Girişimciler Ne Zaman Vazgeçmeli ya da Mücadeleye Devam Etmeli?

Hiç vazgeçmeyi düşündünüz mü? İlerlemeye çalışmaktansa vazgeçmenin ne zaman daha yararlı olacağını nasıl biliyorsunuz?

Birçok girişimci ile röportaj yaptım ve vardığım sonuç, başarısızlık, her birinin başarı hikayesinde bulunan ortak bir olgu. Bir yanda insanlar size asla pes etmemeniz gerektiğini söyler ki bence bu oldukça ahmakça bir yorumdur. Burada asıl sorulması gereken sorular şunlardır: “Ne zaman pes etmelisiniz ve ne zaman ilerlemek için kendinizi zorlamalısınız?”

Vazgeçmenize yardımcı olacak belirli bir başarısızlık miktarı veya türü bulunmuyor. Tüm girişimcilere uyan sabit bir yanıt bulunasa da pes etmeyi düşünüyorsanız aşağıdakilere bir göz atmanızda fayda var:

 

İnsanların ödeme yapmaya razı oldukları bir ürün mü sunuyorsunuz?

En temel soruyu kendisine sormadan, işletme işleten birçok insan var. Ürünümü alır mıydınız? İşletmenizden vazgeçmeden önce biraz pazar araştırması yapın ve müşterilerin aradıkları şeyleri öğrenmeye çalışın. Halihazırda pazarda olan bir şeyi mi sunuyorsunuz? Eğer pazarda zaten var olan bir şeyi sunuyorsanız, sizin çözümünüz daha mı iyi?

Mutlaka okuyun: Başarılı İş Fikirleri Bulmanın Yolları

 

Rakiplerinizden iyi misiniz?

Bu, yanıtlaması oldukça zor bir soru çünkü çok fazla araştırma yapmanızı gerektiriyor. Rakiplerinizi inceledikten sonra, kendinizin daha yenilikçi olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer sadece rekabet ettiğiniz firmalar kadar iyiyseniz, fiyatlarınızı düşürseniz bile işletmeniz başarısız olacaktır. Rakiplerinizi elemek için onlardan büyük ölçüde iyi olmanız gerekiyor. Eğer bunu başaramıyorsanız önünüzde iki seçenek vardır. Bu ikisinden kolay olanı, vazgeçmektir. Zor olanı ise, halihazırda pazarda olanlardan oldukça üstün bir konuma gelene kadar savaşmaya devam etmektir.

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu

 

İşletmenize bayılan küçük bir grubunuz mu var?

Evet, küçük başlamanız gerekiyor. Facebook bile sadece Harvard öğrencilerine odaklanarak küçük bir başlangıç yaptı. Eğer ürününüzü seven küçük bir grup dahi edinemiyorsanız işletmenizin başarılı olması için pek şansınız yoktur.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Markanıza Aşık Etme Yolları

 

İşiniz hakkında tutkulu musunuz?

Tutkunun kendisi, tek başına başarı için yetersizdir. İşinizi ne kadar çok severseniz sevin her zaman inişler ve çıkışlar olacaktır. Tutku, oldukça fazla olan inişlerle başa çıkmanıza yarar. Tutkunuz olmadan muhtemelen başarısız olursunuz. Eğer işinizden yeteri kadar keyif almıyorsanız başka şeyleri deneme zamanı gelmiş olabilir.

Tutkunun her zaman gerekli olmadığını bilmek de önemlidir. Kendi şirketleri için hiçbir tutkuya sahip olmayan girişimciler tarafından başarılı bir şekilde yönetilen birçok işletme bulunmaktadır. Ben şahsen, tutku duyabildiğim bir iş yapmak isterdim ancak kesinlikle olması gereken bir şey de değildir.

Mutlaka okuyun: Başarılı bir işletmenin 3 bileşeni: Tutku, özgürlük ve etki

 

İlerleme kaydediyor musunuz?

İlerleme sadece kar veya gelir ile ölçülmez. İerlemenizi kazandığınız müşteri bazından da ölçebilirsiniz. Son 12 ay içerisinde kaç yeni müşteri veya kaç yeni kullanıcı kazandınız? Hedeflerinize ne kadar yakınlaştınız? Takip, her işletme için çok önemlidir. İşletmeniz için belirlediğiniz kilometre taşları, ilerlemeniz hakkında size bir fikir vermelidir.

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek

 

Gerekli olan şeylere sahip misiniz?

Bu, tek ve belirli bir beceri ile ilgili değildir. Eğer gerekli becerilere sahip değilseniz bunları gerçekleştirebilecek yetenekte bir ekip kurabilir misiniz? Eğer doğru bağlantılarınız yoksa doğru kapıları çalmak için savaşacak mısınız?

Hedeflerinize ulaşmak için bir adım atmalı ve diğerlerine de ilham kaynağı olarak sizi takip etmelerini sağlamalısınız.

Doğru ürün hakkında akıllıca bir seçim yapmış olsanız bile başarılı olmak için hala yıllarca uğraşmanız gerekebilir. Bu acıyla yaşamaya hazır mısınız?

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Ortak Özellikleri

 

Finansal açıdan zorluklar mı yaşıyorsunuz?

İşletmeler her zaman borca girer. Eğer çok büyük bir sipariş aldıysanız ve siparişi tamamlamak için borç almanız gerekiyorsa kredi kullanmanız mantıklıdır. Ancak eğer işletmeniz yavaşsa ve maliyetleri azaltma konusunda isteksizseniz işinizi ayakta tutmak için borç almayın.

Mutlaka okuyun: Kazançlarınızla Şirketinize Yeniden Yatırım Yapmak

 

Müşterileriniz ürün veya hizmetiniz hakkında deliye mi dönüyor?

Mutlu bir müşteri işletmenize tekrar ve tekrar gelen veya sizi diğer insanlara öneren kişidir. Eğer müşterileriniz sunduklarınız için deliye dönüyorsa ve sizi diğer insanlara öneriyorsa, bu iyiye işarettir. Ancak yeterli ilgiyi göstermiyorlarsa önünüze bakmak için potansiyel bir nedene daha sahipsinizdir.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Marka Elçisine Dönüştürmenin Yolları

 

Ekibiniz yardımcı oluyor mu?

Her başarılı işletmenin arkasında harika bir ekip bulunur. Ekibiniz, savaşmaya devam etmeniz için size yardımcı oluyor mu? Eğer ekinizin mükemmel değilse onları mükemmel yapmak için neler yapabilirsiniz?

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek

 

Stres hayatınızı mahvediyor mu?

Girişimcilerin stres yaşaması doğal bir durumdur ancak bu, hayatınızı etkilememelidir. Kendinizi ve sınırlarınızı bilin. Eğer stres hayatınızı mahvediyorsa değişiklik yapma zamanı gelmiş olabilir.

Mutlaka okuyun: Girişimciler İçin Stres Yönetimi Taktikleri

 

Ortaklarınıza güvenebiliyor musunuz?

Bazı başarılı işletmeler birden fazla girişimcinin ortaklığı ile kurulmuştur. Eğer ortaklarınız sizi yarı yolda bırakıyorsa yükün bir kısmını üstlenmek istemiyorsa yokuş yukarı gitmekten başka bir şey yapmazsınız.

Mutlaka okuyun: Stratejik Ortaklık Nedir? Nasıl Kurulur?

 

İşletmeniz sizin için hala onu kurduğunuz günkü bir anlama mı sahip?

İşletmenizi kurduğunuz dönemlerde işletmeniz için oldukça farklı fikirlere sahip olabilirsiniz. Daha önce eğlenceli olarak düşündüğünüz şeyler, zaman içerisinde sürekli olarak hayal kırıklıklarına dönüşmeye başladıysa en iyisi başka bir şey yapmanız olacaktır.

 

İşletmeniz olmadan daha mutlu olabilir miydiniz?

Eğer işletmeniz olmadan hayat daha güzel olacak ise hemen bırakın.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir