İş Kurulabilecek Yeni Sektörler

Küçük işletmelere yönelik yapılan anketlere göre küçük çaplı işletme sahipleri, işlerini kurdukları ilk beş yıl içinde en iyimser zamanlarını yaşıyorlar. Bu süre zarfında gelirlerini, nakit akışlarını ve personel sayılarını artırmayı hedefliyorlar.

Geleceğin yatırımcılarını, hangi endüstriler heyecanlandırabilir? Yeniisfikirleri.net sitesi olarak küçük işletme kurulacak en iyi sektörleri bulmak için pazar araştırma analistleri ve küçük işletme uzmanlarıyla konuştuk.

 

1. Nesnelerin İnteneti

nesnelerin-interneti

Şu anki durum: Nesnelerin interneti (IOT) sözü, şu an için en trend sözcüklerden biri. Makro seviyede -tarım sektöründen otomobil üreticiliğine- geniş bir endüstri alanındaki büyük şirketler, operasyonlarını geliştirmek için internete bağlı cihazlar geliştirme ve edinme arayışı içindeler.

Eskiden insanlar teknolojinin yalnızca teknoloji şirketlerinde geçerliliği olduğunu düşünürlerdi oysa şimdi teknoloji, tüm endüstri kollarına dağılmış durumda. Bu bir traktör üreticisi olabilir örneğin. Bu gibi şirketler kendileri için birer “nesnelerin interneti” stratejisi geliştirme derdindeler. Böylelikle teknoloji sayesinde işlerini daha hızlı yapıp daha ucuza mal edebilecekler ve üretimlerini daha verimli hale getirecekler.

Tarım sektöründe, hava koşulları ve günün hangi saatinde olunduğu baz alınarak çalışan ve topraktaki su ve mineral miktarını ayarlayan sensörler nesnelerin interneti için güzel bir örnek teşkil ediyor.

Sayılara göre: 2013-2022 yılları arasında internet nesneleri üzerinden 14,4 trilyon dolar kar edileceğini tahmin edilmektedir.

Mutlaka Okuyun: Teknoloji Sektöründeki Trend İş Fikirleri

 

2. Gelişmiş ve Özelleşmiş E-ticaret

online-urun-satisi

Şu anki durum: Online perakendecilik zorlu bir sektördür. Rekabeti fazladır, bu nedenle büyük çaplı sermaye ve envantere sahip olan büyük şirketler küçükleri yutar.

Peki, küçük işletmeler bu kıyasıya rekabetle nasıl yarışacaklar?

Tabii ki kişiselleştirilmiş ürün ya da hizmetler sunarak. Günümüzde her şey metalaştırılmıştır. Bir mağazaya girdiğinizde, diğeriyle aynı ürünleri ve fiyatları gördüğünüzde neden oraya gidesiniz ki?

Farklılık, anahtar kelimedir. Online satış yapanlar, müşterilerinin farklı zevklerine hitap eden dikkat çekici, müşteriye özel içerik ve ürün sunmak zorundadırlar.

Sayılara göre: 2013 yılında yapılan bir müşteri memnuniyeti araştırmasına göre, müşterilerin % 40’ı tümüyle kişiselleştirilmiş online satış sitelerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Mutlaka Okuyun: E-ticaret Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?

 

3. Eğitim teknolojisi

egitim-sektoru-yenilik

Şu anki durum: İstatistikler lise bitirme oranlarının yıldan yıla arttığını söylerken 10 binlerce öğrenci hala her yıl okulu terk ediyor. Bu nedenle öğrencileri okulda tutma görevi, öğretmenlere ve okul idarecilerine düşüyor. Bugün bunu gerçekleştirmek için sınıflara teknoloji sokuyorlar.

Ancak eğitim teknolojilerinde hala birçok eksik bulunuyor. Girişimciler işte bu eksiklikleri bulmalıdırlar. İki tarafın da menfaatleri söz konusu olduğunda, eğitim kurumları ve girişimciler için söylüyoruz; eğitim teknolojileri, girilebilecek harika bir sektördür.

Sayılara göre: Eğitim teknolojilerine yatırım yapan şirketlerin toplam yıllık gelirleri, 2002-2011 yılları arasında neredeyse üçe katlanmıştır.

 

4. Mobil uygulama geliştiriciliği

mobil-uygulama-gelistirme

Şu anki durum: Büyük iş çevreleri, yürüttükleri operasyonları mobil platforma taşıdıkça uygulama geliştiricilerine talep çoğalmaktadır.

Sayılara göre: Akıllı telefon uygulamaları geliştirme sektörü, 2009 yılından beri neredeyse her yıl % 50 oranında büyüdü ve geçtiğimiz 5 yıl içersinde yıllık ortalama % 36,8’lık bir gelir artışı kaydetti.

 

5. Giyilebilir teknoloji

giyilebilir-bilgisayar

Şu anki durum: Her geçen gün, akıllı saatlerden evcil hayvanınızın sağlığını ve beslenmesini kontrol eden dijital tasmalara kadar yeni  giyilebilir teknoloji ürünleri tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır.

Peki bu hızlı büyümenin sırrı nedir? Bu, düşük üretim maliyetleri ve cihaz parçalarına ulaşım kolaylığı sayesinde olmuştur. Cep telefonu firmaları, ürettikleri telefonlara sensör, akselerometre ve jiroskop gibi parçalar eklediklerinden beri, ürün başına maliyetler hayli düşmüştür ve üretim kolaylaşmıştır.

Giyilebilir teknoloji ürünlerine ilgi tavan yapmışken çeşitli alanlardaki girişimciler sahaya girip uzmanlıklarını konuşturmuşlardır. Sonuçta, benzer fonksiyonlara sahip bir avuç cihaza göre, çok daha güçlü bir sektör oluşmaktadır. Teknoloji sektöründeki pek çok insan, önceki deneyimlerine dayanarak giyilebilir teknoloji sektörüne adım atmaktadır.

Sayılara göre: Yapılan bir araştırmaya göre, 2018 yılında global giyilebilir teknoloji pazarının değeri 8 milyar dolardan fazla olacaktır.

Mutlaka Okuyun: Giyilebilir Teknoloji Sektöründeki İş Fikirleri

 

6. İşletmeler için yazılım geliştirme

yazilim-firmasi

Şu anki durum: Çeşitli sektörlerdeki işletme sayısının artması nedeniyle teknolojik ürünlerin online ya da mağaza satışları, piyasadaki kıyasıya rekabetle doğru orantılı olarak bir hayli artmıştır. İşletmeler, pazar geliştirme çabalarına yardımı dokunsun diye ya da operasyonlarını daha etkin bir şekilde üretebilmeleri adına, gitgide daha fazla yazılım satın almaktadır.

Şirketler mümkün olan en fazla sayıda insana, ürünlerini satabilme hedefinden yola çıkarak daha derin analizler yapabilmek için ve ürünlerini pazarlamada, yeni ve denenmemiş yollar aramaları sebebiyle yazılım talep etmektedir. Artan taleplere bağlı olarak yazılım geliştirmeyle ilgilenen girişimciler, “her bir yeni ürüne, bir yazılım” şeklinde bir anlayışla avantajlı durumlarının tadını çıkarmaktadırlar.

Görüyoruz ki, geliştirilen yazılımlarla endüstriye giriş yapmak artık çok daha kolay. Bu yazılımlar fazla pahalı değil ve fazla bir ekipman gerektirmiyor. Buna ilaveten, yazılım firmaları franchise vererek işlerini büyütme yoluna gitmekedirler.

Bu avantajlar sayesinde, yazılım firmaları işlerini hızla geliştiriyorlar. Şirketler artık, kurum içi yazılımlarını bir kenara bırakıyor ve bulut tabanlı sistemlere geçiş yapıyorlar. Daha iyi ve analitik yazılımlara geçiş yaptıktan sonra, bu yazılımları kullanmayı bilen taze eleman alımı yapmak gerekiyor.

Sayılara göre: Geçtiğimiz yıl, bilgisayar sistem tasarımı ve ona bağlı işlerden kazanılan gelirler % 15 oranında artış göstermiştir.

 

7. Siber güvenlik

internet-güvenliği

Şu anki durum: Son yıllarda, ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünya geniş kapsamlı güvenlik ihlalleri nedeniyle sarsıldı. Medyada büyük yankı uyandıran bu durum, tüketicileri de derinden etkiledi. İnternette yaşanan bu tatsız gelişmeler karşısında, işletmeler ağ güvenliği üzerine büyük yatırımlar yapmaya başlayarak ağ erişimi koruması üzerinde uzmanlaşan şirketlerin sundukları fırsatları değerlendirdiler.

“Siber ve bilgi güvenliği şirketleri, büyük birer yatırım kaynağı oluşturmaktadır. Şirketler bulutun bir parçası olabilmek için büyük data analizleri, tehdit karşıtı yazılımlar ve müşteri odaklı işleyiş gibi yenilikler geliştirme çabası içindeler.”

Bu konudaki talepler tükenecek gibi görünmüyor. Aslına bakılırsa siber güvenlik yazılımlarını bu denli çekici kılan, çok iyi seviyedeki performans göstergeleridir.

Sayılara göre: 2009’dan beri yatırımcılar, güvenlik teknolojilerine milyarlarca dolar harcadılar.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir