Ne kadar klişe de olsa vakit nakittir. Özellikle yeni girişimcilerin bu gerçeği iyice kavramaları ve zamanlarını en verimli şekilde kullanmaları şarttır.
Yeni bir iş kurduğunuzda bazı sancılar yaşamanız son derece doğaldır, ancak yapmanız gereken işleri öncelik sırasına koymak ve en acil/en önemli işleri daha önce halletmek hayatınızı daha kolay hale getirecektir.
Şimdi gelin isterseniz iş hayatında önceliklendirme üzerine bazı önemli hususlara bakalım.
1. Yapılacaklar listesine takılıp kalmayın.
Önceliklendirme aslında basit bir konsepttir: Yapılması gereken işlere bakın ve bu işleri en önemliden önemsize doğru sıralayın. İşte bu kadar.
Stephen Covey, 7 Habits of Highly Effective People (Üretke İnsanların 7 Alışkanlığı) adlı kitabında yapılması gereken işleri şu ölçütlere göre sıralıyor.
- Önemli – Önemsiz
- Acil – Acil Değil
Elbette acil ve önemli işlere öncelik vermeniz gerekir. Ancak bu süreç yanılsamalara da neden olabilir.
Yani yapılması gerekenler listesindeki her şeyi yaptığınızda o gün elinizden gelenin en iyisini yapmış olacak mısınız? Bu durum kurumsal bir şirketin orta kademeli yöneticisi için geçerli olabilir.
Ancak siz yeni bir şirket kurmuş girişimci olarak bu listeyi asla tüketemezsiniz. Sürekli yapılması gereken daha önemli işler çıkar. Bu nedenle “yapılması gereken şeyler listesi”ne takılıp kalmayın. Önemli ve acil işleri halledin ve sonrasında duruma göre hareket edin.
Mutlaka okuyun: “Her Şey Önemli” Gözüktüğünde Önceliklendirme Nasıl Yapılır?
2. Gerçekten büyüme sağlayacak şeylere odaklanın.
Bir ay içinde bir girişimcinin yapması gereken 100 şey var diyelim. Bu işlerin 98’i şirkete katkı sağlayacaktır, ancak bu 100 işten 2 tanesi, şirketi başka bir boyuta taşıyabilecek öneme sahiptir. Yani 98 farklı şey yerine 2 tanesiyle uğraşırsanız bu durum şirketinize çok daha faydalı olabilir.
Bununla beraber “yapılması gerekenler listesi” yerine belli temalara odaklanabilirsiniz. Şirketinizi büyütecek en önemli 2 unsur nedir? Bu unsurları anlayıp öncelik verirseniz daha büyük ve daha çabuk gelişme kat edebilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatındaki Sihirli Değnek: 80/20 Kuralı
3. Mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakın.
Girişimciler genelde tuttuklarını koparmak isterler. Ancak önceliklendirme konusunda ciddiyseniz her şeyin mükemmel olmasına vakit ayıramazsınız. Bazen daha büyük potansiyeli olan bir şey için o an uğraştığınız işi yarım bırakmanız gerekebilir.
Diğer bir deyişle mükemmeliyetçilik ve girişimcilik birbiriyle belli bir oranda zıt kavramlardır. Önceliklendirme söz konusu olduğunda bazen yaptığınız işi yarıda bırakıp daha önemli işlere geçiş yapabilmeniz şarttır.
Mutlaka okuyun: Mükemmeliyetçilikten Nasıl Kurtulunur?
4. En zor işe öncelik verin.
Erteleme hastalığı, tembellikle alakalı değildir. Yapmak istemediğimiz şeyleri ertelemek oldukça olağan bir durumdur. Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd Blankfein bu konuda şöyle diyor:
“Sabah ofise geldiğimde o gün için en sıkıntılı meseleyi halletmeye çalışırım. İstesem de istemesem de en sorunlu işe öncelik veririm. Zor olanı hallettikten sonra diğer işleri yapmak için kendimde enerji ve motivasyon bulurum.”
Bu yüzden zor ve sıkıntılı olan şeyleri ilk başta halletmeniz, enerjinizin gereksiz yere harcanmasını önleyecektir.
Mutlaka okuyun: Zamanı Etkili Kullanabilmek İçin “Ye O Kurbağayı!”
5. Genel manzarayı görmeye çalışın.
Eğer şirketinizin ay sonunu getirebilmesi için dua etmekten başka bir şey yapamıyorsanız belki de başka bir iş yapmayı denemelisiniz. Yani sürekli arızalanan bir aleti devamlı tamir etmek yerine, o aleti elinizden çıkarmanız daha doğru olacaktır.
Zira tamir etmekle harcadığınız sürede pek çok kazançlı fırsatı tepiyor olabilirsiniz.
Yani bazen ne yaparsanız yapın, işler yolunda gitmeyebilir. Böyle zamanlarda bir adım geriye çekilmeli ve genel manzaraya bakmalısınız. Önceliklendirmenin baskısı asla bitmez. İşler ne kadar yolunda gidiyor gibi gözükse de bazen umulmadık sorunlar baş gösterebilir. Eğer her şey sizin kontrolünüzde gidiyorsa bir tuhaflık var demektir. Böyle bir durumda ise en acil olan şeyleri yaptığınız, buna karşın en önemli şeyleri es geçtiğiniz gibi bir çıkarımda bulunulabilir.
Mutlaka okuyun: Girişimciler Ne Zaman Vazgeçmeli ya da Mücadeleye Devam Etmeli?