniz nedir mülakat sorusu

Ücretle ilgili konuşmaya başlamadan önce pozisyonunun değerini bilmeniz gerekir. Maaşları araştırmak için vakit harcayın. Bu sayede değerinizin ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Maaş pazarlıklarıyla ilgili ipuçları

Ne kadar kazanabileceğinizi öğrendikten sonra bu rakamı nasıl elde edebileceğinizle düşünmeniz gerekir. Sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın.

Maaş beklentiniz sorulduğunda pozisyona ve tazminat paketine göre değişeceğini söyleyin. Veya sorumluluklarınız ve işin zorlukları hakkında daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin.

Bir diğer seçenekte daha önce yaptığınız maaş araştırmalarına bağlı olarak maaş aralığı sunmaktır. Teklifi aldıktan sonra anında kabul veya reddetmek zorunda değilsiniz. “Biraz düşünmeye ihtiyacım var” demeniz orijinal teklifi yükseltmenize yardımcı olur.

Pozisyon ve verilen teklif arasında çelişki olduğunu hissederseniz “hayır” cevabını verin. Hayır cevabı daha iyi bir teklif almanızı sağlayacaktır. Ancak bu işe ihtiyacınız varsa dikkatli olmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. İşveren hayır cevabını kabul edebilir ve bir sonraki adaya geçebilir.

Mutlaka okuyun: Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?


16 – Biraz kendinden bahseder misin?

bize kendinizden bahseder misiniz?

Mülakat odasından içeri girdiniz, görüşmeciyle el sıkıştınız ve en güzel gülümsemenizle yerinize oturdunuz. İlk sorunun ne olacağını tahmin edin: “Bize kendinizden bahsedin”

Ayrıntılı bir şekilde kendinizden mi bahsedeceksiniz? Bir sonraki beş dakikayı ne kadar sevecen, sadık ve çalışkan bir insan olduğunuzu anlatarak mı geçireceksiniz? Bunu yaparsanız görüşmeciyi sıkarsınız ve negatif bir izlenim bırakırsınız.

En iyi cevaplar

Bu oldukça yaygın bir mülakat sorusu olmasına rağmen adayların birçoğu bu soruya verecekleri yanıtla ilgili hazırlık yapmaz. Soru çok yatıştırıcı ve gayri resmi olduğundan gardımızı düşürürüz ve rahat davranırız.

Görüşmecinin amacı 10 dakikalık bir tez duymak değildir. Bunun yerine jilet gibi keskin cümleler kurmanızı ve kendinizi rakiplerinizden farklılaştırmanızı bekler.

Benzersiz satış teklifiniz

Kendinizle alakalı bir özet yapın. Kişisel markalama veya katma değer açıklaması olarak bilinen benzersiz satış teklifi kim olduğunuzu, güçlü yönlerinizin neler olduğunu ve güçlü yönlerinizi kullanarak şirkete ne tür faydalar sunabileceğinizi gösteren bir cümlelik tanımdır.

Spesifik olun

En güçlü yönlerinizi kullanarak atağa geçmeniz gerektiğini unutmayın. Açık olun ve alakasız becerilerinizden veya yeteneklerinizden bahsetmeyin.

Hazırlıklı olun

Mülakat odasına girer girmez “bize kendinizden bahsedin” cümlesini duyacağınızı unutmayın. Kim olduğunuzu, güçlü yönlerinizin neler olduğunu ve şirkete sağlayacağınız faydaların neler olduğunu anlatan kişisel markalama açıklamanızı önceden hazırlamış olun. Bu yaklaşımı benimsediğiniz takdirde görüşmecinin ilgisini çekersiniz ve sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenmek ister. Kendinizi rakiplerinizden farklılaştırmış olsunuz. Hatırlanma ve işe alınma şansınız büyük ölçüde artar.

Mutlaka okuyun: ” Bize Kendinizden Bahseder misiniz? ” Sorusu Nasıl Cevaplanır?


17 – En iyi ve en kötü patronunuz kimdi?

“En iyi ve en kötü patronunuz kimdi?” sorusunu soran bir görüşmeci kin besleyip beslemediğinizi veya suçlamalarda bulunup bulunmayacağınızı değerlendirmek niyetindedir. Ayrıca şirketin liderlik tarzıyla uyuşup uyuşmayacağınızı da tespit etmeye çalışır.

Eski patronunuz berbat bir insan olsa bile bunu söylemeyin. Görüşmeciler negatif şeyler duymaktan hoşlanmaz ve eski şirketinizle ilgili neler söyleyeceğinizi merak eder.

En iyi cevaplar

Her patronumdan bir şeyler öğrendim. İyi olanlardan ne yapmam gerektiğini kötü olanlardan ne yapmamam gerektiğini.

Kariyerimin başında bana yardımcı olan bir akıl hocam vardı ve hala görüşüyoruz. Dürüst olmak gerekirse her patronumdan bir şeyler öğrendim.

Mutlaka okuyun: Patronunuzu Yönetmenin Yolları


18 – Tutkunuz nedir?

tutkunuz nedir mülakat sorusu

Mülakat esnasında görüşmeci tutkunuzun ne olduğunu sorarsa hayatınızdaki en önemli şeyi paylaşın. Bu soru kararlılığınızı göstermeniz ve sizin için önemli olan şeyin ne olduğunu anlatmanız için harika bir fırsattır.

Cevabınızın iş odaklı olması gerekmez ancak alakasız şeyler paylaşmaktan da sakınmalısınız.

Örneğin Everest dağına çıkmak gibi bir hedefi olan bir dağcı olduğunuzu veya kışı Aspen’de kayak yaparak geçirmek isteyen bir insan olduğunuzu söylemeyin.

Örnek cevaplar

En büyük tutkularımdan biri insanlara yardımcı olmaktır. Gençken anneme ev işlerinde yardım ederdim. Büyüdükçe bu alışkanlığımda büyüdü ve diğerlerine de yardımcı olmaya başladım. İnsanlara belirli ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak çözümler bularak yardımcı olmayı çok seviyorum.

Resim yapmaya bayılıyorum. Haftada bir kez sanat kursuna gidiyorum ve her hafta sonu resim yapmak için zaman ayırmaya çalışıyorum. Çok fazla yeteneğim olmasa bile resim yapmak beni çok rahatlatıyor.

Babamı pankreas kanserinden kaybettim ve o günden sonra kanserle ilgili farkındalığı arttırmak ve kanser araştırmalarına fon sağlamak için gönüllü olarak çalışıyorum. PanCan’de gönüllü olarak çalışıyorum ve gönüllü ağının bir parçasıyım.

En büyük tutkum fark yaratmaktır. Bir projeye dahil olduğumda başarıyı yakalamak için elimden gelenin fazlasını yaparım. Aynısı özel yaşantım içinde geçerlidir.

İyi bir kayakçıyım ve hafta sonları ve tatillerde kayak yapmaktan hoşlanıyorum.

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?


19 – Müdürleriniz ve iş arkadaşlarınızla ilgili sorular

Bu tarz soruların amacı iyi bir takım oyuncusu olup olmadığınızı anlamaktır. Zor sorular geldiğinde soruyu cevaplamadan önce birkaç saniye düşünün.

Örnek sorular ve cevaplar

Aynı projede çalıştığınız ancak üzerine düşen görevleri yerine getirmeyen bir iş arkadaşınızdan bahsedin. Ne yaptınız ve sonuç ne oldu?

Ayşe’yle yakın çalışıyorduk ve iş yükünün büyük bir bölümünü genellikle ben üstleniyordum. Teslim tarihi olan bir proje üzerinde çalışırken Ayşe’nin projeye olan katkısının minimal olduğunu fark ettim. Proje bittikten sonra onunla konuşmaya karar verdim. Bunu yaptığım için memnunum çünkü konuşmadan sonra özel hayatında problemler yaşadığını öğrendim. İyi niyetimden dolayı bana teşekkür etti. Sonuçta birlikte çalışma yeteneğimiz ciddi oranda arttı.

Bir meslektaşınızın başarısını diğerleriyle nasıl paylaştığınızı gösteren bir örnek verin.

Son işyerimde iş arkadaşlarımdan biri sinirli bir müşteriyi sakinleştirme, müşterinin problemini çözme ve satışı tamamlama konusunda harika bir iş çıkardır. Patron işlerin nasıl gittiğini sorduğunda her şeyin yolunda olduğunu ve iş arkadaşımın harika bir iş çıkardığını söyledim. Bu durumda hem patronum, hem müşteri hem de iş arkadaşım kazanmış oldu.

Müdürünüzle iş konusunda anlaşamadığınız bir andan bahsedin. Sonuç ne oldu ve sonucu nasıl değiştirdiniz?

Kariyerimin ilk yıllarında pazartesi günleri oldukça keyifli olan ancak cuma gününe doğru ruh hali değişen ve yaptığım her şey de bir hata bulan bir müdürüm vardı. Görevi bırakana kadar müdürün ruh halini değiştiren olayın ne olduğunu bir türlü anlayamadım. Müdürüm pazartesi günleri hafta sonumun nasıl geçtiğini ve neler yaptığımı sorardı. Ona çok eğlendiğimi ve bir sonraki hafta sonunu iple çektiğimi söylerdim. Daha sonra benim hayatımla onun hayatı arasında ciddi farklar olduğunu anladım. Bana sorular sorduğunda kısa cevaplar vermeye başladım ve hemen arkasından onun neler yaptığını sormaya başladım.

Hoşlanmadığınız biriyle çalıştınız mı? Bu durumun üstesinden nasıl geldiniz?

Evet, insan olarak farklı olduğunu düşündüğüm biriyle çalıştım. Ancak onun becerilerine, problemleri çözme kabiliyetine odaklandım ve benimde tutumlarım değişmeye başladı. Ona bu konuda minnettarım. Asla arkadaş olmadık ancak birlikte harika işler çıkarttık.

Birine yardımcı olduğunuz bir anınızı anlatın

Yakın zamanda işe vaktinde gelme konusunda sorunlar yaşayan Ahmet isminde biri işe başladı. Patronum bu durumdan nefret ediyordu. Ahmet’e bir öğle yemeğinde işe vaktinde gelmenin patron için ne kadar önemli olduğunu anlattım. Ahmet tavsiyemden dolayı bana teşekkür etti ve işe vaktinde gelmeye başladı.

Biri hakkında yanlış hüküm verdiğiniz bir anınızı anlatın

Eski işyerimde benimle son derece sert ve aksi konuşan uzun süreli bir personel vardı. İlk başta onun takdirini toplamaya çalıştım. Daha sonra bunun işe yaramadığınızı ve problemin arttığını fark ettim. Onun diğer çalışanlarla nasıl iletişim kurduğunu gözlemledim ve tek başıma olmadığımı anladım. İnsanların birçoğuna sert ve kaba davranıyordu. Onun onayını almayı denemeyi bıraktım ve bu tavrı hayranlık duyduğu bir önceki patronundan öğrendiğini keşfettim.

Sizden yaşça büyük ( yaşça küçük ) olan iş arkadaşlarınızla nasıl geçinirsiniz?

İş arkadaşlarınız yaşça sizden büyükse vereceğiniz cevap: Sonuçların daha iyi olacağını düşünerek bir şeyleri yaparken yeni yollar denediğim zamanlar oldu. Ancak daha sonra çok daha iyi olduğunu düşündüğüm yolların en iyi yol olmadığını anladım. Bu nedenle benden yaşça büyük olan iş arkadaşlarımın bilgi birikimlerine ve deneyimlerine saygı duyarım.

İş arkadaşlarınız yaşça sizden küçükse vereceğiniz cevap: kısa sürede birlikte çalıştığım insanlara ebeveynlik yapmanın benim işim olmadığını anladım. Benim görevim onları tanımak ve verimli bir şekilde çalışabilmek için ortak bir zemin yaratmaktı. Zaman aldı ancak çaba sarf etmeye değdi.


20 – Kariyer hedeflerinizle ilgili sorular

Günümüzün hızla değişen iş dünyasında işverenler doğru kararlar verip veremeyeceğinizi tartmak ister.

Üniversite mezuniyetinizden başlayın ve her kariyer değişimizin arkasındaki mantığı anlatın.

Üniversiteden mezun olur olmaz ABC firmasına girdim. Özgeçmişimde de gördüğünüz gibi iki kere terfi aldım. Daha sonra XYZ firmasından bir iş teklifi aldım. Dört senedir XYZ firmasındayım ve departmanıma nasıl katkı sağlayacağımla ile harika şeyler öğrendim.

Bir işi tamamlamak için ne kadar süreye ihtiyaç duyarsınız?

İşyerindeyken zamanımı oldukça verimli kullanırım. İşi tamamlamam çalıştığım saat sayısıyla değil zamanımı nasıl verimli kullandığımla alakalıdır. Referanslarımın da işleri hızlı ve profesyonel bir biçimde tamamladığımı söyleyeceğinden eminim.

Şu anki işinizde kalacak olursanız bir sonraki adımınız ne olur?

Bir sonraki adımım global pazarlama departmanına yükselmek olur.

Başarıyı nasıl ölçersiniz?

Profesyonel başarıyı çalıştığım şirketin standartlarına ve iş arkadaşlarımdan, arkadaşlarımdan ve astlarımdan aldığım geri bildirimlere bağlı olarak ölçerim. Bana kalırsa ben iyi bir eş, iyi bir baba ve iyi bir vatandaş olarak biliniyorum.

Hayalinizdeki işi anlatın

Çocukken futbolcu olmanın hayalini kurardım. Bu konuda iyi olmadığımı anladığımda pazarlama konusundaki becerilerime odaklandım çünkü bu becerim sayesinde hem büyük faydalar sağlıyorum hem de bu yeteneğimi iş ortamında kullanmaktan keyif alıyorum.


21. Önünüze en son ne zaman ciddi anlamda zor hedefler koydunuz?

Bu soru adayların cesaret gerektiren hedeflerin üstesinden başarıyla gelip gelemeyeceklerini ölçmektedir. Bu soruyu “Bu hedeflere ulaşmak için neler yaptınız?” gibi devam soruları ile desteklenebilir. Adaydan, kendisi için belirlediği tüm bu hedefleri süreç ve sonuçlarını da en ince ayrıntısına kadar anlatması istenebilir.

İdeal Cevap: Bu tarz bir mülakat sorusuna verilecek iyi bir cevap, bir hedefe ulaşmanın zorluğunun ne derece anlaşıldığını gösterir. Bu cevap, adayların bir yandan standardı yüksek bir iş sunmaya çalışıp bu standardı korurken, diğer taraftan hedeflerine ulaşmak için ne denli çok çaba sarf ettiklerinin canlı bir kanıtı olmalıdır.

İşverenler adayların bahsettiği“ Zor hedef”leri dikkatle dinlemeli ve söz konusu hedeflerin neden sıradan hedeflerin üzerinde olduğunu anlamaya çalışmalıdırlar. Bu soru sayesinde, zorlayıcı hedeflere sahip olmayan adaylarla karşılaştığınız durumlarda dahi, onları iş başarısı konusunda olmasa da öz-farkındalık ve güven konularında değerlendirebilmeniz mümkün olacaktır.


22. Firmamızın sattığı ürün veya hizmeti almak isteyen bir müşteri olduğumu düşünelim, beni nasıl ikna ederdiniz?

Bu, “Şirketimiz ne yapar?” sorusunu sormanın benzersiz ve elbette ki çok daha zorlayıcı bir yolu. Adaylar, bu sayede iş görüşmesine gelmeden önce yaptıkları araştırmayı gözler önüne sermekle kalmayıp aynı zamanda bir iş durumunda değerli olabilecek ikna edici bir mesaj oluşturmak için bu araştırmadan nasıl yararlanabileceklerini de göstermiş oluyorlar.

İdeal cevap: Bu soruya verilecek cevap kimi adaylar için adeta tereyağından kıl çekercesine kolaylıkla, belki de kendiliğinden gelecektir. Her şeyi bir kenara bırakırsak cevabınız eksiksiz bir şirket tanımı yapılmasını da sağlayacaktır. Şirketin hedef müşteri kitlesinin ihtiyaç duyduğu veya başka bir yerde bulamayacağı hizmeti/servisi sunmasını da içerecek bir cevapla, ürün ve müşterinin birleşiminden doğacak eksiksiz bir iş tanımı yapılabilmesi mümkündür.

Sorumuzun satış veya pazarlama pozisyonu için görüşme yapacağınız bir adaya, müşteriyle birebir muhatap olmayacak bir pozisyona başvurmuş diğer adaylara oranla nispeten daha kolay geleceğini unutmamalısınız. Üstelik bu hiç de büyük bir sorun sayılmaz. Burada değerlendirilen adayların işi halletme biçimleri değil. Amaç her bir adayın nasıl düşündüğünü ve soruya nasıl bir yanıt verdiklerini görmek ki bunun ilginç bir deneyim olacağına eminiz.


23. İş arkadaşlarınızla ilişkiniz nasıldır? İyi bir iş arkadaşını nasıl tanımlarsınız? Peki ya kötü bir iş arkadaşlığı sizin için ne ifade ediyor?

Her ekip birbirinden farklıdır, bu soru adayın yeni bir ekiple birlikte çalıştığında mutlu, üretken veya sevilen biri olup olamayacağını anlamanıza yardımcı olur. Verecekleri cevap size başkalarıyla kurdukları etkileşim veya iş hayatlarında ne tarz etkileşimler içinde olmak istedikleri konusunda ipucu verecektir.

İdeal cevap: Bu soruya verilen cevaplar, iş arkadaşlığı ilişkisinin yalnızca profesyonel unsurlarına odaklanmak zorunda değildir – aynı zamanda iş kültürüyle alakalı da olabilirler. Belki de aday iş arkadaşlarının pozitifliğinden son derece memnun kalacak ya da bu tavırların moralini bozduğunu düşünecektir. Anlayacağınız bu sorunun tek bir doğru cevabı yok. Bu nedenle, adayın iş arkadaşlarının çalışma tarzının kendi tarzıyla ne açıdan uyuştuğunu (veya çeliştiğini) açıkladığı cevaplara odaklanılmalıdır. Neye küsüp neye mutlu olacaklarına değil.

Adayların çoğu iş arkadaşlarına ve patronlarına karşı kötü niyetli bir tavır sergilemekten veya onlar hakkında kötü ifadeler kullanmaktan çekinmektedir, bu yüzden onların kötü olarak nitelendirdiği durumların neler olduğunu ve bu konuya ilişkin soruları nasıl cevapladıklarını öğrenmek sizin için de ilginç olacaktır.


24. Bugüne kadarki en önemli kariyer başarınızı hangi proje veya görev ile yakaladınız? En büyük başarınız neydi?

Bir adayı işe alıp almamaya karar verecek olan en iyi mülakat sorusu nedir sizce?

Okuduğunuz sorunun bu anlamda kullanılacak en iyi mülakat sorusu olduğu düşünülüyor, üstelik bu sonuca tam 10 yıllık bir araştırma ile ulaşılmış!

İdeal cevap: Adayların cevapları önceki işlerindeki başarıları ve işlerini sahiplenme duyguları hakkında bilgi verecektir. İdeal bir cevap adayların yalnızca işlerinde veya profesyonel tercihlerinde kendilerine güvenen kişiler olduklarını göstermekle kalmayıp şirketin başarısını da en az kendi başarıları kadar önemseyecek denli alçak gönüllü olduklarını da gözler önüne serecektir.

Varsayalım ki aday gurur duyulası bir satış veya pazarlama kampanyası oluşturduğunu söylüyor, o halde şirketinin bundan nasıl yararlandığını açıklamasına fırsat vermelisiniz. Yürüttüğü bu kampanyayla çalıştığı şirketin büyük bir müşteriyi kazanmasına yardımcı olmuş mu mesela?


25. Profesyonel olarak yaptığınız ancak bir daha asla tekrarlamak istemeyeceğiniz bir deneyim var mı?

Adayların bu soruya vereceği cevap size kendilerini tatmin etmeyecek görevleri nasıl tanımladıkları hakkında bir fikir verecektir. Ki bu, iş hayatında hemen hemen herkesin başından bir kez de olsa geçmiş bir durumdur.

İdeal Cevap:Adayların bu soruya ilişkin cevaplarını birkaç kategoriye ayırmak mümkün:

  • Angarya İşler (ör. Zarf-istifleme): Adayınız yapılan işin şirket açısından önemini gerçekten kavradı mı? Veya gereksiz gördüğü böyle bir işi yapmak için fazla iyi olduğunu mu düşünüyor? Bu soruların cevabını bulduğunuzdan emin olun.
  • Zorlayıcı İşler: Bir işi bu kadar zor hale getiren ne olabilir? Kötü planlanması veya kötü yönetilmesi mi yoksa bambaşka bir sebep mi var? Çok da hoş olmayan bir iş deneyimi yaşandığında sorumluluk kimin ya da neyin omuzlarına yükleniyor?
  • Ekip İşleri: Ekip çalışmasına veya adayınızın ekip içindeki rolünün ne olacağına dair sorularla görüşmenizi devam ettirebilirsiniz.

Aslında, tekrarlamak istemeyecekleri bir deneyimi düşünmeleri bile ilginç değil mi? İnsanları duygusallaştıran uç noktadaki deneyimler hakkında konuşmak son derece açıklayıcı bir yöntem olabilir. Bununla birlikte, iyi cevapların herhangi bir kategoriye girmesi gerekmediğini de unutmamak gerek – en önemlisi de adaylarınızın bir işi tekrar tekrar yapma konusundaki isteksizliklerinin, yaptıkları işin kalitesini düşürüp düşürmeyeceğini anlayabilmek.


26. Mükemmel olup geç kalan bir çalışan olmak mı, yoksa dakik olup yalnızca iyi bir çalışan olarak anılmak mı iyidir?

Aday bu soruya “Duruma göre değişir” şeklinde bir yanıt veriyorsa devam soruları sorarak ne söyleyeceklerini sonuna kadar dinlemenizi öneririz. Çünkü mülakat sorusunun kendisi dahi adayların doğru ve yanlış bir cevap olduğunu algılayabilecekleri bir şekilde ifade ediliyor, bu durumda doğru cevabı sezebilecekleri bir işaret arayışına girmeleri doğal bir süreç olacaktır.

İdeal Cevap: Çoğu şirket için doğru cevap “iyi ve dakik bir çalışan olmak” olacaktır. Yeterince iyi olduğunda bir şeyin bitmesine izin vermek önemlidir. Kabul edelim, blog yazısı, e-posta, kitap, video, vb. her şey her daim ince ayarla düzeltilebilir veya geliştirilebilir. Daha iyisi hep vardır. Ancak bazen bunları bir kenara bırakıp işi halledivermek gerekir. Çoğu yönetici mükemmellik takıntısı nedeniyle adeta felç olan, son teslim tarihlerine uyamayan biriyle çalışmak istemez.

Yine de, adaylarınızın cevaplarını dinlerken renginizi belli etmemeye çalışmanızı öneririz. Yaptıkları işin yalnızca kalitesine veya son teslim tarihine göre ölçülmesi fikrine sıcak bakmayabilirler, ancak görevlerini nasıl önceliklendirdiklerini ifade edebilmeleri önemlidir.


27. Çok iyi bildiğiniz ancak gerçekte son derece karmaşık olan bir şeyi 5 dakika içinde açıklayabilir misiniz?

Bu sorunun okul notlarına kıyasla çok daha iyi bir zekâ ölçme yöntemi olduğu söyleniyor. Aynı zamanda bir adayın temel iş sorumluluklarının dışındaki hayatına, tutkularına veya karizmasına ışık tutan kayda değer bir ölçüt de. Bir konuya tutkuyla bağlı veya bu konuya ilişkin bilgili olup bunu son derece iyi yansıtabilen adayların iş hayatlarında coşkulu ve etkili olma olasılığı çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

İdeal cevap: Sorumuzda geçen “bir şey” illaki iş ile ilgili olmak zorunda değil – bu bir hobi, bir spor takımı veya teknik bir konu ile alakalı da olabilir. Aslını sorarsanız adayların akıllarına gelecek her türlü bilgiyi kullanabilmeleri mümkün. İdeal yanıtlar, adayın karmaşık konuları ne kadar iyi kavradığını ve bu konuda fazla bilgisi olmayan bir kişiyi konu hakkında ne derece aydınlatabileceğini gösterecektir.

Kıyaslamaların kullanıldığı açıklamalar ise, özellikle de endüstri jargonuyla dolu bir konu üzerine konuşulduğunda, ideal bir cevap izlenimi oluşturacaktır. Bu durum, adayın sorunları herkesin çok daha rahat anlayabileceği konular üzerinden karşılaştırma yaparak ne derece başarılı bir biçimde çözebileceğini gösterecektir.


28. Sıkı çalışmak sizin için ne ifade ediyor?

Bazı şirketler diğerlerinden çok daha farklı adımlarla ilerler ve bu soru adayın ekip arkadaşlarıyla ayak uydurabilecek bir çalışan olup olmadığını anlamanın etkili bir yoludur. Aynı zamanda aranan “saklı cevher”i bulmanın da. Çünkü aday, durağan bir şirkette veya kendisi için hiç de uygun olmayan bir pozisyonda çalışmakta olan, ancak gerçekten işe yarayabilecekleri bir yerde çalışmak isteyen bir kişi de olabilir.

İdeal cevap: Bu soruya verilecek ideal cevap sıkı çalışmaya dair bir kanıt içermek zorunda değildir – daha çok adayın bir şeylerin yapılabilmesi için ne gerektiğini bilmesi ve problemleri çözmek için o problemi çözecek adımları izleyip izleyemeyeceği gerçeğini ortaya çıkarması tercih edilir.

Akıllıca davranarak sıkı bir çalışma yapabilmenin vurgulandığı cevaplar da harika olacaktır. Unutmayın – bir şeyi yapmanın en iyi yolunu bulabilmek en az görevin kendisi kadar önemlidir.


29. Çalışma arkadaşlarınızın tamamını kapsayacak bir anket yapmış olsaydık, sizinle yıldızı barışmayacak kişilerin yüzdesi kaç olurdu?

Bir iş yerinde, herkesi her daim memnun etmek imkânsızdır. Bu sorunun cevabı, adayın meslektaşlarından biri veya birkaçıyla çelişmek pahasına da olsa yaptıkları işe yeterli miktarda tutku ve inançla bağlı olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Elbette ki adayınızın sevilmeyen bir kişi olmasını istemezsiniz, bu yüzden kayda değer yükseklikte bir oranla karşılaşırsanız, adayınızın iş arkadaşlarını neden bu derece ötekileştirdiğini öğrenmek adına devam soruları sormayı düşünmelisiniz: “Şuan seninle değil de bu insanlarla iş görüşmesi yapıyor olsaydım, seni anlatmak için en sık kullanacakları kelime ne olurdu?

İdeal cevap: Sözcük seçimine ilişkin devam sorusu, ilk sorunuzda verecekleri yüzde oranından çok daha önemlidir. Cevaplarında “tutkulu” vb. kelimeler yakaladıysanız endişe etmenize gerek yok demektir ancak “tembel” tarzında kelimeler kullanılıyorsa bir durup düşünmeniz gerekir.

Tabii ki duyabileceğiniz tüm olumsuz sözler kırmızı kart anlamına gelmeyecektir – iş ahlakının eksik olduğunu gösteren kelimeler kötü bir işaret olabilir, ancak “inatçı” gibi yoruma açık kelimeler adayın öz farkındalığını veya iş arkadaşlarının pes edeceği durumlarda dahi işine sadık kalabileceğini gösteriyor olabilir ki bu iyi bir şeydir.


30. En büyük başarısızlığınız neydi? Bahseder misiniz?

Biraz klişe de olsa halen daha geçerliliğini yitirmemiş bir soru bu. Öz farkındalığa ulaşmanın test edilip onaylanmış yöntemidir hatta.(Mülakata girecek adaylar bu soruyu okumalı, önemini görüp buna göre bir cevap hazırlamalılar.) Hatalarına sahip çıkan ve onlardan ders çıkarmayı bilen biri genellikle mütevazı ve bilinçlidir. Başkalarını suçlayan ya da “göstermelik” bir başarısızlık deneyimi yaratan (“Çok sıkı çalıştım ve kendimi yıprattım” gibi) adaylar kırmızı bayraklı adaylar arasında sayılabilir.

İdeal cevap: Bu soruya iyi bir cevap verebilmenin iki yolu var:

  • Gerçek bir hatayı kabullenmek: Adaylar çoğu zaman zayıf görünmemek için kendilerini olduklarından değerli gösterecek bir yalan veya mazeretin ardına sığınırlar. Örneğin, “Ben X işine öylesine tutkuyla bağlıydım ki Y işini göz ardı ettim.” Bu örneğin aksine, ideal cevap herhangi bir durumu hesap edemediğinizi son derece basit ve yalın bir biçimde yansıtan olmalıdır.
  • Hatadan ne öğrendiğini açıklamak. Başarısızlığa uğramak berbat bir şey, ama bunu hatalarınızı düzeltmek için bir fırsat olarak kullanmak yapılacak en iyi şeylerden biri. Büyük şirketler dahi başarısızlıklarından başarılı oldukları dönemlere oranla çok daha fazla şey öğreniyorlar – bunu gerçekleştirebilen adaylar ise şirketlerin büyüyebilmeleri için tam olarak ihtiyaç duydukları şey.


31.Tanıdığınız en zeki kişi kim? Neden?

Bu sorular adayınızın değer yargılarını test eder ve amaçlarının ne olduğunu anlamak adına bu amaca en yakın kişiyi düşünmeye zorlar, sonrasında da bu kişiyi akıllı kılan şeyin ne olduğunu sözlü olarak ifade etmesine olanak tanır.

İdeal cevap: İdeal cevaplar değişkenlik gösterebilir. Cevaplar seçilen kişinin ileriye dönük adımlarını ve bu adımları hayata geçirebilme yeteneğini içerebilir. Ayrıca, adaylarınız bu örnek kişinin karar verme becerisine, bağlanma kabiliyetine, öğrenme isteğine veya öğrendiklerini uygulayış biçimine de değinebilirler.


32. Kariyerinizin geri kalanında her gün yapmaktan mutlu olacağınız bir şey var mı?

Bir kişiyi işe alırken beceri sahibi olması önemlidir, ancak alındığı işte mutlu olması da aynı derecede önem taşır. Bunun gibi bir soru, adayların işlerinde mutlu olmalarını sağlayacak olan şeyleri ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Böylelikle adayları iş yerindeki pozisyonlarından zevk alıp almayacakları veya uzun soluklu bir şirket çalışanı olup olmayacaklarını ölçülebilir.

İdeal cevap: Bu sorunun tek bir doğru cevabı yoktur – aslında bu soru, çalışanların sektörde en çok neyi sevdiğini öğrenme fırsatıdır. Yine de, bir adayın bu soruya vereceği cevap yapacağı işin temel sorumlulukları ile uyumlu biri olup olmadığını anlamayı sağlayacaktır.

Örneğin, her gün müşteri açılış toplantılarına liderlik edebileceğini söyleyen bir satış görevlisi adayı, satış üreten bir kampanya oluşturmayı tercih eden bir satış adayından çok daha iyi bir seçenek olacaktır.


33. Kendi işinizi kurmak için 500.000 TL’ye sahip olsaydınız ne yapardınız?

Adayların bu sorunun cevabına ilişkin konuşmayı tercih ettikleri iş türü; ilgi alanları, değerleri ve ne kadar yaratıcı oldukları hakkında pek çok şey anlatır. Ayrıca, iş dünyası hakkında ne denli bilgi sahibi olduklarına dair bir fikir de verecektir. Onlara kullanabilmeleri için belirli bir miktar vererek (ki örneğimizde bu 200,000 TL), bu parayı nasıl harcayacaklarını incelemek de mümkün olacaktır.

İdeal cevap: Bu soruya verilecek cevaplar kişiye özgüdür: Seçtikleri sektöre genel bir açıklama getirecek ardından da bu paranın nereye gideceğini, ilk olarak kimleri işe alacaklarını anlatan bilgilere değineceklerdir.

34. Geçtiğimiz yıllarda almanız gereken en büyük karar neydi? Neden bu kadar büyük bir karardı?

Bir adayın karar verme sürecine nasıl yaklaştığını anlamanın en iyi yolu ona bu soruyu sormaktır: Aday bu büyük kararı verme konusunda aceleci mi davrandı, yoksa oldukça uzun bir zaman mı harcadı? Zamanının çoğunu kendi başlarına düşünerek ya da başkalarıyla kafa kafaya verip düşüncelerini paylaşarak geçirdi mi? Nasıl bir plan yaptı?

İdeal cevap: Adayların cevapları işle ilgili de kişisel de olabilir. Bu mülakat sorusuna verilebilecek etkili bir cevap düşünce süreçlerini açığa çıkarmanın yanı sıra, adayın her bir olası seçeneğin kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip olabileceğini unutmayıp bu tarz durumlarda en önemli olanı nasıl belirleyebildiğini de göstermesi olacaktır.

Farz edelim ki aday bir önceki işinde insan kaynaklarının işe alım bölümünde görevliydi. Görevi esnasında iki aday arasında seçim yapmakta zorlandı. Bu soruya vereceği cevapla, bir adayda işin gerektirdiği beceriyi gördüğünü, diğerinde ise uzun vadeli bir potansiyel sezdiğini, bu nedenle zorlandığını belirtti. Her ne kadar her iki kişi de istenilir bir çalışan gibi dursa da, aday ikinci kişiyi seçti, çünkü ona göre ikinci kişi şirket için çok daha iyi bir yatırım olacak, gelecek vaat eden bir adaydı. Adayın nasıl bir karar mekanizmasına sahip olduğuna dair bir fikriniz oldu, değil mi?


35. Kendinizi Bir Kelimeyle Nasıl Tanımlarsınız?

Bu soruyla işveren kişilik türünüzü, kendinizi algılama biçiminizi ve şirkete uygun olup olmadığınız öğrenmek ister. Bu sorunun iş görüşmesinin başında sorulmasıdır bu soruyu tuzak kılan. Zira işverenin nasıl bir aday profilini aradığını henüz kestirebilmiş değilsinizdir.

“Kendi beğenmişlik” ve özgüven arasında ya da tevazu ile çekingenlik ince bir çizgi vardır. Ve insanların pek çok farklı yönü vardır. Bu nedenle tek bir kelimeyle kendini tanımlamak oldukça zor, hatta imkansız bir şeydir.

Ancak iş arkadaşlarınız arasında nasıl anılıyorsanız, hangi yönlerinize vurgu yapılıyorsa bundan bahsedebilirsiniz. Yani güvenilir olduğunuz söyleniyorsa bunu ifade edebilirsiniz, çalışkan olduğunuz söyleniyorsa bunu belirtebilirsiniz.

Sizin burada yapmanız gereken temel şey, başvurduğunuz pozisyonun gereklerine en uygun özelliğinizi ifade etmek olmalıdır.

“Bugün pek çok işveren baskı altında çalışabilen, güvenilir ve profesyonel takım arkadaşları aramaktadır. Bu nedenle başvurulan pozisyona en uygun yönünüzü bu gereksinimlere uyarlayarak aktarmak en doğrusu olacaktır.”


36. Bu Pozisyon ile Başvurduğunuz Diğer İşler Arasında Nasıl Bir Fark Var?

Bu şu demektir: “Başka işlere de başvurdunuz mu?”

İnsan kaynakları yöneticisi temel olarak sizin aktif bir biçimde iş arayıp aramadığınızı öğrenmek ister. Diğer şirketler hakkında nasıl konuştuğunuz, ne kadar dürüst olduğunuz öğrenilmek istenir.

“Başvurduğum tek iş bu” derseniz bu olumsuz bir sinyal verir. Zira adayların hemen hepsi birden fazla işe başvuru yapar.

Eğer başvuru yaptığınız başka işler de varsa bunu dürüst bir şekilde söylemeli ve bu işler, şirketler hakkında olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçınmalısınız.

“Başvurduğum birkaç yer daha oldu, ancak henüz hangisinin kariyerim açısından ideal olduğuna karar vermiş değilim.” demeniz yeterli olacaktır.

Boş yere diğer şirketler hakkında negatif yorum yapmanıza gerek yoktur.


37. Kariyerinizle İlgili En Çok Gurur Duyduğunuz Şey Nedir?

İş görüşmesinde işverenler tutkulu olduğunuz konuları, en başarılı olduğunuz alanları ve gurur duyduğunuz projelerinizi duymak ister.

Favori projenizi tarif ediş biçiminiz projenin kendisi kadar önemlidir. Burada özgüven ve ikna yeteneği ile projeyi anlatabilir olmanız gerekir.

Buna ek olarak anlatacağınız ve gurur duyduğunuz projeler de başvurduğunuz şirkette yapacağınız ve odaklanacağınız projeler konusunda karşı tarafa ipucu verir.

Konuyu geniş bir bağlam ve yetenek seti dahilinde anlatamazsanız da kuru bir anlatım olur ve çok boyutluluktan uzak kalır. Zira işverenler sizin kendinizi ifade edişinizi ve pozitif bir enerjiye sahip olmanızı bekler.

Tüm bunların yanında anlattıklarınızda ne kadar hevesli ve heyecanlı olursanız olun, net olun.


38. Ne Tür Bir Patron ve Çalışma Arkadaşlarıyla Daha Başarılı-Başarısız Olursunuz?

Bu soruya başarılı bir şekilde cevap vermek için sakin kalmalısınız. Eğer duygularınızı kontrol edemezsiniz insanlarla anlaşma konusunda zorluk yaşadığınız izlenimi verebilirsiniz.

İşveren, ne tür insanlarla sorun yaşadığınızı anlamak ister. Ayrıca iş yerinde en iyi performansınızı sergilemek için nasıl bir koşul bulunması gerektiğini öğrenmek ister.

Yani işveren, burada daha ziyade iyi özelliklerinizi duymak ister. Bu nedenle önce ne tür bir ortamda daha iyi çalıştığınızı anlatarak başlamalı, daha sonra negatif durumlara geçmelisiniz.

Burada ne tür özelliklere sahip insanlarla daha iyi çalıştığınızı belirtmeli, daha sonra da ne tür durumlara karşı esnek olduğunuzu anlatmalısınız.

“İnsanlarla genel olarak iyi anlaşırım. Karşılıklı saygı ve profesyonellik olduğu müddetçe iş yerinde daha üretken ve verimli olurum.” diyebilirsiniz örneğin…


39. Girişimci Olmayı Hiç Düşündünüz Mü?

Bu soru da bir süre çalıştıktan sonra işi bırakıp kendi işinizi kurup kurmayacağınızı öğrenmek içindir.

Hiçbir şirket, iş görüşmesine giren bir adayın gemiyi birkaç yıl içinde terk etmesini istemez. Zira iş yerini terk etme planı olan birine harcanacak para, emek ve zaman bir bakıma boşa gider.

Burada girişimciliği bir zamanlar düşündüğünüzü, ancak size uygun olmadığını söyleyerek bu soruyu göğsünüzde yumuşatabilirsiniz.

Ayrıca kurumsal bir şirkette, bir ekibin parçası olarak çalışmanın daha tatmin edici olduğundan da bahsedebilirsiniz. Tabii burada başvurduğunuz şirketin sizin isteklerinize uygun olduğunu da ekleyerek girişimcilikle alakalı endişeleri bertaraf edebilirsiniz.


40. Dilediğiniz Şirkette Çalışma İmkanınız Olsa Nerede Çalışırdınız?

İnsan kaynakları çalışanları, rakip şirketleri de kastederek başvurduğunuz şirkette çalışmak için ne kadar ciddi olduğunuzu öğrenmek ister.

Bu soru genellikle, ne iş olursa yapmaya razı adayları elemek için sorulur. Bunun için bulunduğunuz ana konsantre olmalı, özellikle rakip şirketlere dair çok fazla şey söylememeye çalışmalısınız.

İşveren, başvurduğunuz şirketin aklınızdaki ilk şirket olduğunu duymak ister. Bu soruya temel olarak şu şekilde cevap vermeniz de yeterli olacaktır:

“Bir süredir bazı şirketleri araştırıyorum. Sizin şirketiniz benim yeteneklerime ve amaçlarıma en ideal şirket. Şirketinizin A, B ve C alanlarında faaliyet göstermesi de yine benim için heyecan verici. Ben de bu faaliyetlere katkı sağlamak istemekteyim.”


41. Daha Önce İşten Çıkarıldınız mı?

İşverenler, baskı altında nasıl çalışabildiğinizi ve işinizi kaybettiğinizde nasıl bir tutum sergilediğinizi öğrenmek ister. İşten çıkarılmış olsanız bile pozitif enerjinizi muhafaza etmenizi ve kendinize özgüven duymanızı görmek isterler.

Yeni başlayanlar için işten çıkarılmak gurur kırıcı ve öfkelendirici olabilir. Buna karşın ne olursa olsun, eski iş yeriniz ve patronunuz hakkında olumsuz bir şey söylemeyin.

Bunun yerine durumun böyle geliştiğini ve hayatın devam ettiğini ifade edin. Kimseyi suçlamayın, umutsuz bir portre sergilemeyin. Önyargılı ifadelerden kaçının.


42. 5 Milyon Liranız Olsaydı Yarın Ne Yapardınız?

Bu soruyla paraya ihtiyacınız olmasa bile çalışıp çalışmayacağınız öğrenilmek istenir.

İşveren, 5 milyon liranız olsa bile çalışmaya devam etmek istediğinizi, işinizi tutkuyla sevdiğinizi duymak ister. Buna ek olarak bu kadar büyük bir parayı mantıklı bir biçimde yönetebilme kabiliyetini göstermeniz de iyi olur.

Parayla uçarı bir şey yapmak isterseniz, şirketin parasını da doğru yönetemeyeceğiniz izlenimi verirsiniz.

Bu nedenle bu soru, iş ahlakınız ve motivasyonunuz açısından önemli ipuçları verir.

Tabii bu soruyla hiç beklenmedik durumlara ve sorulara nasıl tepki verdiğiniz de ölçülmek istenir. Bu nedenle kontrolü kaybetmemeli, bu soruya da sakin bir üslupla mantıklı bir yanıt vermelisiniz. Tabiri caizse “Yat alırım, Lamborghini alırım.” gibi abes şeyler söylememeniz çok iyi olur.


43. Daha Önce İş Yerinde Bir Konu Hakkında Taviz Vermeniz İstendi mi?

Müstakbel patronunuz, sizin ahlaki duruşunuzu ve prensiplerinizi öğrenmek ister. Sizin ihtiyat ve zor durumlarda gösterdiğiniz tepkiler ölçülmek istenir.

Zor durumlarda diplomatik davranabiliyor musunuz? Uysal biri misiniz? Yoksa dediğim dedik misiniz? İki farklı durum arasında nasıl bir düşünce yapısına sahipsiniz? Durumu mantık çerçevesinde değerlendirebiliyor musunuz?

Burada eski iş yerleriniz hakkında hassas bilgileri paylaşmamalı, ağzınızı sıkı tutmalı; cevabınızda net ve profesyonel olmalısınız.

Eski patronunuzun ve çalışma arkadaşlarınızın dedikokusunu yapmak size hiçbir şey kazandırmaz, bilakis işveren gözünde imajınızı düşürür.


44. Bir İnsan Neden Sizle Birlikte Çalışmak İstemiyor Olabilir?

İş görüşmesinde karşınızda oturan kişiler, sizin belirgin bir kişilik problemine sahip olup olmadığınızı öğrenmek ister.

Burada beğenmediğiniz özelliklerinizi bir çırpıda sıralama hatasına düşüp kendi ayağınıza kurşun sıkmayın.

“Birinin benle çalışmak istememesi için bir neden göremiyorum.” derseniz karşı tarafın sorusunu geçiştiriyor izlenimi verebilirsiniz.

Bu nedenle “Önceki işlerimde iş arkadaşlarım ve yöneticilerle gayet saygılı ve güzel ilişkilerim oldu.” diyebilirsiniz. Yani hemen savunma moduna geçmemelisiniz.

Eğer yönetici pozisyonu için başvuru yaptıysanız “Şirketin geleceği için çalışanlarımdan daha iyi performans göstermelerini talep ettim. Onları biraz yormuş olabilirim, ancak bu herkesin iyiliği içindi.” gibi bir cevap da yönetici olarak verimliliğe ve üretkenliğe önem verdiğinizi gösterir ki bu aslında iyi bir şeydir.


45. Şu An İş Görüşmesinde Olduğunuzu Patronunuz Biliyor mu?

İşverenler, önceliklendirme konusuna önem verip vermediğiniz öğrenmek ister. Yani eğer halihazırda bir işte çalışıyorsanız birincil önceliğiniz işiniz, ikincil önceliğiniz ise o an bulunduğunuz iş görüşmesi olmalıdır.

Yani o esnadaki tutumunuz, işe kabul edildiğiniz zaman takınacağınız tutum ile yakından alakalıdır. Zor ve tuhaf durumlarda patronunuza karşı nasıl bir tavır sergileyeceğiniz de yine bu şekilde belli olur. İş görüşmesine mevcut işinizin öğle arasında geliyor olmanız, ideal bir durum olur.

Patronunuzun haberi olmadan yeni bir iş arıyor olmanız ve gizli gizli iş görüşmesine gitmeniz; diğer bir deyişle yalan söylüyor olmanız son derece olumsuz bir durumdur.

Bu durumda söyleyeceğiniz en ideal şey; mevcut işinizin birincil öncelik olduğu, ancak öğle aralarında ve işten sonra iş görüşmesine geldiğinizi söylemek olmalıdır.

“Şu anda patronunuz sizin nerede olduğunuzu düşünüyor?” gibi bir soru gelirse de şöyle cevap verebilirsiniz.

“Patronum zaman zaman araya ve kendime ait zamana ihtiyacım olduğunu biliyor. Bugün işe öğleden sonra geleceğimi söylediğimde detayları sormadı.”


46. Çalıştığınız Şirketin Politikalarıyla Ayrı Düştüğünüz Oldu Mu?

Bu soruda karar verme yeteneğiniz, insanlarla uyum durumunuz ve her şeyden önemlisi geliştirmeye ihtiyaç duyulan konularda kendi düşünceniz olup olmadığınız ölçülmek istenir.

“Şirketle hiçbir sorun yaşamadım.” demek en deneyimli yönetici için bile sürpriz olur. Bu da size verilen emirleri yerine getirdiğiniz, kendinize ait bir düşünce yapınızın olmadığını gösterir.

Elbette patronlar ve yöneticiler, çalışanlarının kurallara uymasını ister, ancak buna ek olarak görülen bir hatanın düzeltilmesi için inisiyatif almalarını da bekler. Yani çalışanların demode kurallara karşı inovatif çözümler sunması da beklenir.

Bu bakımdan çalıştığınız yerlerde statükoyla ters düştüğünüz durumları örneklerle açıklamaya çalışın. Sizin fikrinizin şirkete nasıl bir fayda sağladığını, bu konuda çözüm geliştirirken nasıl bir araştırma ve analiz yaptığınızı da belirtin.


47. Eski Patronunuzun Zayıf Bulduğunuz Özelliklerini Açıklayabilir Misiniz?

Pek çok aday, eski çalıştığı şirketle alakalı olumsuz bir şey söylememesi gerektiğini bilir. Buna karşın size böyle bir soru ısrarla sorulursa ufak bir şey seçmeniz daha iyi olur. Yaşanan bir olumsuzluğu anlatabilir, bu durumu nasıl idare ettiğinizi anlatabilirsiniz.

Örneğin eski yöneticinizin şirketle alakalı önemli bir durumu çalışanlara aktarmadığını, sizin de bu konuda bilgi almak için patronunuzla görüştüğünüzü ve çalışma arkadaşlarınızı bilgilendirdiğinizi anlatabilirsiniz.


48. Hangi Alanlarda Bilginizi Geliştirmeye İhtiyacınız Var?

Bu soruya “Excel’de berbatım.” şeklinde cevap vermeyin.

Daha diplomatik ve yapıcı bir üslupla öğrenmeye açık olduğunuzu, çok iyi bildiğiniz konularda bile yeni şeyler öğrenmeyi sevdiğiniz ifade edin. Sektörün ve teknolojinin çok hızlı değiştiği günümüzde kendinizi sürekli geliştirmeye çalıştığınızı ve sektörle alakalı katıldığınız seminer ve kursları da yine söyleyebilirsiniz.


49. Eski İşinizle İlgili En Sevmediğiniz Şey Neydi?

Bu aslında normal bir soru. Pek tuzak denemez. Zira eski iş yerinizde her şey yolunda gitse bu iş görüşmesinde olmazdınız. Burada sandviç modelini uygulamanız iyi olur. Yani önce pozitif şeylerle başlamalı, eski iş yerinizde çok şey öğrendiğinizi belirtin. Daha sonra yeni bir iş aramaya sizi yönelten durumu açıklayın. Yani bilgi ve becerilerinizi daha çok geliştirebileceğiniz bir iş arayışında olduğunuzu söyleyin. Sandviçi de yine olumlu bir şeyle, söz gelimi, eski iş yerinizde çok iyi arkadaşlıklar kurduğunuzu ifade ederek bitirin.

Yönetimle ilgili pişmanlıklara, kavgalara ve sorunlara değinmeyin.


50. Farz Edelim ki …….. Oldu. Bu Durumda Ne Yaparsınız?

Farazi soruların sizin uzmanlık alanınızla bir alakası yoktur. Bu sorular sahip olduğunuz değerleri öğrenmek amacıyla sorulur.

“İş arkadaşınızın sizi patrona şikayet ettiğini öğrendiniz diyelim. Bu durumda ne yaparsınız?”

“Çok önemli bir projenin ortasında başka bir firmadan şahane bir teklif aldınız. Ne yaparsınız?”

Bu tür sorulara cevap vermekten korkmayın. Öncelikle böyle bir soruya şaşırdığınızı belli edin ve mizahi bir cevap vermeye çalışarak mevcut tansiyonu kaldırmaya çalışın. Mizah yeteneği insanlarda daima pozitif bir izlenim bırakır.


51. CV’nizin Bazı Yerlerindeki Boşlukların Nedeni Nedir?

Zaman zaman insanlar çeşitli nedenlerle çalışmazlar. Bu hastalık nedeniyle olabilir, tatil nedeniyle olabilir, iş bulamamak nedeniyle olabilir.

Burada işveren genelde sadece meraktan ötürü bu soruyu sorar. Eğer gençseniz çalışmadığınız dönemlerde vaktinizi nasıl değerlendirdiğinizi öğrenmek ister. Çalışmadığınız dönemleri açıkça söylemeniz, ancak bu dönemleri boş boş da geçirmediğinizi ifade etmeniz iyi olacaktır.


52. Bu Pozisyona Göre Fazla Kalifiyesiniz. Burada Sıkılmaz mısınız?

Bu soruya hazırlıksız yakalanmanız ve bu soru nedeniyle gururunuzun okşanması oldukça normal. Fakat şu üç unsura değinerek bu soruyu cevaplamak mümkün.

  • Yeteneklerinizin ve deneyiminizin şirkete fayda sağlayacağını belirtin.
  • Pozisyonun gereklerini yerine getirmek için öğrenmeniz gereken şeyler olduğunu ifade edin.
  • Bu pozisyonu almak için heyecanlı olduğunuzu söyleyin.


53. Bu iş görüşmesine dair şu ana kadar sizi şaşırtan bir şey oldu mu?

Bu, adayların hazırlıksız yakalanacağı bir sorudur ve adayların sürecin tümü hakkında ne hissettiklerine ilişkin fikir verecektir. Ayrıca bu soru sayesinde adaylarınızın anlık tepkilerini ölçme fırsatı da bulabileceksiniz.

İdeal cevap: Burada ayrıntıları arıyorsunuz – ofis alanı hakkında bir şey; ekibin karakteristik özelliği vb. Bu soru adeta tamamlanmak için verilen bir ödev niteliğinde. Bu noktada dürüstlükle söylenenler ve yapılan eleştiriler çok daha iyi cevaplardır, çünkü adayın karar verme mekanizmasının önünde dahi kendinden emin olduğunu gösterir.


54. Bize sormak istediğiniz herhangi bir soru var mı?

Bu da mülakatların bir başka klişe sorusudur ve tıpkı bir önceki soru gibi adayların o anda düşündüklerini sorgular. Sorunun cevabı, aday için neyin önemli olduğunu da ortaya koyar. Şirket kültürünü mü merak ediyorlar yoksa ödenecek tazminatı mı? Şirketin büyüme potansiyeli veya şirketin sağlayacağı öğrenme fırsatları ilgilerini çekiyor mu?

İdeal cevap: Bu bölümde de doğru ya da yanlış cevaplar yok, ancak kişiliğinizin veya iletişim tarzınızın, bir ekibe katılacak kişiyi işe alma sürecini etkileyen önemli faktörlerden olacağını unutmamanız gerekir.



İlginizi çekebilir

İstediğnizi İşi Kapmanızı Sağlayacak Mülakat Tavsiyeleri

İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeli?

Apple’ın Sorduğu Hileli Mülakat Soruları

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar