İşinde Başarılı Olamayan 9 İnsan Tipi

Deneyimli ve bilgili olmak, hızla iş hayatındaki başarı ile olan alakasını kaybetmeye başladı. Harvard Üniversitesinden Ekonomist David Deming, 1980 yılından günümüze kadar işyeri ile ilgili görevleri araştırdı ve sosyal becerileri öne çıkartmayı gerekenler %24 artış gösterirken teknik bilgi ve birikim gerektiren görevlerin ise çok daha az büyüme gösterdiği sonucuna ulaştı. Deming ayrıca sosyal beceri gerektiren işlerin maaşlarının da giderek arttığını tespit etti.

Sosyal becerilere artan önem ile birlikte, sanki bir at çiftliğinde zebra gibi sırıtan insanların da varlığından haberdar olmaya başladık. Bu tipleri hepimiz biliyoruz: siz bir işi yetiştirmeye çalışırken susmak bilmeyen iş arkadaşları, size ait olan fikirleri sanki kendi fikriymiş gibi satmaya çalışanlar ve onların hatalarını düzeltmek için fazladan mesai yapmak zorunda olduğunuz olanlar. Tabii bu listeyi epey bir uzatabiliriz.

Aynı zamanda bu insanların tam tersi olan birçok yeterince zeki olup kendi topuklarına sıkmaktan vazgeçmeyen kişiler de var. Ne yazık ki, öz farkındalık ve sosyal becerilerindeki bazı yetersizlikler kendi kariyerleri için bu kişilerin en büyük düşmanları oluyor.

Sosyal beceriler ve öz farkındalık kavramları doğrudan duygusal zeka ile ilgilidir ve TalentSmart firmasının bir milyondan fazla kişi üzerinde yaptığı araştırmalar, duygusal zekanın iş performansı üzerinde %58’lik bir oranda etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Duygusal zekasında yetersizlikler yaşayan birçok isan, kendi kariyerini baltalamakta ve mutsuz bir iş hayatına mahkum olmaktadır. Bu gibi kişileri inceleyerek onlardan biri olmaktan kaçınabilirsiniz. Öz farkındalığınızı yaratmak için bu bilgilerden yararlanın ve daha iyi biri olmak için tutumlarınızda bazı değişiklikler yapın. İşte sizlere iş hayatında başarılı olamayan insan tipleri:

 

1. Korkak

korkak

Korku son derece güçlü bir itici güçtür. Tam da bu yüzden politikacılar seçim zamanlarında rakiplerinin “ekonomiyi çökerteceğini” söylerler ve reklamlarda “sigara öldürür” gibi tanıtımlar bulunur. İş yerinde ise korkunun ele geçirdiği insanlar gerçekçi olmayan ve başkalarına zarar verebilecek davranışlar sergilerler. Korkak iş arkadaşları kolaylıkla diğerlerini suçlar, önemli hatalarının üstlerini örtmeye çalışır ve doğru olan şeylerin arkasında durmaktan bile çekinirler.

 

2. Ruh Emici

ruh-emici

J. K. Rowling’in kaleme aldığı Harry Potter serisinde bile ruh emiciler, insanların ruhlarını bedenlerinden söküp alan kötü yaratıklardır. Herhangi bir ruh emici odaya girdiğinde ortam karanlıklaşır , soğur ve insanlar en kötü anlarını hatırlamaya başlar. Rowling, ruh emicileri yaratırken gerçekten de son derece negatif insanlardan yola çıktığını açıklamıştı. Bulundukları ortamda herkesin keyfini kaçırarak tüm hayat enerjilerini emen insanlardan… Ruh emiciler karşılaştıkları herkese olumsuzluk ve karamsarlık aşılayarak ortamdaki herkesin hayat enerjisini emerler. Onların hayata olan bakış açılarında bardağın yarısı her zaman boştur ve en ideal durumlarda bile etrafa korku ve endişe salmayı başarırlar.

 

3. Kibirli

kibirli

Kibirli insanlar tam bir vakit kaybıdır çünkü yaptığınız her şeyi kişisel bir rekabet olarak algılarlar. Kibir sahte bir güvendir ve her zaman kendine olan güvensizliğin bir göstergesidir. Akron Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma kibrin, iş yerindeki bir dizi problem ile yakından ilişkili olduğunu bulmuştur. Kibirli insanlar, daha düşük performansa sahiptirler ve daha nahoş olma eğilimindedirler. Aynı zamanda ortalama bir insana kıyasla daha çok bilişsel sorunlar yaşamaktadırlar.

 

4. Grup Olarak Düşünen

grup-olarak-dusunen

Grup düşünürleri: “Biz her zaman bunu böyle yaparız” zihniyetleri ile meşhurdurlar. “Herkesin düşündüğü bu” gibi şeylerle beyninizin yıkandığını fark ederseniz. Dikkatli olun çünkü bu, genelde daha büyük sorunların habercisidir.

 

5. Aldatıcı

aldatici

Aldatıcı insanlar başarılarındaki noksanlıklardan dolayı en küçük fırsatta bile diğerlerini kolayca suçlayabilirler. Bu gibi insanlar es kaza iyi konumlara gelebilirler ve başkalarının sırtından iyi geçinmeyi de bilirler. Aldatıcı insanlar, içinde bulunulan ortamlara göre kendi davranışlarını çok çabuk değiştirmeleri ile bilinmektedirler.

 

6. Kaprisli

kaprisli

Kesinlikle bazı insanların duyguları üzerinde zerre kadar kontrolü yoktur. Size saldırıp tüm duygularını size yönlendirecek ve kendi keyifsizliklerinin tek sebebinin siz olduğunuzu dile getireceklerdir. Kaprisli insanlar kötü performans sergilerler çünkü duyguları onların tek yargılarıdır ve bulunmayan iradeleri ilişkilerini mahvetmeye yetmektedir. Kaprisli insanlara karşı dikkatli olun; zorlukla karşılaştıklarında tüm duygularını üzerinize boşaltmaya çalışacaklardır.

 

7. Kurban

kurban

Kurbanları tespit etmek genellikle zordur çünkü başlarda onların sorunları için kendinizi empati kurarken bulacaksınızdır. Ancak zaman geçtikçe yavaş yavaş sürekli olarak kendilerini mağdur olarak yansıttıklarını göreceksinizdir. Kurbanlar sürekli olarak kişisel sorumluluklardan her işi büyüterek kaçınmaya çalışırlar. Zorlu zamanları öğrenmek veya gelişmek için bir fırsat olarak görmektense onları bir kaçış yolu olarak kabul ederler.

 

8. Saf

saf

Saf insan tipleri için üzülmekten başka hiçbir şey yapamazsınız. Sebebi ne olursa olsun saf insanlar (genelde yeni çalışanlar da) artık canlarına tak edene kadar kötü şartlarda çalıştırılırlar.

 

9. Özür Dileyen

ozur-dileyen

Herkes birilerine özür borçlu olabilir ancak bu insan tipi her şey için özür dilemeyi alışkanlık haline getirmiştir. Güven eksikliği olan insanlar hareketleri ve fikirleri için sürekli olarak özür dilemeyi yeğlerler. Başarısızlıktan korkarlar ve özür dilemenin kendileri için güvenli bir bölge olduğuna inanırlar. Ses tonunuzun ve beden dilinizin fikirlerinizin önemini yansıtabilmesi önemlidir.

 

Sonuç Olarak

Bu davranışların hiçbiri kariyeriniz için bir son değildir çünkü duygusal zekanızı geliştirerek bu davranışlardan kurturabilmeniz mümkündür. Bu sadece biraz öz farkındalık ve değişmek için güçlü bir istek gerektiriyor.

Mutlaka okuyun: Duygusal Olarak Zeki misiniz?

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir