Pazar, Ekim 6, 2024
Ana SayfaİnovasyonJetgiller sayesinde gerçeğe dönüşen 8 teknoloji

Jetgiller sayesinde gerçeğe dönüşen 8 teknoloji

Gelecekte yaşayan bir ailenin yaşantısını anlatan şeker renkli çizgi film Jetgiller o zamanlarda aklımızı başımızdan alıyordu.

Jetgiller’in ilk bölümü 1962 yılında ABC kanalında yayınlandı ve ilk şov renkliydi. Ancak bir televizyon şovunun renkli yayınlanması Jetgillere yardımcı olmadı. Sadece 24 bölüm yayınlandı ve kötü reytingler yüzünden yayından kaldırıldı. Yapım şirketi Hanna-Barbera bir kez daha şansını denedi ve 80’li yıllarda yeni bölümler yayınladı.

Jetgiller çağdaş versiyonlarından bazılarıyla karşılaştırıldığında uzun soluklu olmadı ancak etkisi kalıcı oldu. Bugünlerde erkek çocuklarına Elroy ismini koyan ebeveynlerin sayısı çok fazla olmasa da, teknoloji anlamında geleceği gören bir çizgi film olduğu kesin.

İşte interaktif gazetelerden video sohbetlerine kadar Jetgillerden günümüze uyarlanan buluşlardan bazıları

 

1 – Uçan arabalar

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-1

George Jetson’ın uçan arabası portatif evrak çantasına dönüşebiliyordu. Arabalarla ilgili ilerlemeler henüz bu doğrultuda değil ancak Slovak girişim AeroMobil uçaktan arabaya ve arabadan uçağa dönüşebilecek araba üzerinde çalışıyor. SXSW’nin kurucusu ve CEO’su Juraj Vaculik icadın 2017 yılına yetişeceğini söyledi.

 

2 – Jetpackler

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-2

Jetgillerin evreninde insanları kuru temizlemeden okula kadar her yerden alan jetpackler vardı. Ve henüz genel tüketim için hazır olmasa da AquaFlyer, Martin JetPack ve Jet Pack International gibi girişimler jetpackler aracılığıyla yolculuk etme hayalini gerçekleştirmek üzere çalışıyorlar.

Jetpack ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

3 – Yardımcı robot

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-3

Jetgiller’in robot kahyası Rosie huysuz bir temizlikçi olsa da birilerine ilham verdi. Japonya’daki Henn-na Hotel’de ve California’daki Aloft Hotel’de robot kahyalar ve kapıcılar çalışıyor.

 

4 – Hologramlar

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-4

Michael Jackson ve Tupac Shakur gibi ünlülerin hologram versiyonlarını Billboard Müzik Ödüllerinde ve Coachella’da gördük. Jetgilleri tatil sezonunda daire içine alan holografik ağaç kadar neşeli değillerdi ancak yine de büyüleyiciydiler.

Hologram görüntünün kullanıldığı örnek bir girişim için tıklayınız.

 

5 – 3 boyutlu yazıcı ile basılan yiyecek

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-5

Jetgiller’de kuşkonmazdan bifteğe kadar her türlü yemeği üreten ev yemeği çoğaltıcısı vardı. Bugün, Foodini ve CojoJet gibi şirketler 3 boyutlu baskı teknolojisini kullanarak lezzetli başlangıç yemekleri ve tatlılar yaratıyorlar.

3 boyutlu baskı teknolojisiyle ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

 

6 – Dronelar

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-6

Jetgiller’de çocuklar okula uçan kapsüllerle gidiyordu. Dronelar henüz insanları istediklere yere götüremiyor ancak paketler taşıyabiliyor ve sinema ve gayrimenkul gibi çeşitli sektörler için kamera çekimi yapabiliyor.

Yemek servisi yapan droneları incelemek için tıklayınız.

 

7 – Akıllı ayakkabılar

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-7

80’li yıllardaki bölümlerde George Jetson kendi aklı olan ayakkabılar giyiyordu. İspanyol tasarımcı Lesia Trubat González’de bu fikirden yola çıkarak E-Traces’i yarattı. Sensörlerle donatılmış olan bale ayakkabıları dansçıların hareketlerini uygulamaya kaydediyor. Bu sayede dansçılar kendilerini geliştirebiliyorlar ve başkalarını eğitebiliyorlar.

Akıllı ayakkabılarla ilgili detayalı bilgi almak için tıklayınız.

 

8 – Akıllı saatler

jetgiller-sayesinde-gercege-donusen-8-teknoloji-8

Jetgiller evreninde hızlı ve kolay arama ve video sohbeti için kullanılan basit aksesuar her türden teknoloji şirketini akıllı saat pazarına girmeye zorladı. Apple, Nisan ayında Apple Watch’u gösterişli bir lansmanla tanıttı ve Pebble’ın son ürünü, şirketin sadık müşterilerinin desteği ile 20 milyondan fazla para toplayarak Kickstarter’da en fazla finansman desteği alan ürün oldu.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar