Kendi Çabalarıyla Milyarder Olmuş Dünyanın En Zengin 25 İnsanı

İki çeşit milyarder vardır: Bir tarafta büyük bir mirasın varisi olanlar, diğer taraftaysa sıfırdan başlayarak kendi servetini oluşturanlar.

Bu yazımızda ikinci grup üzerine odaklanıp sizlere dünyanın kendi çabalarıyla milyarder olmuş en zengin 25 kişisinin bir listesini hazırladık. Teknoloji devi Bill Gates’ten Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’ya kadar birçok milyarderin yer aldığı ilham verici listemizle karşınızdayız. Keyifli okumalar!

 

25. Phil Knight

Net varlığı: 38 milyar dolar

Knight ve eski antrenörü, kişi başı 500’er dolar katarak günümüzde Nike adıyla bilinen spor ayakkabı şirketini kurdu. Aradan geçen 50 yıldan fazla süre içinde Nike’ın toplam değeri 86,2 milyar dolara kadar yükseldi. Knight, şirketin başkanlığını yapmaya devam ediyor.

Mutlaka okuyun: Sıfırdan 25 Milyar Dolarlık Servete: Nike’ın Başarı Öyküsü

 

24. Lee Shau Kee

Net varlığı: 30 milyar dolar

Guangdong, Çin’de doğan Lee Shau-kee, Mao Zedong Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmadan hemen önce Hong Kong’a taşındı. Lee, 1963 yılında bir mülk şirketinin kurucularından oldu. 1973 yılında ise buradan ayrılarak kendi başına Henderson Arazi Geliştirme Şirketi’ni kurdu. Günümüzde şirketin başkanı ve yöneticisi olarak görev yapan Lee, Hong Kong ve China Gas, Miramar Hotels ve diğer Çin merkezli şirketlerle işbirliği de yapıyor.

 

23. Wang Jianlin

Net varlığı: 15 milyar dolar

Wang Jianlin, gayrimenkul işine atılmadan önce 18 yıl boyunca orduda görev aldı. Servetiyle Çin’in en zengin adamı unvanını elinde bulunduran Jianlin, ordudan ayrıldıktan sonra Dalian Xigang Konut Geliştirme’ye katıldı. İlerleyen dönemde Dalian Wanda ismini alan devlet menşeli şirketin başına Wang Jianlin geçti. Dalian Wanda 2012 yılında, Kuzey Amerika’nın ikinci en büyük sinema zinciri AMC Entertainment’ı satın aldı.

 

22. Jorge Paulo Lemann

Net varlığı: 25 milyar dolar

Brezilya’nın en zengin insanı olan Lemann, Anheuser-Busch InBev, Burger King ve Tim Hortons’ta hisseleri bulunan 3G Capital isimli finans şirketinin kurucusu ve yöneticisi. 2015 Mart’ında Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway’i ile ortaklık yaparak Heinz ve Kraft şirketlerini birleştirme konusunda yatırımda bulunan 3G Capital, bu iki şirketi dünyanın beşinci en büyük yiyecek ve içecek şirketi haline getirdi.

 

21. Steve Ballmer

Net serveti: 52 milyar dolar

Canlı enerjisiyle ve çılgınlıklarıyla bilinen Ballmer, 2014’ün başında emekliye ayrılmadan önce 14 yıl boyunca Microsoft’un CEO’su olarak görev yaptı. Halen Microsoft’un en büyük hissedarı olan Ballmer, teknoloji dünyasından ayrıldıktan sonra 2 milyar dolar gibi rekor bir fiyata Los Angeles Clippers’ı satın aldı. Bu rakam, bugüne kadar bir NBA takımı için verilen en büyük meblağ.

 

20. Li Ka-Shing

Net varlığı: 37,7 milyar dolar

Ka-Shing, Asya’nın en zengin adamlarından biri olsa da, nüfuzu servetinden çok daha fazla. Yeni ve gelişmekte olan işletmelere yaptığı yatırımlarla bilinen Ka-Shing, Facebook’un da ilk destekçilerinden biriydi. Ka-Shing’in başında olduğu Hutchison Whampoa isimli şirket, yakın geçmişte Büyük Britanya’nın ikinci en büyük telefon operatörü O2’yi satın aldı. Ka-Shing, geçen yıl Horizon Ventures isimli şirketi vasıtasıyla bitki bazlı yumurta üretme şirketi Hampton Creek’e 23 milyon dolarlık bir yatırımda bulundu.

Mutlaka okuyun: Hong Kong’un En Zengin Adamı Li Ka-shing’in Hayat Hikayesi

 

19. Sheldon Adelson

Net serveti: 38 milyar dolar

Adelson, 1995 yılında COMDEX Trade Shows’u sattıktan sonra elde ettiği geliri kumarhane işletme şirketi Las Vegas Sands’i kurmak için harcadı. Şirketin başkanlığını ve CEO’luğunu yapmaya devam eden Adelson, kumarhane sektöründen oldukça faydalandı. Günümüzde Nevada’nın en zengin insanı olan ABD’li yatırımcı ayrıca dünyanın en zengin 20 kişisinden biri. Adelson siyasete yaptığı katkılarla da biliniyor. Yatırımcı, 2012 yılında Cumhuriyetçilere 100 milyon dolarlık yardımda bulundu.

 

18. Hui Ka Yan

Net varlığı: 30 milyar dolar

Hui Ka Yan, Hong-Kong merkezli gayrimenkul müteahhitlik şirketi Evergrande Real Estate of Guangzhou’nun başkanlığını yapıyor. Şirket, yaşam ve iş merkezi olarak kullanılabilecek binalar inşa ediyor. Çin’deki sağlık sektörünün büyümesinden faydalanmayı amaçlayan Hui Ka Yan, bu doğrultuda Harvard destekli Brigham Hastanesi ile ortaklık anlaşması yaptı.

 

17. Ma Huateng

Net varlığı: 38 milyar dolar

Ma Huateng, piyasa değeri ile Çin’in en büyük internet devleri arasında yer alan Tencent Holdings’in başkanı. Net varlığını hızlıca artıran Huateng, 2017 yılında Asya’nın en zengin insanı unvanını elde etmek için Alibaba’nın sahibi Jack Ma ile yarışa tutuştu. Mühendislik eğitimi almış olan Huateng, son derece mütevazı bir hayat sürdürüyor.

 

16. Mukesh Ambani

Net varlığı: 61 milyar dolar

Petrol ve doğalgaz devi Mukesh Ambani, Hindistan’ın telekomünikasyon pazarına girerek kısa sürede birçok kişiye ucuz fiyata internet sağladı. Sadece altı ay içinde 100 milyon müşteri kazanan Ambani şöyle söylüyor: “Dijital olabilecek her şey ülkemizde de dijital olarak kullanılacak. Hindistan hiçbir ülkenin gerisinde kalmamalı.”

 

15. Jack Ma

Net varlığı: 44 milyar dolar

Yakın geçmişte, Ma’nın e-ticaret şirketi Alibaba 25 milyar dolar değerindeki tarihin en büyük halka arzı ile kamuya açılmış oldu. Kariyerine İngilizce öğretmeni olarak başlayan Ma, 1995 yılında ABD’ye yaptığı seyahat sırasında internetin tesiri altına kaldı. İnternette birçok iş fırsatının olduğunu gören Ma, nihayetinde 1999 yılında Alibaba e-ticaret sitesini kurdu.

Mutlaka okuyun: Çin’in en zengin adamı Jack Ma’nın ilham verici yaşam öyküsü

 

14. Sergey Brin

Net varlığı: 62,6 milyar dolar

Brin, çocukken ailesiyle beraber Moskova’dan ABD’ye göç etti. Brin, Google’ın kurucularından Larry Page ile Stanford Üniversitesi’nde tanışmadan önce Maryland Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar bilimi eğitimi aldı. Brin günümüzde, Google’ın başlıca teknolojik inovasyonlara özel olarak ayrılmış yarı gizli şirketi Google X’i yönetiyor.

Mutlaka okuyun: Google’ın Kurucularından Sergey Brin’in Başarı Dolu Hayat Hikayesi

 

13. Larry Page

Net varlığı: 64,9 milyar dolar

1996 yılında Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi doktora adayları olan Larry Page ve Sergey Brin’in yurt odalarında geliştirdikleri projenin ismi “BackRub”dı. İkilinin başlangıç projesi, bir yıldan fazla süre boyunca üniversitenin sunucularında kullanıldı. Page ve Brin Stanford’dan ayrılarak birlikte Google’ı kurdu.

Mutlaka okuyun: Larry Page’in Muhteşem Hayat Hikayesi

 

12. Michael Bloomberg

Net varlığı: 59,5 milyar dolar

New York’un en varlıklı insanı olan Bloomberg, kariyerine Salomon Brothers’da başladı. İlerleyen yıllarda pazarlamacı unvanıyla girdiği şirketin ortağı oldu. 1981 yılında şirket satıldıktan sonra, kendine düşen payı Bloomberg L.P.’yi kurmak için kullandı. Bloomberg L.P., pazar bilgilerini gerçek zamanlı olarak erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyordu. Üç dönem New York valiliği yapan Michael Bloomberg’in adı ABD başkanlığı için de anılmıştı.

Mutlaka okuyun: Michael Bloomberg Kimdir?

 

11. Ingvar Kamprad

Net varlığı: 44,9 milyar dolar

Kamprad, İsveçli mobilya şirketi IKEA’yı 17 yaşında, babasının ona okulda aldığı başarılardan ötürü verdiği para ile kurdu. IKEA, Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd’in kısaltması. Şirketin isminde Kamprad’ın ismi ve soy ismi, aile çiftliğinin ve en yakın köyün adları bulunuyor. Kamprad, günümüzde uluslararası mobilya perakendecisi haline gelmiş IKEA Grubu yönetiminin gayriresmî baş danışmanı olarak görev yapıyor.

Mutlaka okuyun: Ingvar Kamprad’ın Başarı Hikayesi

 

10. David Koch

Net varlığı: 50,5 milyar dolar

David Koch, ABD’nin ikinci en büyük özel şirketi Koch Industries’in hisselerini ağabeyi Charles Koch ile paylaşıyor. Kansas doğumlu Koch, günümüzde New York’ta yaşıyor ve Koch ailesinin kimya teknoloji grubunu yönetiyor. Hayırseverlik işleri de yapan David Koch, 1980 yılında ABD Liberteryen Partisi’nden başbakanlık adayı olmuştu.

 

9. Charles Koch

Net varlığı: 42,8 milyar dolar

Charles Koch, 1967 yılından beri ABD’nin ikinci en büyük özel şirketi Koch Industries’in başkanı ve CEO’su. Şirket sattığı boru hatları, kimyasal ürünler, kâğıt havlular ve halılarla yılda 100 milyar dolar hasılat yapıyor.

 

8. Bernard Arnault

Net varlığı: 115,1 milyar dolar

Bernard Arnault, dünyanın en büyük lüks eşya üreticisi LVMH’nin çatısı altında yer alan Dom Porignon, Bulgari, Louis Vuitton, Sephora ve Tag Heuer gibi markaların, ayrıca 3900 perakende mağazasının başkanı. Arnault’un 1989’dan beri CEO’luğunu yaptığı şirket, 2016 yılında yaklaşık 40 milyar dolarlık satış rekoruna ulaştı. Sanat işlerine öncülük eden LVMH, bugünlerde Paris Belediyesi’yle işbirliği yaparak yeni bir kültürel enstitü kurmayı planlıyor.

Mutlaka okuyun: Fransa’nın En Zengin Adamı Bernard Arnault’un Başarı Hikayesi

 

7. Larry Ellison

Net varlığı: 68,1 milyar dolar

Ellison, ününü ve servetini artırmak için programcılıktan girişimciliğe geçiş yaptı. Ellison ve iki meslektaşı, CIA tarafından kullanılan ilişkisel veritabanı yönetim sistemi Oracle’ı geliştirdi. 2014 yılına dek şirketin CEO’luk görevini üstlenen Ellison, günümüzde şirketin başkanı ve baş teknoloji sorumlusu. Aynı zamanda geniş bir gayrimenkul portföyüne sahip olan Ellison, Hawaii adasının birçoğunu elinde bulunduruyor.

 

6. Carlos Slim Helú

Net varlığı: 63,9 milyar dolar

Meksika’da mühendislik eğitimi alan Slim, mezun olduktan sonra finans, endüstri, telekomünikasyon ve basın sektörleriyle ilgilenen şirketler kurmaya başladı. Günümüzde Meksika’da 200’den fazla şirketin kontrolünü elinde bulunduran Slim, The New York Times’ın en büyük hissedarlarından biri.

Mutlaka okuyun: Meksika’nın En Zengin Adamı Carlos Slim Helu’nun Hayatı

 

5. Mark Zuckerberg

Net varlığı: 81,7 milyar dolar

Harvard Üniversitesi’ndeki ikinci yılında Facebook’u kuran Zuckerberg, şirketin daha hızlı gelişmesini sağlamak için Kaliforniya’ya taşındı. 2006 yılında Yahoo’nun 1 milyar dolarlık satın alma teklifini reddeden Zuckerberg’in ne kadar doğru bir karar verdiğini 2012 yılında Facebook’un halka arzının 16 milyar dolara ulaşmasından görüyoruz.

Mutlaka okuyun: Mark Zuckerberg’in Başarı Hikayesi

 

4. Warren Buffett

Net varlığı: 90,1 milyar dolar

Buffett, mali zekâsını genç yaşlarında ispatladı ve 11 yaşındayken ilk stok yatırımını yaptı. Buffett’ın 13 yaşındayken kendine ait gazete dağıtım işletmesi vardı. Günümüzde Berkshire Hathaway’in CEO’luk görevini yapan Buffett’ın şirketinin New York Borsası’nda her biri 200.000 dolardan fazla olan hisseleri bulunuyor.

Mutlaka okuyun: Warren Buffett’ın Başarısıyla İlgili 22 Büyüleyici Gerçek

 

3. Amancio Ortega

Net varlığı: 78,6 milyar dolar

Ortega, 1975 yılında makul fiyat odaklı giyim mağazası Zara’yı kurdu. Günümüzde, Ortega’nın şirketi Inditex, yeryüzünün en büyük moda grubu unvanını taşıyor. İspanya’daki ekonomik krizden etkilenmemeyi başaran Ortega, 2009’dan 2014’e kadar servetini 45 milyar dolar daha artırdı.

Mutlaka okuyun: Zara ve Kurucusunun Başarı Hikayesi

 

2.Bill Gates

Net varlığı: 110,1 milyar dolar

Gates, sadece 13 yaşındayken bilgisayar programcılığı yapmaya başladı. 1975 yılında Harvard’dan ayrılan Gates, çocukluk arkadaşı Paul Allen’la beraber Microsoft’u kurdu. Diğer çoğu milyarder gibi, Bill Gates de ölümünün ardından servetinin en az yarısını hayır kurumlarına bağışlama vaadinde bulundu. Gates 2000’li yılların ortasından itibaren, dünya çapında hayırseverlik işlerini destekleyen Bill & Melinda Gates Vakfı’nın işlerine daha fazla vakit ayırmaya başladı.

Mutlaka okuyun: Bill Gates Kimdir?

 

1. Jeff Bezos

Net varlığı: 115,8 milyar dolar

Bezos, Amazon’un özgün iş planını karısının Doğu Sahili’nden Seattle’a kadar direksiyon başında geçirdiği yolculukta sürücü koltuğunun yanında yazdı. Amazon başarıya ulaştıktan sonra, Bezos 2000 yılında uzay turizm şirketi Blue Origins’i kurdu. Hisselerinin %18’inin Bezos’un elinde olduğu Amazon şirketi, televizyon ve film sektörünü sekteye uğratmaya devam ediyor.

Mutlaka okuyun: Jeff Bezos Kimdir?

Avatar

Yazar : yeni bir iş

Bir yanıt yazın

Avatar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir