Salı, Eylül 17, 2024
Ana SayfaReklam ve Pazarlamaİşlerinizi Canlandıracak Yaratıcı Pazarlama Fikirleri

İşlerinizi Canlandıracak Yaratıcı Pazarlama Fikirleri

Hepimiz yaratıcılığımızı sonuna kadar kullanıp yaratıcılığımızı yitirdiğimiz bir an yaşamışızdır. Böyle anlarda kendinizi ilham periniz sizi terk etmiş gibi hissedersiniz.

Tek ihtiyacınız olan şey pazarlama stratejinizi tekrar rayına oturtacak ufak bir yardım. O yaratıcılığınızı yitirdiğiniz anı atlatabileceğiniz, daha çok müşteri bağlamanız ve online satışlarınızı arttırmanız için sizlere 64 pazarlama ve reklam fikri ve bu fikirlere ek olarak ilham verici ipuçları veriyoruz. İlk olarak şu başlıklarla başlayalım:

  • Sosyal Medya Pazarlama Fikirleri
  • Kentsel Pazarlama Fikirleri
  • Yarışmalı Pazarlama Fikirleri
  • İçerik Pazarlama Fikirleri

 

Sosyal Medya Pazarlama Fikirleri

1- Kullanıcı adınızı koyun – Twitterdaki takipçi sayınızı arttırmak istiyorsanız birazcık arsız olmaktan korkmamanız lazım. Bir konferansta mı konuşuyorsunuz? Slayt gösterisinin sonuna Twitter adresinizi koyun (Ya da tüm slayt gösterisi boyunca bir kenarda gözükecek şekilde tutun). Yeni kartvizit mi sipariş ediyorsunuz? Twitter kullanıcı adınızı koymayı unutmayın!

2- Popüler etiketlere katılın – Sosyal medyanızı büyütmek istiyorsanız kitleniz ile aktif olarak iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu da düzenli olarak gönderi paylaşımı yapmak ve aynı zamanda sadık bir kitleye sahip olan haftalık sosyal medya etkinliklerine katılmak anlamına gelir. Herkese ne kadar havalı olduğunuzu gösterin!

3- Kısa, ilgi çekici Vine videoları çekin 6 saniyelik videolar koymanıza olanak sağlayan Vine videoları gerektiği şekilde kullanılmıyorlar. Biraz çaba ve çok az da mizah ile Vine gibi ufak bir mecrada büyük bir isim olabilirsiniz.

4- Pinterestte kendi resimlerinizi (ve diğer görsellerinizi) iğneleyin – Fotoğraf paylaştığınız sitelerin değerini asla küçümsemeyin. En güçlü görselinizi (şablon, infografik vb.) Pinterest adlı popüler fotoğraf platformunda paylaşın ve bu görselleri diğer sayfalarınıza linkler kullanarak bağlayın.

5- Rakiplerinizi takip etmeyi unutmayın – Facebook iş sayfaları Takip Edilecek Sayfalar özelliği aracılığıyla diğer sayfaları takip etmenize imkan sağlıyor. Rakiplerinizi takip edin, neler paylaştıklarını ve hangi gönderilerinin en çok paylaşımı ve beğeniyi aldığını görün. Piyasada nelerin işe yaradığını görün ve rakiplerinizin yaptıklarını siz de yapın.

 

Kentsel Pazarlama Fikirleri

Her tarafı beton olan bir şehirde yaşamanın size birkaç yaratıcı faydası da olabiliyor.

6- Sokağa çıkın – Online bir çağda yaşıyorsunuz, çıkın ve sokakta bir şeyler tecrübe edinin. Eski yıllardaki gibi kafelerde broşür ve posterler dağıtın. Yerlere tebeşirle bir şeyler yazın. Bu strateji yerel odaklı işler için oldukça etkilidir fakat herhangi bir iş alanı için de işe yarayabilir.

7- Duvar resmi yaptırın – Herkes tarafından bilinen bir binanın duvarına büyük bir resim yaptırmak için izin almayı deneyin.

8- Çevrenizi kullanın – Biraz yaratıcı olun ve çevrenizde bulunan şeyleri birer pazarlama aracına nasıl dönüştüreceğiniz hakkında düşünün. Yağmur yağdığında ortaya çıkan tatil reklamlarını incelemek için tıklayınız.

9- Alışılmadık sponsorluklar – Kent yaşamı, başka hiçbir yerde bulamayacağınız benzersiz pazarlama fırsatları sunabilir. Tek yapmanız gereken bu fırsatlardan yararlanabilmek için yaratıcı düşünmeniz.

 

Yarışmalı Pazarlama Fikirleri

10- Fotoğraf Yarışması Düzenleyin – Fotoğraf yarışmaları birkaç sebepten dolayı harikadır. Bu sebeplerden biri bu yarışmalara katılmanın kolay olmasıdır. (Instagram hesabına sahip ve fazladan 5 dakika vakti olan herhangi birisi kolaylıkla başvurabilir.) Aynı zamanda tekrar kullanılabilen ve her yere uygulanabilen kullanıcı katkılı içeriğe harika sponsorlar bulunabilir. Harpoon Brewery hesabına bir göz atın. Fotoğraf yarışması konusunda resmen çığır açmışlar.

11- Video Yarışması Düzenleyin – Genelde video yarışmasına fotoğraf yarışmasına olduğu kadar katılımcı olmaz. Fakat video çekmek daha çok çaba gerektireceği için sonucunda elde edeceğiniz ürünün daha kaliteli olma ihtimali var. Bu tür içerikler, gelecekte işiniz için oldukça değerli olabilir. Özellikle de sizin için videolu içerik üreten yetenekli kişilere sahipseniz!

12- Anket Yarışması Düzenleyin – Anket yarışmaları binlerce katılımcıya ulaşabilir çünkü bu tür anketlere katılmak oldukça kolaydır. (Çoğu zaman bir tık yeterli oluyor.) Anket yarışmaları hakkında güzel olan asıl şey anketten gelen verileri toplayarak ufak bir veri araştırması yapabilirsiniz.

13- Açıklama Yarışmaları Düzenleyin – Bir fotoğraf paylaşın ve kullanıcılara bu fotoğrafla ilgili akıllarına gelen en iyi açıklamayı yazmalarını isteyin. Bu tür yarışmalarda komik şeylerin çıkma ihtimali oldukça yüksektir.

14- Çekilişler Yapın – En geleneksel yarışma şekillerinden birisi çekilişlerdir. Test edildi ve onaylandı. Çekilişler hem hemen yapılıp biter hem de katılması kolaydır.

 

Yarışma Tanıtımı Nasıl Yapılır?

 Anlaşmalı Sitelerle İletişime Geçin – İnsanlar ücretsiz eşyalara bayılır, bazı insanlar diğerlerinden daha da çok bayılır bu bedava şeylere. İndirimi seven insanlar genellikle indirim yapılan siteleri ve forumları ziyaret etmeye bayılır. Bu sitelerde her zaman bir çekiliş köşesi olur ve siz de kendi çekilişinizi bu bölüme ekleyebilirsiniz.

Yarışmanızı Etiketlemeyi Unutmayın – Yarışmanızı tanıtırken yarışmanızla alakalı (ve özgün) bir etiket eklemeniz gönderileri takip etmenizi kolaylaştırır ve gönderilere kolaylıkla göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra etiketlere göz atarken eğleniyorsunuz da.

Yarışmalarınızın Paylaşılabilir Olmasını Sağlayın – Bu durum “bu yarışmayı paylaş” butonu eklemeniz anlamına geliyor. Böylelikle insanları yarışmanızı paylaşmaya yönlendiriyorsunuz ve daha çok kişiye ulaşıyorsunuz. Yarışmanızı ne kadar çok insan görürse o kadar iyi olur. Facebook için daha fazla fikre ihtiyacınız var mı?

Paylaşım Başına Fazladan Puan Teklif Edin – Kullanıcılara yarışmalarınızı sosyal medya aracılığıyla paylaştığında fazladan puan verirseniz onlar zaten paylşamaya dünden razı olacaklardır. Rafflecopter gibi araçlar, kullanıcıların yaptığı farklı eylemlere puan verme konusunu fazlasıyla kolaylaştırmaktadır (E-posta listesine katılma = +5 puan. Yarışmayı Twitter üzerinden paylaşma = +2 puan gibi).

E-posta Abonelerini Yarışmadan Haberdar Edin – E-posta abonelerinizin zaten sizi sevdiğini ve sizin sunduğunuz hizmetle ilgilendiklerini unutmayın. Yazılımınızı bir yıl ücretsiz olarak vereceğiniz bir yarışma yapacaksanız abonelerinizin bu yarışmaya katılmak isteyeceklerini bilmeniz gerekir.

Yarışmanızın Her Sosyal Medya Platformunda Tanıtımını Yapın –Instagram’da bir fotoğraf yarışması yapıyorsanız bu yarışmanın tanıtımını Facebook, Twitter, Pinterest vb. siteler üzerinden de yapmayı unutmayın. Tüm takipçilerinizin ve tüm sosyal medya bağlantılarınızın sizin bu muhteşem çekilişinizden haber olmasını istemek en doğal hakkınız.

 

İçerik Pazarlama Fikirleri

15- Hedef Kitlenize Göre Yazılar Yazın – En iyi içerikler doğrudan ana kitlenize yönelik yaratılmış içeriklerdir. Müşterilerinizi anlayın: Şikayet edecekleri noktayı bilin, onları heyecanlandıran ve geceleri uyutmayan şeyleri bilin. İçeriğiniz kitlenizin ihtiyaçlarına ve şikayetlerine göre olmalıdır.

16- Yarışmalarınızın HEPSİNE görsel parçalar ekleyin – İnsanlar metinlerden çok çabuk şekilde sıkılır. Sizin takipçiniz olmayan ziyaretçilerin yarışma içeriklerini sıkılmadan okumalarını sağlamak için metinleri parçalara bölecek resimler koymanız gerekir. Görsel unsurların önemini metin ağırlıklı olan blog yazılarında bile asla küçümsemeyin.

17- İnfografikler – Okuyucuların görsel içeriklere bayıldıklarını biliyoruz ve görsel içerik dendiğinde ise aklımıza ilk olarak infografikler gelir.

Birinci sınıf infografik yaratma fikri kulağa göz korkutucu gelse de infografik yaratırken kendizi zorlayıp mükemmel bir şey yapmanıza gerek yok.

18- Süslü Yazılımlara İhtiyacınız Yok – Sadece Powerpoint programını kullanarak düzgün ve yeterli infografikler de yaratabilirsiniz. Şimdi infografik yapmaya başlamanız için Powerpoint programında bir sürü infografik rehber şablonu bulunur. Şablon demişken…

19- Yararlı Şablonlar – Şablonlar, ziyaretçilerin yararlı bulduğu görsel parçaların bir diğer çeşididir. Şablonlar, kullanıcıların sıfırdan başlamadan özel görsel parçalar yaratmalarını sağlayan görsel çerçeve görevi görür.

20- Grafikler ve Çizelgeler – İnfografiğe benzeyen, infografiğin tek bir konuya odaklanmış hali olan grafikler ve çizelgeler toplumda hala en çok korkulan görsel içerik olmaya devam ediyor. İnfografikler kadar etkileyici olmasalar da infografiğe nazaran oluşturmak için daha az zaman ve daha az çaba gerektiriyorlar. Bu yüzden, grafik kullanmaktan çekinmeyin. Görsel zekaya sahip olan insanlar için bir grafiği yorumlamak yazı ve sayılarla dolu bir metni yorumlamaktan daha kolay olacaktır. Bu sebeple sadece işitsel değil her türlü zekaya sahip insana hitap edin.

21- Videolar – Video, kullanıcıların dikkatini çekme konusunda oldukça önemli bir parçadır. Öğrenilen bilgilerin hafızada kalma oranı görsel bilgilerde %65 iken metinlerde %10’dur. Buna ek olarak ürünlerin videolarını gören müşterilerin fikirlerini değiştirme ihtimali video görmeyen müşterilere göre daha yüksektir. Ürünün gerçekte nasıl göründüğünü gösteriyor ya da ürün hakkında eğitici bilgiler veriyor da olsanız video içerik oldukça güçlü bir araçtır.

22- İstatistik Listeleri –  İçerik üretmekte zorluk mu çekiyorsunuz? Bu zorlu andan kolayca kurtulmak için, iş alanınızla ilgili ilginç sayılacak istatistikler toplayın ve buradan çıkardığınız dersleri yazacağınız bir blog yazısı oluşturun. İstatistik listelerini hazırlamak kolay sayılır ve basit şekilde paylaşabilirsiniz. Buna ek olarak toplamış olduğunuz veriler iş alanınızın geleceği hakkında size birkaç fikir verebilir.

23- Gelecek Hakkında Tahminler – İş alanınızda gelecekte gerçekleşecek trendleri önceden söyleyerek kahin rolüne bürünebilirsiniz. Sadece söylediklerinizi destekleyecek birkaç veri topladığınızdan emin olun.

24- Çelişki – Tartışmalı içerik daima ilgiyi üzerine çeker fakat bu herkesin yapabileceği bir iş değildir. Ateşle oynarken elinizi yakabilirsiniz dikkat edin! Kendiniz hakkında bir anlaşmazlığa yol açmaktansa daha güvenli yoldan gitmek adına işinizle alakalı durumları kendi yorumunuzu katarak cevaplayın.

25- Diğer Kaynaklardan Harika Bilgiler Toplayın – Harika içerik yaratmak için bir başka yol ise diğer kullanıcılardan harika içerikler toplamaktır. Hayır, bu yaptığınız çalmak sayılmaz. Tabii ki, düzgün bir şekilde yaparsanız.

Aldığınız bilgilerle ortaya yeni bir şey çıkarıyorsanız diğer kaynaklardan içerik almanızda kesinlikle bir sakınca yoktur. NOT: Aldığınız bilgileri nereden aldığınızı paylaşmayı unutmayın.

26- Uzmanlara Sorular Sorun – Başka bir harika içerik pazarlama fikri ise uzmanların sektör hakkındaki düşüncelerini sorup cevaplarını bir blog yazısında paylaşmaktır. Bu tür içerikler genelde iyi ilgi uyandırır ve sektörde yer etmiş insanların hangi konularda uyuştuklarını hangi konularda uyuşmadıklarını görmek her zaman ilginç olmuştur.

27- Listeler Hazırlayın – Başlığınıza bir sayı ile başlamak başlığınızın arama listesinde daha çok göze çarpmasına neden olur. (Örneğin: Ananası Kesmenin 3 Yolu) İnsanlar neden listeleri çok sever? Çünkü listeler çabucak gözden geçirilebilir ve kolaylıkla okunabilirler. Onedio ve Buzzfeed gibi sitelerin gönderilerinin 3’te birinin liste olmasının sebebi belki de bu olabilir. Mükemmel içerik stratejileri içerisinde, uzun makale biçimindeki metinlerde kolaylıkla anlaşılabilen içerik parçacıkları ve daha detaylı konuların karışımını içerir. Çeşitlilik hayatın tuzu biberidir.İnsanlar En İyi 10’lar için çılgına döner. En iyi 10 araç, En iyi 10 blog aklınıza ne gelirse onu yapabilirsiniz.

28- Ürün Karşılaştırma Kılavuzu – Kararlar, kararlar… Kapitalizmin tuzağı olan kararlar. Bir sürü seçeneği olan bir müşteri olmak fazlasıyla zor bir şey. Kullanıcılarınıza ürün karşılaştırmalarıyla yardımcı olun. Özellikle de farklı amaçlar için kullanılacak bir dizi ürüne sahipseniz. Ürününüzü rakip ürünlerle karşılaştırıyorsanız tarafsız ve adil olun. Belki de sizin ürününüz küçük işletmeler için uygunken rakip ürün daha büyük işletmeler için uygundur.

Bunun yanında satmadığınız ürünler hakkında karşılaştırma yazısı da yazabilirsiniz. Örneğin ikinci el bilgisayar oyunu satıcısı farklı konsollar ve platformlar hakkında ürün karşılaştırma yazısı yazabilir. Bu faydalı içerik sizin markanızla ilgilenebilecek potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilir.

29- İçeriğin ucu açıktır – Harika bir içerik yarattıktan sonra o içeriği yapmayı bırakmayın. Bu içeriği diğer blog yazılarınızla da ilişkilendirin. Blog yazınızın ortasında ya da sonunda ilgili diğer makalelerinizin linkini koyabilirsiniz. “_________ konusu hakkında daha çok şey öğrenmek ister misiniz?” gibi bir cümle yazabilirsiniz. Ya da “_________ kılavuzumuza ve _________ infografiğimize bir göz atın.” gibi bir şey de yazabilirsiniz.

30- Slayt Gösterileri – Slaytlar geri döndü ve eskisinden de iyi durum. PowerPoint sunumlarınızı izleyici dostu slaytlar olacak şekilde yeniden düzenleyin.

31- Webinarlar – Kendi webinarınızı veya başka bir iş kolundan ortağınızla ortak bir seminer düzenleyin. (Böylelikle tanıtım potansiyelini iki katına çıkarmış olursunuz.) Webinarlar kullanmak için harika bir kaynaktır.

32- Google Bağlantılı Aramaları Kontrol Edin – Google bağlantılı olan aramaları (Arama yaptığınız zaman Arama Motoru Sonuç Sayfalarının en üstünde ve altında bulunmaktadır.) anahtar kelime sorgusu için kontrol etmek içerik fikri oluşturmak için mükemmel bir araçtır. Bir terimi Google’da aratın ve o terim ile alakalı aratılan diğer kelimeleri öğrenin. Çıkan kelimelere şaşırabilirsiniz!

33- Sitenizde Açılır Pencereler Kullanın – Haber bültenlerinde oldukça fazla açılır pencereler vardır. Bu açılır pencereler sinir bozucudur, zırt pırt önümüze çıkarlar fakat bazen işe yararlar. Bu açılır pencerelerin birisine A/B testi yapın ve haber bülteni aboneliğinizi ne kadar etkilediğine görün. Haber bülteni aboneleri şayet iş alanınız için değerli bir müşteri kitlesiyse, onları etkilemek için yapmanız gereken şeyi yapmaktan çekinmeyin.

34- Var Olan Şansınızı Kullanmaya Devam Edin – Ne yazacağınıza karar veremediniz mi? Hesabınızın analitik verilerine girin ve en çok beğenilen gönderinize bir göz atın. Bu gönderinizdeki kullanıcılarınızın ilgisini çeken şeyleri tekrarlayın.

35- E-Kitap Oluşturun – Bir diğer harika pazarlama fikri ise müşterilerin sorun yaşadığı ya da önemli bir sektör konusu üzerinde bir e-kitap yazmaktır. Daha da iyisi sıfırdan başlamanıza gerek yok. En son yazdığınız blog yazınızı e-kitap olacak şekilde yeniden düzenlemeniz yeterli olacaktır.

36- Temel Bilgiler Verin – Her zaman bir işe yeni başlayan acemi birisi vardır ve bu kişinin de sektör hakkında temel bilgilere ihtiyacı vardır.

37- En İyi İçerik Bile Tanıtıma İhtiyaç Duyar – İçeriğinizi oluşturup yayınladıktan sonra o içeriğin kendi kendisine büyüyüp kitlelere ulaşmasını beklemeyin. Bu oluşturduğunuz içeriği e-posta abonelerinizle ve sosyal medya takipçilerinizle paylaşın.

38- Sektörün Sıcak Gündemi Hakkında Gönderiler Paylaşın – İş alanınızda son günlerde konuşulan şeyler ne? Sektörün içini dışını bildiğinizi göstermek için iş alanınızla alakalı olan önemli ve hakkında en çok konuşulan konular ile ilgili gönderiler paylaşın.

39- Benzer Gönderilerden Faydalanın – Benzer gönderilerin Arama Motoru Optimizasyon (SEO) değerinden şüphe duyulmaya başlansa da doğru şekilde yapılırsa benzer gönderileri paylaşmakta bir sakınca yoktur. Siz sadece markanızı yeni bir kitleye tanıtmaya odaklanın yeter.

40- Tanıtım Yazıları Hazırlayın– Kılavuzlar, e-kitaplar ve tanıtım yazıları. Hepsi aslında çok benzer şeyler fakat yazılarınıza verdiğiniz ad değiştikçe farklı kitlelere farklı mesajlar verebilirsiniz. Bütün etiketleri ve adları deneyin. Hangisinin beklentilerinizi karşıladığını göreceksiniz.

41- Kaliteli İçerik Oluşturun – Bunu söylemeye tabi ki gerek yok. İçerik kalitenizin yüksek olması lazım fakat aynı zamanda da yapmaktan gurur duyacağınız içerikler üretmelisiniz.

42- Sizin İnsan Olduğunuzun Unutulmaması Gerektiğini Hatırlatın – Robot olmadığınızı insanlara gösterin. Hem eğlenip hem de şirketinizin sahip olduğu şahsiyeti göstermekten korkmayın. Kendinizi ifade edin. Sonuçta siz de bir insansınız.

43- Online Dergi Yayınlayın – Kendi sanal derginizi çıkartmak bir başka içerik pazarlama fikridir. Kendi online gazetenizi Paper.li gibi siteler aracılığıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.

44- Podcastler yayınlayın – Podcastler harika bir şeydir çünkü onları telefonunuza ya da tabletinize indirerek istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz. Şu anda var olan podcast anlayışı, sıcak sektör gündemi, haberler ve alanınızda uzman bir kişiyle röportaj yapmak gibi konuşmaları içerir.

45- Konferans ve Seminerlere Katılın– Bir konferansa ya da seminere (online bir etkinlik bile olabilir) katıldıysanız bu etkinlikten topladığınız bilgileri, paylaşmaya değer gördüğünüz önemli şeyler hakkında yazılar yazmayı bir düşünün derim. Fırsatçı diğer kişiler de sizin paylaştığınız bilgileri yararlı bulabilir. Etkinlikteki etiketleri kendi tanıtımınızı yapmak için kullanın.

46- İş Birliği Yapın – İş birlikleri sizin erişeceğiniz kitleyi genişletir ve isim yapmanızı sağlar. Kurabileceğiniz potansiyel ortaklıkları bir gözden geçirin. Bir bağış kurumu ile ortak olabilir misiniz? Alanınızla alakalı başka bir iş alanı mesela? Bir blog yazısında ya da kılavuzda ortak yazar olabilir, ortak bir webinar yapabilirsiniz.

47- İçerisinde Kendine Has Bir Anlam Taşıyan Komik Fotoğraflar Yayınlayın– Bu bahsi geçen Komik fotoğraflar eğlencelidir ve internet kullanıcıları bu tür fotoğraflara aşinadırlar. Biraz yaramazlık yapıp komik fotoğraflarla eğlenebilirsiniz. memegenerator.net gibi siteleri kullanarak kendi fotoğraflarınızı yaratabilirsiniz.

48- Sosyal Kanıttan Yararlanın – Yaptığınız işin ya da ürünün toplum tarafındaki etkilerini görmeyi kim istemez? Siz kadar müşterileriniz de bu tarz kanıtlara bayılırlar. Yayınlayacağınız bir video ya da bir fotoğraf oldukça etkili olabilir.

49- İçeriğinizi Bölün – İçeriğinizi parçalara bölün yoksa karşınızda kafası karışmış bir kullanıcı kitlesi bulabilirsiniz. Rekabetçi bir dikkat piyasası içerisinde yaşıyoruz ve siz her gün yeni bir içerik üretiyorsunuz. Her gün harika içerikler oluştursanız da insanlar sizi görmekten sıkılabilir. Arada mola vermeyi unutmayın. Kitlenizin hangi gönderi hızını sevdiğini bulmaya çalışın.

50- İçerik Denetimi Yapın – Var olan içeriğiniz yeterli mi yetersiz mi? İnsanların dikkatini çekebiliyor mu? Çekmiyorsa neden çekmiyor? Kendinize bu soruları sormak sizi zorlayabilir fakat hakikatı bilmek her zaman sizin yararınıza olacaktır. Bu sorulara cevap bulmak, sizin pazarlama stratejilerinizin gelecekte doğru şekilde işlemesini sağlayacaktır.

51- Markalı Aletler Yaratın – Kitlenizin yararlı bulacağı muhteşem ve değerli aletler yaratın. Ürün sunuşunuzu ileriye taşımak için bu yaratacağınız aletleri kullanabilirsiniz fakat aletin kendisinin yüksek kaliteli olduğundan emin olun. Bedava alet temin etmeniz insanları sizi ve markanızı sevmesine neden olacaktır ve böylelikle insanlar sizin bedava olarak verdiğiniz aletleri paylaşarak sizin markanızın daha da çok tanınır olmasını sağlayacaktır.

52- Mobil Cihazlara Yönelik İçerik Oluşturun – Online olarak alıveriş yapan internet kullanıcıların %79’u mobil cihazlar kullanarak sipariş verir.  Mobil cihazlarla aranız iyi değilse bu durumu hemen düzeltmeniz gerekir. Bu durum günümüzde zorunlu hale gelmiştir. Ne gariptir ki hala mobil cihaz kullanımını tasvip etmeyenler firmalar ve markalar var.

53- Oyunlaştırmadan Faydalanın – Oyunlaştırma da güzel bir pazarlama örneğidir. Bu yöntemle kullanıcılar sizinle etkileşime geçmek için yerlerinde duramaz.

Belly ve Foursquare gibi uygulamalar oyunlaştırmayı ve müşteri sadakat programlarını birleştirmektedir. Starbucks da kendine özgün bir oyunlaştırılmış sadakat programına sahiptir. Bu programda Starbucks’ta yaptığınız alışverişleriniz için yıldız kazanırsınız. Bu tür oyunlaştırmaların sizin iş alanınıza uyup uymayacağını bir gözden geçirin.

54- Arkadaşlarınızın İçeriklerinden de Yararlanın – Kaliteli içerik bulmanızı sağlayacak bir sürü araç vardır. (Birkaçını saymak gerekirse Storify ve Buffer örnek verilebilir.) Unutmayın sadece kendi içeriğinizi paylaşmak istemezsiniz. Sektörünüzdeki diğer önemli kişilerin içeriklerini de paylaşmak sizin bir takım oyuncusu ve aynı zamanda tarafsız bir bilgi kaynağı olduğunuzu gösterir.

55- Karikatürler – Gazetede yer alan karikatürler yok olmaya yüz tutuyorken online karikatürler gayet iyi durumda ve gün geçtikçe de popülerleşiyor. Sektörünüzün komik ve gerçeküstü noktalarına değineceğiniz kendi online karikatürlerinizi yapmayı gözden geçirin.

56- Başarılı Olan Kişilerin İzinden Gidin – Başarılı ve güzel içerik üreten kişileri izleyin. Onların yaptıklarını kendinize uyarlayın. Lafın gelişi “tık tuzağı” olan bir sürü paylaşım alan Upworthy ve Buzzfeed gibi sitelere bir göz atın. Kitleleri ve içerik konuları sizinkinden farklı da olsa bu tarz siteler karşımıza pazarlama stratejisi konusunda önemli bir örnek olarak çıkıyor. Peki neyi doğru yapıyorlar? Siz de onların yaptıklarına benzer şeyler yapabilir misiniz?

57- Başlıklar Üzerinde Zaman Harcayın – Hazır konusu gelmişken Upworthy sitesi attıkları vurucu başlıklarla ünlüdür. Süper ötesi bir blog bile attığı başlık güzel atmadığı sürece hak ettiği değeri göremez. Başlık zekice mi olmak zorunda? Peki ya dikkat çekici? Arama Motoru Optimizasyon (SEO) dostu mu olmalı? Kitlenize ilgi çekici gelecek şeyleri düşünün. Bir makaleye yazabildiğiniz kadar başlık yazın ve daha sonra aralarında en iyi olanı seçin.

58- 4-1-1 kuralına sadık kalın – 4-1-1 kuralı, yazar Andrew Davis’ten çıkmıştır. Davis’in sosyal medya paylaşım stratejisi, sosyal medyada paylaşılan her 6 içeriği kurallara ayırır:

  • 4 paylaşımınız, sizin kitlenizle alakalı olan başka bir sektördeki önemli birisinin içeriği olmalıdır.
  • 1 paylaşımınız, sizin kendi özgün, eğitici içeriğiniz olmalıdır.
  • 1 paylaşımınızın ise bir satış yönü olmalıdır. (Kupon, ürün, haber, basın duyurusu vb.)

Peki ya sizin yaratıcı pazarlama fikriniz var mı?

Tuğçe
Tuğçehttps://www.linkedin.com/in/tugcenurirgas/
Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar