Küçük Şirket Sahiplerini Gelecekte Nasıl Fırsatlar Bekliyor?

Hala nasıl bir iş kurmak, hangi sektörde faaliyet göstermek gerektiğini düşünüyorsanız küçük şirketlere özel fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Ya halihazırda popüler olan bir iş kolunda faaliyet yürütürsünüz ya da kendi bilgi ve becerilerinize uygun bir alan seçersiniz.

Deneme yanılma yöntemi cazip gelmiyorsa neden daha büyük düşünmeyesiniz ki? Gelecekte daha çok talep görecek bir iş fikri nasıl geliyor kulağınıza?

Doğrusu hiçkimse geleceğin ne getireceğini tam olarak bilemez. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve internet dünyamızı hiç olmadığı kadar hızlı değiştiriyor zira.

 

Dünya çok hızlı değişiyor

1800’lü yıllarda Avrupa ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılalarını iki katına çıkarmaları, 150 yıl sürecek diye tahmin ediliyordu. Ancak 1900’lü yıllara gelince bu süre sadece 50 yıl sürdü. 2000’li yıllarda ise Çin, Hindistan ve ülkemiz bunu sadece ve sadece 15 yıl içinde başardı.

Aynı şekilde insanların telefon ve elektrik gibi şeyleri tam olarak benimsemesi 20-30 yıl gibi süreleri bulmuştur. İnternet ve cep telefonu içinse bu süre 5 ila 10 yıl arasındadır.

Bugün teknoloji çok hızlı ilerlediği için eğer hızlı hareket etmek ve talebe yanıt vermek istiyorsanız bulunduğunuz sektörde rekabet üstünlüğü sizde olmalı.

Önümüzdeki 20 yıl içinde dünyadaki orta sınıf nüfus, 1 milyardan 3 milyara çıkacak ve dünyanın en önemli sosyo-ekonomik sektörü haline gelecek. Bu da tüketici mallarına ve hizmetlerine çok daha büyük bir talep olacağı anlamı taşıyor. Yani hem büyük hem de küçük şirketler için daha çok fırsat ortaya çıkacak.

Eğer uzun soluklu bir iş kurma peşindeyseniz gelecekte daha trend olacak bu sektörleri incelemenizde fayda var. Arz-talep dengesi nasıl olacak? Teknoloji bu sektörlere nasıl fayda sağlayacak? Yoksa zarar mı verecek?

Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre nüfus ve sosyo-ekonomik anlamda değişime neden olan bazı faktörler şöyle:

  • Orta sınıfın yükselişi
  • Esnek çalışma biçimleri ve ortamları
  • Jeopolitik dengeler
  • İklim değişikliği, doğal kaynakların azalması, çevreci ekonomiye geçiş
  • Etik ve gizlilik konusunda artan kaygılar
  • Yaşlı nüfus
  • Gelişmekte olan ülkelerdeki genç nüfus
  • Hızlı kentleşme
  • Kadınların iş hayatına daha aktif şekilde katılması

 

Aynı rapora göre aşağıdaki teknolojik gelişmeler de değişime neden olacak:

  • Mobil internet ve bulut teknolojileri
  • Büyük veri (Big Data) ve programlama alanında gelişmeler
  • Yeni enerji kaynakları ve teknolojileri
  • Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)
  • Paylaşım ekonomisi, fonlama kampanyaları (Uber, Kickstarter gibi…)
  • Yapay zeka teknolojileri
  • 3D baskının gelişmesi ve yaygınlaşması
  • Biyoteknoloji ve genetik alanında ilerlemeler

Şimdi bu değişimlerin hangi iş alanlarında ne tür avantajlar doğurabileceğine bakalım:

 

1. Ortak çalışma alanları

sirketleri-geleceke-nasil-firsatlar-bekliyor005

Özellikle internet sayesinde artık çalışmak için bir ofise gitmeniz gerekmeyebiliyor. Gelecekte ofislerin yerini internet bağlantısı olan ve sosyalleşmeyi ön planda tutan işletmeler almaya başlayabilir.  Yani çalışma alanı olan bir kafe açmak, ya da sadece çalışma ve toplantı alanı olan bir mekan açmak oldukça mantıklı gözüküyor.

 

2. Hızlı şehirleşme

sirketleri-geleceke-nasil-firsatlar-bekliyor002

Hızlı şehirleşme, daha çok insanın kentlerde yaşayacağı anlamına gelir ki, emlak ve inşaat sektörü bu nedenle daha da canlanacaktır. Hızlı kentleşme aynı zamanda, çevreye yönelik daha çok tehlikenin oluşması anlamı da taşır. Bu nedenle çevreye yönelik iş fikirleri de cazip fırsatlar sunacaktır. Kent plancılığı, çevre mühendisliği gibi meslekler ön plana çıkabilir.  Bunların yanı sıra ticaret ve uyuşmazlık hukuku alanında da büyük atılımlar beklenebilir. Hukuk okumak ya da hukuk bürosu açmak da mantıklı olacaktır.

 

3. Nesnelerin İnterneti

sirketleri-geleceke-nasil-firsatlar-bekliyor004

Nesneleri İnterneti olarak bilinen ve günlük nesnelere, termoslara, spor ayakkabılarına kadar yaygınlaşacak olan internet kullanımı ortaya devasa büyüklükte data çıkacaraktır. Bu verilerin analiz edilebilmesi için yazılım, veri güvenliği ve gizliliği gibi alanlarda büyük fırsatlar doğacaktır. Mckinsey Enstitüsü’ne göre Nesnelerin İnterneti 2025 yılında 4 ila 11 trilyon dolarlık bir ekonomik potansiyele sahip olabilir.

 

4. Paylaşım ekonomisi

sirketleri-geleceke-nasil-firsatlar-bekliyor001

Airbnb, dünyanın en büyük konaklama şirketiama kendine ait bir tane oteli yok.

Facebook, dünyanın en büyük içerik üreticisi ancak kendisi içerik üretmiyor.

Uber, dünyanın en büyük taksi şirketi ama kendisine ait bir tane taksisi yok.

Alibaba, dünyanın en büyük perakendecisi ama kendisine ait bir tane ürün satmıyor.

Yemeksepeti ,Türkiye’nin en büyük yemek şirketi ama bir tane restoranı yok.

Bu gibi paylaşıma dayalı siteler paylaşım ekonomisinin başarılı olacağının ve gelecek vadettiğinin en büyük kanıtları. İsteyen herkesin evini, mekanını kiralayabildiği, cep telefonundan taksi tutabildiği paylaşım ekonomisi, gelecekte çok daha fazla yaygınlaşacak.

İş yapma yöntemleri değişiyor. Uyum sağlamazsanız geride kalabilirsiniz özetle.

 

Gelecek odaklı olmak çok zor değil

Gelecekte neler olacağı konusunda tahminlerden de öte yayınlanmış bilimsel raporlar var. Her yıl dünayda yapılan araştırmalar neticesinde yükselişte ve düşüşte olan sektörlerin listesini yayınlanıyor. Buna göre özellikle gelişmiş ülkelerin üretim sektörü düşüş eğiliminde. Üretimin ucuz iş maliyetleri sebebiyle gelişmiş ülkeler yerine Vietnam, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yapılması bu durumu özetler nitelikte.

Bununla birlikte rüzgar türbinlerine yönelik aşırı talep, temiz enerji sektöründeki büyümeyi gayet güzel özetliyor. Yani istatistik kurumlarının, araştırma şirketlerinin raporlarını takip etmek geleceğe daha iyi hazırlanmak bakımından son derece önemlidir.

 

4. Sanayi Devrimi’ne hazır mısınız?

Birçok kişiye göre 4. Sanayi Devrimi’nin eşiğindeyiz.

3D printer, robotlar, sanal gerçeklik, yapay zeka, nanoteknoloji, genetik ve biyoteknoloji alanlarındaki gelişmeler yakın gelecekte büyük fırsatlar sunuyor.

Şirketler, bireyler ve devletler bu yeniliklere hızlı uyum sağlamalı bu nedenle. Gelecek büyük riskler taşımakla birlikte büyük fırsatlar da sunuyor. Bu nedenle iş kurmak istediğiniz alanı belirlerken bu tür ilerleme ve gelişmeleri muhakkak dikkatle takip etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

İlginizi çekebilir

Geleceği Olan Para Kazandıran Sektörler
Geleceğin En İyi İş Fikirleri
Durmuş BAYRAM

Yazar : Durmuş BAYRAM

Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir