Küçük LED Işıklar Sayesinde Kelliğe Çözüm

Tüm dünyada yankı uyandıran inovasyonları ve buluşları araştırmaya devam ediyoruz. Büyük ve pahalı lazerlerin yaptığı işi yapabilen bu cihaz ile, kel olmaktan kurtulabilirsiniz.

49 yaş ve altındaki erkeklerin yüzde 50’sini etkileyen saç dökülmesi, bu konuda büyük bir pazar oluşmasının nedeni. Technavio firmasının araştırmasına göre, 2020 yılında saç ektirme sektörünün değeri 2,8 milyar doları bulacak. Saç ekimi için kullanılan en gözde yöntemlerden biri, kırmızı lazer ile cilde ışın tedavisi yapmak. Lazer durgun vaziyetteki saç folikül hücrelerini uyararak tekrar aktif hale gelmelerini ve saçın uzamasını sağlıyor. Zor olan ise lazeri foliküllere hedefleyebilmek. Tedavi, yüksek güçlü büyük makineler ve uzun süreli lazer maruziyeti gerektiriyor. Bu çözüm genellikle pahalı özel kliniklerde uygulanıyor. Fakat bilim insanları bu tedavi için, küçük ve ucuz LED ışıkların kullanıldığı, giyilebilir bir fotostimulator geliştirdi.

Kore Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bilim insanları, metal buharı ve fotolitografi teknikleri kullanarak posta pulu büyüklüğündeki bir çipin etrafında 900 tane micro-LED ışığı yerleştirerek esnek bir cihaz geliştirdi. Düşük maliyetle üretilen bu cihaz sadece 20 mikron kalınlığında ve bu nedenle oldukça esnek bir yapıya sahip. Dahası, LED ışıklar fazla ısınmadığı için cildinize de zarar vermiyor. Başarılı inovasyon örneği  olan cihaz üstelik, sıradan bir lazerin binde biri kadar enerji harcayarak görevini yerine getiriyor.

Yapılan testlerde, cihazın kullanıldığı farelerin, herhangi bir tedavi almayan ya da kıl uzatmaya yarayan Monoxidil iğneleri ile tedavi edilen farelerden daha hızlı bir şekilde tüylerinin uzadığı görüldü. LED ışık tedavisi alan farelerin ayrıca, diğer farelerden daha fazla ve daha uzun kıllara sahip olduğu gözlemlendi. Yapılan testlerin sonuçları da ACS Nano dergisinde yayımlandı.

 

İlginizi çekebilir

Dünyayı Şekillendirecek İnovasylar
Yeni İş Fikirleri
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

Yazar : Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ

ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir