Kafa naklinden uzay turizmine: 2017’de dünyayı şekillendirecek inovasyonlar

2017 yılı birçok teknoloji için dönüm yılı olabilir. İşte, sizler için derlediğimiz 2017 yılı boyunca havacılık, robot ve mimari dünyasında tanık olabileceğimiz 11 yenilik:

 

Havacılık

2333 kilometre yükseğe çıkacak şekilde tasarlanan XB-1 isimli süpersonik jet şimdiye dek dünyanın gördüğü en hızı sivil uçağı olacak. Colorado şehrinde havacılık alanında faaliyet gösteren Boom Teckhonologies isimli girişim şirketi tarafından yaratılan bu uçak 2017 yılının sonlarında hizmete sokulduğunda 45 yolcuyu 3,5 saat içerisinde Londra’dan New York’a ulaştırabilecek.

 

Mimari

Daha önce üç boyutlu yazıcılarla üretilen evlere tanık olmuştuk fakat şimdi bahsedeceğimiz yazdırma teknolojisi çok farklı. Amerika’da önemli bir tasarım yarışmasını birincilikle kazanan WATS’s Urban Architecture Studio isimli tasarım şirketi Amerika’nın Tennessee şehrinde 75 metrekarelik bu evi selüler üretim teknolojilerinden yararlanarak inşa etmeyi planlıyor.

İlginizi çekebilir: 3d Yazıcılarla İlgili İnovatif İş Fikirleri

 

Tasarım

Vertigo hastalığından muzdarip olanlar yerden 10 kat yukarıda ve karşılıklı iki apartmanın arasında uzanan 25 metre uzunluktaki bu yüzme havuzuna bakmadan önce bir kez daha düşünebilir. Çünkü HAL Architects’ Nine Elms Embassy Gardens isimli şirketin tasarımı olan bu havuz 20 santimetre kalınlığında şeffaf bir cama sahip. Böylelikle burada yüzme şansına sahip olanlar yüzerken aynı zamanda manzaranın da tadını çıkartabilecekler.

İlginizi çekebilir: İlginç Tasarımlar

 

Ay’a Seyahat

Moon Ekspress isimli bir girişim şirketi yakın zamanda Amerika Hükümetinden ticari uzay gemileri ile Ay’a yolcu taşıyabilmek için gerekli yasal izinlerini aldı. Şirket bu radikal yeniliğe ön ayak olmadan hemen önce hazırlıklarını 2017 yılında tamamlamayı planlıyor.

Blue Origin

Amazon ve Blue Origin isimli şirketlerin kurucusu Jeff Bozes, 2017 yılında ticari uçaklarını uzaya göndermeye ve yılda yörüngealtı 100 uçuş gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, New Shepard isimli hava taşıtı deniz seviyesinin 100 kilometre üzerine çıkarak 6 yolcusunun paraşüt yardımıyla zemine inmeden yer çekimsizliği deneyimlemesini sağlayacak.

SpaceX

SpaceX isimli şirket uzaya gidecek ilk yolcu uçaklarını devreye almadan önce operasyonel testlerini tamamlamak üzere astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi amaçlıyor. NASA’nın şirkete 2014 yılında uzay gemilerini tamamlaması için gerekli izinleri vermesinin ardından 2017 yılında The Dragon isimli roket ile bu astronotlar Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden dünyadan çıkış yapacaklar.

Virgin Galactic

Virgin Galactic isimli şirketin yörüngealtı uzaya yolcu taşımacılığı ile ilgili planları devam ediyor. Halihazırda ise 700 kişi şirketin VSS3 ve VSS 4 uzay araçlarıyla uzay yolculuklarını gerçekleştirmek için ön rezervasyon yaptırmış durumda.

 

Robot Teknolojisi

Bu robot şef 2017 yılında üretim hattına girdiğinde, 120 sensör ve 20 motor sayesinde 2000 farklı yemek hazırlayabilecek. Londra’da kurulan Moley Robotics isimli girişim şirketi tarafından geliştirilen robot şef yemeğin sıcaklığını kontrol etme, dökme, karıştırma gibi insan elinin yaptığı birçok hareketi taklit edebiliyor.

Mutlaka okuyun: Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar

 

Tıp

İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, nörolojik bir hastalık olan Werding-Hoffman hastlığına sahip ve şu anda bütünüyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan Valery Spiridonov isimli hastasında ilk kafa nakli operasyonunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Söz konusu operasyon için 150 tıp personeline ihtiyaç duyulacak.

İlginizi çekebilir: Sağlık Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?

 

Coğrafya

2017 yılında Çin hükümeti 9 şehri bir araya getirerek popülasyonu 42 milyonu bulacak olan, dünyanın en büyük megaşehrini yaratmayı planlıyor. Şehir 40 bin kilometre karelik bir alanı kaplıyor olacak ki, bu İsviçre’nin toplam yüzölçümüne eşit.

 

Enerji

Büyük tartışmaların ardından Etiyopya’nın 10 milyon metreküplük Büyük Rönesans Barajının yapımı 2017 yılında tamamlanıyor olacak. Maliyeti 6.4 milyar doları bulan, 1.8 km uzunluğundaki bu baraj suyunu Nil nehrinden tedarik eden baraj Mısır hükümeti tarafından fazlasıyla eleştirilmişti.

Merve Tulum

Yazar : Merve Tulum

ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir