Demek ki kendi işinizi kurmaya karar verdiniz. Tebrikler! Kendi işinizi kurmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta olacaktır.
Harekete geçmeden önce aşağıdaki planlama ipuçlarını okumanız sadece hayatta kalmanızı sağlamaz. Aynı zamanda başarılı olmanıza da yardımcı olur.
1 – Bir iş kurmaya hazır mısınız karar verin
İşletme sahibi olarak büyümek ve başarılı olmak için iyi yönetim becerilerine, ilgili sektör deneyimine, teknik becerilere, sağlam finansal bilgi birikimine ve uzun vadeli vizyona sahip olmanız gerekir.
Bir işi yönetmek için neler yapmanız gerektiğini ve işletme sahibi olmaya uygun olup olmadığınızı bilmeniz gerekir.
Bir iş kurmadan önce aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- İş kurma nedenleriniz
- Bu iş ihtiyaçlarınızı tatmin edecek mi?
- Beceri seviyeleriniz
- İş hedefleriniz
- Kendi işinizi kurmanın avantajları ve dezavantajları
- Zaman gereksinimleri ve taahhütler
Fikirleriniz ve becerileriniz, ilgi alanlarınız ve motivasyonlarınız arasında iyi bir uyum yakalarsanız işletmenizin başarılı olma olasılığı daha yüksek olur.
2 – İş fikrinizle ilgili pazar araştırması yapın
Risk almadan önce fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını görmek için pazar araştırması yapmanız gerekir.
Ürününüz veya hizmetiniz için talep olup olmadığını, rakiplerinizin kimler olduğunu, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini ve işletmenizi nasıl farklılaştıracağınızı bilmeniz gerekir.
Göz önünde bulundurmanız gereken sorulardan bazıları:
- Hangi ürün veya hizmetleri sunacaksınız?
- Fikriniz uygulanabilir mi?
- Fikrinizi nasıl koruyacaksınız?
- Ürün veya hizmetiniz için pazar var mı?
- Ne tür becerilere ihtiyacınız olacak?
- Rakipleriniz kimler?
- Pazarda kendinizi nasıl farklılaştıracaksınız?
- İşletme sahibi olmak için yeterli finansal kapasiteye sahip misiniz?
Fikrinizi araştırmak için çaba göstermeniz fikrinizin karlı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
3 – Ne tür bir iş yapacağınızı karar verin ve işletme yapınızı seçin
İş fikrinizin potansiyelini belirledikten sonra ne tür bir işe başlayacağınıza karar verin ve işletme yapınızı seçin. Yeni bir işletme mi açacaksınız yoksa var olan bir işletmeyi mi satın alacaksınız? İki seçeneğin de kendine göre zorlukları ve faydaları vardır.
Kendi işinizi kurmanın faydaları: Kendi işinizin patronu olduğunuz zaman denetim gücüne sahip olursunuz, çalışma saatleriniz esnek olur, yeni bir gelir kaynağınız olur ve işlerinizin büyüdüğünü görmek tatmin edici olur.
Kendi işinizi kurmanın zorlukları:Yeni bir iş kurmak ciddi zaman ve para gerektirir, pazarı araştırmanız ve kendi temaslarınızı sağlamanız gerekir.
Var olan bir işletme veya bayilik almanın faydaları: Ana firmanın veya işletmenin kendi stokları vardır, müşteri tabanı hazırdır, oturmuş gelir akışı, tedarikçileri ve markası vardır.
Var olan bir işletme veya bayilik almanın zorlukları: Ciddi para gerektirir, özellikle bayilik aldığınız zaman kontrol gücünüz azalır ve esnek olamayabilirsiniz.
Başlayacağınız iş türüne bağlı olarak fiziki bir işyerine ihtiyaç duymayabilirisiniz. Ev merkezli ve online işlerin popülaritesi her geçen gün artmaktadır ve bir sürü avantajı vardır.
İş türünü seçmenin dışında işletme yapınıza( şahıs şirketi, limited şirket vb.) da karar vermeniz gerekir.
Her yapının kendi avantaj ve dezavantajları vardır ve faaliyetinizin iş mi yoksa hobi mi olduğunu göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. Her yapının vergi uygulamaları farklıdır. Bu nedenle tavsiye almak için profesyonel bir işletme danışmanına, muhasebeciye veya avukata danışabilirsiniz. İşin büyüklüğü ve doğası, uygunluk gereklilikleri, sigorta ve kuruluş masrafları işletme yapısı seçiminizi etkileyecek olan ana unsurlardır.
4 – İş planı hazırlayın
Detaylı ve iyi yapılandırılmış bir iş planına zaman ayırmanız ve odaklanmanız işletmenizin başarılı olmasına ve izleyeceğiniz yolu bulmanıza yardımcı olur.
İş planı olmazsa olmazdır. İşinizin yönünü belirler ve işlerin yolunda gitmesine yardımcı olur. Aynı zamanda mali durumunuzu güvence altına almanızı da sağlar.
İş planınızda olması gereken bazı önemli noktalar:
İdari özet: İş planını tamamladıktan sonra yazılan bir sayfalık genel değerlendirme.
Giriş: Bu işe başlama hedefleriniz ve amaçlarınız.
Pazarlama analizleri: Girdiğiniz sektörü gözden geçirmek ve nasıl uyum sağlayacağınızı belirlemek.
Pazarlama planı: Pazarlama stratejiniz
Operasyon planı: İşletmenizi nasıl kuracaksınız? Örneğin işletme yapısı, lokasyon ve yönetmelikler.
Yönetim planı: İşletmenizi nasıl yöneteceksiniz?
Finansal plan: İşletmenizi nasıl finanse edeceksiniz? Maliyet hesapları ve finansal tahminler.
İş planınızı hazırladıktan sonra düzenli aralıklarla gözden geçirmeniz ve güncellemeniz gerekir.
İş planı hazırlamanız hedeflerinizi belirlemenize, kaynaklarınızı maksimize etmenize ve rekabet üstünlüğü kazanmanıza yardımcı olur. Unutmayın planlamada başarısız olursanız başarısızlığınızı planlamış olursunuz!
5 – Pazarlama planı hazırlayın
İyi pazarlama müşterilerinizin neden sizin ürününüzün veya hizmetlerinizin diğerlerinden daha iyi olduğunu veya farklı olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
İşletmenizin başarısı için pazarlama planı hazırlamanız gerekir. Ürününüzün veya hizmetinizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur. Unutmayın müşteriler size gelmez onları sizin bulmanız gerekir.
Pazarlama planı açık, gerçekçi ve ölçülebilir hedefler çizmelidir, teslim tarihlerini kapsamalıdır, bütçe sunmalıdır ve sorumlulukları dağıtmalıdır.
Pazarlama planınız aşağıdakileri içermelidir:
- Güncel pazar analizleri
- İş hedefleriniz
- Ana stratejileriniz
- Hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak adımlar
- Öngörülen bütçe
- Zamanlama
Pazarlama planı hedef kitlenizi tanımlamanıza, markanızı konumlandırmanıza ve pazarlama faaliyetleriniz için ölçülebilir ve belli amaçlar belirlemenize yardımcı olur.