Perşembe, Eylül 19, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkKarides yetiştiriciliği kazandırıyor!

Karides yetiştiriciliği kazandırıyor!

Karides yetiştiriciliği 1970’lerde başlamıştır ve Amerika’da, Batı Avrupa’da ve bazı Asya ülkelerinde kısa sürede popüler olmuştur. 2014 yılında çiftlik karideslerinin toplam üretimi 2,5 milyon tonun üzerine çıkmıştır ki bu 20 milyar dolara tekabül eder. Dünyadaki çiftlik karideslerinin yaklaşık %75’i Asya’da, özellikle Tayland ve Çin’de üretiliyor. Diğer %25 Brezilya, Meksika ve Ekvator gibi Latin Amerika ülkelerinde üretiliyor.

Son yıllarda Türkiye’de de popülerlik kazanmaya başlayan karides yetiştiriciliği üreticisine sayısız fırsat sunmakta. Karides; düşük rekabet, artan talep ve yüksek kar marjı sayesinde üreticelerinin yüzünü güldürüyor. Sıcak iklimler için daha uygun ve daha kazançlı bir iş olan karides yetiştiriciliğine siz de bir çiftlik açarak başlayabilirsiniz. Ya da halihazırda kendinize ait bir balık çiftliğiniz varsa karides yetiştirmeye ve kazanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Global olarak üretilen en popüler karides cinsleri Macrobrachium rosenbergii, Güney Asyalı Dev Malezya karidesidir.

 

Karides yetiştriciliğine başlamadan önce

Bulunduğunuz bölgede ticari karides çiftliği işletebilmek için öncelikle yerel yetkililerle temas kurmanız ve gerekli ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ticari karides çiftliği işletebilmek için balık yetiştiriciliği izni almanız gerekebilir.

 

Karides yetiştiriciliğine başlayın

Karides çiftçiliği süreçlerine, yavru karidesleri yetişkin hale getirme ve kar etmek için karidesleri pazarlama dahildir. Sizler için yaptığımız araştırmaya göre bu oldukça karlı bir girişimdir.

Karides üretimi ve işinizin başarısı, havuzunuzun kalitesine bağlıdır. Tatlı su karidesi çiftçileri, yeni kazılmış havuzlardan genellikle iyi sonuçlar alamazlar çünkü havuzlarda yeterli gıda kaynağı yoktur. Karidesler çoğunlukla böcek larvası ve algea ile beslenirler ki bunlar havuz kazıldıktan bir sene sonra oluşurlar. Yavruları balık üretme istasyonlarının büyüme aşamasındaki karides havuzlarından almalısınız. Yavru karidesleri alacağınız ticari balık üretme istasyonlarını kolayca bulabilirsiniz.

 

Yer seçimi ve havuz tasarımı

Karides yetiştirilebilecek bir havuz kazmak için yer seçin. Çiftçilerin birçoğu büyük balık havuzlarına benzer havuzlar kazarlar. Büyük balık tankları ve yüzme havuzları da kullanabilirsiniz. Su depoları da kullanılabilir ancak ticari karides çiftçiliği için en iyisi doğal havuzlardır. Karidesler için tatlı su akışı gereklidir. Yeteri kadar oksijen almaları da önemlidir. Suyu tutması için toprağın durumunun çok iyi olması gerekir.

Havuz için seçtiğiniz su temiz olmalıdır, tercihen kabul edilebilir kalitede yeraltı suyu olmalıdır. Akarsular, nehirler ve su depolarından gelen akışlar kullanılabilir ancak uygun yeri seçmeden önce su kaynağınızın kalitesini değerlendirmeniz gerekir.

Karides çiftliğiniz için periyodik olarak taşan veya karideslerinizin kaçabileceği bir yer seçmediğinizden emin olun. Havuzu kazmayı düşündüğünüz yerde zararlı kimyasallar olmadığından da emin olun. Karidesler, böcek ilaçlarına ve ekinler için kullanılan kimyasallı gübrelere karşı hassastırlar. Tarımsal ilaçlar içerebilecek akıntıların olduğu yerlerden uzak durun.

Altı farklı yerden toprak örneği alın, hepsini karıştırın ve kurumaya bırakın. Toprak testi için ilgili kurumlara gönderin. Toprağınızın pH seviyesini öğrenin: toprağınız çok asidikse pH seviyesi 6.5’dan azdır ve havuzunuza kireç taşı eklemeniz gerekir.

Havuzunuzu su ile doldurduktan sonra karideslerin beslenmesini sağlayacak doğal besinlerin oluşması için doğal organik gübre ekleyin. Karideslerin beslenmek için doğal organizmalara ihtiyacı vardır. Havuzunuzdaki istenmeyen otlardan kurtulun. Sıvı gübre ile en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.

 

Yavru karidesleri stoklamak

Yavru karidesleri stoklamaya başlamadan önce böceklere ve larvalara karşı havuz suyunu kontrol edin çünkü yavru karidesler bunları yiyebilir. Bu böcekleri ve larvaları yok etmek için organik yöntem kullanın. Yeraltı suyu dışında bir su kullanıyorsanız suyun içinde levrek, yeşil pervane balığı ve ayı balığı gibi diğer balık türlerinden olmadığından emin olun. Havuzun içinde balık varsa yavru karidesleri koymadan önce bu balıklardan kurtulun. Bu tür balıklar karideslere zarar verir. Yavru karidesleri havuza yavaş yavaş koyun. Sıcaklık farkına dikkat edin. Havuz suyu 68 dereceye yakın olmalıdır. Genç karidesler yetişkin karideslere göre soğuğa karşı daha duyarlıdır. Her metrekareye 3 – 4  adet karides koyun. Bu en ideal sayıdır. Daha az koymanız karideslerin boyunu arttırsa bile kazancınızı düşürecektir.

 

Besleme

Büyüme havuzlarına konulan yavru karidesler havuzun içinde büyüyen organizmalarla doğal olarak beslenirler. Karides 5.0 gramı geçtiğinde beslemeye başlayın. Birçok ticari balık yemi karidesler için de uygundur. Karidesin büyüklüğüne göre farklı yemler kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

Su ürünleri sektöründe karlı bir iş kurmak isteyenlere özel en karlı iş alanlarını ve yatırımcısına kazandıracak iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar