Pazartesi, Eylül 9, 2024
Ana SayfaGirişimcilikLinkedIn Kurucusu Reid Hoffman'ın Hayatı ve Başarısının Sırrı

LinkedIn Kurucusu Reid Hoffman’ın Hayatı ve Başarısının Sırrı

Reid Hoffman, eğitim hayatından kurucusu olduğı LinkedIn sosyal ağına giden yolu anlattı.

 

Linkedin Nasıl Kuruldu?

Amerikalı İnternet girişimcisi Reid Hoffman, mesleki sosyal ağ LinkedIn sitesinin kurucularından. Aynı zamanda girişimci yönü ile de tanınan Hoffman’ın, New York Times’ın en çok satanlar listesine giren iki de kitabı var. Günümüzde oldukça tanınan başarılı işadamı, sadece birkaç yıl önce kurduğu “SocialNet” isimli sosyal paylaşım sitesi için çabalıyordu. Bir iki yıllık uğraşın ardından projesinden vazgeçmek zorunda kalan Hoffman, başarısızlıkla sonuçlanan bu kısa sürede öğrendikleri sayesinde, dünyanın en başarılı girişimcilerinden birisi olmayı başardı. Çocukluğundan itibaren yenilikçi düşünce tarzı ve hızlı öğrenmesiyle dikkat çeken Hoffman, eğitiminin yanı sıra çalışmaya da başladı. Parlak bir öğrenci olan Hoffman, Standford Üniversitesi’nde okuduğu sırada kazandığı Marshall Bursu sayesinde Oxford Üniversitesinde eğitimine devam edebildi. Başta kendine entelektüel bir hayat çizen Reid Hoffman, daha sonra bu fikrinden uzaklaşarak girişimci olmaya karar verdi. Apple ve Paypal gibi firmalarda kazandığı deneyimin ardından, 2002 yılında kurucularından biri olduğu LinkedIn sitesi ile zirveye ulaştı.

Reid Hoffman verdiği röportajda hayatı ve dönüm noktalarını anlattı:

Babam önemli olmadığını düşündüğü için bana bilgisayar almadı. İlk bilgisayarımı ancak üniversitedeyken alabildim. Babam şimdiki aklı olsaydı, bana çok daha önceden bilgisayar alacağını söylüyor.

Öte yandan ben her zaman insanların sosyal, ekonomik ya da eğitim hayatlarını nasıl daha iyi hale getirebileceğime kafa yordum. Standford’da okurken bunu akademisyen olarak başarabileceğimi düşünüyordum. Sonrasında ise bunun doğru bir yol olmadığını gördüm. Çünkü akademisyen olduğunuzda araştırma yapıp bir makale yayımlarsanız bu makaleyi okuyan kişi sayısı 50’yi malesef pek geçmiyor.

 

İnsanlara ulaşmak için yeni yollar aradım.

Milyonlarca insanın hayatını nasıl değiştirebilirsiniz? Oxford’da felsefe okuduğum dönemde bunun en iyi yolunun yazılım dünyasında girişim yaparak olacağına karar verdim.

Sonrasında Silikon Vadisi’ne döndüm ve önce Apple daha sonra da Fujitsu firmalarında çalıştım. Bir sonraki adımım ise “Socialnet” sosyal paylaşım sitesini kurmak oldu. Site faaliyete geçtikten bir süre sonra yapılan iş ve hedef beni tatmin etmemeye başladı. Paypal’ın kurucularından ve Stanford’dan arkadaşım olan Peter Thiel ile bu konuyu paylaştığımda, Peter onlarla çalışmamı önerdi.

 

Kullanıcıların hayatlarını iyileştir.

Paypal satılmadan önce, orada çalışırken iki önemli gücün birleşeceğini gördüm.

Bunlardan biri dünyada çalışma şeklinin değiştiği, her bireyin bir şekilde girişimci olduğuydu.

Diğeri ise internet. İnsanlar İnternet sayesinde kendilerini tanıtabiliyor ve başkalarının onları bulabilmesini sağlıyor. Kendinize daha iyi bir yol haritası çıkarabilmek için başka insanlara kolayca ulaşabiliyorsunuz.

LinkedIn’i kurdum çünkü insanların işlerini değiştirmeleri olağanüstü bir dönüşüm. 2003 yılında “Sequa Capital” firmasından aldığımız destekle, daha fazla insanın hizmetimizi kullanmasını sağladık. O noktadan sonra herkes sitenin kıymetini anlamaya başladı ve ben de bu işin yürüyeceğine ikna oldum.

 

 

 

Reid Hoffman Kimdir?

 

Çocukluğu ve Gençliği

5 Ağustos 1967’de Amerika Bİrleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyletinin Palo Alto kentinde doğan Reid Garett Hoffman, Avukat olan Deanna ve William Hoffman’ın tek çocuğudur.

Çiftçilik gibi farklı aktivitelere de katılabildiği Putney okuluna giden Hoffman, buradan Standford Üniversitesine gitti. 1990 yılında Sembolik Sistemler ve Bilişsel Bilim bölümünden mezun oldu. Parlak bir öğrenci olduğunu gösteren girişimci, ABD’nin en önemli burslarından biri olan Marshall Bursu’nu kazandı.

Aldığı burs ile Hoffman, 1993 yılında Oxford Üniversitesi’nde Felsefe okumaya başladı. Oxford yıllarında akademik kariyer planları yapan Reid Hoffman, daha sonra gönlünde asıl yatanın girişimcilik olduğunun farkına vardı.

 

Kariyeri

Oxford Üniversitesi’nden mezun olduktan kısa süre sonra Reid Hoffman,1994 yılında Apple şirketinde işe başladı. Üzerinde çalıştığı ilk proje olan “eWorld” sosyal paylaşım sitelerinin öncülerinden sayılabilir. Hoffman buradaki kariyeri boyunca birçok stratejik projede de görev aldı.

Apple’dan ayrıldıktan sonra Fujitsu’da işe başlayan Hoffman, bu süre boyunca kendi şirketini kurmak için kafa yordu. 1997 yılında arkadaşlık sitesi olan “SocialNet.com”un kurucularından biri oldu. Fakat yönetim deneyimi olmayan Hoffman 1999 yılında şirketten uzaklaşmak zorunda kaldı.

Reid Hoffman, Socialnet’te görevi devam ederken, 2000 yılında Paypal şirketinde de müdür pozisyonuna getirildi.

Hoffman’ın Paypal kariyerinde üstlendiği göreve ödeme altyapısı, iş geliştirme, kanun ve yönetmelik işleri ile hukuksal işler dahildi. Tüm bunların yanında Hoffman, şirketin tanıtımı, yenilik geliştirme ve müşteri ilişkilerini de üzerine aldı. Sıkı çalışmasının ödülü olarak da, 2 yıl gibi kısa bir sürede şirketin Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi.

Reid Hoffman, 2002 yılında arkadaşları ve eski meslektaşları ile LinkedIn sitesini kurdu. Site mesleki sosyal medya alanında faaliyet gösteren türünün ilk örneğiydi. Site kullanıcılarının mesleki profiller oluşturarak başkalarıyla iletişim kurmasını sağladı ve kısa sürede popüler hale geldi.

Hoffman LinkedIn’in ilk dört yılında kurucu koordinatör olarak görev yaptı. Daha sonra Genel Müdür olan Hoddman, 2009 yılı itibari ile Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Başarılı bir yatırımcı ve büyük bir servetin sahibi olmasının ardından Hoffman, Silikon Vadisinin en üretken yatırımcılarından biri olmayı da başardı. 2010 yılında yatırım şirketi olan Greylock Partners’a katılan Hoffman, keşif fonu için 20 milyon dolar bütçe ayırdı. Hoffman’ın yatırım şirketindeki odak noktaları ise; tüketici hizmetleri, kurumsal yazılım, tüketiciye yönelik İnternet kullanımı, çevrimiçi pazarlar, ödeme yöntemleri ve sosyal ağlar.

Ayrıca üretken bir yazar olan Reid Hoffman, kendi sitesi LinkedIn ve Washington Post için birçok içerik üretti.

Hoffman 2012 yılında Ben Casnocha ile birlikte kariyer kitabı kaleme aldı. Eleştirmenlerden tam not alan kitap, hem New York Times hem de Wall Street Journal’da en çok satanlar listesine girdi.

2014 yılında da bu kez hem Ben Casnocha hem de Chris Yeh ile birlikte kaleme aldığı kitap “The Alliance” şirketlerin çalışanlardan farklı çıkarları olsa da nasıl ortak bir amaç için çalışabileceklerini ve günümüz kırılgan ekonomisinde uzun ve sağlıklı ilişkiler kurmanın yollarını anlatıyor. Hoffman’ın ilk kitabı gibi bu da çok satanlar listesinde yerini aldı.

Asıl İşi: Reid Hoffman herşeyden önce LinkedIn internet sitesi ile tanınıyor. Kuruluşunun ardından hızla popülerleşen site bugün, 200’den fazla ülkede ve aralarında Türkçe’nin de olduğu 24 dilde hizmet veriyor. LinkedIn’in 364 milyondan fazla kullanıcı bulunuyor.

Yardım ve Bağışları:Hoffman, 2006-2007 yıllarında Toplumsal Medaya Merkezi’nde danışman olarak görev aldı. Merkez Kaliforniya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve Harvard Üniversitesi İnternet ve Toplum Merkezi ortaklığıyla kurulan, kar amacı taşımayan bir girişim.

Başarılı girişimci ayrıca, girişimcilere destek olmak için kurulan Kiva.org için de hem danışmanlık yaptı hem de bir milyon dolar borç verdi.

Başarı ve Ödülleri: Topluma ve insanlığa katkıları nedeniyle, 2012 yılında TechAmerica tarafından David Packard Madalyası ile onurlandırıldı.

2014 Nisan’ında Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan özel ödül alan Hoffman, alanında eşsiz bir başarıya imza attığı için Başarı Akademisi tarafından da ödüllendirildi.

LinkedIn’in kurucusu ve birçok başarıya imza atan Reid Garett Hoffman, 2004 yılında Michelle Yee ile evlendi. Hoffman 2017 yılında belirtilen miktara göre 3,3 milyar dolar servete sahip.

 

Girişimcilere Tavsiyeleri

Kısa ve öz olmak iyidir: İş ile özel hayatım arasında nasıl denge kurduğumun sorulması beni güldürüyor. Fakat elimden geldiğince zamanı iyi kullanmaya gayret ediyorum. Bunu yapmak için toplantıları aralarında 15 dakika gibi kısa aralıklar olacak şekilde planlıyorum. Bununla birlikte insanlara, kısa ve öz e-postalar göndermenin soğuk bir davranış değil, işlevsel olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

Hedefinizi değiştirebilmeye hazır olun: Girişimciler fikirlerine ölesiye bağlı kalmaya meyilli oluyor fakat ben bunun tam aksini tavsiye ediyorum. Girişimciler iş planları ya da fikirlerini ciddi bir şekilde eleştirebilmeli ve düzeltilemez bir hata olup olmadığına karar vermeli, hatta gerekiyorsa yaptığı işi tamamen değiştirebilmeliler. Başarısız olacaksanız bunun hızlı bir şekilde olması en iyisi, zira sonunda hüsrana uğrayacağınız bir işi için yıllarınızı vermek istemezsiniz.

Mükemmeliyetçi olmayın: Girişimcilere her zaman şunu söylerim; eğer ürününüzün ilk sürümünde sizi utandırabilecek bir hata yoksa, piyasaya sürmek için çok geç kalmışsınız. Erken piyasaya çıkmanın büyük önemi var, kullanıcılarla iletişime geçerek onlardan bir şeyler öğrenebilirsiniz. Bu sayede doğru yolda ilerlersiniz.

 

İlginizi çekebilir

Başarı Hikayeleri
Kendi Çabalarıyla Milyarder Olmuş Dünyanın En Zengin 25 İnsanı
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜ
Refik Lutfi ÖZSÜLLÜhttps://www.linkedin.com/in/refik-%C3%B6zs%C3%BCll%C3%BC-3862b8b9/?locale=en_US
ODTÜ'den mezun olmadan önce yıllarca TRT Haber gibi birçok platformda editörlük yapan teknoloji aşığı biri. İnovasyonları, girişim fikirlerini ve tüm dünyadan yenilikleri sizler için araştırıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar